Стопанската академия в Свищов

Професори водят ректорска война в Свищов

20167 | 23 юли 2015 | 10:25

Стопанската академия стана обект на люти съдебни спорове

Стопанската академия в Свищов-1434958435.jpgПроф. Теодора Димитрова бе избрана за ректор на 28 май. Тя бе заместник на проф. Величко Адамов (вляво).-1437576165.jpgРеплика на „Тайната вечеря“ във вилата на Величко Адамов. В центъра като Христос е самият той.-1437576051.jpg

Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов е арена на люта управленска битка. Вече повече от месец висшето учебно заведение, едно от най-старите и елитните у нас, е обект на съдебни спорове. Отговорът кой е законният ректор на икономическата Алма матер край дунавския бряг, е в ръцете на магистратите.

 

Претенциите

 

Претенции за ректорския стол предявяват трима професори. Всеки смята, че е в законното си право да кове бъдещето на академията.

Властта в момента е в ръцете на служебния ректор проф. Иван Върбанов, който зае поста след пряка намеса от страна на изпълнителната власт. Претенции за ректор има и 35-годишната проф. Теодора Димитрова. Тя бе избрана от общото събрание на университета, което гласува кандидатурата й на 28 май. Процесът на конституирането му бе оспорен по съдебен ред, заради което образователният министър проф. Тодор Танев свали проф. Димитрова от поста, обяви я за нелегитимна и назначи проф. Иван Върбанов.

 

Свои основания е намерил и бившият ректор проф. Величко Адамов. Адамов, който управлява Стопанската академия два мандата, смята, че просветният министър не е трябвало да се меси във вътрешните работи на висшето учебно заведение. И сочи, че Законът за висшето образование му позволява да управлява университета още два месеца след изтичането на мандата му. Условието е налице - изборите за нов ректор да са оспорени по съдебен ред.

 

Битката в Свищов е и за конституирането на общо събрание.

За поименното определяне на тези преподаватели, служители, студенти и докторанти, които ще трябва да изберат своя ректор за следващите четири години. И своя академичен съвет.

 

Погледната от този ъгъл, войната за влияние е между проф. Адамов и проф. Върбанов. И единият, и другият не могат да управляват Стопанската академия за дълго. Величко Адамов вече изкара два пълни управленски мандата и Законът за висшето образование не му позволява да се кандидатира за трети.

 

Пък и пътьом се покри с доста скандална слава. Проф. Върбанов е назначен с министерска заповед и има шестмесечен мандат. Но който от тях е на власт, ще получи правото да определи кои точно ще са хората, които ще станат част от общото събрание.

 

Прословутите заповеди

 

Колизията в ректорския спор е между няколко заповеди с предварително изпълнение.

Началото е на 17 април т.г., когато проф. Величко Адамов като действащ ректор със свой акт обявява, че заради изтичащ мандат формира нов състав на общото събрание. То е натоварено със задачата да избере ректор и академичен съвет. Мотивът - правомощията на избраните през 2011 г. управленски органи изтичат на 20 май.

 

Групата преподаватели проф. Иван Върбанов, проф. Георги Иванов, проф. Тодор Кръстевич и кандидатът за ректор доц. Иван Марчевски обаче не са доволни от обявения състав на общото събрание и обжалват конституирането му пред Великотърновския административен съд. Магистратите отхвърлят искането на четиримата преподаватели за спиране на предварителното изпълнение на заповедта на Адамов. Защото се оказва, че в нея подобна клауза за предварително изпълнение не е заложена. Така че по силата на закона самото обжалване спира изпълнението на заповедта.

 

Съдиите обаче насрочват заседание едва за 9 юни - единадесет дни след насрочените ректорски избори, планирани за 28 май.

 

И се започва една...

 

На 20 май проф. Величко Адамов издава нова заповед. Като се позовава на Закона за висшето образование и академичната автономия, той допуска предварително изпълнение на акта си от 17 април. Изборите за ректор са проведени на 28 май, както е планувано, и са спечелени от бившата вече заместничка на проф. Адамов проф. Теодора Димитрова.

 

Проф. Иван Върбанов, проф. Георги Иванов, проф. Тодор Кръстевич и доц. Иван Марчевски подават жалба до министъра на образованието проф. Тодор Танев. На 3 юни той издава заповед с предварително изпълнение, с която отменя избора на проф. Теодора Димитрова и назначава за служебен ректор проф. Иван Върбанов. А почти целият състав на новия академичен съвет обвинява проф. Танев в политическа намеса и заявява, че счита за управник на академията 35-годишната дама.

