Директорът на НИМ съобщава за първи път за голямо дарение:

Проф. Божидар Димитров: Руснак от Приморско дари вчера 100 000 евро за Голямата базилика в Плиска

90985 | 22 дек. 2015 | 18:04

В короната са поставени 700 бисери и няколко десетки полускъпоценни камъни, златото е 1050 грама. Може би общата тежина на короната е около 1,5 килограма. Елате да я видите на 23 декември в музея – безплатно е, казва директорът на НИМ


- Короната, увенчавала главите на владетелите от династиите на Асеневци и Шишмановци, е вече готова. Какво изпитахте, проф. Димитров, като я видяхте за първи път?
- Онемях от блясъка й! Не съм очаквал, че ще бъде толкова хубава и ще изглежда толкова автентична. Може би защото преди това бях помолил да ми направят модел, който да одобря – беше от жълт алуминий. Готова тя буквално грееше. Злато, бели бисери, камъни в червено, зелено... много е хубава и не е панаирджийска. Всичко в нея е съчетано перфектно.

- Защо за вас беше толкова важно да я има тази корона?
Короните са символ на държавата и на държавна независимост в целия европейски континент, а и не само там. Затова те присъстват в гербовете дори на републики. По-възрастни наши сънародници сигурно си спомнят дивата дискусия, която избухна в началото на прехода, когато се правеше новата конституция. Тя трябваше да определи символите на държавната власт.

Тогава между БСП и останалите пламна дива дискусия – дали в герба да присъства короната. Макар че бях член на БСП тогава, рязко се противопоставих на мнението на ръководството и заедно с други историци твърдяхме, че короната е символ на държавната независимост, без значение от формата на управление, и не е символ на монархията. И слава Богу, успяхме да се наложим.

- Известен е фактът, че короните на много средновековни държави са изгубени.
- Да, вярно е това. Корони на държави, възникнали заедно с нашата или малко след нея, като на Унгария, на Русия и на други, са загубени също като нашите. Защото тези държави са попадали под чужда власт и те са били унищожавани от завоевателите, които дори не са си направили труда да ги турят в някой музей и да се гордеят с тях. Вместо това, те са ги унищожили, защото прекрасно са знаели, че унищожават символа на държавната независимост и така няма кой да поддържа, да укрепва и въодушевява покорените народи.

След освобождението си обикновено всички държави са възстановявали своята корона. Короната на първия християнски владетел на Унгария крал св. Ищван (св. Стефан), пред когото унгарците наистина богоговеят, я държат не в мезуя, а в парламента им. Целта е тя да внушава на депутатите чувство на държавност.

- Нашата корона е копие, нали?
- Да, то е изработено по-късно. Унгарците водеха жестока битка със САЩ, които бяха отмъкнали короната след Втората световна война като военен трофей. Върна им я Хенри Кисинджър едва през 1969 г., ако не се лъжа. Тогава милиони унгарци я посрещнаха в шпалир от летището до сградата на парламента. Неописуема гледка! И това въпреки че знаеха, че е копие.

- В началото на годината вие обявихте желанието си да бъде възстановена и нашата корона, ето това вече е изпълнено. Защо се решихте на това, някои даже се усъмниха в подобно начинание?
- Оставете неверниците – те са няколко души. Колко по-викат, толкова по-никой не иска и да ги чува. Днес аз съм безкрайно щастлив и горд. В началото на 2015-а реших да възстановя два символа на българската държава и българската власт. Това беше мой професионален и отечествен дълг. В края на кариерата си и моят огромен опит и възможности да възстановя два загубени символа на българската държавност, го приемам като нещо, което България чака отдавна. Единият символ е короната на българските царе, а другият - Голямата базилика в Плиска, която се разглежда като християнски, но и като държавен символ. Тя е най-голяма в Европа до края на XIV век.

За да не харча много държавни пари два пъти обявих дарителска кампания. За короната беше лесно – за нея светкавично се намериха 4-5 човека, един от които дари златото – 1,5 килограма. Това е бизнесменът проф. д-р Лъчезар Цоцорков – собственик на компанията „Асарел Медет“ - Панагюрище, а бисерите подари г-жа Елена Василева, която има магазин за продажба на бисери. Работата се нае да свърши един от най-известните български ювелири г-н Стойчо Везенков – подчертавам абсолютно безплатно, заедно с моя сътрудник в музея реставраторът Марио Гаврилов. В течение на 8 месеца те изработиха безвъзмездно короната, за която бих казал, че е 100-процентово близка до реалната.

