Българинът има най-бързия и лесен достъп до специалист

Проф. Никола Владов: Разочарован съм! Не сме получили нито един орган от Евротрансплант, а ние им даваме

75330 | 27 юни 2016 | 12:22

Правя най-доброто за пациентите, дори и да струва повече, отколкото касата плаща, а после си изстрадвам това удоволствие, казва началникът на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА


- В последните 2-3 години се забелязва увеличаване на донорските ситуации и съответно на извършените трансплантации.  Листата на чакащите за орган обаче не намалява, защо?

 -Не бих казал, че правим повече трансплантации. Има стациониране на ситуацията, което е недостатъчно. Не мога да бъда доволен от сегашните резултати. За България и за ВМА ще бъда доволен, ако правим над 20 трансплантации годишно.  За съжаление присаждаме черен дроб на 5 до 10 пациента на година, което е твърде малко.

- Къде виждате проблема?

 -Трябва да се работи повече с координаторите по донорство, за да търсят и откриват повече донори. Екипите, които се занимават с трансплантации са добре подготвени, мотивирани, работят много качествено и в тази посока няма проблеми. Проблемът идва в организацията по търсенето и реализирането на донори.

-Това означава ли, че заради недобра организация губим донори?

 -Да. България е на едно от първите места по смъртност от сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания. Това означава, че има висок процент болни с инсулт, които лежат в неврореанимации, в интензивни неврологични отделения и те са потенциални донори. Разбира се, част от тях имат сериозни съпътстващи заболявния, но една голяма група от тях са млади хора с нелекувани хипертонии, с мозъчни аневризми. Именно те са и най-подходящите донори, когато настъпи мозъчна смърт.

-Защо не получаваме органи от Евротрансплант, въпреки че от близо две години сме асоцииран член?

 -Това членство по никакъв начин не ни носи дивидент. Напротив – от началото на миналата година досега сме дали достатъчно органи, а когато ние имахме нужда от черен дроб за пациент, който получи усложнения след чернодробна трансплантация и трябваше спешно да направим ретрансплантация, няколко пъти подавахме искания до Евротрансплант и нито веднъж не получихме положителен отговор. Дори и в името на това да ни стимулират да продължим да им даваме органи, трябваше да реагират и да се отзоват.  Разочарован съм от този модел на поведение, трябва нещо да се промени и да има взаимност.

-Може би агенцията по трансплантации трябва да тропне по масата?

 -Не, но е въпрос на политика. Проблемът би могъл да се реши с повече разговори, срещи, ако щете дори и с по-сериозно лобиране. Сигурен съм, че ще бъда подкрепен от всички трансплантолози у нас, че не може повече да даваме органи на Евротрансплант, без да получаваме нищо.

-Калко трансплантации от началото на тази година са извършени във ВМА?

 -  От януари досега сме присадили черен дроб на петима болни, като сред тях имаше и 16-годишно дете. Момчето беше с първична билярна цироза и тежка инфекция. Щастлив съм, че успяхме да го спасим. Останалите четирима пациенти също са добре, новите им органи работят, всички операции бяха успешни.

-Трансплантациите са само черешката на тортата, но във вашата клиника се извършват и много други сложни и уникални операции.

 -Пътят към успешна транпслантация минава през множество други операции. ВМА е център, в който се извършва най-сложната коремна хирургия. Някои от интервенциите, които аз и екипът ми правим всеки ден дори са по-сложни технически от присаждането на черен дроб. Например една реконспруктивна операция на черен дроб, на съдове на дроба, на долната празна вена и т.н. са много голямо предизвикателсто. Успяваме да погаме на хора, които доскоро бяха отписани от медицината. Това са паценти с чернодробни тумори, метастази и т.н. При тях се налага да отстраним част от дроба заедно с голям кръвоносен съд и да поставим протеза. Така тези болни от напълно отписани от живота сега получават шанс да се възстановят. Когато правиш такива операции всеки ден, трупаш опит и умения, които помагат при чернодорбната трансплантация. И затова нашите резултати са толкова добри.

-Особено се гордеете с „чистата“ си работа – въпреки изключително сложните интервенции във вашата операционна много рядко се налага преливането на кръв. Това какво спестява на болния?

 -Възприех този модел на работа още докато специализирах във Франция и го пренесох във ВМА. Това много помага за добрите резултати. Изключително важно е пациентът да загуби възможно най-малко количество кръв по време на операция, защото така избягваме редица усложнения и болният се възстановява по-бързо.

- Във време, в което всички мрънкат, че парите в здравеопазването са малко, как оцелявате?

 -По отношение на трансплантациите нямаме никакъв проблем. Министерството на здравеопазването поема абсолютно всички разходи. Относно останалите тежки операции има какво още да се желае, клиничните пътеки са недофинансирани, но се опитваме да се справяме. Всъщност какъв друг изход имаме? Годишно в нашата клиника правим над 1000 операции, от които 75 % са тежка хирургия, която освен всичко друго изисква и много пари. Само от началото на тази година сме направили 540 операции, от които големи и много големи са 410. Това ни прави лидери в чернодробната хирургия и ако искаме да продължаваме да правим сериозна медицина и да спасяваме животи, трябва да продължим да се борим и с недоимъка. В която и да е друга европейска страна една тежка интервенция на черен дроб струва около 20 000 евро. У нас касата заплаща 3500 лева.

-Не ви ли омръзва понякога да пресмятате на ум по време на операция какво и как да направите, така че да се вместите в бюджета и да не трупате дългове?

 -Да си призная, никога не мисля за сметката. Правя най-доброто за пациента, дори и да струва повече от клиничната пътека. После си изстрадвам това удоволствие. Затова пациенти трябва повече да оценяват това, което правят българските лекари за тях. Болните у нас имат най-лесния и бърз достъп до специалист.

-Развивате много и ендоскопската хирургия, но как повече болни ще имат достъп до модерна медицина при условие, че здравната каса не поема скъпите консумативи?

 - Това е един от големите проблеми на родното здравеопазване. За съжаление пациентите в момента са принудени да си плащат скъпоструващите консумативи за ендоскопските операции. Това поставя лекаря в странна ситуация – да оперира с техники от миналия век, при условие, че може да извърши супермодерна интервенция и да води разговор за пари със своя пациент, вместо да му обясни терапията, на която ще го подложи и очакваните резултати.


Еврохолд

От категорията

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18