Иван Гешев

Перди пет дни зам.главният прокурор Сарафов първи обяви, че на мястото на взрива е заведен израелски експерт

Прокуратурата се отрече : Чуждестранен експерт не е участвал в разследването на взрива срещу Гешев

9968 | 12 май 2023 | 13:16

Близо час след първото съобщение, пристигна второ с уточнение, че на мястото на взрива е имало чуждестранен експерт, "но същият не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие в извършваните действия по разследването".


Във връзка с множество журналистически запитвания по повод факта дали чуждестранен експерт е присъствал на местопроизшествие на 01.05.2023 г. по досъдебно производство за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК.

Софийска градска прокуратура прави следното уточнение:

На местопроизшествието е имало чуждестранен експерт, но същият не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие в извършваните действия по разследването.

Изявлението на Прокуратулата идва пет дни, след като директорът на НСлС и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов първи заяви, че на мястото на взрива до автомобила на главния прокурор Иван Гешев е бил допуснат израелски експерт по указание именно на Гешев. Това днес е отречено от Софийската градска прокуратура, според която до мястото на огледа не е допускано външно лице.


В съобщение, разпратено от пресцентъра, се казва, че "наблюдаващите прокурори не са разпореждали извършването на процесуално-следствени действия с участието на вещо лице извън списъка на вещите лица на компетентния съд" и че "наблюдаващите прокурори не са допуснали на местопроизшествието лица, които нямат право да бъдат там".

Близо час след първото съобщение, пристигна второ с уточнение, че на мястото на взрива е имало чуждестранен експерт, "но същият не е бил допуснат от наблюдаващите прокурори и не е взел участие в извършваните действия по разследването".

Припомняме, че директорът на НСлС Борислав Сарафов обяви в първите дни сред взрива, че "по разпореждане на главния прокурор на мястото на инцидента с кората на Гешев е бил доведен „израелският експерт“, който даде становище, че взривът бил смъртоносен", а "авторът му е "зъл гении", тък като взривът е бил насочен с цел на убие главния прокурор". Според Сарафов чужденецът е бил в компанията на неговия заместник Ясен Тодоров.

За израелския експерт официална информация няма, въпреки че в първите часове след взрива на 1 май прокуратурата се позоваваше именно на него.

 

 

Той е споменат и от главния прокурор в интервюто му пред БНТ, когато Гешев обяви, че се доверява повече на израелския експерт, отколкото на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, но не назова името му и защо е в България.

"Този израелски експерт, вярвайте ми, който трябва, знае кой е. Той има богато минало и е виждал много повече взривове, отколкото министър Демерджиев. Така че без да го обидя по-скоро мога да кажа, че се доверявам повече на мнението на този човек, който в някаква степен е част от историята на Държавата Израел, отколкото на министър Демерджиев",
каза главният прокурор пред обществената телевизия.

В петък пред депутатите, служебният министър обясни, че експертът е кацнал в България малко преди взрива и че също няма повече информация за него, но знае, че експертът е заведен на огледа именон от прокуратурата.

"Аз не знам дали този човек е експерт", каза на изслушване в парламента Демерджиев.

От експерта в дните по-късно се "отрече" и Сарафов.

"Аз не го познавам, нямам информация за неговото име, служебна позиция и експертиза, но изпълнявайки преки указания, с колегите ми дежурни следователи го допуснахме на местопроизшествието, където той се запозна на място с обстоятелствата около взрива, макар и да не беше допуснат до иззетите веществени доказателства, а направи само визуален оглед, след което си тръгна с г-н Тодоров", заяви в позицията си заместник главният прокурор Борислав Сарафов, след като вече се беше разграничил от Иван Гешев и остро разкритикува действията му.

От съобщението днес се разбира, че прокуратурата е издала постановление да не се разгласява информация по разследването без разрешение от наблюдаващия прокурор.


Това е предупреждение към служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, който от парламентарната трибуна разкри първо, че в колата на главния прокурор не е пътувало семейството му, че щетите по автомобила се изразяват в пукнат фар и че пътуващите не са били застрашени.

"Софийска градска прокуратура изразява несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента, тъй като досъдебното производство е в начален етап и не са събрани и проверени всички доказателства, на базата на които може да се достигне до категоричен извод относно случилото се на 1.05.2023 г.", завършва съобщението.

 

Израелският експерт, посетил мястото на взрива на автомобила на главния прокурор Иван Гешев на 1 май, е бил в България по покана на неправителствена еврейска организация

Генералът от резерва бил у нас във връзка със 75-та годишнина от създаването на Израел и визитата му не била свързана с държавното обвинение.

Пристигайки у нас, експертът по контратероризъм разбрал за взрива срещу Гешев, с когото се познавали и поискал да посети мястото.


От позицията на директора на НСлС Борислав Сарафов в понеделник стана ясно, че израелският експерт не е виждал събраните доказателства, а единствено е огледал терена на взрива и нанесените поражения от металните сачми, но пък на неговото екпрертно мение, се градеше версията за ужасяваш атентат срещу главния прокуро.

Според Сарафов израелецът е бил придружаван от неговия заместник Ясен Тодоров, който изпълнявал устно разпореждане на главния прокурор.

Израелският експерт е генерал, ветеран от спецзвеното по контратероризъм на израелската полиция, известно като Yamam (Ямам).

Експерти го определят като най-доброто за борба с тероризма в Израел и едно от най-добрите изобщо в света.

Ясен Тодоров в изявите пред медиите след взрива уточни, че експертът се е запознал "визуално" със случая.