- Какво ви кара да твърдите това?
- Имаме две прекрасни изображения на българската корона – това са стенописите на Боянската църква и на Бачковския манастир, където с фотографска точност са отбелязани всички детайли по иконите, формата им, броя на бисерите, на скъпоценните и на полускъпоценните камъни. И така двамата реставратори направиха короните, като свършиха работата си изключително почтено.

Ще изпреваря въпроса ви „защо?“ и ще ви обясня. След като я направиха, те дойдоха и съвсем честно и искрено ми казаха, че са им останали 450 грама злато и с него могат да направят женската корона. Тя е по-малка и е като диадема. Обещаха да я направят до края на април. Дори се пошегуваха – царската корона ще е готова до Коледа, а женската до Великден.

- Колко тежи самата корона?
- В короната са поставени 700 бисери и няколко десетки полускъпоценни камъни, златото е 1050 грама. Може би общата тежина на короната е около 1,5 килограма.

- Разкажете малко повече за тази корона от историческа гледна точка. От кога е, кой я е подарил?
- Известно е, че по-старите корони от Първото българско царство са били три и съдбата им е печална - короните са били пленени от византийците заедно с българските царе. Отнесени са били в Константинопол и не се знае какво е станало с тях. Най-вероятно са били унищожени и то не толкова заради златото и скъпоценните камъни, а по-скоро символично се унищожава българската държавна независимост. Най-вероятно са били претопени.

Тази от времето на Първото българско царство е пленена в Преслав през 971 г., заедно с владетеля Борис II при превземането на столицата от войските на ромейския император Йоан Цимисхий. Била е занесена в Константинопол и следите й се губят. Същото се е случило и с короните, носени от цар Роман, пленен в Скопие през 992 г., и цар Самуил в 1018-а. През 1185 г. Петър и Асен обявяват въстание срещу византийската власт и възстановяват българското царство. Петър слага корона, която вероятно е изработена специално за целта. Това става в църквата „Свети Димитър“ в Търново. Тази корона обаче не е имала легитимност, тъй като не сме били признати нито от Византия, нито от Ватикана.

През 1199 г. Цар Калоян започва преговори с Ватикана, за да получи признание като български цар. И през 1204 г. успява да доведе преговорите до успешен край. През 1204 г. папският пратеник Лъв поставя в Търново на главата на цар Калоян корона.

В европейския свят папите са тези, които раздават кралски и царски корони. И така от гледна точка на международно признание само тази корона е легитимна. Тя е била носена и от всички останали царе – Борил, Иван Асен II, Константин Тих, Михаил Асен, Светослав Тертер, Георги Тертер, Михаил Шишман, Иван Александър и накрая синът му Иван Шишман, който я губи. През 1395 г. в Никопол той се предал на турците заедно със всичките си богатства, доколко му е останало нещо. Но короната при всички случаи. И турците са я унищожили. Така че това е короната, с която папа Инокентий III е удостоил Калоян и след него тя се предава по наследство. Имало е едно уплътнение, което се е ползвало, когато короната е била голяма или тясна на някого.

- Казахте, че са необходими много средства за Голямата базилика в Плиска. Вече има доста дарители, споменете някои от по-щедрите, проф. Димитров.
- Даряват богати български бизнесмени като Васил Божков, Стефан Шарлопов, Добромир Петров и др. И заедно с тях своята лепта дадоха стотици обикновени граждани. Има много трогателни случаи на пенсионери, които идват и си дават пенсиите, ето миналия петък дариха пари двама пенсионери от Варна.

Има и други, като един доктор от Швейцария - казва се Петко Спиридонов - той дарява десет процента от всяка своя месечна заплата. Същото прави и Галя Алипиева – поне така се подписва, не зная дали това е истинското й име. Много българи от чужбина изпращат пари. Аз самият ги посъветвах да дават по 50-100 евро, за да може колкото е възможно повече хора да участват с дарения.

- Чужденци дарили ли са нещо? Това е интересно да се знае.
- О-оо, разбира се. И то ако ви кажа за кого става дума доста ще се изненадате. Вселенският патриарх Вартоломей по време на посещението си дари известна сума пари и то за втори път. Преди това той отново беше дал известна сума.

- Колко е дарил Вартоломей ще кажете ли?
- Е, не е прилично да се казва сумата, но за мен е важен неговия жест. Знам, че е любопитно това като факт, но само ще ви кажа – сумата е число с три нули все пак (смее се). Един колега руснак историкът Андрей Кудин – той живее в България, също направи дарение и то страхотно. Ако погледнете класацията на книжарница „Хеликон“ за нехудожествена литература, неговата книга „Неразгаданите мистерии на България“ в рамките на един месец е претърпяла три издания. Тя бие по продажби дори книгата на Михаил Зигар „Владимир Путин – неизбежните вейни“.

