Днес наш гост е Елена Петрелийска - финалист от току-що приключилото супершоу „Мастършеф“. Макар да остана на милиметри от жадувания приз и титлата, за всички, а и за самата себе си тя също е победител. Силна и борбена, прецизна и спокойна (тя си знае дали е така!), хубавата Елена до последната секунда беше равностоен съперник на Симеон. Младата жена е убедена, че любовта към кулинарията е в гените й, дошла от майка й, бабите й, дядо й, макар че в един период не е била на „ти“ с храната. За щастие тя отдавна е спечелила битката с анорексията - „труден, но добре усвоен урок“. След учение в чужбина и две магистратури сега дава всичко от себе си в семейния бизнес.
Елена смята, че силните й черти са честността и изключителната вярност и отдаденост на хората, на които държи, чувството за отговорност и дисциплина, но не харесва у себе си това, че признава само „черно и бяло“ - средно положение няма. Постига всичките си цели, но с много труд - никога с лекота. В съзнанието й вратите на света са отворени за нея - „както се казва, винаги имам билет в джоба си“. Има безброй мечти и сред тях е прекрасно семейство и деца, които да възпитава с много любов.
Пролетни киноа рулца със сос „Тахини“
Необходими продукти
За пролетните рулца:
4 оризови листа
1 краставица
1 червена чушка
няколко стръка кориандър, магданоз, мента
4 листа зелена салата
1 чаша киноа (сварена)
соев сос
сок от лайм
За соса:
1/2 чаша лешников тахан
2 супени лъжици соев сос
3/4 с.л. чесново олио
2 с.л. мед, агаве или кленов сироп (което предпочитате)
сокът от 1/2 лайм
гореща вода
Начин на приготвяне
1. Една чаша сварена киноа се смесва с една супена лъжица соев сос и сока от половин лайм. Оставя се настрани.
2. Подготвят се няколко оризови листа, зелени билки според предпочитанията (кориандър, магданоз, мента, копър), няколко листа зелена салата - едро накъсана, краставица, морков и червена чушка на жулиени.
3. Приготвя се широк съд с гореща вода, в който оризовите листа се потапят едно по едно за по 10-15 секунди и внимателно се изваждат върху кърпа. Върху една трета от кръглия оризов лист се слага от киноата и всички зеленчуци и билки, предназначени за всяко руло. Обгръщат се, после страничните части се притискат и пак се прегъва, докато се оформи малко руло. Покриват се с кърпа , за да останат свежи.
4. Сосът се прави, като се смеси всичко без водата и се бърка до хомогенност. Топлата вода се добавя бавно до получаване на консистенция на сос.
5. Ако е необходимо, се добавя още чесново олио, мед или сок от лайм.