Кадър: Нова тв

Разпитани са двама от пътуващите в автобуса

Милева: Има 8-ми оцелял от горящия автобус, който е изчезнал! Сарафов: Не е имало туби с бензин

15346 | 25 ноем. 2021 | 11:10

"В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ "Струма", заяви на брифинг зам.-главният прокурор Борислав Сарафов

Кадър: Нова тв-1637833176.jpgБорислав Сарафов: Няма очевидци на катастрофата на АМ "Струма" Кадър: Нова тв-1637831883.jpgПрокуратурата: Няма очевидци на катастрофата на "Струма"-1637831510.png

Има 8-ми оцелял от катастрофата с изгорелия автобус на АМ "Струма" , който обаче е изчезнал - тази нова версия хвърли пред медиите говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

Жертвите от автобуса, изгорял на магистрала "Струма", са 44, а не 45. Спасили са се 8 човека, а не 7. Това е разказал мъжът, разбил задното стъкло на автобуса, през което са успели да изскочат оцелелите, обяви днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

Всички 44 жертви са загинали вследствие задушаване, каза директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

 

Не е имало взрив. Пожарът не е възникнал от туби с гориво.

Не е извършен атентат - показва разследването до момента.

То потвърждава: пътните условия в района са много лоши, а на мантинелата, в която се е ударил автобусът, "въобще не й е там мястото", заяви категорично Сарафов.


"В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ "Струма". По делото няма нито един очевидец, а в медиите вече има над 20", подчерта на брифинг зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

 

Националната следствена служба на бул. „Г. М. Димитров“ 42, зам.-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева дадоха брифинг във връзка с тежкия пътен инцидент на автомагистрала „Струма“.

 

„Разпитани са двама от пътуващите в автобуса. Те са били будни и дават изключително обективна информация. Показанията им се припокриват напълно и ние ги приемаме за напълно достоверни и коректно изложени. Разпитват се още двама  пътници, които са в „Пирогов”. Те могат да дадат показанията си в рамките на днешния ден", добави Сарафов.

 

Тиражираната версия, че в автобуса  е било превозвано гориво в туби,  е категорично отхвърлена, казаха от прокуратурата.

 

Има 8-ми оцелял от горящия автобус, това заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирайки разказ пред нея на мъжа,  който е счупил задното стъкло на автобуса. "Спасихме се осем души", категорично било момчето. Същите думи той повторил и пред следовател.

 

Прокуратурата проверява къде и изчезнал този човек. "В автобуса открихме 44 овъглени трупа, 7 са в болница, а по списъчен състав са пътували 52. Простата сметка сочи, че наистина липсва един от пътниците", подчерта Милева.

 

Разказът на свидетеля


Ето какво разказа  Сийка Милева пред медиите днес: „Искам да кажа нещо лично. Аз бях на мястото на инцидента. Видях обгорелия автобус. Видях струпаните и овъглени трупове. Гледката беше ужасна. Това ще остане в спомените ми за цял живот . Но по-тежка беше ситуацията, когато посетихме болница „Пирогов“, където са настанени 7 пострадали. Всички бяха в добро физическо състояние, но психически бяха в много тежко.

Всеки е настанен в отделна болнична стая, в отлични условия, за тях се грижат най-добрите специалисти в страната ни.

Лично попитахме всеки от какво има нужда. От телефон, с който да се свържат с близките си, от вода, от храна. Това, което търсеха, бяха своите близки. Един търсеше майка си, друг - съпругата си, трети питаше как е детето му. Но те бяха в автобуса.

В една от болничните стаи се срещнах с момче на моята възраст. Когато го видях, му казах „Вие сте герой“. Той се усмихна и взе да ми разказва как е видял чук и е счупил задното стъкло, спасили се осем. Попитах го. „Вие сте седем.“ „Не, ние се спасихме осем.“

При огледа се намериха 44 трупа. Оттук идва и простата математика, тъй като по данни имаме, че са пътували 52-ма. Намерихме 44 трупа, в болница са 7 - четирима мъже и три жени. Остава голямата загадка къде е осмото лице. Работим по тази версия. Може да се касае и за недобър спомен.

Директорът на НСлС Борислав Сарафов разпореди следовател да разпита този пациент. Пред следователя в присъствието на преводач свидетелят категорично заяви, че са се спасили осем лица," обясни още Сийка Милева.

 

Аутопсиите са готови. Те показват, че всички са загинали от задушаване вследствие пожара, а не от травми при катастрофата или разкъсвания от взрив.