Той е съветвал руския президент по исторически въпроси. Та този Кудин дари всички приходи от книгата си за възстановяване на Голямата базилика. В разяснителната си работа аз бях обяснил, че в тази църква и в манастира към нея са писани книги, с които е покръстена Русия. И един руснак, заселил се в Приморско, да вземе да прочете това... и вчера изпрати 100 хиляди евро.

- Руснак от Приморско е изпратил 100 хиляди евро! Сериозно ли говорите?
- Да, и то сумата беше разделени на две – едната половина за Голямата базилика, а другата за един манастир в Родопите. И каза, че ще организира и други руснаци да дарят. А той не е беден като колегата Кудин.

- Кажете нещо повече за този руснак?
- Този руснак по принцип не се крие, но не мога да кажа името му, защото той самият все още не желае. Има четири апартамента в Приморско – взел е по един за всеки от родата си.

- А той не се ли дразни от антируската истерия сред някои от политиците ни най-вече?
- Каква антируска истерия има в България? Пет-шест човека захранвани, знаете от къде, тръбят по медиите глупостите си. Българският народ не е такъв. Аз ги питам руснаците – „С тези пари, дето си купувате къщи в Созопол, що не ги вложихте в къща в Гърция или Кипър?“ А те ми отговарят – „А-аа, не. Тук езикът се разбира, хората са добронамерени и ни обичат. А там не ни обичат толкова, любезни са, ама... друга култура, друг език.“ Веднага ги репликирам, че зимата тук е студена, а те ми се смеят – идват от Тюмен или там някъде.

- Какво стана с подписката, с който ви искаха оставката, професоре?
- Тези от „Протестна мрежа“ ли? Те май че се засрамиха (смее се). Но така поне разбрахме колко човека има в „Протестна мрежа“ - 2500 души. Доста по-късно започнаха три обратни подписки – в моя защита. И само едната събра над 7000 подписа за нула време. Нито един академик и нито един професор не се подписа за т.нар. протестъри. А в другите – едната беше академична от БАН, все професори...

- Ще дадете ли короната в парламента, както е е направил Унгарският национален исторически музей?
- За късмет точно снощи бях с председателката на парламента Цецка Цачева в едно предаване за Чудесата на България. Казах, че ще им я дам само при едно условие. Поставих условие, няма само Радан Кънев и Реформаторския блок да ги поставят. Моето условие е да бъде приет на второ четене закона за българското гражданство – това е другата ми болка. На първо беше приет още преди шест месеца.

Ако направят това, ще решат фундаменталния въпрос на България за демографската криза. Защото отрицателната стойност на баланса е минус 40 000 годишно. Ако приемаме само по 50 000 българи годишно от диаспората, а законът дава право до 150 хиляди, това означава не само, че ще преодолеем отрицателния демографски баланс, но и ще можем да нарастваме. Но за да се случи това депутатите ни трябва да станат държавници.


Еврохолд

От категорията

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада-Radio-France-za-situatsiyata-u-nas--Borisov---nezaobikolim--PP-DB-letyat-nadolu--Radev-debne-v-zasada_1721476274.jpg

Изборите през юни бяха белязани от ръст на силите, благосклонни към Кремъл - ...

20 юли 2024 | 14:21

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!

Георги Марков: Тръмп не се предаде и е на 110 дни от победата!-1614159340.jpg

Републиканската партия е вече в ръцете на млади тръмписти: Ванс и Доналд Тръмп ...

19 юли 2024 | 15:30

Джевдет Чакъров, чрез сина си Сами, притежава фотоволтаици колкото половин блок на АЕЦ “Козлодуй”

Джевдет Чакъров – енергиен олигарх в сянка-Dzhevdet-Chakarov---energien-oligarh-v-syanka_1721306646.png

Синът му Сами сред най-маститите играчи във ВЕИ сектора, фотоволтаиците му с ...

18 юли 2024 | 15:43

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм

Антон Гицов: Евроатлантически екстремизъм-1640078063.jpg

У нас българските евроатлантици с трепет очакват резултата от президентските ...

19 юли 2024 | 21:16

НАЙ-ВАЖНОТО

Хеликоптери и алпинисти участват в гасенето на огъня

Премиерът Димитър Главчев и министър Калин Стоянов на пожара на Беклемето: Ситуацията е много сложна
(Видео)

Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден, заявиха премиерът Димитър Главчев и министър Калин Стоянов
Снимка БНР-Dva-helikoptera-gasyat-na-Beklemeto--dva---kray-Voden--zayaviha-premierat-Dimitar-Glavchev-i-ministar-Kalin-Stoyanov-Snimka-BNR_1721473803.jpg

Огънят се разпростира на територия от 1000 декара и ще се гаси с помощта на ...

