Кадър: Нова тв

Разпитани са двама от пътуващите в автобуса

Милева: Има 8-ми оцелял от горящия автобус, който е изчезнал! Сарафов: Не е имало туби с бензин

14577 | 25 ноем. 2021 | 11:10

"В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ "Струма", заяви на брифинг зам.-главният прокурор Борислав Сарафов

Кадър: Нова тв-1637833176.jpgБорислав Сарафов: Няма очевидци на катастрофата на АМ "Струма" Кадър: Нова тв-1637831883.jpgПрокуратурата: Няма очевидци на катастрофата на "Струма"-1637831510.png

Има 8-ми оцелял от катастрофата с изгорелия автобус на АМ "Струма" , който обаче е изчезнал - тази нова версия хвърли пред медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

Жертвите от автобуса, изгорял на магистрала "Струма", са 44, а не 45. Спасили са се 8 човека, а не 7. Това е разказал мъжът, разбил задното стъкло на автобуса, през което са успели да изскочат оцелелите, обяви днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

Всички 44 жертви са загинали вследствие задушаване, каза директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

 

Не е имало взрив. Пожарът не е възникнал от туби с гориво.

Не е извършен атентат - показва разследването до момента.

То потвърждава: пътните условия в района са много лоши, а на мантинелата, в която се е ударил автобусът, "въобще не й е там мястото", заяви категорично Сарафов.


"В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ "Струма". По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече има над 20", подчерта на брифинг зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

 

Националната следствена служба на бул. „Г. М. Димитров“ 42, зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева дадоха брифинг във връзка с тежкия пътен инцидент на автомагистрала „Струма“.

 

„Разпитани са двама от пътуващите в автобуса. Те са били будни и дават изключително обективна информация. Показанията им се припокриват напълно и ние ги приемаме за напълно достоверни и коректно изложени. Разпитват се още двама  пътници, които са в „Пирогов”. Те могат да дадат показанията си в рамките на днешния ден", добави Сарафов.

 

Тиражираната версия, че в автобуса  е било превозвано гориво в туби,  е категорично отхвърлена, казаха от прокуратурата.

 

Има 8-ми оцелял от горящия автобус, това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирайки разказ пред нея на мъжа,  който е счупил задното стъкло на автобуса. "Спасихме се осем души", категорично било момчето. Същите думи той повторил и пред следовател.

 

Прокуратурата проверява къде и изчезнал този човек. "В автобуса открихме 44 овъглени трупа, 7 са в болница, а по списъчен състав са пътували 52. Простата сметка сочи, че наистина липсва един от пътниците", подчерта Милева.

 

Разказът на свидетеля


Ето какво разказа  Сийка Милева пред медиите днес: „Искам да кажа нещо лично. Аз бях на мястото на инцидента. Видях обгорелия автобус. Видях струпаните и овъглени трупове. Гледката беше ужасна. Това ще остане в спомените ми за цял живот . Но по-тежка беше ситуацията, когато посетихме болница „Пирогов“, където са настанени 7 пострадали. Всички бяха в добро физическо състояние, но психически бяха в много тежко.

Всеки е настанен в отделна болнична стая, в отлични условия, за тях се грижат най-добрите специалисти в страната ни.

Лично попитахме всеки от какво има нужда. От телефон, с който да се свържат с близките си, от вода, от храна. Това, което търсеха, бяха своите близки. Един търсеше майка си, друг - съпругата си, трети питаше как е детето му. Но те бяха в автобуса.

В една от болничните стаи се срещнах с момче на моята възраст. Когато го видях, му казах „Вие сте герой“. Той се усмихна и взе да ми разказва как е видял чук и е счупил задното стъкло, спасили се осем. Попитах го. „Вие сте седем.“ „Не, ние се спасихме осем.“

При огледа се намериха 44 трупа. Оттук идва и простата математика, тъй като по данни имаме, че са пътували 52-ма. Намерихме 44 трупа, в болница са 7 - четирима мъже и три жени. Остава голямата загадка къде е осмото лице. Работим по тази версия. Може да се касае и за недобър спомен.

