Гешев огласи данни за симбиозата между мафия и осъдени лица в заговор срещу държавата

Чуйте записите за готвени покушения срещу имената от списъка „Вредители за уволнение”

Гешев огласи данни за заговор срещу държавата между мафия и осъдени лица, готвели отстраняването му

23920 | 16 март 2023 | 11:57

"Имаме неограничено финансиране от Цецо срещу Гешев. Къро също е насреща. Тони Парфюма на Асен, също търси хора. После ще го дадем на нашите хора от Щатите. Търсим хора, които да викат срещу Каскета“, пише в другото писмо

Гешев огласи данни за симбиозата между мафия и осъдени лица в заговор срещу държавата-Geshev-oglasi-danni-za-simbiozata-mezhdu-mafiya-i-osadeni-litsa-v-zagovor-sreshtu-darzhavata_1678969423.jpgГешев огласи данни за симбиозата между мафия и осъдени лица в заговор срещу държавата-Geshev-oglasi-danni-za-simbiozata-mezhdu-mafiya-i-osadeni-litsa-v-zagovor-sreshtu-darzhavata_1678969388.jpgПресконференция на Национална следствена служба и Главна прокуратура-Preskonferentsiya-na-Natsionalna-sledstvena-sluzhba-i-Glavna-prokuratura_1678969345.jpgПресконференция на Национална следствена служба и Главна прокуратура-Preskonferentsiya-na-Natsionalna-sledstvena-sluzhba-i-Glavna-prokuratura_1678969324.jpg-Pismo_1678963477.pngПрокуратурата: Списък с магистрати е открит при разследване срещу престъпна група (На живо)-Prokuraturata--Spisak-s-magistrati-e-otkrit-pri-razsledvane-sreshtu-prestapna-grupa--Na-zhivo-_1678961149.jpgГешев-Geshev_1678961095.png-1644219113.png

„Вредители за уволнение” - списък с имена на прокурори, съдии и следователи е бил открит в дома на обвиняем за участие в престъпна група за изнудване и притежание на наркотици с цел разпространение.

Магистратите са служители на закритите специализирани съд и прокуратура, като в списъка са уточнени и настоящите им длъжности.

 

Това стана ясно от пресконференция на Национална следствена служба по досъдебно производство на Софийска градска прокуратура за организирана престъпна група, уличена в множество престъпления.

 

На пресконференцията присъстваха главният прокурор Иван Гешев,  директорът на НСлС Борислав Сарафов, директорът на ГД "Национална полиция" Атанас Илков и ръководителят на СГП Илияна Кирилова.

 

Звукозаписи от разговори на бизнесмена Красимир Каменов-Къро, сочен от години за влиятелна фигура в ъндърграунда, спряган като основен другар на Христофорос Аманатидис-Таки, с негови приближени разкриха от прокуратурата на брифинга, свързан с разследване на организирана престъпна група.

 

В тях става дума за пари, които ще бъдат платени за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, на висш полицейски служител, за компрометиращи снимки, за контакти с Цецо от Белград.

Разкритията показват как престъпни босове ползват ПП-ДБ като бухалка. В схемата срещу държаата са Цветан Василев, Къро, Тони гея, Калин Едрев, Бобока, Димитър Стоянов от "Бърд". 

По време на брифинга бяха пуснати 15 записа между пет лица. Там е замесен и румънски гражданин - Овидиу Семенеску, съден за измами във Франция.

Разговорите са между Красимир Каменов-Къро и неустановено лице, което вероятно е негов приближен.

От записите изплува и името на скандалния Калин Едрев, който е описан като човек, прикрепен към "Продължаваме промяната". В друг от записите се чува и името на Атанас Чобанов. В част от записите участва и Димитър Стоянов, журналист от "Бърд".

