Протестиращите енергетици влязоха на преговори в парламента, не отстъпват от 6-те си искания

От днешните изявления от блокадите не личи духовете да са успокоени.

Напрежение на срещата на протестиращите енергетици в парламента, не отстъпват от 6-те си искания

19012 | 3 окт. 2023 | 12:12

Развръзката все още е неясна - пререкания имаше даже при влизането на протестиращите в сградата на парламента, тъй като първоначално охраната не пусна всички

Протестиращите енергетици влязоха на преговори в парламента, не отстъпват от 6-те си искания-Protestirashtite-energetitsi-vlyazoha-na-pregovori-v-parlamenta--ne-otstapvat-ot-6-te-si-iskaniya_1696327499.jpgПротестиращите енергетици влязоха на преговори в парламента, не отстъпват от 6-те си искания-Protestirashtite-energetitsi-vlyazoha-na-pregovori-v-parlamenta--ne-otstapvat-ot-6-te-si-iskaniya_1696327546.jpgПротестиращите енергетици влязоха на преговори в парламента, не отстъпват от 6-те си искания-Protestirashtite-energetitsi-vlyazoha-na-pregovori-v-parlamenta--ne-otstapvat-ot-6-te-si-iskaniya_1696327520.jpgПротестиращите енергетици влязоха на преговори в парламента, не отстъпват от 6-те си искания. Снимки БНТ-Protestirashtite-energetitsi-vlyazoha-na-pregovori-v-parlamenta--ne-otstapvat-ot-6-te-si-iskaniya--Snimki-BNT_1696327481.jpgПротестиращите енергетици и миньори не отстъпват от 6-те си искания-Protestirashtite-energetitsi-ne-otidoha-na-sreshta-s-premiera---iskat-razgovor-tuk--a-ne-v-Sofiya_1696168964.jpg

С напрежение започна срещата на протестиращите енергетици и миньори с властта. Недоволните от решениято на правителството дойдоха в Народното събрание, но част от тях не бяха допуснати в сградата, предава БТВ.

Освен някои протестиращи, журналистите също не бяха допуснти на срещата. Пререкания имаше даже при влизането на протестиращите в сградата на парламента, тъй като първоначално охраната не пусна всички. След като влезлите заплашиха да излязат при останалите, групата бе допусната в пълен състав в залата.

 

На срещата присъстват премиерът Николай Денков, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Делян Пеевски от ДПС, Кирил Петков и Асен Василев от ПП-ДБ, Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Станислав Балабанов от ИТН и представители на „Възраждане“.

 

„Казаха ни, че ще бъдат всички представители на партиите в парламента, а не са. Ако не се случи това, среща няма да има, но нека да видим, какво ще стане“, каза директорът на ТЕЦ Бобов дол инж. Любомир Спасов.

 

Вчера бе взето решение преговорите да се водят само с ръководителите на парламентарно представените партии. Протестиращите излъчиха шест искания, повечето от които неизпълними като например да се гарантира механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната система на страната, т.е. държавни субсидии. Искат и да се отложи освобождаването на пазара на ел.-енергия за битовите потребители.

 

На влизане президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов заяви, че има една-единствена дума, която може да определи ситуацията и тя е недоверие. Попитам дали би приел разговори във формат без ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане", а само с партиите, които подкрепят управлението, Манолов отговори:
"На мен лично не ми е проблем, защото аз не правя голяма разлика между тях. Да си кажа честно беше ми трудно да разбера защо. Но сега си поговорихме и разбрахме. Би ни се искало от тях да вземат единна българска позиция по този проблем".

 

Разговорите в парламента са инициирани от премиера акад. Николай Денков. Срещата не е медийна и на нея не бяха допуснати журналисти, но в профила на депутата от парламентарната група на "Възраждане" Искра Михайлова започна излъчване на видео на живо от срещата в социалната мрежа Фейсбук. 

 

В хода на срещата настъпи спор между народни представители дали е коректно разговорът да се излъчва на живо. Впоследствие видеото прекъсна. 

 

Първоначално премиерът покани протестиращите енергетици и миньори на среща в Раднево. Късно снощи от пресслужбата на Министерския съвет информираха, че срещата се мести в парламента заради отказа на протестиращите за такава в Раднево.

 

„От магистрала идваме тук и искаме среща. Те не искат да ни допуснат. За какво говорим, каква демокрация, ние нямаме какво да си кажем с тях тогава. Искаме да дойдем, те ни казват не можете да бъдете допуснати. Влезнаха тези, които са официално по списък. Сутринта на магистралата имаше събрание и се излъчиха няколко души“, каза Пламен Панков от рудник „Трояново-север“.