Директорът на НСлС Борислав Сарафов разпореди следовател да разпита този пациент. Пред следователя в присъствието на преводач свидетелят категорично заяви, че са се спасили осем лица," обясни още Сийка Милева.

 

Аутопсиите са готови. Те показват, че всички са загинали от задушаване вследствие пожара, а не от травми при катастрофата или разкъсвания от взрив.

 

Назначени са редица експертизи, включително авто-техническа и пожаро-техническа, които ще дадат отговор на въпроса защо автобусът е излязъл от пътната си траектория, защо е възникнал пожарът, довел до смъртта на пътниците.

 

Утре следовател и прокурор заминават за Скопие и ще предоставят българската молба за правна помощ. Очаква се да получат от македонските си колеги ДНК профилите на роднините на загиналите и след съпоставката с материала, взет от съдебните ни медици, която да позволи идентифициране на жертвите, телата ще може да бъдат върнати на близките им, за да бъдат погребани.

 

Версии

 

Категорично е отхвърлена версията за три туби с гориво, което е предизвикало пожара. Намерени са три туби с остатъци от нафта.

Отхвърлена е и версията за терористичен акт. Не се касае за такова нещо, категоричен е Сарафов.

Водеща остава версията за човешка грешка.

 

„Гледаме също това, което показвате – обърна се директорът на НСлС към журналистите – лоша пътна маркировка, сигнализация, лоша организация на движение. Към момента можем да кажем, че движението в този участък е зле организирано. Тази мантинела, на която се е нанизал автобусът, не само не е полезна, а е опасна за движението и е способствала за настъпване на инцидента.

Тези обстоятелства ще бъдат изследвани от нас – дали ако е имало човешка грешка, тя е била улеснена и за нея са способствали лошата организация на движението, сигнализацията, маркировката.“

 

Разпити

 

„Очевидец няма нито един – заяви Сарафов. - Разпитани са свидетели - двама от пътуващите в автобуса. И двамата са били будни и дават изключително точни показания за събитията в трагичната нощ. Те са разпитани независимо един от друг и показанията им се припокриват напълно. Приемаме ги за достоверни.“

Още двама свидетели от настанените в „Пирогов“ ще бъдат разпитани днес.

 

Продължават и огледите на автобуса, който е иззет и оставен на съхранение. Той ще бъде огледан от следователи и автоексперти, които ще преценят дали е възможно да е възникнала внезапно техническа неизправност.

 

Взрив не е имало

 

"Данни за взрив нямаме. Това, което са чули свидетели работници, е ударът на автобуса в мантинелата от дясната страна на пътя, на островното пространство, на която не ѝ е там мястото" – посочи Сарафов.

 Прокуратурата: Няма очевидци на катастрофата на "Струма" (На живо)

"В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ "Струма", заяви на брифинг зам.-главният прокурор Борислав Сарафов

От категорията

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани
(Видео)

Служебният министър на енергетиката Росен Христов Снимка: БНТ-1660926600.jpg

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които са на икономически ...

19 авг. 2022 | 19:29

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство
(Видео)

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство-1660945219.jpg

Аз съм неудобна в политиката от много време, много бой съм понасяла, и това ще ...

19 авг. 2022 | 18:31

10 милиарда лева несъбрани данъци след Асен Василев
(Видео)

Просрочени данъчни задължения на фирми за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев-1656911400.jpg

По време на управлението на бившия финансов министър в списъка на големите ...

19 авг. 2022 | 21:38

Каримански, ИТН: Ние не свалихме кабинета, концентрацията на властта беше при финансовия министър
(Видео)

Любомир Каримански Кадър: БНТ-1660930441.jpg

Неразбираемо е защо в един момент партиите твърдят, че служебният кабинет ...

19 авг. 2022 | 20:32