 

В записите се споменават имената на "Цецо" - Цветан Василев, "Тони гея" - Тони Иванов близък на Асен Василев-Кокорчо, "Бобока" - Пламен Бобоков, "Митко" - Димитър Стоянов "Бърд".

В записаните разговори престъпният бос Къро определя "ПП-ДБ" като моите хора. Той коментира, че те са "идиоти", "малко непохватни", но ще го разкъсат. (б.р. Иван Гешев).

 

"Тия са малоумни "Промяната" – каквото кажеш, това ще направят..."
Явно обаче - въпреки че няма високо мнение за тях - Къро се хвали, че...:
"... Идват моите хора - ПП и ДБ!"
Освен това се чу, че бил "набелязан" - явно Гешев.

 

В част от записите се говори, че Гешев е "пътник". Участниците обсъждат неговото посещение в САЩ. Намеква се, че има организация той да бъде атакуван с компромати, за да бъде оставането му на поста невъзможно.

 

В пуснатите записи се обсъжда и че „Гешев е на крачка да задържи Бойко“, както и че Влади Горанов „един шамар душичка носи“ - и "на кого е носил парите, като ги е взимал от Черепа".

 

Според разкритията на прокуратурата има данни за опити да се отстраняват неудобни висшестоящи полицаи и магистрат. За отстраняването на директора на ГДБОП се подготвяло плащане от 400 000 лв.

 

"Мафията, симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива издирвани от Интерпол, известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората. Това не го казвам аз вече, това го казват доказателствата, които ще видите", заяви вкоментар пред медиите главният прокурор Иван Гешев.

 

Звукозаписите са намерени и иззети от жилище на един от двамата обвиняеми по досъдебното производство. То е започнало след доклад на службите за сигурност през септември.

 

На 14 септември 2022 е образувано досъдебно производство след получен секретен доклад от служби за сигурност за организирана престъпна група, занимаваща се с пране на пари и данъчни престъпления. Впоследствие разследването е преквалифицирано за търговия с влияние и притежание на наркотици с цел разпространение.

 

Привлечени са двама обвиняеми. Т.И., у когото е намерен списъкът с магистрати, е с наложена мярка подписка и се укрива в чужбина. Той е привлечен като обвиняем за изнудване и притежание на наркотици с цел разпространение.

Вторият участник - Д. Г. е с повдигнато обвинение за притежание на наркотици с цел разпространение. Той е в ареста и предстои въззивно производство пред Софийския апелативен съд. Той е осъждан за хулиганство, нанасяне на средна телесна повреда, участие в организирана престъпна група с опит измама.

 

В началото на март, в дома му са намерени листа хартия с ръкописен текст, на който личи абревиатурата ВТБ и напечатан текст на английски (преводът е на прокуратурата)

 

В тях е записано:

 

"Здрасти. Имаме неограничено финансиране от Цецо от Белград за Гешев. Къро също е насреща. Казаха, че са ти изпратили материал. Важно е да намерим хора да пищят срещу Гешев. Тони Парфюма на Кокорчо също ще помага.
Митко. С."
Тове е текстът на един от листовете.


"Здравей скъпи приятелю. Всичко е ОК. когато приключим ще сме щастливи. Изпращам ти пари за издръжката на Димитър. Обади се на Дорин. В контакт сме с човека от Белград. Скоро ще пием шампанско", пише на друг от листовете, намерени при претърсванията.


На един от звукозаписите се чува как мъж, за когото от прокуратурата казват, че е Къро, говори със събеседника си за един от двамата обвиняеми, който щял да продаде снимка с Кокорчо за 50 хил. лв. Но той го разубедил. Мъжът, за когото се твърди, че е Къро, казва също, че тези от ПП и ДБ са идиоти, но от думите му става ясно, че работел с тях. В записите, намерени на флашка в домовете на един от обвиняемите са идентифицирани гласовете на Къро, на негов приближен в България, на журналист, на един от обвиняемите - Д.Г., както и Овидеу Семенеску, обвинен за измама и издирван от Румъния.


