Снимка: БТА

Турция е един от най-основните ни външнотърговски инвеститори и партньори, изтъкна той

Пулев: Има всички предпоставки стокообменът с Турция да достигне 10 млрд. евро в средносрочен план

3096 | 27 ян. 2023 | 21:55

Разполагаме с 212 млн лева по Плана за възстановяване за подпомагане и развитие на индустриалните зони и паркове в България, заяви министърът на иновациите и растежа по време на посещение в турската индустриална зона ТОСБ в Истанбул


Имаме силната амбиция и мотивация стокообменът с Турция да се увеличи от 7 млрд. евро на 10 млрд. евро, заяви днес министърът на иновациите и растежа Александър Пулев пред представители на турски компании в една от най-големите индустриални зони в Истанбул - "Бирлик".

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев днес посети две индустриални зони в Истанбул ("Бирлик" и ТОСБ), където бяха подписани два меморандума за сътрудничество с Българската агенция за инвестиции (БАИ), предаде БТА.

Министър Пулев посети зоните заедно с делегация, в която бяха включени изпълнителният директор на БАИ Богдан Богданов, Любомир Станиславов - изпълнителен директор и член на Управителния Съвет на "Аутомотив Клъстер България", кметовете на Видин Цветан Ценков и на Свищов Генчо Генчев, заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

По време на визитата в индустриалната зона "Бирлик" Пулев се срещна с председателя на Управителния съвет на зоната Шенол Телли. Министърът изтъкна, че стокообменът между България и Турция за първите 11 месеца на 2022 г. е на рекордно високо ниво - около 7 млрд. евро.

Ние имаме силната амбиция и мотивация този стокообмен да достигне 10 млрд. евро в средносрочен план и имаме всички предпоставки, за да постигнем това, посочи министърът на иновациите и растежа.

В зоната "Бирлик" оперират турски и чуждестранни компании. Тя е създадена през 2012 г. и в нея има над 80 завода, работещи в секторите машиностроене, автомобилостроене, химическа индустрия и др. Годишният износ на компаниите от нея е за 500 милиона щ. долара, като там работят над 4000 души.

Пулев посочи, че Турция е един от основните външнотърговски инвеститори и партньори за България, като изтъкна, че в момента има много силна политическа воля и много добри икономически предпоставки за заздравяване на този диалог. Министърът припомни, че преди месец се състоя среща между президентите на двете страни Румен Радев и Реджеп Тайип Ердоган.

На база на тяхната дискусия успяхме да договорим едно историческо споразумение между нашите две държави. Там темата беше енергетиката, но това ни даде подем, който искаме да използваме от гледна точка на развитието на икономическия диалог, допълни той.

Министър Пулев покани компаниите от Индустриалната зона да присъстват на бизнес форум, организиран от Агенцията за малки и средни предприятия към министерството на иновациите и растежа на 16-ти февруари в Бургас. Той добави, че темата отново ще бъде взаимодействието между българския и турския бизнес.

При посещението на българската делегация в Индустриалната зона "Бирлик" бе подписан Меморандум за партньорство между БАИ и зоната в Истанбул. Меморандумът бе подписан от изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Богдан Богданов и от председателя на Управителния съвет на индустриалната зона Шенол Телли. Меморандумът ще насърчи сътрудничеството в посока идентифициране на добри практики и утвърждаване на конкурентни модели за изграждане и развитие на икономическите зони в България, както и партньорство чрез съвместно участие в международни проекти и програми. Той има за цел да допринесе за задълбочаване на икономическите връзки между страните, чрез улесняване на стабилното развитие на преките чуждестранни инвестиции.

Министър Пулев подчерта още, че развиването на индустриалните зони е сред ключовите приоритети за България.

По време на посещението в индустриалната зона "Бирлик" министър Пулев посети завод на турския холдинг "Саркуйсан" (Sarkuysan A.S.) - най-големият производител на мед в Турция. "Сарк България" е дъщерното дружество на компанията, като холдингът има производствени мощности в Шумен от 2017 г.

Разполагаме с 212 милиона лева по Плана за възстановяване и устойчивост за подпомагане и развитие на индустриалните зони и паркове в България, заяви министърът на иновациите и растежа по време на посещение в турската индустриална зона ТОСБ в Истанбул.

До месец се очаква обявяването на процедурите за кандидатстването на икономическите оператори за финансиране на индустриалните зони. Зоните ще могат да получат до 40 млн. лева по Плана за възстановяване, посочи още министър Пулев.

Той подчерта, че министерството отговаря за близо 7 милиарда лева по Плана за възстановяване и устойчивост и структурните фондове на ЕС до 2027 г.

Меморандум за сътрудничество бе подписан от изпълнителния директор на БАИ Богдан Богданов и от Мехмет Дудароглу, председател на борда на директорите на ТОСБ (TOSB - Specialized Automotive Supply Industrial Zone).

Българската делегация посети завод на "Фарба" (в състава на "Байрактарлар холдинг" - Bayraktarlar Holding). "Фарба" е сред основните производители на оригинално оборудване за автомобили в Турция - в България компанията е представена от производителя на задни светлини за автомобили "Одело България".

