Прокуратурата тихомълком прекрати наказателното производство за #чекмеджегейт срещу Бойко Борисов

Той не отваря опциите, защото знае, че само ние можем да го изперем, казва Петков за Борисов

Прокуратурата прекрати наказателното производство за #чекмеджегейт срещу Борисов: Няма престъпление

8542 | 27 май 2023 | 12:51

Борислав Сарафов лично е надзиравал светкавичното “изпиране” на експремиера от Софийска градска прокуратура, докато Иван Гешев бил на посещение в САЩ


Софийската градска прокуратура е прекратила разследването по случая с публикуваните преди 3 години снимки на златни кюлчета и пачки с евробанкноти в чекмеджето на нощното шкафче в спалнята на Бойко Борисов в правителствената резиденция в "Бояна".

 

Постановлението на наблюдаващия прокурор за спиране на наказателното производство е от 10 май т.г., а факсимиле бе публикувано от сайта "Биволъ".

От него обаче не стават ясни мотивите на обвинението. 

 

Документът е изпратен и до Върховната касационна прокуратура, като решението за прекратяване би могло да бъде отменено от Софийската апелативна прокуратура.

 

Серията от снимки бяха публикувани първо от сайта "Афера" в средата на юни 2020 г. Според анонимния автор, кадрите са от спалнята в резиденцията на тогавашния премиер Бойко Борисов - "Секвоя". На тях се виждат спящ човек, пари в чекмедже, запалки за пури и пистолети, както и кюлчета злато. Последва и  скандалът с тъй наречената "Мата Хари" - тайнствената дама, която е заснела снимките. 

 

На 29 юли 2020 г. Софийската градска прокуратура се самосезира и образува досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339а, ал. 1 от НК - използване без надлежно разрешение по закон на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

Самият Бойко Борисов отрече твърденията и до днес повтаря, че това е скалъпен компромат и той няма нито пачки, нито кюлчета. В края на ноември 2020 г. в интервю за престижния германски вестник "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", тогавашният български премиер заяви: "Снимките от моята спалня са постановка и компромат, създадени като по учебник на КГБ. Олигархията ме атакува, защото България влезе в чакалнята за еврото и банковия съюз и те не могат да ползват банковата система на страната както преди". 

 

Биволъ” запазва в тайна името на наблюдаващия прокурор по делото от съображения за сигурност. Произнасянето е станало под личния надзор на изпълняващия длъжността „главен прокурор на Република България“ Борислав Сарафов, докато неговият началник Иван Гешев е бил в САЩ. 

 

Мотивите за решението засега остават неясни. Това се случва със светкавична бързина, докато и.д. главен прокурор е директорът на Национална следствена служба (НСлС) – Борислав Сарафов. 

Сарафов минава за особено близък до експремиера и заради неадекватните му изявления около опита за атентат срещу Иван Гешев, преди няколко седмици оставката му беше официално поискана от Демократична България, в лицето на ген. Атанас Атанасов.

 

Месец по-късно от Софийската градска прокуратура съобщиха, че записите и снимките от премиерската спалня в Бояна са с лесно забележими допълнителни промени във времевите характеристики и имената им. Не е установена и снимащата жена, чието отражение се вижда във видеозаписа, както и да се направят категорични изводи за истинността на виждащите се в отворено чекмедже банкноти, както и дали правоъгълните жълти на цвят предмети в чекмеджето са златни. 

 

Биволъ” разследва и разкри през последните години съмнителни и симулативни сделки, обогатили най-близките роднини на зам.-главния прокурор с имоти за много милиони. Основни “донори” в тези печеливши сделки са играли политици и активисти на ГЕРБ. В публикацията си призовахме за обективно разследване от страна на КПКОНПИ, Прокуратурата на РБ и Инспектората на Висш съдебен съвет (ИВСС) за евентуален конфликт на интереси, пране на пари и имотни облаги на семейството на началника на НСлС.Постановлението на СГП от 10 май 2023 г. (Източник: "Биволъ") 

“Предмет, наподобяващ пистолет” 

Интересна е и терминологията, използвана от СГП, която подробно описва снимките, кюлчетата, пачките, самите чекмеджета, както и многобройните флашки с аудиозаписи, приложени към делото, сред които “Б. Борисов – В. Златев”. 

