Прокуратурата обяви: Бившият шеф на БАИ Стамен Янев и привлечен като обвиняем

Чудовищна схема за придобиване българско гражданство за руснаци и китайски разузнавачи, прикрити като бизнесени

Прокуратурата обвини бившия шеф на БАИ Стамен Янев за "златните паспорти"

7889 | 24 ян. 2023 | 17:12

Името на Стамен Янев се свързва с Настимир Ананиев и забележете с Антони Тренчев, привлечен като обвиняем като създател на криптопирамидата NEXO


Прокуратурата обвини Стамен Янев за „златните паспорти“ - една чудовищна схема за даване на българско гражданство на над 120 руснаци и китайски разузнавачи под прикритието на бизнесмени

 

След събрани достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219 от НПК, на 20.01.2023 г. следовател в НСлС след доклад при наблюдаващ прокурор в СГП е привлечен Ст.Я. като обвиняем за това, че в периода 28.07.2015 г. до 28.07.2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – изпълнителен директор на БАИ, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ.

 

Това съобщиха от Прокуратурата на РБългария

 

През м. февруари 2022 г. във Върховна касационна прокуратура е постъпил сигнал от народен представител от „Движение за права и свободи“, в който се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите, респ. подзаконови актове по прилагането им.

 

Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската Федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т.нар. „златни паспорти“, даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС.

 

ЗЛАТНИ ПАСПОРТИ ЗА КИТАЙЦИ И РУСНАЦИ СРЕЩУ МНИМИ ИНВЕСТИЦИИ

 

Епицентър. бг припомня: Стамен Янев е бивш шеф на Българската агенция по инвестиции. Именно службата му е издавала сертификати на чужденците, които са получавали „златни паспорти“ срещу обещания за мними инвестиции у нас за над милион. Казваме мними, защото стана ясно, че парите са вкарвани проформа в една сметка и са стояли там, докато чужденците вземат БГ паспорт, а после изчезвали. Схемата скандализира партньорите ни в Европа и САЩ. И настояха тези машинации да бъдат прекратени. Тогава ДПС внесе искане за пълна проверка кой дал, кой взел „златен паспорт“ у нас. След дълги разправии в НС и няколко опита на управляващите да се измъкнат от проверките, от Движението успяха да се преборят за разследване.

 

ДПС извади на бял свят обстоятелството, че са били раздадени 120 "златни паспорта" на китайци и руснаци. В същото време се оказа, че в Българската агенция по инвестиции няма нито един сертифициран проект. Още на 4 февруари ДПС разкри, че е получило сигнал, в който има достатъчно конкретика, за да се разкрие чудовищна схема по придобиване на българско гражданство и издаване на документи с невярно съдържание.

 

ВСИЧКИ СЕРТИФИКАТИ ИНВЕСТИЦИИ СА ЗА 1 000 001 лв, ИЗДАВАНИ ОТ СТАМЕН ЯНЕВ

 

„Съдържат се твърдения, че над 120 лица, основно китайци, част от които работят за китайските специални служби, както и руснаци са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка от един на друг и само на фотокопия от тези извлечения са получавали пребиваване в периода 2015-2021 г.”, обяви на брифинг в НС Хамид Хамид.

 

„Тези китайци и руснаци имат сключени договори с трима посредници и две компании.


Много интересно е, че всички инвестиции са на стойност 1 000 001 лв. -
огледални са.

Всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев.

 

Въпреки че заемаше тази длъжност при управлението на ГЕРБ, същият бе отново  назначен в Агенцията като изпълнителен директор от служебния тогава министър на икономиката и по-късно премиер - Кирил Петков.

 

Янев бе един от първите разпитвани за „златните паспорти“. Тогава той обясни, че БАИ е първата институция, която само приема заявленията за т.нар. „златни паспорти“, но документите за тях след това се проверяват от много други органи и агенцията не може да отговаря за тяхната коректност. По закон обаче без становище и контрол от страна на Агенцията за реалността на вложението, нито един чужд инвеститор не би могъл да получи нито право на пребиваване у нас, нито БГ паспорт.

 

 СТАМЕН ЯНЕВ - БЛИЗЪК С НАСТИМИР АНАНИЕВ И АНТОНИ ТРЕНЧЕВ

 

Името на Стамен Янев се свързва с Настимир Ананиев и забележете с Антони Тренчев, привлечен като обвиняем като създател на криптопирамидата NEXO.