"Това е завладяната държава. Видях на едно място ВТБ с милиони и ръкописен текст. Ако това е руската банка от санкционния списък, как това кореспондира с Цецо от Белград и плащането на лобисти?", попита главният прокурор Иван Гешев след края на записите.


"Става въпрос явно за организирана атака на олигарси и мафията срещу държавата и сигурността на българските граждани. След като това касае националната сигурност ДАНС трябва да даде отговори на тези въпроси. Сигурен съм, че МВР също ще извършат проверки за тези опити за събрани 400 хиляди за отстраняване на полицейски служители - ръководител на сектор "Тежки престъпления". Няма да коментирам т.нар. неограничен финансов ресурс за моята особа. Логичният въпрос е теоретично какво би струвало един закон за закриването на специализираните структури. Някои проектозакони, които са явно противоконституционни, дали са писани в Мивнистерството на правосъдието или на друго място? Дали тези закони не са предавани на задната седалка на някой джип пред парламента", каза още Гешев.

 

„Тук съм защото като главен прокурор няма да позволя не само да се засягат интересите на народа, но и на магистрати, следователи, прокурори и служители да бъдат заплашвани от престъпни групи. Мафията - симбиозата между криминални авторитети, осъдени лица и такива, издирвани от Интерпол, известни на обществото лица и организации, заедно се борят срещу институциите и срещу държавата в противоречие с интереса на хората. Това не го казвам аз вече, това го казват доказателствата, които ще видите” каза още главният прокурор Иван Гешев.

 

Засега делото е за разпространение на наркотици, но са отделени материали за търговия с влияние, пране на пари и данъчни престъпления.

 

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов посочи, че има данни, че лицето Къро е заплашвало с убийство издател преди години, но планът не е сработил.

 

Илияна Кирилова, административен ръководител на СГП, заяви, че ръководството на СГП ще окаже пълно съдействие на магистратите, следователите и прокурорите, които към момента чувстват, че към тях е отправена заплаха върху живота и тяхното здраве.

 

“СГП ще търси съдействие от колегите магистрати и прокурори, които чувстват, че към тях е отправена заплаха по отношение на тяхното здраве и живот. Смея да теърдя, че в Софийска градска прокуратура не е оказвано влияние на никой следовател или прокурор. Ще подкрепяме това до края и ще извършваме всички действия за разкриване на обективната истина“, каза тя.

 

Досъдебното производство е образувано след доклад на службите за сигурност. Голяма част от материалите са класифицирана информация. Към обвинение са привлечени две лица. Освен това имало и заплахи към лице, което се занимава с издателска дейност. Иначе задържаните били част от ОПГ, която се занимавала и с търговия с наркотици. Единият от издирваните успял да избяга зад граница, а другарят му не успял да избяга и е арестува.

 

Освен това били отправяни и заплахи срещу магистрат, който си направил отвод по дело. На магистрата е назначена и специална охрана.

 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева обяви, че на 7 март по досъдебното производство са претърсени адреси.
 В жилище са намерени и иззети пластмасови контейнери, съдържащи бяло вещество - реагирало на кокаин, както и бял лист, с напечетано заглавие "За отстраняване“, каза Сийка Милева. В този списък били имена на прокурори от закритата спецпрокуратура.

 

При втория обиск били намерени флашка и две писма - на английски и на български. В едно от тях се казва: "Ние сме в непрестанна връзка с човека в Белград и скоро ще пием шампанско“.

 

"Имаме неограничено финансиране от Цецо срещу Гешев. Къро също е насреща. Тони Парфюма на Асен, също търси хора. После ще го дадем на нашите хора от Щатите. Търсим хора, които да викат срещу Каскета“, пише в другото писмо, което било на български език.

