Политиците да схванат, че едно е да ходиш по жълтите павета, а съвсем друго по Странджа баир гората

Проф. Божидар Димитров: Разберете, доброволците залавят престъпници, а не нещастни кротки бежанци от война

67692 | 14 апр. 2016 | 02:32

Заради т.нар. латиноси САЩ са изградили крепостна стена висока 5-6 метра и дълга близо 3000 км от Атлантическия до Тихия океан, в сравнение с която, нашата стеничка в Странджа прилича на ограда на детска градина.


- Проф. Димитров, тези дни се разгоря спор за това какви са доброволните дружинки по границата ни, които залавят бежанци - извън закона ли са или тово са хора, защиаващи границата ни. Като историк кажете как е била защитавана тя в далечното, а и в по-близкото минало.

- Българската граница от самото създаване на българската държава е била организирана освен с гранични войски, и с отряди на местното крайгранично население. Една полоса от гранични села са били дори обособени, в смисъл че не плащат данъци на държавата, а младите мъже от семейството дават наряди по определен график и залавят всякакви нарушители, както от вътрешна, така и от външна страна. Действали са безмилостно, първо са стреляли и след това са проверявали кой идва. Така през 980 година без да искат граничната стража са убили българския цар Борис II. Тогава, облечен в ромейски дрехи, бягайки от Византия, той е искал да се прехвърли в България (по това време са управлявали цар Самуил и тримата му братя).

- А как е било след Освобождението от турско робство, тогава сигурно също е имало този проблем?


- След Освобождението селяните от пограничните райони са помагали по график - давали са наряд по границата заедно с редовните граничари, които са охранявали войските. Тази практика е съществувала в много европейски държави, съществува и днес в САЩ – нашият учител, верен съюзник и пример за подражание.

- САЩ нямат ли подобни проблеми с т.нар. латиноси? Районът, където е мексиканската граница, често е обект на нарушения.


- Това е вярно - САЩ наистина имат много тежък проблем с тези т.нар. латиноси, които идват отвъд Мексиканската им граница, минаваща през Тексас и Калифорния. Малко хора знаят, че американците са изградили крепостна стена с дължина близо 3000 км от Атлантическия до Тихия океан, в сравнение с която, нашата стеничка в Странджа прилича на ограда на детска градина. Става дума за огромна и висока 5-6 метра стена, охранявана от въоръжени до зъби рейнджъри, защото емигрантските групи понякога са въоръжени.Особено каналджиите стрелят по американските рейнджъри. И по филмите им сме виждали, че в градчетата и селата те имат т.нар. териториална отбрана.

- Какво представлява тя?


- В нея са събрани мъже, организирани около шерифа – въоръжени и с униформа, които се събират по сигнал. Те се качват на джиповете си и тръгват да помагат на рейнджърите, когато опасността от преминаването на по-голяма емигрантска група е реална, и рейнджърите на границата трудно се справят.

- Да се върнем към нашата действителност. Не се приемат еднозначно тези доброволни групи, които залавят нелегалните мигранти. Дори вече им намериха и криминални досиета...


- Нека да не се взираме в тази нещастна група - "Бригадата на Рижия", за която казват, че някои от члеленовете й имат криминално минало. Бригадата е добре позната на бургазлии, вкл. и на мен, който съм оттам. Но има хиляди честни и почтени момчета, които живеят на територията по границата ни с Гърция и Турция, и които биха желали, като истински патриоти да я пазят от нарушители. А тези момчета от деца са възпитани в патриотизъм, защото на тях бащите им, дядовците и прадядовците им са разказвали как са охранявали границата и как понякога са се били до смърт за всяка ливада, особено през Балканската война.


Точно на границата се е разразявало в онези години и т.нар. срещно сражение. Това са най-страшните сражения, защото обикновено при война едната армия е залегнала в окопите и се отбранява, докато другата напада. Но тук и двете армии са мислели, че имат превъзходство и биха могли да минат в настъпление. И една срещу друга са тръгвали прави. Точно тук е ставало това, където сега тези момчета залавят нарушителите.

- Проф. Михаил Константинов даде пример с хъшовете, нима те не са лежали в румънски затвори, каза той?


- Много точен пример - 90% от хъшовете са имали криминални прояви и то не само в Румъния, но и в България – те затова са избягали оттук. Точно затова със закон държавата трябва да формира такова народно опълчение.


