Политиците да схванат, че едно е да ходиш по жълтите павета, а съвсем друго по Странджа баир гората

Проф. Божидар Димитров: Разберете, доброволците залавят престъпници, а не нещастни кротки бежанци от война

52560 | 14 апр. 2016 | 02:32

Заради т.нар. латиноси САЩ са изградили крепостна стена висока 5-6 метра и дълга близо 3000 км от Атлантическия до Тихия океан, в сравнение с която, нашата стеничка в Странджа прилича на ограда на детска градина.


- Проф. Димитров, тези дни се разгоря спор за това какви са доброволните дружинки по границата ни, които залавят бежанци - извън закона ли са или тово са хора, защиаващи границата ни. Като историк кажете как е била защитавана тя в далечното, а и в по-близкото минало.

- Българската граница от самото създаване на българската държава е била организирана освен с гранични войски, и с отряди на местното крайгранично население. Една полоса от гранични села са били дори обособени, в смисъл че не плащат данъци на държавата, а младите мъже от семейството дават наряди по определен график и залавят всякакви нарушители, както от вътрешна, така и от външна страна. Действали са безмилостно, първо са стреляли и след това са проверявали кой идва. Така през 980 година без да искат граничната стража са убили българския цар Борис II. Тогава, облечен в ромейски дрехи, бягайки от Византия, той е искал да се прехвърли в България (по това време са управлявали цар Самуил и тримата му братя).

- А как е било след Освобождението от турско робство, тогава сигурно също е имало този проблем?


- След Освобождението селяните от пограничните райони са помагали по график - давали са наряд по границата заедно с редовните граничари, които са охранявали войските. Тази практика е съществувала в много европейски държави, съществува и днес в САЩ – нашият учител, верен съюзник и пример за подражание.

- САЩ нямат ли подобни проблеми с т.нар. латиноси? Районът, където е мексиканската граница, често е обект на нарушения.


- Това е вярно - САЩ наистина имат много тежък проблем с тези т.нар. латиноси, които идват отвъд Мексиканската им граница, минаваща през Тексас и Калифорния. Малко хора знаят, че американците са изградили крепостна стена с дължина близо 3000 км от Атлантическия до Тихия океан, в сравнение с която, нашата стеничка в Странджа прилича на ограда на детска градина. Става дума за огромна и висока 5-6 метра стена, охранявана от въоръжени до зъби рейнджъри, защото емигрантските групи понякога са въоръжени.Особено каналджиите стрелят по американските рейнджъри. И по филмите им сме виждали, че в градчетата и селата те имат т.нар. териториална отбрана.

- Какво представлява тя?


- В нея са събрани мъже, организирани около шерифа – въоръжени и с униформа, които се събират по сигнал. Те се качват на джиповете си и тръгват да помагат на рейнджърите, когато опасността от преминаването на по-голяма емигрантска група е реална, и рейнджърите на границата трудно се справят.

- Да се върнем към нашата действителност. Не се приемат еднозначно тези доброволни групи, които залавят нелегалните мигранти. Дори вече им намериха и криминални досиета...


- Нека да не се взираме в тази нещастна група - "Бригадата на Рижия", за която казват, че някои от члеленовете й имат криминално минало. Бригадата е добре позната на бургазлии, вкл. и на мен, който съм оттам. Но има хиляди честни и почтени момчета, които живеят на територията по границата ни с Гърция и Турция, и които биха желали, като истински патриоти да я пазят от нарушители. А тези момчета от деца са възпитани в патриотизъм, защото на тях бащите им, дядовците и прадядовците им са разказвали как са охранявали границата и как понякога са се били до смърт за всяка ливада, особено през Балканската война.


Точно на границата се е разразявало в онези години и т.нар. срещно сражение. Това са най-страшните сражения, защото обикновено при война едната армия е залегнала в окопите и се отбранява, докато другата напада. Но тук и двете армии са мислели, че имат превъзходство и биха могли да минат в настъпление. И една срещу друга са тръгвали прави. Точно тук е ставало това, където сега тези момчета залавят нарушителите.