 

На брифинта бяха пуснати и 15 аудиозаписа между пет лица. На тях се обсъжда отстраняването на полицаи, главния прокурор Иван Гешев и отношения с хора от властта. В разговорите е намесен и Красимир Каменов - Къро.

 

Разговорите са между Красимир Каменов-Къро и неустановено лице, което вероятно е негов приближен. От записите изплува и името на скандалния Калин Едрев, който е описан като човек, прикрепен към "пепе“.

 

В друг от записите се чува и името на Атанас Чобанов.

"Този път няма ги изпуснем, земи си пуканки и гледай“, казва Къро на свой събеседник, който му говори с криптиран глас. В друг запис той казва: "Идват моите хора ПП-ДБ“.

Прокуратурата все още не е установила кой е въпросният журналист, който участва в разговорите с Овидиу Семенеску, вероятно Къро и задържания Д.Г.

 

"Може би виждате това, което вие медиите наричате завладяна държава. У мен възникват много въпроси. Първият е едни милиони в цифри с ВТБ, сътрудник в КТБ и как това кореспондира, за плащането на лобисти? Тук е въпросът, на който трябва да отговори ДАНС и се надявам да отговори дали това е така, какви действия ще предприемат? Става въпрос, явно, за организирана атака на олигарски, мафията и кой ли още не, срещу интересите и сигурността на българските граждани.

 

Надявам се ДАНС да даде съответните отговори. Сигурен съм, че министър Демерджиев и МВР ще извършат съответните проверки, за да се установи как кореспондира със събраните данни.

 

Чух и още едно малко име, за мен е безспорно кой е Борислав от "Икономическа полиция“. Тези въпроси стоят и пред служебното правителство, пред което и да е правителство и пред Народното събрание, какво ще направят те, за да защитят законността?

 

Събират 400 000 за отстраняването на висш полицейски служител. Ласкателно е за моята особа, че съм оценен съм подобаващо.

 

Теоретично питам - какво би струвал един закон за закриване на специализираните структури? Г-н Зарков трябва да отговори дали някои закони, които са антиконституционни, са писани някъде другаде и дали тези закони не са подавани на задната седалка на някой джип пред Народното събрание? Възникват такива въпроси...

 

По какъв начин държавата ще защити гражданите си, след като се атакуват полицаи и магистрати? От своя страна мога да кажа, че в партньорство с МВР и всички структури, които ги интересуват интересите на хората, колегите ще си свършат работата кой, кого и колко плаща.

 

Искам да попитам - това тайна ли е за някого, което чухте? Ние от 3 години го говорим. Искаме ли да живеем в такава държава?“, каза накрая главният прокурор Иван Гешев.

Шефът на ГДНП Атанас Илков се спря на, по думите му, чисто криминалния елемент, в представеното от прокуратурата. "Ние ще бъдем нетърпими към всеки деин от тях и няма да позволим със средствата си, които те получават от престъпната си дейност, да ги влагат в отстраняването на служители“, закани се Илков.

"Кой е общият интерес, който свързва тези лица? Това ми е много интересно... Същият този човек, наречен Къро, е имало данни, че през 2019 г. подготвя убийството на един известен медиен издател. Необяснимо е какво ги свързва... от разговорите става ясно, че те са в доста дружески отношения. Това е една загадка, на която всички трябва да си отговорим“, коментира Борислав Сарафов.

 

Сийка Милева уточни, че финансовият ресурс за отстраняването на Иван Гешев, е бил неограничен. Той е бил осигуряван от издирвани лица от чужбина.

"Не можем да обясним как и кой е правил тези записи. Намерени са в жилището на един от обвиняемите, заедно с черен плик с лист“, обясни още Милева.

