Службите проверяват всички ВиК в страната

Прокуратурата обвини Нено Димов в умишлена безстопанственост, съзнателно е източил яз. “Студена”

19072 | 10 ян. 2020 | 15:06

От събраните 48 тома доказателства считаме, че има престъпно деяние, считаме, че министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление, подчертава наблюдаващият прокурор


Прокуратурата повдигна обвинение на Нено Димов в умишлена безстопанственост и изнесе данни за това, че той съзнателно в продължение на 22 месеца е разрешавал източването на язовир "Студена", подавайки вода на промишлени обекти, въпреки предупрежденията, че нивото на язовира драматично спада.
Грози го затвор от 2 до 8 години.

Ако не са били тези престъпни действия на министъра на екологията, днес Перник нямаше да бъде с водна криза.

Не е ясно дали става дума за корупция или за безхаберие.


Прокуратурата излезе с подробности за акцията в Перник, причина за която е водната криза в миньорския град.

Според наблюдаващите прокурори бившият вече екоминистър Нено Димов умишлено е източил язовир "Студена", неполагайки необходимите грижи.

Той е обвинен в безстопанственост, тъй като ако бе положил необходимите грижи, Перник нямаше да е на режим, обясниха от държавното обвинение. 

Наказателното производство е образувано преди месец.

 

Обвинението посочи мотивите, с които повдига обвинения на Нено Димов. Той е задържан под стража за 72 часа.

Наблюдаващият прокурор  Ангел Кънев обяви, че ще поиска Нено Димов да бъде задържан под стража с постоянна мярка за неотклонение.

 

Това не е краят, това е началото! Искаме да стигнем до всички виновни, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. И обяви, че се извършват проверки във всички ВиК на страната.

 

Ивайло Иванов припомни, че подаването на питейна вода е дейност, засягаща националната сигурност и затова със заповед на МВР и ДАНС днес са разпоредени проверки на територията на всички ВиК дружества в страната.

 

"Към момента Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост. Въпреки намаляващия приток на язовира, той  е продължавал да подава вода към "Стомана Индъстри", каза на няколко пъти наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

 

"В хода на разследването е установено, че мъртвият обем на язовир "Студена" е достигнат под стопанисването на Министерство на околната среда и водите. Нивото на водата се наблюдава от ВиК, които докладват за нивото на министъра. Установено е, че от началото на 2019 г. нивото е намалявало, за което многократно е бил уведомяван министърът. От своя страна той ежемесечно утвърждава графици и разрешава водоподаването за различни нужди.


Установено е, че Димов в разрез със закона за водите е разрешавал ползване за промишлени нужди на определени дружества, въпреки, че е надлежно и писмено уведомен, че нивото на язовира намалява. Така е нарушил служебните си задължение и е издавал разрешителни за промишлено ползване на определени дружества, макар притокът да е намалял драстично, при това в пъти по-големи обеми.

 

Освен това не е упражнил добро управление на водите, което е довело до намаляване на питейната вода за Перник", обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

 

"Действията по разследването касаят досъдебно производство, свързано с безстопанственост. Язовир "Студена" е държавна собственост и като такъв се стопанисва от МОСВ. Нивото на водата в "Студена" се докладва от ВИК Перник, които докладват на министъра на околната среда и Водите. ВИК дружеството е алармирало за намаляването на обема на язовир Студена", каза в началото на брифинга Сийка Милева.

"Установено е че министърът в разрез със закона за водите е разрешавал водоползване за промишлени нужди на определени дружества, въпреки че е бил многократно предупреждаван", добави тя.

"Министърът не е положил достатъчно грижи за стопанисването на яз. Студена, по този начин е довело до значителни щети - изразходването на милиони литри вода, ощетявайки жителите на Перник", добави Милева.

"В хода на разследването, освен "Студена" - предмет на проверка е свързан с ремонта на стената, изясняване всички обстоятелства с управлението на водния ресурс на МОСВ, 51% от ВИК дружеството е на МОСВ", каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

"От събраните 48 тома доказателства считаме, че има престъпно деяние, считаме, че министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление. Събираме доказателства на всички посоки. Извършени са претърсвания във ВИК, МОСВ, бившият областен на Перник. От МОСВ, кабинета и дома на министъра са иззети документи от дружество "Юлен", добави той.