 

Стамен Янев, Настимир Ананиев и Антони Тренчев в миналото бяха част от Движение „България на гражданите“. Днес в активната политика е само Настимир Ананиев, който е един от говорителите на „Продължаваме промяната“.

Стефан Янев се оказа свързан и с бившия премиер Кирил Петков и особено с бившия финансов министър Асен Василев, при това много далеч във времето. Стамен Янев и Асен Василев са бивши съученици в гимназията в Хасково. През 2009 г. Стамен Янев е адвокат на фирма, собственост на Асен Василев.

 

СКАНДАЛНАТА СХЕМА "ВАЛАКОМ" НА ПЕТКОВ, ВАСИЛЕВ, ЯНЕВ

Особено скандална е схемата, която свързва имената на Асен Василев и Стамен Янев през 2013 г. Асен Василев е служебен министър на икономиката в периода от 13 март 2013 година до 29 май 2013 година, за което Епицентър. бг писа.

След дълго чакане - на 14 март 2013 година постъпва искане от ВОЛАКОМ АД, представлявано от Кирил Петков, баща му - Петко Петков и Васил Василев за издаване на Сертификат клас Б - за инвестиционен проект относно въвеждане в производство на летищни системи за безопасност в държавната зона Божурище - София, собственост на Национална компания индустриални зони (НКИЗ).

Сертификатът е готов на 27.05.2013 - точно два дни, преди да изтече мандатът на министър Асен Василев.

От 2015 г. директор на БАИ е приятелят на Асен Василев от училище Стамен Янев. Цели три години Стамен Янев крие и не предоставя информация за изпълнение на проекта на Кирил Петков чак до 2019 година, когато издава акт, че инвестициите са изпълнени. Как са я изпълнили, като видно от регистрите към ДНСК само строежът е завършен една година след срока?

През 2021 г., когато Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката, едно от първите му назначения е на Стамен Янев, който отново поема Българската агенция по инвестиции. Янев влиза и в управата на държавната Българска банка за развитие, овладяна от финансисти, пряко свързани с кръга „Капитал“.

Два месеца след като прокуратурата започна разследване по „златните паспорти“, Стамен Янев бе спешно и кризисно освободен от ресорния министър в кабинета „Петков“ от позицията на шеф на Българската агенция по инвестиции.

 

С постановление от 7.02.2022 г. на прокурор при СП е образувано досъдебно производство, което след промени със ЗИДЗСВ, ДВ,бр.32 от 26.04.2022 год. е прието по компетентност от СГП.

 

Разследването по делото продължава.

Предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства и при събиране на достатъчно доказателства за други деяния и/или за виновността на други лица ще бъдат повдигнати нови обвинения.


От категорията

Пиян баща катастрофира с децата си - загина 7-годишната му дъщеря, 9-годишният му син е в болница

7-годишно дете загина при катастрофа в село Хрищени, шофьорът карал пиян-1548152935.jpg

Пострадали са още 9-годишно момче, пътувало в същата кола и водачът. Те са ...

29 ян. 2023 | 11:52

Сийка Милева: Образувано е досъдебно производство за закана за убийство срещу Християн Пендиков

Сийка Милева: Образувано е досъдебно производство за закана за убийство срещу Християн Пендиков-Siyka-Mileva--Razsledvani-litsa-atakuvat-prokuraturata--polzvayki-politicheski-argumenti-za-zashtita-_1673773362.jpg

"Прокуратурата на Република България превърна в своя кауза ...

27 ян. 2023 | 15:00

Ясна е самоличността на задържаната с марихуана полицайка - Симона Лулеова от село Баня на 25 г.

Ясна е самоличността на задържаната с марихуана полицайка - Симона Лулеова от село Баня на 25 г.-Yasna-e-samolichnostta-na-zadarzhanata-s-marihuana-politsayka---Simona-Luleova-ot-selo-Banya-na-25-g-_1675013708.png

Лулеова отказа да коментира задържането, но каза, че сестра ѝ е невинна

29 ян. 2023 | 19:32

МВР: Над 2500 водачи, хванати с нарушения за 24 часа

МВР: Над 2500 водачи, хванати с нарушения за 24 часа-1629723317.jpg

От обобщените данни: по метода „линеен контрол“ са проверени 2084 МПС и 2267 ...