"Целта тук е различна. Дали е интерес на мафията, но целта не е в интерес на българските граждани. Това, което те правят, не го твърдим ние, а доказателствата, причините са правоохранителните органи. Сега вече не е само прокуратурата, вече и МВР, утре може да са ДАНС. Какво е това бързане? ОК, решил си да закриеш специализираната прокуратура, но защо е това бързане? В рамките на 9 месеца само, спадът на досъдебни производства за ОПГ, е 50%. На годишна база съм сигурен, че ще е по-голям. Ние може би сме единствената страна в ЕС, в която няма организирана престъпност, нека гражданите си отговорят дали това е така. Българските правоохранителни органи правят всичко възможно да се борят с престъпността, но отговорността е и на работещата власт и Народното събрание“, отново взе думата Иван Гешев.

"Не знам какво означава този прякор. Не чух името на Асен Василев. Голяма част от материалите са класифицирана информация“, продължи Гешев.

"Не знам какво означават тези инициали. Това са доказателства по делото. Това, което твърдите не мисля, че отговаря на обективната истина“, засече Гешев напорист репортер, който го запита, дали със съобщаването инициалите на две партии, които участват заедно на изборите, не означава намеса на прокуратурата в изборния процес.

 

При извършените следствени действия в имоти на обвиняеми, част от организирана престъпна група, е открит списък с имена на магистрати – следователи, прокурори и съдии, обект на заплахи, съобщиха от прокуратурата.

 

Досъдебното производство се води от Софийската градска прокуратура. Престъпната група е уличена в множество престъпления.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!  

 Пресконференция на ръководството на прокуратурата във връзка с разследване за престъпна група, уличена в множество престъпления.

"Имаме неограничено финансиране от Цецо срещу Гешев. Къро също е насреща. Тони Парфюма на Асен, също търси хора. После ще го дадем на нашите хора от Щатите. Търсим хора, които да викат срещу Каскета“, пише в другото писмо

Информация от производство за организиране отстраняване и заплашване на магистрати и полицаи

"Имаме неограничено финансиране от Цецо срещу Гешев. Къро също е насреща. Тони Парфюма на Асен, също търси хора. После ще го дадем на нашите хора от Щатите. Търсим хора, които да викат срещу Каскета“, пише в другото писмо

От категорията

След гонка: Кола с 16 мигранти се обърна в Алдомировското блато край София, има загинал

След гонка: Кола с 16 мигранти се обърна край София, има загинал-Sled-gonka--Kola-s-16-migranti-se-obarna-kray-Sofiya--ima-zaginal_1679292964.jpg

Полицаи са опитали да спрат водача за проверка, но той не се е подчинил и ...

20 март 2023 | 08:13

Свидетел на атентата в Сарафово: Терористът първо се скара с останалите пътници
(Видео)

Свидетел на атентата в Сарафово: Терористът първо се скара с останалите пътници-Svidetel-na-atentata-v-Sarafovo--Teroristat-parvo-se-skara-s-ostanalite-patnitsi_1679217858.jpg

Д-р Събев си спомня, че взривът последвал кратко след кавгата. Настъпила ...

19 март 2023 | 11:24

Има няколко ранени

Масов бой с лопати, брадви и сопи в Казанлък

Масов бой с лопати, брадви и сопи в Казанлък-1539585490.jpg

В мелето са участвали около 30 души

20 март 2023 | 15:37

Опасност: Деца се друсат с нова дрога

Никотиновите торбички са легален никотинов продукт и поради това са леснодостъпни.-Nikotinovite-torbichki-sa-legalen-nikotinov-produkt-i-poradi-tova-sa-lesnodostapni-_1679308137.jpg

Потреблението на хероин ще стигне до нула у нас, заради появилите се нови ...

20 март 2023 | 12:24

Най-важното

Развитието на отношенията между Китай и Русия има значителен принос за напредъка на света като цяло, подчерта Си

Си Дзинпин пристигна в Москва: Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Москва за среща с руския си колега Владимир Путин. Снимка: АП/БТА
-Kitayskiyat-prezident-Si-Dzinpin-pristigna-v-Moskva-za-sreshta-s-ruskiya-si-kolega-Vladimir-Putin--Snimka--AP-BTA-_1679312712.jpg

Китайският президент изрази увереност, че посещението му ще даде нов тласък на ...