Ще ви споделя нещо от нашия опит. След Освобождението Кюстендилски окръг е граничен район на три държави – нашата, Сърбия и Османската империя. Престъпността е била страшна: организирани банди прекосавяли границите на трите страни, нападали и се оттегляли в някоя от трите държави. Правителството се видяло в чудо – граничната охрана не е могла да се справи в тези планини и затова е прибягнала до един много нетрадиционин ход.

- Какъв е бил този ход, в какво се е изразявал?


- Образувала е гранична жандармерийска дружина, в която е поканила всички бандити – който се откаже от бандитизма, минава на държавна заплата, и го амнистират. 800 човека не са влезли в тая дружина и много бързо са загубили, защото други 800 вече го направили - т.е. приели са предложението за държавна служба. И точно те ликвидирали своите приятели. И как няма да го направят, като те прекрасно знаели убежищата им, пещерите, в които се криели и т.н.


Казват, че тази жандармерийска дружина е свършила хубава работа след това в Североизточна България, където в Търговищко сме били населили черногорци. Те са дошли от планините, дали им земя – такава е била политиката на България да заселва празните места – с черногорци, украинци, руснаци. Черногорците обаче ги мързяло да работят, в планините земеделска работа те не са работели и са го ударили на бандитизъм. Тогава жандармерийската дружина от Кюстендил тъкмо си е била свършила работа и се е преместила в Търговищко, където за нула време оправила и черногорците.

- Излиза, че държавата, ако поиска, може да намери начин да се справи, стига да помисли и да вземе бързо адекватно решение на проблема.


- Именно. Дори и да са имали криминално минало някои от сегашните доброволци, това са хора единици. Ако навремето имаше регистрация за побоища в училище, аз щях да имам доста дебело криминално досие. Слава Богу, че нямаше, защото в механотехникума се биехме през ден. Бяхме само момчета и полудявахме...

- На ден на българо-сръбската граница се залавят по 100 нелегални емигранти и това прави 36 000 души годишно, обяви премиерът. А повечето от тях не бива да забавяме, че носят хладно оръжие – това личало на ръцете им, защото по тях имало следи от нагар, което означава, че идват от война.


- Точно така. По принцип тези хора са престъпници. Какво имам предвид, като казвам това. Защото ние когато започнем да обсъждаме кой какъв е, трябва да знаем кой влиза. Съгласно член 279 на Наказателния кодекс, където се казва, че преминаването на българската граница не в местата където е отредено, автоматично прави човека престъпник.

- И доброволците ги залавят.


- Доброволците залавят престъпници - това трябва да се разбере. А не нещастни кротки бежанци от война. В Турция война няма. Само ако има някой кюрд, той може да претендира, че бяга от гражданските безредици там. Всички останали са тръгнали да търсят 800 евро социална помощ, ауди и тристаен апартамент, който давали веднага. Така ги лъжели - щом стигнат в Германия - леля Меркел давала тези три неща веднага.

- Значи топката е в ръцете на политиците?


- Да, и вместо да се чудят как из медиите да омаскарят тези хубави здрави български момчета, които показват своите родолюбиви чувства, политиците трябва да вземат мерки. Допускам, че между тези доброволци може да има хора с криминални деяния – казах ви как в миналото България ги е укротявала.


Но политиците е добре да разберат, че едно е да ходиш по жълтите павета, а съвсем друго по Странджа баир гората.

 


ГЕРБ
Костадинов
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Валерия Велева: Вонята под юргана. Въпросът е да има кеш!

Валерия Велева: Вонята под юргана на Промяната. Въпросът е да има кеш.-1638786584.jpg

Проблемът е, че Киро, Асен и Лена бяха натресени като отрицание на порочните ...

22 май 2024 | 13:11

Шейтанов: Данните за детското здравеопазване у нас са драматични! В 22 общини няма нито една аптека

-1552918447.jpg

Нито един от досегашните парламентарни избори през последните 30 години не ни е ...

22 май 2024 | 11:11

Мирела Костадинова: Книжарницата на Мильо Касабов била място за културни разговори на старозагорци

Мильо Касабов-Milyo-Kasabov_1716457601.jpg

Авторът на поемата „Септември“ има амбицията да преведе неизвестни у нас ...

23 май 2024 | 12:42

Джордж Фридман: Държави като България са в списъка с цели на Русия

Джордж Фридман, основател и председател на "Geopolitical futures“ и на агенция "Стратфор"-Dzhordzh-Fridman--osnovatel-i-predsedatel-na--Geopolitical-futures--i-na-agentsiya--Stratfor-_1716457240.jpg

"Всичко се свежда до Балканите и до това дали предпочитат присъствието на ...

