Кадър: Нова тв

Разпитани са двама от пътуващите в автобуса

Милева: Има 8-ми оцелял от горящия автобус, който е изчезнал! Сарафов: Не е имало туби с бензин

14669 | 25 ноем. 2021 | 11:10

"В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ "Струма", заяви на брифинг зам.-главният прокурор Борислав Сарафов

Кадър: Нова тв-1637833176.jpgБорислав Сарафов: Няма очевидци на катастрофата на АМ "Струма" Кадър: Нова тв-1637831883.jpgПрокуратурата: Няма очевидци на катастрофата на "Струма"-1637831510.png

Има 8-ми оцелял от катастрофата с изгорелия автобус на АМ "Струма" , който обаче е изчезнал - тази нова версия хвърли пред медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

Жертвите от автобуса, изгорял на магистрала "Струма", са 44, а не 45. Спасили са се 8 човека, а не 7. Това е разказал мъжът, разбил задното стъкло на автобуса, през което са успели да изскочат оцелелите, обяви днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

Всички 44 жертви са загинали вследствие задушаване, каза директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

 

Не е имало взрив. Пожарът не е възникнал от туби с гориво.

Не е извършен атентат - показва разследването до момента.

То потвърждава: пътните условия в района са много лоши, а на мантинелата, в която се е ударил автобусът, "въобще не й е там мястото", заяви категорично Сарафов.


"В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ "Струма". По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече има над 20", подчерта на брифинг зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

 

Националната следствена служба на бул. „Г. М. Димитров“ 42, зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева дадоха брифинг във връзка с тежкия пътен инцидент на автомагистрала „Струма“.

 

„Разпитани са двама от пътуващите в автобуса. Те са били будни и дават изключително обективна информация. Показанията им се припокриват напълно и ние ги приемаме за напълно достоверни и коректно изложени. Разпитват се още двама  пътници, които са в „Пирогов”. Те могат да дадат показанията си в рамките на днешния ден", добави Сарафов.

 

Тиражираната версия, че в автобуса  е било превозвано гориво в туби,  е категорично отхвърлена, казаха от прокуратурата.

 

Има 8-ми оцелял от горящия автобус, това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирайки разказ пред нея на мъжа,  който е счупил задното стъкло на автобуса. "Спасихме се осем души", категорично било момчето. Същите думи той повторил и пред следовател.

 

Прокуратурата проверява къде и изчезнал този човек. "В автобуса открихме 44 овъглени трупа, 7 са в болница, а по списъчен състав са пътували 52. Простата сметка сочи, че наистина липсва един от пътниците", подчерта Милева.

 

Разказът на свидетеля


Ето какво разказа  Сийка Милева пред медиите днес: „Искам да кажа нещо лично. Аз бях на мястото на инцидента. Видях обгорелия автобус. Видях струпаните и овъглени трупове. Гледката беше ужасна. Това ще остане в спомените ми за цял живот . Но по-тежка беше ситуацията, когато посетихме болница „Пирогов“, където са настанени 7 пострадали. Всички бяха в добро физическо състояние, но психически бяха в много тежко.

Всеки е настанен в отделна болнична стая, в отлични условия, за тях се грижат най-добрите специалисти в страната ни.

Лично попитахме всеки от какво има нужда. От телефон, с който да се свържат с близките си, от вода, от храна. Това, което търсеха, бяха своите близки. Един търсеше майка си, друг - съпругата си, трети питаше как е детето му. Но те бяха в автобуса.

В една от болничните стаи се срещнах с момче на моята възраст. Когато го видях, му казах „Вие сте герой“. Той се усмихна и взе да ми разказва как е видял чук и е счупил задното стъкло, спасили се осем. Попитах го. „Вие сте седем.“ „Не, ние се спасихме осем.“

При огледа се намериха 44 трупа. Оттук идва и простата математика, тъй като по данни имаме, че са пътували 52-ма. Намерихме 44 трупа, в болница са 7 - четирима мъже и три жени. Остава голямата загадка къде е осмото лице. Работим по тази версия. Може да се касае и за недобър спомен.