От категорията

Шефът на "Местни данъци и такси" в община Несебър е арестуваният за купуване на гласове
(Видео)

Задържаният за изборна търговия в Несебър е на ръководна позиция в общината, стана ясно на брифинг на полицията и прокуратурата в Бургас.-Zadarzhaniyat-za-izborna-targoviya-v-Nesebar-e-na-rakovodna-pozitsiya-v-obshtinata_1695288275.png

Такава операция е безпрецедентна, тъй като с прокуратурата успяхме да стигнем ...

21 септ. 2023 | 12:21

Молебен на тротоара пред Руската църква за отварянето й, блокираха бул. "Цар Освободител"

Сн. БНТ-Sn--BNT_1695542761.jpg

Светият Синод на БПЦ-БП е съборен орган, който ще разгледа въпроса на ...

24 септ. 2023 | 11:05

Полицията в Несебър иззе над 180 000 евро, предвидени за търговия с вот, има задържан

Полицията в Несебър иззе над 180 000 евро, предвидени за търговия с вот, има задържан-1659881301.jpg

21 септ. 2023 | 10:36

Главният секретар на МВР: Работи се по две направления във връзка с убийството на Алексей Петров

Главният секретар на МВР: Работи се по две направления във връзка с убийството на Алексей Петров-Zhivko-Kotsev-shte-bade-predlozhen-za-glaven-sekretar-na-MVR_1693562284.jpg

В тях са акумулирани и другите подверсии, обясни главният секретар на МВР ...

21 септ. 2023 | 13:12

Най-важното

Софийският митрополит веднага трябва да се разпореди храмът да бъде отворен, призова депутатът

Пеевски: Руската църква да бъде отворена! Властта ще осигури необходимото за дейността на храма

Пеевски: Руската църква да бъде отворена за вярващи! Като светска власт ще осигурим необходимото за дейността на храма-Peevski--Ruskata-tsarkva-da-bade-otvorena-za-vyarvashti--Kato-svetska-vlast-shte-osigurim-neobhodimoto-za-deynostta-na-hrama_1695539736.jpg

Още в понеделник ще предприемем необходимите законодателни промени, с които ...

24 септ. 2023 | 10:11

Борисов допълни, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи кандидати на ПП-ДБ на балотаж,

Борисов представи в Пловдив Костадин Димитров като кандидат - кмет на ГЕРБ
(Видео)

Борисов е в Пловдив - обяви Костадин Димитров за кандидат - кмет на ГЕРБ-Borisov-e-v-Plovdiv---obyavi-Kostadin-Dimitrov-za-kandidat---kmet-na-GERB_1695545354.jpg

"Водете позитивна кампания. Лични квалификации - не! Обиди - не! След като ...

24 септ. 2023 | 09:33

По думите на Стоев кабинетът би бил свален от "обществения натиск, който ще се натрупа от неправилните кандидатури"

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне

Стою Стоев: Ако хора от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оглавят новата КПКОНПИ, правителството ще падне-Stoyu-Stoev--Ako-hora-ot-PP-DB--GERB-i-DPS-oglavyat-novata-KPKONPI--pravitelstvoto-shte-padne_1695550737.jpg

Смятам, че няма да има кандидати, които да са чисто конюнктурни, които нямат ...

24 септ. 2023 | 13:17

По думите му в случая с руските свещеници става дума за геополитическа задача

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за влизане в Шенген?

Румен Гечев: България е в задънена улица! Къде е програмата на правителството за Шенген?-Prof--Rumen-Gechev--PP-DB-otnovo-predadoha-izbiratelite-si-kato-zapaziha-imuniteta-na-Borisov_1687952910.jpg

Според Румен Гечев Ваня Григорова е отличен кандидат за София. Подчерта, че ...

24 септ. 2023 | 09:55

Постановлението е публикувано за обществено обсъждане

МС предлага: България да въведе еврото от 1 януари 2025 г.

МС предлага: България да въведе еврото от 1 януари 2025 г.-MS-predlaga--Balgariya-da-vavede-evroto-ot-1-yanuari-2025-g-_1695540992.jpg

Във тази връзка се предлага създаването на Координационен съвет за подготовка ...

24 септ. 2023 | 10:35

Почти нулева видимост и загубата на ориентация от пилота са причините за катастрофата с хеликоптера, смята той

Министър Гвоздейков: Около 1,4 млн. евро ще трябва да плати България за трети мост на Дунав

Министър Гвоздейков: На развитието на БДЖ трябва да се гледа като на бизнес модел-Gvozdeykov--Sistemata-za-helikopterna-pomosht-shte-pokriva-iziskvaneto-za--zlatniya-chas-_1691054502.jpg

Не виждам проблем в бъдеще железопътният транспорт да генерира приход, да се ...

24 септ. 2023 | 11:24

САЩ се опитват да придобият геополитическо предимство в Евразийския регион – даизтощят Русия до степен, че да започне разпад на федерацията

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата

Калина Андролова: За куклите, агентурата и пропагандата-1584904074.jpg

Америка контролира напълно ЕК минимум през нейния председател, но и през ...

24 септ. 2023 | 14:02

Политическата ни класа има слугински манталитет, смята той

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява

Проф. Иво Христов: Традицията да се присламчваме към по-силния винаги надделява-Prof--Ivo-Hristov--Traditsiyata-da-se-prislamchvame-kam-po-silniya-vinagi-naddelyava_1695553130.jpg

България не е фактор в нищо. Времето на нашата страна изтича, добавя той

24 септ. 2023 | 13:58

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка

Антон Хекимян няма да ходи в НОВА тв, върви мълвата, че Борисов иска да го хвърли в кметската битка-1431787011.jpg

Във всички случаи е странно, даже крайно необичайно седмица пред избори ...

24 септ. 2023 | 11:59