В документа от 33 стр. пише, че снимките с пачките и кюлчетата са се появили в онлайн медиите “Биволъ”, Афера”, Медиапул и др. през 2020 г. 

В скандалното по абсурдността си постановление пише, че са 

“публикувани общо седем снимки, на които се вижда стая, обзаведена като спалня – с легло и нощно шкафче, върху което е поставен предмет, наподобяващ пистолет и легло, върху което лежи мъж, който прилича на Бойко Борисов”. 

Златните кюлчета.

“Върху две от снимките, в близък план е заснето отворено чекмедже – върху едната снимка се вижда поставени в него банкнот с номинал 500 евро и жълти предмети, които наподобяват златни кюлчета и черен на цвят плик със светли ивици, а на втората снимка в чекмеджето се виждат само банкноти с номинал 500 евро”. 

Още една бележка е важна в постановлението, в което наблюдаващият прокурор от СГП заключва, че прекратява наказателното производство по досъдебно производство поради това че

“деянията – предмет на разследването не представляват престъпления”. 

Интересен детайл е и каква ще е съдбата на самите чекмеджета от спалнята на Борисов, които са били сред веществените доказателства.

“Разрешавам да бъдат върнати на началника на НСО (или оправомощен от него представител на службата два броя нощни шкафчета, идентични (един и същ модел), и двете на цвят “слонова кост”,

постановява наблюдаващият по делото прокурор от СГП.

Очевидно делото е разследвано формално, защото така и не стана ясно #КОЯ е точно мистичната “Мата Хари”. Самият Борисов публично заяви, че знае прекрасно коя е персоната, която тайно е правила снимки в спалнята му. Въпреки номерата на банкнотите и реквизитите на самите кюлчета, по които може да се валидира и техния произход, разследващите не са си направили въобще труда да се задълбочат в тези “подробности”.

 

#КОЙ поръча бомбата по Гешев?

Както е известно, на 1 май 2023 г. срещу главния прокурор Иван Гешев бе реализирано неуспешно покушение с взривно устройство, което е активирано по маршрута на пътуващия в брониран автомобил държавен обвинител.

 

Според наши запознати източници целта на мероприятието е била двойна – сериозно предупреждение и публично дискредитиране на главния прокурор, след което да бъде принуден да подаде оставка. “Изтърваната” реплика на Сарафов, че смейството е било в атакувания автомобил, била част от сценария за предупреждението. За да може мишената да си направи съответните изводи в бъдеще време, при по-сериозен взрив, разкриват източниците.

 

Причината е заявките на Иван Гешев, които е дал преди това да разследва до осъдителни присъди и затвор корупцията по високите етажи на властта в България, както и отказа му да съдейства за прекратяване на образуваните наказателни производства свързани с бившия министър-председател Бойко Борисов за аферата “Барселонагейт”, както и за снимките с пачки евро и златни кюлчета, направени в спалнята на резиденция Бояна и разпратени до медиите. Постановлението на СГП от 10 май 2023 г. (Източник: "Биволъ") 

Да заеме неговия пост е спряган задкулисно заместник-главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, известен в публичното пространство с разкритата от Антикорупционния фонд (АКФ) криминална сага „Осемте джуджета“, имотното забогатяване на неговите роднини и близостта до Бойко Борисов през годините.

Припомняме, че основното обвинение срещу Иван Гешев по време на протестите срещу него през лятото и есента на 2020 г. бяха заради това, че

той е протеже на Борисов и е поставен на този пост, за “опъва чадър” и да покрива всички корупционни сделки и престъпления, които се извършват от управляващата политическа класа и Задкулисието.