20 юли 2024 | 11:21

!Къде е превенцията срещу човешката глупост?И 300 кугари да извадим, малко ще са, каза Борисов за пожарите

Борисов: За нас тези избори трябва да са последни, защото ще дойде по-лошо!
(Видео)

Ние не сме самохвалци, ние не сме самонадеяни, ние сме ГЕРБ - тези, които вършат работа, заяви Бойко Борисов-Nie-ne-sme-samohvaltsi--nie-ne-sme-samonadeyani--nie-sme-GERB---tezi--koito-varshat-rabota--zayavi-Boyko-Borisov_1721461143.jpg

Борисов се обърна към политиците с призив: Не минавайте червените линии! А на ...

20 юли 2024 | 09:40

Инцидентът се разигра пред кметството

Жителите на село Воден изгониха Петков и Денков: Изчезвайте екскурзианти такива!

Кирил Петков пред кметството на с. Воден-Kiril-Petkov-pred-kmetstvoto-na-s--Voden_1721476846.jpg

Съпредседателят на ПП-ДБ и депутатът от групата облетяха засегнатите райони с ...

20 юли 2024 | 14:58

Монтираха къщите, дарени от Пеевски за възрастните от Воден, загубили всичко в огнените пламъци

Монтираха къщите, дарени от Пеевски за възрастните от Воден, загубили всичко в огнените пламъци-Montiraha-kashtite--dareni-ot-Peevski-za-vazrastnite-ot-Voden--zagubili-vsichko-v-ognenite-plamatsi_1721476816.jpg

„Ние сме тук при реалните хора и техните проблеми. ДПС и Делян Пеевски винаги ...

20 юли 2024 | 14:54

Президентът е в засегнатите от огъня райони

Радев в Болярово за пожарите: В момента е време за действия, а не за анализи и доклади
(Видео)

Радев в Болярово: На дневен ред е справянето с природните бедствия, с политическите - после-Radev-v-Bolyarovo--Na-dneven-red-e-spravyaneto-s-prirodnite-bedstviya--s-politicheskite---posle_1721456956.jpg

Държавният глава алармира, че армията се "обезлюдява с аварийни ...

20 юли 2024 | 09:28

Политическата нестабилност е най-сериозният проблем за България, отиваме на избори, посочи депутатът от ПП-ДБ

Атанас Атанасов: Радев отишъл в Болярово да се снима, това е популизъм! С какво помогна?

Атанас Атанасов: Радев отишъл в Болярово да се снима, това е популизъм! С какво помогна?-Atanas-Atanasov--Ot-esenta-sam-gotov---imam-kachestva-da-bada-predsedatel-na-parlamenta_1704904557.jpg

Според лидера на ДСБ президентът е трябвало да свика КСНС за пожарите и да се ...

20 юли 2024 | 11:21

България затъва в политическа криза и нови избори изглеждат неизбежни наесен

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада-Radio-France-za-situatsiyata-u-nas--Borisov---nezaobikolim--PP-DB-letyat-nadolu--Radev-debne-v-zasada_1721476274.jpg

Изборите през юни бяха белязани от ръст на силите, благосклонни към Кремъл - ...

20 юли 2024 | 14:21

Архивът на ДПС, за който Чакъров обави, че липсва, бил изнесен от Касим Дал при скарването му с Доган

Скандалът в ДПС! Чакъров – със суперлуксозен кабинет в централата, Доган – с уникална баня

Нациолна конференция на ДПС - избърът на новото ръководство-Natsiolna-konferentsiya-na-DPS---izbarat-na-novoto-rakovodstvo_1721469031.jpg

Решението да започнат обновителни строителни дейности в сградата на ...

20 юли 2024 | 12:19

Кризата в ДПС ще се реши по начина посочен от Ахмед Доган, изтъкна Ибраим Зайнедов

Младежи от ДПС пристигнаха в Росенец, застават зад Ахмед Доган

Джевдет Чакъров на срещата на Младежкото ДПС
Снимка Кадър БНТ-Dzhevdet-Chakarov-na-sreshtata-na-Mladezhkoto-DPS-Snimka-Kadar-BNT_1721471697.jpg

За нас Доган е лидерът на партията, никога не е имало съмнения каква позиция да ...

20 юли 2024 | 13:13