- Проф. Михаил Константинов даде пример с хъшовете, нима те не са лежали в румънски затвори, каза той?


- Много точен пример - 90% от хъшовете са имали криминални прояви и то не само в Румъния, но и в България – те затова са избягали оттук. Точно затова със закон държавата трябва да формира такова народно опълчение.


Ще ви споделя нещо от нашия опит. След Освобождението Кюстендилски окръг е граничен район на три държави – нашата, Сърбия и Османската империя. Престъпността е била страшна: организирани банди прекосавяли границите на трите страни, нападали и се оттегляли в някоя от трите държави. Правителството се видяло в чудо – граничната охрана не е могла да се справи в тези планини и затова е прибягнала до един много нетрадиционин ход.

- Какъв е бил този ход, в какво се е изразявал?


- Образувала е гранична жандармерийска дружина, в която е поканила всички бандити – който се откаже от бандитизма, минава на държавна заплата, и го амнистират. 800 човека не са влезли в тая дружина и много бързо са загубили, защото други 800 вече го направили - т.е. приели са предложението за държавна служба. И точно те ликвидирали своите приятели. И как няма да го направят, като те прекрасно знаели убежищата им, пещерите, в които се криели и т.н.


Казват, че тази жандармерийска дружина е свършила хубава работа след това в Североизточна България, където в Търговищко сме били населили черногорци. Те са дошли от планините, дали им земя – такава е била политиката на България да заселва празните места – с черногорци, украинци, руснаци. Черногорците обаче ги мързяло да работят, в планините земеделска работа те не са работели и са го ударили на бандитизъм. Тогава жандармерийската дружина от Кюстендил тъкмо си е била свършила работа и се е преместила в Търговищко, където за нула време оправила и черногорците.

- Излиза, че държавата, ако поиска, може да намери начин да се справи, стига да помисли и да вземе бързо адекватно решение на проблема.


- Именно. Дори и да са имали криминално минало някои от сегашните доброволци, това са хора единици. Ако навремето имаше регистрация за побоища в училище, аз щях да имам доста дебело криминално досие. Слава Богу, че нямаше, защото в механотехникума се биехме през ден. Бяхме само момчета и полудявахме...

- На ден на българо-сръбската граница се залавят по 100 нелегални емигранти и това прави 36 000 души годишно, обяви премиерът. А повечето от тях не бива да забавяме, че носят хладно оръжие – това личало на ръцете им, защото по тях имало следи от нагар, което означава, че идват от война.


- Точно така. По принцип тези хора са престъпници. Какво имам предвид, като казвам това. Защото ние когато започнем да обсъждаме кой какъв е, трябва да знаем кой влиза. Съгласно член 279 на Наказателния кодекс, където се казва, че преминаването на българската граница не в местата където е отредено, автоматично прави човека престъпник.

- И доброволците ги залавят.


- Доброволците залавят престъпници - това трябва да се разбере. А не нещастни кротки бежанци от война. В Турция война няма. Само ако има някой кюрд, той може да претендира, че бяга от гражданските безредици там. Всички останали са тръгнали да търсят 800 евро социална помощ, ауди и тристаен апартамент, който давали веднага. Така ги лъжели - щом стигнат в Германия - леля Меркел давала тези три неща веднага.

- Значи топката е в ръцете на политиците?


- Да, и вместо да се чудят как из медиите да омаскарят тези хубави здрави български момчета, които показват своите родолюбиви чувства, политиците трябва да вземат мерки. Допускам, че между тези доброволци може да има хора с криминални деяния – казах ви как в миналото България ги е укротявала.


Но политиците е добре да разберат, че едно е да ходиш по жълтите павета, а съвсем друго по Странджа баир гората.

 


От категорията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

Какво означава заповедта за арест на Путин - призив за обединение не около него, а срещу него

Какво означава заповедта за арест на Путин - призив за обединение не около него, а срещу него-Kakvo-oznachava-zapovedta-za-arest-na-Putin---priziv-za-obedinenie-ne-okolo-nego--a-sreshtu-nego_1679396287.jpg

Издадената заповед за арест направо на президента, в заредената с ...

