Виртуозният управител и главен готвач на стола на Министерството на външните работи Красимир Веселинов от години радва с вкусните си ястия не само нашите дипломати, но и чуждестранните им гости дори с най-висок ранг. Навремето започнал работа в ресторанта на парк-хотел „Москва“, но животът му се стекъл така, че и у нас, и в чужбина е готвил все в посолства и за международни прояви: бил е готвач в българските посолства в Лондон, Гърция и Швейцария и навсякъде омайвал гостите с вкусни гозби от националната ни кухня.
Като най-ярък спомен майсторът пази снимката си с Маргарет Тачър. Тя гостувала на посланик Иван Станчов и много харесала менюто на Красимир, дори се снимала за спомен с него. В прекрасно настроение Желязната лейди похапнала шопска салата, заешки руладини и палачинки със сладко от боровинки и поздравила нашия кулинар, а той неволно нарушил протокола, като я закичил с мартеница - било на 1 март.
Красимир Веселинов има много светски и телевизионни изяви в Обединеното кралство, дори е почетен гражданин на красивия град Торки - известен морски курорт. За разлика от много известни шеф готвачи той не приема пренебрежението към българските ястия и е разбрал, че точно с тях можем да впечатлим виделите какво ли не чужденци.
Пролетно ястие със зеленчуци и кашкавал
Необходими продукти (за 1 порция)
200 г патладжан
200 г тиквичка
200 г домат
1 чушка
резен лимон
чесън
копър
магданоз
олио
сол
20 г кашкавал
Начин на приготвяне
1. Патладжанът и тиквичките се нарязват на дълги ивички с дебелина 5 мм. Доматът се нарязва на кръгчета, чушката се опича, обелва и почиства от семките.
2. Овкусяват се със ситно нарязания чесън, копъра, солта и лимона.
3. Нареждат се по 2 броя на пластове - патладжан, отгоре домат, чушка, тиквичка...
4. Поръсват се с кашкавал и се запичат на грил или във фурна за 3-4 минути.
5. Гозбата може да се поднесе с млечен сос и пролетна салата.