В момента, в който Гешев е заявил, че започна да работи и артикулира в прав текст, че ще разкрие големите, знакови корупционни сделки на прехода и че ще се постарае да обвини качествено замесените лица така, че те да влязат в затвора, изведнъж неговото присъствие се оказа абсолютно неудобно за предишните му политически подръжници от ГЕРБ и ДПС и персонално за самия Борисов.

 

Това обяснява, защо в момента целият състав на Народното събрание работи основно за много бързото, светкавично отстраняване на Иван Гешев. Опасенията са, че вече Главният става опасен,

“защото е извън контрол”, оплакал се най-притесненият политик.

 

Седянката на ПП и “службите са наши”

На брифинга си на 15 май Иван Гешев заяви, че заместникът му Борислав Сарафов се е опитал да спре и другото знаково дело срещу Бойко Борисов. Става дума за “Барселонагейт”, в което екипът на “Биволъ” също има ключова роля, когато преди години публикува записите по сагата ЯневаГейт.Гешев разкри, че делото за къщата на експремиера в Барселона всъщност е било на път да бъде блокирано от шефа на НСлС.

“Получих съобщение от мой колега прокурор, който ми написа „Здравей, Иван“, ние сме съученици от много време. „Не знам дали знаеш, но г-н Сарафов ми каза, че трябва да прекратя делото „Барселона гейт“ до петък“. Пита ме дали съм запознат – не бях. Обадих се на наблюдаващия прокурор, който каза, че ще си работи по закона и делото още не е готово“, каза на брифинга си Иван Гешев.

 

На записите, публикувани от Радостин Василев, се чува как Кирил Петков обяснява на приближените си, че Бойко Борисов не е искал към момента да има главен прокурор.  Ключова е фразата в монолога, водена с партията от тандема Петков – Василев, че това правителство (проектокабинетът “Денков – Габриел”) щяло да просъществува докато “Борисов се страхува от Гешев”.

 

“Само ние можем да изперем Борисов” 

На скандалния запи се чува и как ПП обсъждат какво би станало, ако се поиска имунитета на Борисов. Петков обяснява, че лидерът на “Да, България” и съпредседател на ДБ Христо Иванов, който има опит и като министър на правосъдието във втория кабинет “Борисов”, е измислил “механизъм”, който би могъл да забави процеса на даване на имунитета на лидера на ГЕРБ, поискан от ПРБ.

 

“Ако се въведат практики от ЕС, поне 6 месеца ще се влачи имунитета на Бойко. Ако не са отстранили Гешев като главен прокурор, Борисов няма да иска да ходи на избори”, заявява на записа Асен Василев. 

Следва признанието на Петков, че върви операцията по “изпирането” на Бойко Борисов, което потвърждава подозренията, че експремиерът може да се размине с лишаването от депутатския имунитет. 

“Той не отваря опциите, защото знае, че само ние можем да го изперем”, казва Петков. 

Затова никак не е случайно, че темата с войната между прокурорите е била ключова в преговорите между коалицията на “Продължаваме промяната” – “Демократична България” (ПП – ДБ) и ГЕРБ.   

Какво означава фразата “службите са наши?”, питаха членовете на ПП на записа, направен от депутата от “Продължаваме промяната” Радостин Василев, публикуван в петък, на 26 май 2023 г.

Отговор на съпартийците си даде съпредседателят на “Продължаваме промяната”, ексвицепремиер и бивш министър на финансите Асен Василев, който е сигурен дотам, че може се хвали – уредена е бъдещата смяна на ръководителите на силовите ведомства с ГЕРБ.

“По предложение на министър-председателя парламентът ще утвърди шеф на ДАНС, гл. секретар на МВР, ДАР, НСО, това са наши хора,”, казва Василев и признава в прав текст, че назначенията на ръководителите на българските специални служби се обсъждат с чуждестранни дипломатически мисии:

“Имената са синхронизирани с посолството”.  