 

Два дни по-късно служебният ректор проф. Иван Върбанов издава първата си заповед. С нея отменя априлската заповед на проф. Величко Адамов за конституиране на общо събрание, решенията за избор на ректор и академичен съвет и първите заповеди на проф. Теодора Димитрова. И тук отново е включена клауза за предварително изпълнение.

 

Седем дела решават спора

 

Седем дела и две инстанции ще трябва да решат спора кой ще управлява Стопанската академия. Първото от тях вече стартира във Великотърновския административен съд, който на 9 юни разгледа жалбата на служебния ректор и тримата му сподвижници срещу заповедта на Адамов от 17 април за формирането на общо събрание и провеждането на ректорски избори. Тогава съдебният състав реши, че като страни трябва да бъдат призовани всички 131 негови членове - преподаватели, служители от Стопанската академия и студенти.

 

Едва тогава, на 9 юни, административните съдии отменят и разпореждането за предварително изпълнение на тази заповед, с което се е „подсигурил“ Адамов. Това решение се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). Доводите на Адамов и сие са, че ставало дума за самостоятелен акт, а не за клауза към предна заповед.

 

Отново във ВАС ще трябва да се произнесат и дали решението на проф. Тодор Танев за служебен ректор е законно. Това дело там бе образувано след жалба на проф. Теодора Димитрова. Отделно се иска спиране на изпълнението на заповедта за служебния ректор.

Един състав на съда вече се произнесе, че няма основания да спира изпълнението, защото това не би помогнало за решаването на ректорския спор.

 

А законността и основателността на самата заповед на проф. Тодор Танев са предмет на отделно дело.

Пред ВАС се обжалва и заповедта на служебния ректор проф. Иван Върбанов, с която той отменя предишните актове на проф. Величко Адамов и решенията на общото събрание за избор на ректор и академичен съвет от 28 май. А самият проф. Върбанов обжалва тези заповеди на предшественика си пред административния съд във Велико Търново.

 

Бой за преподавателски часове

 

Освен за власт в Свищов се води битка и за преподавателските часове. Професори се оплакаха от чистка в Стопанската академия. Те твърдят, че временното ръководство опитва да ги изгони чрез решения на катедрени съвети.

Учените настояват, че макар да са в предпенсионна или пенсионна възраст, имат право на тригодишно удължаване на договорите като преподаватели. Според тях единствено академичният съвет може да им отмени това правомощие, защото е въведено преди няколко години с решение на академичния съвет. Недоволните са от лагера на Адамов.

 

„Наблюдаваме целенасочена атака от временния ректор проф. Иван Върбанов. Ръководството прави редица нарушения с цел разчистване на сметки“, коментира самият проф. Адамов. Според него жертви на чистката ще станат десетина утвърдени учени, повечето от които имат почетни титли от икономически универститети в Русия, Украйна, Молдова и Румъния. Доскорошният ректор добави, че и той попада в списъка на нежеланите учени. Служебният ректор проф. Иван Върбанов бе категоричен, че чистка няма. „Има група от преподаватели, които са в пенсионна възраст, а договорите им изтичат на 31 август. Самите съвети на катедрите и факултетите решиха, че за тях няма работа, затова контрактите няма да бъдат подновени“, коментира пред „Преса“ проф. Върбанов.


От категорията

Започна издаването на нови лични карти. И Калин Стоянов подаде заявление

Започна издаването на нови лични карти. И Калин Стоянов подаде заявление-Kalin-Stoyanov--Do-momenta-ima-62-signala-za-narushavane-na-izborniya-protses--Snimka-BTA_1716300445.jpg

Документът, освен изображението, ще съдържа електронен носител на информация ...

17 юни 2024 | 09:31

МВР и прокуратурата отчитат ръст на делата срещу нелегални мигранти и заловените с дрога

Задържани пласьори на дрога-1656940583.jpg

През месец май са влезли в сила 311 съдебни акта за наркотици и 128 за ...

17 юни 2024 | 11:09

Мъж, нападнал с нож дете в София, е задържан в изпълнение на указания на СРП

-1538833342.jpg

Предстои да бъде преценена необходимостта от вземане на решение за провеждане ...

17 юни 2024 | 17:58

Експерт по киберсигурност: Не отваряйте имейл за пратка, която не очаквате

Експерт по киберсигурност: Не отваряйте имейл за пратка, която не очаквате-1648841973.jpg

Банките непрекъснато подобряват системите за сигурност на своите приложения, но ...