29 ян. 2023 | 16:43

Най-важното

ВМРО-ДПМНЕ е партия, която работи срещу европейския път на страната, смятат от СДСМ

Управляващата партия в Скопие: Нападателите на българина Християн Пендиков са от ВМРО-ДПМНЕ

Управляващата партия в Скопие: Нападателите на българина Християн Пендиков са от ВМРО-ДПМНЕ-Upravlyavashtata-partiya-v-Skopie--Napadatelite-na-balgarina-Hristiyan-Pendikov-sa-ot-VMRO-DPMNE_1675022364.jpg

Има снимки с Мицкоски и Николоски (председателят и зам.-председателят на ...

29 ян. 2023 | 21:58

Обърнахме политиката на една окопна война на партиите, затова избирателната активност пада, смята той

Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук! ПП да покаже фактура от Пентагона за оръжията
(Видео)

Томислав Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук-Tomislav-Donchev--Koalitsiyata-PP-DB-e-politicheski-bashibozuk_1675016716.png

Щом не е изнасяно оръжие с контрагент Украйна, значи е имало посредничество. ...

29 ян. 2023 | 20:24

33-годишен архитект избра соцразрухата за тема на родното участие в биеналето

Абсурд! Министър Минеков представи България във Венеция с мизерия и разруха. Рашидов:Това е падение!

Представяме се във Венеция със снимки на мизерна България-Predstavyame-se-vav-Venetsiya-sas-snimki-na-mizerna-Balgariya_1674987651.jpg

Страната ни за втори път след 14-годишно прекъсване ще участва на този ...

29 ян. 2023 | 12:19

Според него не е нормално Северна Македония да забранява достъпа до страната на български евродепутати

Милков: Демерджиев и шефът на ДАНС отиват в РСМ заради напрежението около честванията на Гоце Делчев

Милков: Демерджиев и шефа на ДАНС отиват в РСМ заради напрежението около честванията на Гоце Делчев-Milkov--Sazdavat-se-uslozhneniya-pred-nachina--po-koyto-se-organizira-vota-v-chuzhbina_1674811686.png

Външният министър отговори и на упрека на македонския президент Стево ...

29 ян. 2023 | 20:18

Благодаря на всички депутати и групи в НС, които ни подкрепиха за безплатните учебници, заяви тя

Нинова: БСП работи за промяна в съдържанието на учебниците. Пълнят главите на децата с безумия!

-Ninova--Radev-napravi-koleden-podarak-na-voenolyubtsite-i-zabravi-za-raboteshtite-i-bednite_1672311125.jpg

В целия шум от скандали във всички студия, не се чуха единствените две добри ...

29 ян. 2023 | 14:56

Идва време да се търсят големите обединителни задачи пред нацията, каза той

Христо Иванов: Ще държим на идеологическата си физиономия при отношенията ни с ПП
(Видео)

Христо Иванов: Ще държим на идеологическата си физиономия при отношенията ни с ПП-Hristo-Ivanov--Nyama-da-vrashtame-darenieto-na-Nexo_1673772823.jpg

Искаме демократично реформаторско управление, за да затворим тежките ...

29 ян. 2023 | 18:14

Той призова партиите малко да оберат езика и да не се замерват със сигнали, компромати и негативно говорене

Станишев няма амбиции да е лидер, но ако има екип с кауза, е готов да оглави промяната в БСП

Сергей Станишев: България е като болният човек на Европа-Kadar--BNT_1674977320.jpg

Бих призовал партиите първо малко да оберат езика, защото след време пак ще ...

29 ян. 2023 | 10:19

Днес за Джордж Сорос войната в Украйна е приоритет №1

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис-1658263830.jpg

Когато един ден затихнат сраженията на бойното поле, световният ред, който ...

29 ян. 2023 | 10:36

Виждаме как част от партиите се огъват, въпреки че имат сериозни правни съображения

Андролова: Законопроектът на МС цели да се създаде механизъм за отстраняването конкретно на Гешев

Калина Андролова: Натиск за инструмента „Кьовеши“ в България-1584904074.jpg

Реално законопроектът на МС създава възможност на изпълнителната власт да ...

29 ян. 2023 | 16:57