Заглавната снимка: колаж на “Медиапул” 


От категорията

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Калина Андролова: Терзиев не прави разлика между реалност и фантазна надстройка на изходните факти

Калина Андролова-1492614440.jpg

Псевдоаристокрацията на комунистическата държава от 80-те лансира днес своите ...

27 септ. 2023 | 22:11

Наско Борисов: И сградата на Руската църква, и земята под нея са собственост на руското посолство

Наско Борисов: И сградата на Руската църква, и земята под нея са собственост на руското посолство-Nasko-Borisov--I-sgradata-na-Ruskata-tsarkva--i-zemyata-pod-neya-sa-sobstvenost-na-ruskoto-posolstvo_1695931812.jpg

Абсолютно недопустимо беше според принципите на правовата държава и правилата ...

28 септ. 2023 | 23:09

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Най-важното

Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа, заявиха те

Денков след среща с Илиана Иванова: Новата цел за влизане в Шенген е декември месец

Денков и Илиана Иванова: Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа
Сн. БТА-Denkov-i-Iliana-Ivanova--Shte-rabotim--za-da-predstavlyavame-dostoyno-balgarskiya-interes-v-Evropa-Sn--BTA_1695886581.jpg

По думите на Денков, България има специфична слабост - липсата на закон, който ...

28 септ. 2023 | 10:35

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров

Експерт: Планираната реформа на ЕС обрича България да бъде треторазрядна страна членка

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров-Proektat--Evropa-na-nyakolko-skorosti--e-v-hod--iztakva-yuristat-Veselin-Kirov_1695904843.jpg

Сред основните промени, предлагани от германо-френски бюрократи, са намаляване ...

28 септ. 2023 | 15:40

Всичко по тези теми ще минава през парламента, категоричен бе той

Пеевски:Най-важно е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете
(Видео)

Делян Пеевски: За ДПС най-важното е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете Снимка: ДПС-Delyan-Peevski--Za-DPS-nay-vazhnoto-e-problemite-na-horata-da-se-reshat--Predlagame-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete-Snimka--DPS_1695888344.jpg

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че ...

28 септ. 2023 | 09:43

Опозицията забрави вчера, че когато те управляваха и имаха министри, ние бяхме на първо място по даване на оръжия за Украйна

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки
(Видео)

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки-Borisov---Nad-20-nominatsii-imam-na-kandidati-za-kmetove-na-Sofiya_1695203962.jpg

Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на ...

28 септ. 2023 | 10:53

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Одобряване на Териториалните планове е предвидено за петък на заседание на МС

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести. Кадър БНР-Gnevni-minyori-i-energetitsi-izgoniha-zamestnik-ministar-ot-Radnevo--Zaplashiha-s-novi-protesti_1695907158.png

Приемането на Териториалните планове за справедлив преход да се отложи поне с ...

28 септ. 2023 | 16:08

Дори действащи премиери и президенти в последните 20 години не са си позволявали такова поведение

Васил Терзиев се разходи в нюзрума на БТВ. А какво мисли за това ръководството на “bTV Media Group"?

Васил Терзиев, пиарът му заедно с Канна Рачева и Светльо Иванов в нюзрума на БТВ-Vasil-Terziev--piarat-mu-zaedno-s-Kanna-Racheva-i-Svetlyo-Ivanov-v-nyuzruma-na-BTV_1695882023.jpg

„Терзиев се държеше сякаш се намира сред свои подчинени в „Телерик“, ...

28 септ. 2023 | 09:11

Партньорите вече знаят - за да мине нещо в парламента, трябва да получи санкция от ДПС

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Дискусия „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“ търси решения за бъдещето

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки-1659254331.jpg

У нас вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама ...

28 септ. 2023 | 15:51