17 юни 2024 | 12:34

Най-важното

Заради удължения разговор с германците времето за подготовка на помещението за българската делегация се е оказало недостатъчно

Шамар! Премиерът на Черна гора не се появи на среща с Радев, той напусна след 4-минутно чакане

Президентът Радев отказал среща с премиера на Черна гора след 4-минутно чакане-Prezidentat-Radev-otkazal-sreshta-s-premiera-na-Cherna-gora-sled-4-minutno-chakane_1718687374.jpg

Премиерът Милойко Спаич имаше голямо желание да се срещне с президента Радев. ...

18 юни 2024 | 08:08

Днес се събира ИБ на партията, за да реши дали все пак да не се отиде на разговорите.

ГЕРБ-СДС продължава консултациите с партиите, предлагат правителство на споделената отговорност

ГЕРБ-СДС продължава консултациите с партиите, предлагат правиителство на споделената отговорност-GERB-SDS-prodalzhava-konsultatsiite-s-partiite--predlagat-praviitelstvo-na-spodelenata-otgovornost_1718686162.png

След срещата с ДПС стана ясно, че са обсъждани не имена и постове, а политики и ...

18 юни 2024 | 07:47

Днес ще бъде изборът за председател на парламентарната група

Борислав Гуцанов: Готов съм да кандидатирам за председател на БСП, трябва диалог и мъдрост

Борислав Гуцанов: Тази сутрин БСП ще реши дали да отиде на срещата, инициирана от ГЕРБ -Gutsanov--Dogovorat-na-sluzhebnoto-pravitelstvo-na-Radev-s--Botash--narushava-natsionalniya-ni-interes_1706693378.jpg

Според него трябва да бъде подадена ръка на всички обидени в и извън БСП и да ...

18 юни 2024 | 08:44

Това е планирано за следващата седмица, добави председателят на Европейския съвет

Урсула фон дер Лайен не получи одобрение от европейските лидери за втори мандат

Урсула фон дер Лайен не получи одобрение от европейските лидери за втори мандат-Ursula-fon-der-Layen-ne-poluchi-odobrenie-ot-evropeyskite-lideri-za-vtori-mandat_1718687026.jpg

Френският президент Еманюел Макрон изрази увереност, че споразумението е близо, ...

18 юни 2024 | 07:56

Националният музей може да го презентира по-добре пред света, обясни Найден Тодоров

Министърът на културата: Мястото на Панагюрското съкровище е в НИМ, то е собственост на държавата

Министърът на културата: Мястото на Панагюрското съкровище е в НИМ, то е собственост на държавата-Ministarat-na-kulturata--Myastoto-na-Panagyurskoto-sakrovishte-e-v-NIM--to-e-sobstvenost-na-darzhavata_1718692293.jpg

В четвъртък пловдивският общински съвет трябва да реши дали да подкрепи с ...

18 юни 2024 | 09:29

Той е първият с лична карта от ново поколение

Калин Стоянов е готов да остане министър на вътрешните работи, ако получи предложение

Министър Стоянов е първият с лична карта от ново поколение. Снимка БТА-Ministar-Stoyanov-e-parviyat-s-lichna-karta-ot-novo-pokolenie--Snimka-BTA_1718620050.jpg

България има огромна нужда от редовно стабилно правителство, което да продължи ...

17 юни 2024 | 13:09

ЦИК да обясни как при 85% сбъркани протоколи беше определен верен резултат, коментира конституционалистът

Пламен Киров: В момента имаме два парламента в един мандат

Пламен Киров: В момента имаме два парламента в един мандат-Plamen-Kirov--V-momenta-imame-dva-parlamenta-v-edin-mandat_1718691699.png

Обществена тайна е, че се купуват гласове. Само че ако купите цяла комисия, ...

18 юни 2024 | 09:18

Сайтът PERSPECTIVAINTERNACIONAL е на бившия посланик на Аржентина в София Н.П. Алфредо Атанасов

И в Аржентина четат Епицентър.бг - PERSPECTIVAINTERNACIONAL препечата интервю на Велева с Чуков

И в Аржентина четат Епицентър.бг-I-v-Arzhentina-chetat-Epitsentar-bg_1718624078.png

Медия Епицентър, чрез своя журналист Валерия Велева, интервюира българския ...

17 юни 2024 | 14:27

Конфликтът ще се реши по сегашната демаркационна линия

Киевски политолог: Русия фактически поглъща Украйна парче по парче

Украински войници на фронта-Ukrainski-voynitsi-na-fronta_1718618919.jpg

"Очевидно извиненията, че не можем да участваме в преговори, вече няма да ...

17 юни 2024 | 13:07