Недоволните поставиха 6 искания и поискаха среща с всички партии в НС
„Всички се обединиха около искания, които искаме да бъдат разгледани от националния орган и всичко да става пред камери, цялото общество да гледа. Обещахме на нашите хора, че всичко ще става пред камери. Всеки въпрос в държавата трябва да бъде разгледан и решен публично и всеки да знае кой коя позиция е заел. Вече е време разделно и всеки трябва да заяви себе си по изключително важни национални въпроси, каквито са енергетиката и съдбата на цяла България чрез конкурентоспособност на цялата икономика“, каза Стойчо Стойчев от „Мини Марица-изток“.

 

"Нашата идея е да започнат преговори по някакъв начин с парламентарно представените партии, тоест тези, които крепят правителството, защото хората вече са на ръба", каза Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ.

 

„Думичката е недоверие и то не се е случило сега, а тече поне от 2017 г. насам и в него няма никой невинен. Иска ни се да вземат единна българска позиция. Ако тези хора имат акъл, ще постъпят така както повелява българският национален интерес, а той е да имаме ток въобще. Тази работа дали хората ще загубят работните си места не е най-важната. Най-важната е да продължат да имат ток, докато стане възможно токът, който произвеждат топлоелектрическите централи да бъде заместен с нещо друго“, коментира президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

 

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Митев публикува звук от срещата в социалните мрежи, в който се чува как премиерът благодари на енергетиците, че са дошли на среща, защото „разговорът през мантинелата не е възможен“.

 

"Ние не искаме пари, искаме работа и сигурност за семействата си", коментира Пламен Панков, работил като инженер 27 години в рудник "Трояново"-Север, по повод предложените 36 заплати на напуснал миньор. Енергетиците смятат, че в ЕС започва преосмисляне на зеления преход и България рискува да провали енергетиката си.

Недоволните, които остават на магистралите „Струма“ и „Тракия“ са в очакване на отговорите за шестте им искания.

 

И от днешните изявления от блокадите не личи духовете да са успокоени. "Не съм голям оптимист. Имаме достатъчно много преговори, достатъчно много разговори. Почти нищо не се направи. Всички наши искания бяха елиминирани. Плановете са пуснати без обсъждане. Обществено обсъждане – няма такова нещо. Нищо, което да гарантира устойчивата и дългосрочна работа на комплекса "Марица Изток" като цяло.

 

Трябва да има някакъв компромис, но този компромис да почива само на общонационални интереси, а не за нечии, само", коментира пред БНР Красимир Господинов от ТЕЦ "Марица Изток 2".

 

Шестте искания на протестиращите енергетици, миньори и синдикати са:

- осигуряване на механизъм за капацитет на въглищните централи като критична инфраструктура на енергийната системата за страната;

- изпълнение на решението на Народното събрание от 31 януари 2020 г., което гласи, че ТЕЦ "Марица Изток" няма да намалява мощностите си до 2038 г.

- изработване на енергийна стратегия на България до 2050 г. със задължителното участие на социалните партньори;

- отлагане на либерализацията на енергийния пазар за битови потребители от януари 2026 г. до достигане на средно европейски нива на домакинствата в положение на бедност;

- прозрачност на процедурите по инвестиции, заложени в териториалните планове;

- отпадане на предприятието за конверсия на въглищните райони.

 

 


Еврохолд

От категорията

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори -Reshavasht-den--50-oto-Narodno-sabranie-startira-sas-zalog---Raya-Nazaryan-predsedatel-ili-novi-izbori-_1718738781.jpg

19 юни 2024 | 05:50

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

ИТН след срещата с ГЕРБ: Правилно е да има експертен кабинет, разговорите ще продължат

ИТН след срещата с ГЕРБ: Правилно е да има експертен кабинет, разговорите ще продължат (На живо)-ITN-sled-sreshtata-s-GERB--Pravilno-e-da-ima-eksperten-kabinet--razgovorite-shte-prodalzhat--Na-zhivo-_1718709512.jpg

Ние обясняваме от година и половина, че най-добре е България да има експертен ...

18 юни 2024 | 14:07

Най-важното

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори -Reshavasht-den--50-oto-Narodno-sabranie-startira-sas-zalog---Raya-Nazaryan-predsedatel-ili-novi-izbori-_1718738781.jpg

19 юни 2024 | 05:50

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

имаме една протоколност и фанфарност, които не носят авторитет на страната ни

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08