 

"Ако се открият нарушения, ще докладваме на съответните прокуратури, за да преценят действията. Засега проверяваме, за да няма ситуации като в Перник и в други градове", каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов по повод на извършваните проверки на всички ВиК в страната.

 

"Ще направим всичко възможно да предотвратим такова нещо в другите населени места", каза Ивайло Иванов. По думите му се проверяват всички ВиК оператори в страната, защото водата за питейни нужди е част от националната сигурност.

 

Сийка Милева бе категорична, че ако се съберат още доказателства - ще има и други обвиняеми. "Разследването продължава!", каза говорителят на обвинител №1 у нас.

На въпрос къде се намира в момента Нено Димов, Кънев уточни, че е в ареста на Национална следствена служба на бул." Г.М. Димитров".

 

Как се стигна дотук?

 

На 09.01.2020 година Специализираната прокуратура, съвместно с МВР, ДАНС и КПКОНПИ, извършват действия по разследване във връзка с водната криза в Перник. Това доведе до задържането на министър нено Димов за 24 часа.

 

Следователи от Следствения отдел на Специализирана прокуратура, съвместно с органите на ДАНС, КПКОНПИ и МВР извършиха действия по разследването-претърсвания и изземвания в Областна администрация – Перник, ВиК – град Перник и Министерство на околната среда и водите. Събрани бяха доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водоснабдяването в град Перник.

 

Главният прокурор Иван Гешев се срещна с кмета на Перник Станислав Владимиров в продължение на проведената на 22.11.2019 г. в Съдебната палата среща с ръководството на ПРБ, във връзка с подаден от него сигнал за водната криза, причинена от експлоатацията на язовир „Студена“.

 

На 27.12.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията на водната криза в Перник и причините, довели до нея, са взети на специален надзор, който се извършва лично от прокурор от Отдел „Специализиран“ във Върховната касационна прокуратура.

Бяха извършени действия от ДАНС и ГД “НП“ във връзка с разпоредена от главния прокурор на Република България проверка за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната. Проверката беше възложена на министъра на вътрешните работи и на председателя на ДАНС на 6 януари 2020 г.

 

Няколко часа по-рано днес (10.01.2020г). в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на . околната среда и водите  Нено Димов. Премиерът Борисов прие оставката му. Той е единственият действащ министър в демократичната история на България, който прекара една нощ в ареста. Задържането му се смята за безпрецедентно. 

 Видео: Новини.бг

От събраните 48 тома доказателства считаме, че има престъпно деяние, считаме, че министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление, подчертава наблюдаващият прокурор

От категорията

Радев:Денят на Независимостта е още по-важен днес, когато се правят опити за подмяна на историята ни

Радев:Денят на Независимостта е още по-важен днес, когато се правят опити за подмяна на историята ни-Radev--Horata-ot-tretata-vazrast-zasluzhavat-priznatelnostta-na-blizkite-si-i-podkrepa-ot-darzhavata_1664601877.jpg

„Той е още по-важен днес, когато се борим с множество кризи, проблемите на ...

22 септ. 2023 | 09:42

Ген. Матеев: 22 септември е завършек на десетилетните борби на народа за свобода и независимост

Ген. Явор Матеев: 22 септември е завършек на десетилетните борби на народа за свобода и независимост-Gen--Yavor-Mateev--22-septemvri-e-zavarshek-na-desetiletnite-borbi-na-naroda-za-svoboda-i-nezavisimost_1695362992.jpg

България се е запазила като народ, род и родина през вековете най-вече поради ...

22 септ. 2023 | 09:07

Откриха първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на кадри за спешната помощ

Откриха първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на кадри за спешната помощ. Снимки БТА-Otkriha-parvoto-litsenzirano-helikopterno-letishte-za-obuchenie-na-kadri-za-speshnata-pomosht--Snimki-BTA_1695392637.png

22 септ. 2023 | 17:22

Военнослужещи и вертолет „Кугар“ се включиха в издирването на хеликоптера, изчезнал край Гърмен

Военнослужещи и вертолет „Кугар“ се включиха в издирването на хеликоптера, изчезнал край Гърмен-Snimka--BTA_1672679600.jpg

Искането е на Координационния център по търсене и спасяване към Главната ...