23 май 2024 | 12:39

Най-важното

Така работим ние - ЗАЕДНО С ХОРАТА, в името на една по-добра България и Европа!, заявиха те

Делян Пеевски и Йордан Цонев осигуриха 800 000 лв за джамията Ибрахим паша в Разград

Делян Пеевски и Йордан Цонев осигуриха 800 000 лв за джамията Ибрахим паша в Разград-Delyan-Peevski-i-Yordan-Tsonev-osiguriha-800-000-lv-za-dzhamiyata-Ibrahim-pasha-v-Razgrad_1716457031.jpg

Подкрепата за вероизповеданията и религиозните храмове - паметници на културата ...

23 май 2024 | 12:22

С разделителни линии и без спазване на правилата на демокрацията няма как да успеем

Рая Назарян: Нужни са ярки политически фигури с ясна програма за пълен управленски мандат

Рая Назарян: Нужни са ярки политически фигури с ясна програма за пълен управленски мандат-Raya-Nazaryan--Nuzhni-sa-yarki-politicheski-figuri-s-yasna-programa-za-palen-upravlenski-mandat_1716454981.jpg

„От всички партии има експерти, с които имаме общи инициативи, общи решения, ...

23 май 2024 | 11:55

Нека вашите млади хора да бъдат по-силно вкоренени в България, казал Светият отец

Румен Радев: Папата пожела повече деца на България (Видео)

Румен Радев: Папата пожела повече деца на България (Видео)-Rumen-Radev--Papata-pozhela-poveche-detsa-na-Balgariya--Video-_1716457534.jpg

С папа Франциск обсъдихме, че най-голямото предизвикателство в момента е да се ...

23 май 2024 | 12:43

Ще бъде изложен за сбогуване в енорийската църква "Свети Августин"

След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник

Цар Фердинанд -1537534543.jpg

След смъртта му Фердинанд е поставен в т. нар. пътуващ ковчег, защото ...

23 май 2024 | 08:39

Димитър Главчев даде на ДАНС спирането на последния лифт

Извънредно заседание на Столичния съвет! На фокус - лифтовете и движението по "Патриарха"

Извънредно заседание на Столичния съвет! На фокус - лифтовете и движението по "Патриарха"-Snimka--BTA_1711647308.jpg

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк ...

23 май 2024 | 08:29

И.ф. главен прокурор е на работна визита в САЩ по покана на Департамента по правосъдие

Шефът на ФБР награди Сарафов за принос в борбата срещу трансграничната организирана престъпност

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов-Glaven-prokuror-Sarafov-izprati-do-ministara-na-pravosadieto-stanovishte-ot-imeto-na-Prokuraturata_1713514827.png

Постигната е договореност в офиса на ФБР в София да бъде изпратено аташе, чийто ...

23 май 2024 | 09:05

Устройството очевидно е вътре в стаята в старата ни партийна централа, която вече не ползваме

Андрей Цеков от ПП-ДБ потвърди за скандалните записи: Правени са в старата ни партийна централа

Андрей Цеков от ПП-ДБ потвърди за скандалните записи: Правени са в старата ни партийна централа-Tsekov--Sredstvata-za-sanirane-nyama-da-stignat-za-vsichki-kandidatstvashti_1705224303.jpg

Една политическа кампания се случва чрез пари от субсидии и от дарения. Аз ...

23 май 2024 | 09:49

Христо Иванов довърши картината с думите, че Пеевски никога няма да се освободи от санкциите

Как се влиза в "Магнитски" по български - чрез доноси. Кирил Петков и Христо Иванов ги уреждат

Как се влиза в "Магнитски" по български - чрез доноси. Кирил Петков и Христо Иванов ги уреждат-Kak-se-vliza-v--Magnitski--po-balgarski---chrez-donosi--Kiril-Petkov-i-Hristo-Ivanov-gi-urezhdat_1716448537.jpg

Неудобните за ПП и ДБ и олигархичният им създател и покровител Иво Прокопиев ...

23 май 2024 | 10:14

Скандалът КЕШ, който застигна “Продължаваме промяната”, не трябва да ни изненадва

Валерия Велева: Вонята под юргана. Въпросът е да има кеш!

Валерия Велева: Вонята под юргана на Промяната. Въпросът е да има кеш.-1638786584.jpg

Проблемът е, че Киро, Асен и Лена бяха натресени като отрицание на порочните ...

22 май 2024 | 13:11