20 март 2023 | 13:43

Очакваме Си Дзинпин да разбере украинската позиция чрез преговори със Зеленски, заяви Джон Кърби

Белият дом: Русия и Китай подкопават световния ред

Белият дом: Русия и Китай подкопават световния ред-Dzhon-Karbi_1673623402.jpg

САЩ ще следят отблизо резултатите от срещата в Москва между китайския президент ...

20 март 2023 | 13:32

Нито една партия не поема ангажимент за доходите до края на годината, посочи тя

Проф. Даниела Бобева: Има разум в общата икономическа нагласа на партиите

Проф. Даниела Бобева: Има разум в общата икономическа нагласа на партиите-1530438289.jpg

Някои кандидати за парламента толкова са се увлекли в предизборната риторика, ...

20 март 2023 | 15:30

Министърът на външните работи участва в семинар за млади дипломати в Сандански

Милков: След октомври пред България и Румъния няма да има пречки за Шенген

Милков: След октомври пред България и Румъния няма да има пречки за Шенген-1604501291.jpg

България е в състояние да изпълни изискванията на Кралство Нидерландия за ...

20 март 2023 | 15:18

Полицията е започнала втора проверка срещу областния управител на Хасково, съобщи министърът

Демерджиев: Броят на сигналите за купен вот расте лавинообразно

Демерджиев: Броят на сигналите за купен вот расте лавинообразно-Demerdzhiev--MVR-raboti-kato-smazana-mashina-sreshtu-kupeniya-vot_1676541002.jpg

Вътрешният министър коментира и поредният случай на инцидент с превозвани ...

20 март 2023 | 15:04

Проверката е за участие в схема за зелен инхаус с цел заобикаляне на Закона за обществените поръчки

Върховната административна прокуратура разследва Борислав Сандов и Тома Белев за 4.7 млн. лв.

Върховната административна прокуратура разследва Борислав Сандов и Тома Белев за 4.7 млн. лв.-Varhovnata-administrativna-prokuratura-razsledva-Borislav-Sandov-i-Toma-Belev-za-4-7-mln--lv-_1679307571.jpg

Документи показват, че магистратите са възложили на Главния инспекторат на ...

20 март 2023 | 12:19

Изход от кризата ще има тогава, когато избирателят спре да гласува като в риалити шоу или за ПР опаковките

Борислав Ангелов: Социология и политически нагласи: шизофренното разминаване в България

Борислав Ангелов -Borislav-Angelov--_1679294165.jpg

Защото е нужна послушна, опитомена и беззъба левица с отцепиници от БСП, ...

20 март 2023 | 08:35

Приемам диагнозата на финансовия министър, но не съм съвсем съгласна с лечението

Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Гражданите очакват да намерим съгласие

Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Гражданите очакват да намерим съгласие -Denitsa-Sacheva--Bez-GERB-SDS-pravitelstvo-ne-mozhe-da-ima--Grazhdanite-ochakvat-da-namerim-saglasie-_1679052669.png

Стана ясно това, за което предупреждавахме – че състоянието на бюджета е в ...

18 март 2023 | 08:10

Съпрезидентът на АЛДЕ проведе срещи в област Варна, заедно с водача на варненската листа

Илхан Кючюк подкрепи Филиз Хюсменова: Тя прокара пътя на ДПС в ЕС!

Илхан Кючюк подкрепи Филиз Хюсменова: Тя прокара пътя на ДПС в ЕС-Ilhan-Kyuchyuk-podkrepi-Filiz-Hyusmenova--Tya-prokara-patya-na-DPS-v-ES_1679310147.jpg

Евродепутатът заяви, че спиралата от кризи, в която се намира страната ни, ...

20 март 2023 | 12:58