22 септ. 2023 | 16:23

Най-важното

Забележителен урок за това, че единението и волята са пътят за постигане на националните идеали

Радев:Денят на Независимостта е още по-важен днес, когато се правят опити за подмяна на историята ни

Радев:Денят на Независимостта е още по-важен днес, когато се правят опити за подмяна на историята ни-Radev--Horata-ot-tretata-vazrast-zasluzhavat-priznatelnostta-na-blizkite-si-i-podkrepa-ot-darzhavata_1664601877.jpg

„Той е още по-важен днес, когато се борим с множество кризи, проблемите на ...

22 септ. 2023 | 09:42

Относно реформата в КПКОНПИ, Йотова каза, че иска да изчака с оценката

Илияна Йотова: Искат да сложат ръка на службите, президентът няма да позволи (Видео)

Илияна Йотова: Искат да сложат ръка на службите, президентът няма да позволи (Видео)-Yotova--Demografskata-kriza-ne-samo-zaplashva-badeshteto-ni--no-provokira-i-radikalizatsiya_1683711618.jpg

"Ако има достатъчно доказателства и сигнали в службите за сигурност, те са ...

22 септ. 2023 | 10:39

Напоследък президентът често казва неща, които не са верни, каза той

Денков: Дискусията за службите се води в Народното събрание, тя трябва да е силно експертна
(Видео)

Денков: Напоследък президентът много често казва неща, които не са верни-Denkov--Naposledak-prezidentat-mnogo-chesto-kazva-neshta--koito-ne-sa-verni_1695373353.png

Напоследък президентът много често казва неща, които не са верни. Много често ...

22 септ. 2023 | 12:01

Не виждам как може бъде извадено от Министерството на отбраната, каза министърът на отбраната

И Тагарев контра на ген. Атанасов - не иска военното разузнаване да се обедини с ДАР

Тодор Тагарев: Военното разузнаване работи изключително добре и е важна структура на системата на МО-Todor-Tagarev--Voennoto-razuznavane-raboti-izklyuchitelno-dobre-i-e-vazhna-struktura-na-sistemata-na-MO_1695376890.jpg

Вариантите, които ще потърсят депутатите, трябва да осигурят функциониране на ...

22 септ. 2023 | 13:00

Честит празник, българи. Независимостта е най-голямото богатство

Нинова: И днес ли намерихте да се карате за порциите във властта? Смирете се поне за 24 часа

Честит празник, българи. Независимостта е най-голямото богатство, отбеляза лидерът на БСП Корнелия Нинова.-Chestit-praznik--balgari--Nezavisimostta-e-nay-golyamoto-bogatstvo_1695375711.png

За съжаление разделението и противопоставянето не подмина празника. И днес ли ...

22 септ. 2023 | 12:40

Призовава Атанас Атанасов да се върне начело на комисията за службите, добави лидерът на ГЕРБ

Борисов за реформата в службите: Не съм против, но при спокойна обстановка. Държа на ген. Атанасов

Борисов за реформата в службите: Не съм против, но при спокойна обстановка. Държа на ген. Атанасов-Borisov-za-reformata-v-sluzhbite--Ne-sam-protiv--no-pri-spokoyna-obstanovka--Darzha-na-gen--Atanasov_1695285337.jpg

За критиките на президента Румен Радев от Ню Йорк, лидерът на ГЕРБ отвърна: ...

21 септ. 2023 | 11:30

Независимостта никога не умира, дори и за зависимите.

Проф. Андрей Пантев: Независимостта

Проф. Андрей Пантев: Независимостта-1621831335.jpg

Независимостта е финалният продукт на национално - освободителните усилия, един ...

22 септ. 2023 | 10:14

Който и каквото иска да говори, но на 9 септември 1944 година България губи своя суверенитет

Проф. Пламен Павлов: Днес България се бори да намери своята формула за независимост

Проф. Пламен Павлов: Днес България се бори да намери своята формула за независимост-1622526691.jpg

Въпреки дефицитите, наложени на България от Берлинския договор, ние излизаме от ...

22 септ. 2023 | 14:05

"В българското образование е напълно занемарено патриотичното възпитание"

Проф. Ивайло Христов: Българското общество мисли едноцветно, много са резки разделителните линии

Проф. Ивайло Христов: Българското общество мисли едноцветно, много са резки разделителните линии-1555941487.jpg

Обявяването на независимостта през 1908 година е кулминацията на градивната ...

22 септ. 2023 | 10:55