Директорът на НСлС Борислав Сарафов разпореди следовател да разпита този пациент. Пред следователя в присъствието на преводач свидетелят категорично заяви, че са се спасили осем лица," обясни още Сийка Милева.

 

Аутопсиите са готови. Те показват, че всички са загинали от задушаване вследствие пожара, а не от травми при катастрофата или разкъсвания от взрив.

 

Назначени са редица експертизи, включително авто-техническа и пожаро-техническа, които ще дадат отговор на въпроса защо автобусът е излязъл от пътната си траектория, защо е възникнал пожарът, довел до смъртта на пътниците.

 

Утре следовател и прокурор заминават за Скопие и ще предоставят българската молба за правна помощ. Очаква се да получат от македонските си колеги ДНК профилите на роднините на загиналите и след съпоставката с материала, взет от съдебните ни медици, която да позволи идентифициране на жертвите, телата ще може да бъдат върнати на близките им, за да бъдат погребани.

 

Версии

 

Категорично е отхвърлена версията за три туби с гориво, което е предизвикало пожара. Намерени са три туби с остатъци от нафта.

Отхвърлена е и версията за терористичен акт. Не се касае за такова нещо, категоричен е Сарафов.

Водеща остава версията за човешка грешка.

 

„Гледаме също това, което показвате – обърна се директорът на НСлС към журналистите – лоша пътна маркировка, сигнализация, лоша организация на движение. Към момента можем да кажем, че движението в този участък е зле организирано. Тази мантинела, на която се е нанизал автобусът, не само не е полезна, а е опасна за движението и е способствала за настъпване на инцидента.

Тези обстоятелства ще бъдат изследвани от нас – дали ако е имало човешка грешка, тя е била улеснена и за нея са способствали лошата организация на движението, сигнализацията, маркировката.“

 

Разпити

 

„Очевидец няма нито един – заяви Сарафов. - Разпитани са свидетели - двама от пътуващите в автобуса. И двамата са били будни и дават изключително точни показания за събитията в трагичната нощ. Те са разпитани независимо един от друг и показанията им се припокриват напълно. Приемаме ги за достоверни.“

Още двама свидетели от настанените в „Пирогов“ ще бъдат разпитани днес.

 

Продължават и огледите на автобуса, който е иззет и оставен на съхранение. Той ще бъде огледан от следователи и автоексперти, които ще преценят дали е възможно да е възникнала внезапно техническа неизправност.

 

Взрив не е имало

 

"Данни за взрив нямаме. Това, което са чули свидетели работници, е ударът на автобуса в мантинелата от дясната страна на пътя, на островното пространство, на която не ѝ е там мястото" – посочи Сарафов.

 Прокуратурата: Няма очевидци на катастрофата на "Струма" (На живо)

"В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ "Струма", заяви на брифинг зам.-главният прокурор Борислав Сарафов

От категорията

Днес е най-голям интересът към Националната зеленчукова борса

Днес е най-голям интересът към Националната зеленчукова борса-Dnes-e-nay-golyam-interesat-kam-Natsionalnata-zelenchukova-borsa_1664700444.jpg

Там бяха докарани в огромни количества един любим на народа плод - български ...

2 окт. 2022 | 11:57

България гласува на предсрочни парламентарни избори. Дай своя глас!

-1659691996.jpg

Кандидати за народни представители са общо 5334 като са издигнати от 28 партии ...

2 окт. 2022 | 00:00

Министър Демерджиев: Няма данни за сериозни престъпления в изборния ден

Демерджиев гласува: Няма данни за сериозни престъпления в изборния ден-Ministar-Demerdzhiev--Kanaldzhiite-obyaviha-voyna-na-balgarskata-darzhava--Shte-ima-zhestok-otvet-_1661409635.jpg

В края на деня ще обобщим резултатите, каза вътрешният министър

2 окт. 2022 | 10:23

Столичната община: Внимавайте заради силния вятър

Столичната община: Внимавайте заради силния вятър-1577080072.jpg

От общината напомнят на гражданите да обезопасят, ако има нестабилни и ...

2 окт. 2022 | 11:58

Най-важното

Българите се втурнаха към любимия си плод

Днес е най-голям интересът към Националната зеленчукова борса

Днес е най-голям интересът към Националната зеленчукова борса-Dnes-e-nay-golyam-interesat-kam-Natsionalnata-zelenchukova-borsa_1664700444.jpg

Там бяха докарани в огромни количества един любим на народа плод - български ...