 

Назначени са редица експертизи, включително авто-техническа и пожаро-техническа, които ще дадат отговор на въпроса защо автобусът е излязъл от пътната си траектория, защо е възникнал пожарът, довел до смъртта на пътниците.

 

Утре следовател и прокурор заминават за Скопие и ще предоставят българската молба за правна помощ. Очаква се да получат от македонските си колеги ДНК профилите на роднините на загиналите и след съпоставката с материала, взет от съдебните ни медици, която да позволи идентифициране на жертвите, телата ще може да бъдат върнати на близките им, за да бъдат погребани.

 

Версии

 

Категорично е отхвърлена версията за три туби с гориво, което е предизвикало пожара. Намерени са три туби с остатъци от нафта.

Отхвърлена е и версията за терористичен акт. Не се касае за такова нещо, категоричен е Сарафов.

Водеща остава версията за човешка грешка.

 

„Гледаме също това, което показвате – обърна се директорът на НСлС към журналистите – лоша пътна маркировка, сигнализация, лоша организация на движение. Към момента можем да кажем, че движението в този участък е зле организирано. Тази мантинела, на която се е нанизал автобусът, не само не е полезна, а е опасна за движението и е способствала за настъпване на инцидента.

Тези обстоятелства ще бъдат изследвани от нас – дали ако е имало човешка грешка, тя е била улеснена и за нея са способствали лошата организация на движението, сигнализацията, маркировката.“

 

Разпити

 

„Очевидец няма нито един – заяви Сарафов. - Разпитани са свидетели - двама от пътуващите в автобуса. И двамата са били будни и дават изключително точни показания за събитията в трагичната нощ. Те са разпитани независимо един от друг и показанията им се припокриват напълно. Приемаме ги за достоверни.“

Още двама свидетели от настанените в „Пирогов“ ще бъдат разпитани днес.

 

Продължават и огледите на автобуса, който е иззет и оставен на съхранение. Той ще бъде огледан от следователи и автоексперти, които ще преценят дали е възможно да е възникнала внезапно техническа неизправност.

 

Взрив не е имало

 

"Данни за взрив нямаме. Това, което са чули свидетели работници, е ударът на автобуса в мантинелата от дясната страна на пътя, на островното пространство, на която не ѝ е там мястото" – посочи Сарафов.

 Прокуратурата: Няма очевидци на катастрофата на "Струма" (На живо)

"В медийното пространство се тиражират много спекулации относно инцидента на АМ "Струма", заяви на брифинг зам.-главният прокурор Борислав Сарафов

От категорията

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Денков пред синдикатите: Въпреки протестите отсрочка не може да има! Пращаме плановете в Брюксел

Денков след среща със синдикатите: Въпреки протестите отсрочка не може да има. Пращаме плановете -Denkov-sled-sreshta-sas-sindikatite--Vapreki-protestite-otsrochka-ne-mozhe-da-ima--Prashtame-planovete-_1695985384.jpg

"Загробването на българската енергетика е престъпление, което няма да ...

29 септ. 2023 | 14:02

Адм. Емил Ефтимов: Една от съществените задачи пред армията е киберсигурността

Адмирал Емил Ефтимов Снимка: БТА-Admiral-Emil-Eftimov-Snimka--BTA_1696003854.jpg

Началникът на отбраната се надява на инициативата на Германия за общо защитено ...

29 септ. 2023 | 19:10

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

Най-важното

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

Очаква точката да влезе в пленарна зала днес

Комисията по енергетика гласува против задължаване на кабинета да промени ПВУ в частта енергетика

Комисията по енергетика гласува против задължаване на кабинета да промени ПВУ в частта енергетика. Снимка БТА-Komisiyata-po-energetika-glasuva-protiv-zadalzhavane-na-kabineta-da-promeni-PVU-v-chastta-energetika--Snimka-BTA_1695994100.jpg

Хората, които са застрашени да останат на улицата, след няколко месеца няма да ...

29 септ. 2023 | 16:26

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

В парламентарния контрол ще участват министрите Юлиан Попов, Тодор Тагарев, Христо Хинков и Иванка Шалапатова

Парламентът обсъжда на второ четене промени в Закона за обществените поръчки (На живо)
(Видео)

Парламентът ще обсъди на второ четене промени в Закона за обществените поръчки-Snimka--BTA_1694790458.jpg

Правителството предлага да бъде създаден постоянно действащ Експертен ...

29 септ. 2023 | 09:17

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13