21 март 2023 | 12:56

Тежка критика: Незаконният арест на Борисов влезе в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ

Докладът на Държавния департамент на САЩ за България: Незаконни арести, проблеми с медийната свобода-Vissh-amerikanski-sluzhitel-ot-Darzhavniya-departament--Sanktsiite-sreshtu-Rusiya-shte-padnat--ako-Putin-bade-saden-v-Haga_1679149301.jpg

Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия ...

20 март 2023 | 21:32

Кампанията след първите 20 дни: Служебната власт събуди забравени страхове. Ефирът не е за всеки

Кампанията след първите 20 дни: Ефирът не е за всеки-Kampaniyata-sled-parvite-20-dni--Efirat-ne-e-za-vseki_1679397753.png

На фона на слаб интерес към програми и предизборни изяви икономиката излезе на ...

21 март 2023 | 12:33

Най-важното

Спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, че ще има промяна в курса на лева към еврото

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове-Radev-pozdravi-zhenite--Badete-zdravi--obichani-i-tseneni-_1678259318.jpg

Президентът изтъкна,че финансите на държавата са стабилни, но ако бъдещите ...

21 март 2023 | 11:44

На срещата присъства и кметът на Гоце Делчев и заместник-председател на БСП Владимир Москов

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията-Nevrokopskiyat-mitropolit-Serafim-podkrepi-Ninova-v-bitkata-sreshtu-dzhendar-ideologiyata_1679382727.jpg

Текат процеси за влияние върху децата ни. Ние искаме тях да запазим - децата и ...

21 март 2023 | 09:09

Ще информира евродепутатите за негативните последици от закриването на органите на спецправосъдие у нас

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент-Geshev--Smyanata-na-glavniya-prokuror-ne-e-sadebna-reforma-_1676996166.jpg

Той ще коментира предизвикателствата пред върховенството на правото в контекста ...

21 март 2023 | 09:32

Мишустин акцентира върху това, че Си е направил своето първо посещение след преизбирането си именно в Русия

Си Дзинпин разговаря с руския премиер Мишустин: Поканих Путин да посети Китай още тази година

Си Дзинпин разговаря с руския премиер Мишустин-Si-Dzinpin-razgovarya-s-ruskiya-premier-Mishustin_1679396816.jpg

Агенцията отбелязва, че Мишустин лично е посрещнал високопоставения гост за ...

21 март 2023 | 12:24

Знам как можем да се измъкнем, в противен случай отиваме пак на избори и ще кретаме, посочи той

Борисов в Смолян: Кликата на Петков/Василев забогатя на гърба на хората! 10 млрд.е дупката в бюджета
(Видео)

Борисов в Смолян. Посрещат го на крака с викове "Победа!" -Borisov-v-Smolyan--Posreshtat-go-na-kraka-s-vikove--Pobeda--_1679329273.png

Сложно ми е да обещавам, защото две години е много време, не може да си измиеш ...

20 март 2023 | 17:53

На терена на политиката липсва диалог. Липсва съгласие, обединение, липсва любовта към хората, каза той

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза-Karadaya-ot-Haskovo--Politika-se-pravi-s-razum--s-akal--s-otgovornost--s-lyubov--a-ne-s-omraza_1679392561.jpg

В кризисни времена можем да се обединим и да покажем силата си, подчерта ...

21 март 2023 | 11:54

САЩ подлагат на унищожителна критика правителството на Петков за несправяне с корупцията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

„Близо до народа“ е труден жанр за всички партии

Кампанията след първите 20 дни: Служебната власт събуди забравени страхове. Ефирът не е за всеки

Кампанията след първите 20 дни: Ефирът не е за всеки-Kampaniyata-sled-parvite-20-dni--Efirat-ne-e-za-vseki_1679397753.png

На фона на слаб интерес към програми и предизборни изяви икономиката излезе на ...

21 март 2023 | 12:33

В заводите „Терем“, които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

На заседанието днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване ...

20 март 2023 | 22:33