2 окт. 2022 | 11:57

Страната ни има нужда от силни и легитимни институции, заяви той

Румен Радев: Надявам се да не се стигне до служебен кабинет
(Видео)

Радев: Гласувах преди всичко в подкрепа на демократичния процес в България--_1663664820.jpg

Същинските преговори за членство, съгласно преговорната рамка, не са започнали. ...

2 окт. 2022 | 11:07

Гласувах, за да може този хаос, този рекет върху българите да престане, заяви той

Борисов гласува: Важното за нас е разумът да надделее
(Видео)

Гласувах, за да може този хаос, този рекет върху българите да престане, заяви той.-Glasuvah--za-da-mozhe-tozi-haos--tozi-reket-varhu-balgarite-da-prestane--zayavi-toy-_1664699690.jpg

Светът е война, ясно позиционирана. Аз разбирам колегите полици, които избягват ...

2 окт. 2022 | 11:31

С ГЕРБ и ДПС няма да правим коалиция, добави тя

Нинова: Очаквам БСП да сме в управлението. България има нужда от социален стълб
(Видео)

Нинова: Очаквам БСП да сме в управлението. България има нужда от социален стълб-Ninova-dade-svoya-vot--Ochakvam-BSP-da-sme-v-upravlenieto--Balgariya-ima-nuzhda-ot-sotsialen-stalb_1664696080.jpg

Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом, за повишаване на ...

2 окт. 2022 | 10:17

Два са пътищата на България - или кардинална промяна, или Бог да пази България, добави той

Костадинов: Довечера ще има изненада. Резултатите ще са различни от тези, които ни дават социолозите
(Видео)

Костадинов: Довечера ще има изненада. Резултатите ще бъдат различни от тези, които ни ги казват-Kostadinov--Dovechera-shte-ima-iznenada--Rezultatite-shte-badat-razlichni-ot-tezi--koito-ni-gi-kazvat_1664695415.jpg

Той допълни, че ще влезе в коалиция само с хората, с които се среща по улиците ...

2 окт. 2022 | 10:20

България в момента има нужда от сигурност и стабилност, каза той

Карадайъ гласува в десет и 1 минута: Трябва да възстановим диалога и демокрацията

Мустафа Карадайъ гласува: Трябва да възстановим диалога и демокрацията-Mustafa-Karadaya-glasuva--Tryabva-da-vazstanovim-dialoga-i-demokratsiyata_1664694962.jpg

В България не бива в 22-ра година на 21 век българските граждани да се третират ...

2 окт. 2022 | 10:14

В 15 секции е преминато от машинен към хартиен вот

„Галъп”: 10,3% избирателна активност към 11 ч.

„Галъп”: 10,3% избирателна активност към 11 ч.-Izborite-v-chuzhbina---v-Dubay-mazh-glasuva-s-dve-mashini--v-Turtsiya-ochakvat-100-000-izbirateli_1664698287.jpg

Гласуването се осъществява предимно чрез машини, а в по-малките секции и с ...

2 окт. 2022 | 11:56

Миналата година са гласували малко над 2 600 000 души, което е най-ниската избирателна активност от демократичните промени в България.

Евелина Славчева, Тренд: Към 10.00 ч. избирателната активност 6.2% - по-малко от миналата година

Евелина Славчева, Тренд: Към 10.00 ч. избирателната активност 6.2% - по-малко от миналата година-Evelina-Slavcheva--Trend--Kam-10-00-ch--izbiratelnata-aktivnost-6-2----po-malko-ot-minalata-godina_1664697489.jpg

2 окт. 2022 | 10:55

Миналите избори завършиха с около 2 700 000 избиратели, отбеляза Първан Симеонов

"Галъп": 3,6% избирателна активност към 9 часа – по-малка към този час на вота през ноември

"Галъп": 3,6% избирателна активност към 9 часа – по-малка към този час на вота през ноември-1654234477.png

Симеонов призова избирателите да не обръщат внимание на "никакви класации ...

2 окт. 2022 | 10:18