По време на посещението в ТОСБ Любомир Станиславов - изпълнителен директор и член на Управителния Съвет на "Аутомотив Клъстер България", направи презентация за развитието на автоиндустрията у нас.

Във втория ден на визитата на Пулев в Южната ни съседка турските инвеститори подчертаха като впечатляващо присъствието на трима български министри в делегацията и декларираха голям интерес към инвестиции в България. Те посочиха, че разчитат на подкрепа от българска страна за осигуряване на квалифицирани работници и споделиха практиките от други европейски държави за работни визи с различен времеви обхват, съгласно нуждите на предприятията.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!

 


ОЗК

От категорията

Христина Христова: Част от бизнеса формира свръхпечалбите си от държавната помощ за ток

Христина Христова: Част от бизнеса формира свръхпечалбите си от държавната помощ за ток-1512368835.jpg

Очевидно трябва да се вземат мерки, но държавата би постъпила добре, ако не ...

21 март 2023 | 08:45

Търговският баланс на страната за януари 2023 г. е отрицателен

БНБ: Търговският баланс на страната за януари 2023 г. е отрицателен-BNB--dalg_1661856922.jpg

Финансовата сметка за януари 2023 г. е отрицателна в размер на 77,2 млн. евро ...

20 март 2023 | 19:10

Министър Гечев пред протестиращи: ЕК дава още 16 млн. евро за зърнопроизводителите

Министър Гечев пред протестиращи: ЕК дава още 16 млн. евро за зърнопроизводителите-Sluzhebniyat-ministar-na-zemedelieto-Yavor-Gechev-prizova-Evropeyskata-komisiya-za-uskoryavane-na-protsedurata-za-aktivirane-na-selskostopanskiya-rezerv_1678918730.jpg

Тепърва ще се разписва схемата за изплащане на парите. Фермерите ще ги получат, ...

21 март 2023 | 13:28

Пореден случай на престъпна безстопанственост у нас!

Концесионерът конно-спортна база „Ген. Крум Лекарски“ не се е издължил с предвидената в договора концесионна такса-Kontsesionerat-konno-sportna-baza--Gen--Krum-Lekarski--ne-se-e-izdalzhil-s-predvidenata-v-dogovora-kontsesionna-taksa_1679328770.jpg

Концесионерът на конно-спортна база „Ген. Крум Лекарски“ не се е издължил с ...

20 март 2023 | 18:10

Най-важното

Спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, че ще има промяна в курса на лева към еврото

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове-Radev-pozdravi-zhenite--Badete-zdravi--obichani-i-tseneni-_1678259318.jpg

Президентът изтъкна,че финансите на държавата са стабилни, но ако бъдещите ...

21 март 2023 | 11:44

На срещата присъства и кметът на Гоце Делчев и заместник-председател на БСП Владимир Москов

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията-Nevrokopskiyat-mitropolit-Serafim-podkrepi-Ninova-v-bitkata-sreshtu-dzhendar-ideologiyata_1679382727.jpg

Текат процеси за влияние върху децата ни. Ние искаме тях да запазим - децата и ...

21 март 2023 | 09:09

Ще информира евродепутатите за негативните последици от закриването на органите на спецправосъдие у нас

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент-Geshev--Smyanata-na-glavniya-prokuror-ne-e-sadebna-reforma-_1676996166.jpg

Той ще коментира предизвикателствата пред върховенството на правото в контекста ...

21 март 2023 | 09:32

Мишустин акцентира върху това, че Си е направил своето първо посещение след преизбирането си именно в Русия

Си Дзинпин разговаря с руския премиер Мишустин: Поканих Путин да посети Китай още тази година

Си Дзинпин разговаря с руския премиер Мишустин-Si-Dzinpin-razgovarya-s-ruskiya-premier-Mishustin_1679396816.jpg

Агенцията отбелязва, че Мишустин лично е посрещнал високопоставения гост за ...

21 март 2023 | 12:24

Знам как можем да се измъкнем, в противен случай отиваме пак на избори и ще кретаме, посочи той

Борисов в Смолян: Кликата на Петков/Василев забогатя на гърба на хората! 10 млрд.е дупката в бюджета
(Видео)

Борисов в Смолян. Посрещат го на крака с викове "Победа!" -Borisov-v-Smolyan--Posreshtat-go-na-kraka-s-vikove--Pobeda--_1679329273.png

Сложно ми е да обещавам, защото две години е много време, не може да си измиеш ...

20 март 2023 | 17:53

На терена на политиката липсва диалог. Липсва съгласие, обединение, липсва любовта към хората, каза той

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза-Karadaya-ot-Haskovo--Politika-se-pravi-s-razum--s-akal--s-otgovornost--s-lyubov--a-ne-s-omraza_1679392561.jpg

В кризисни времена можем да се обединим и да покажем силата си, подчерта ...

21 март 2023 | 11:54

САЩ подлагат на унищожителна критика правителството на Петков за несправяне с корупцията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

„Близо до народа“ е труден жанр за всички партии

Кампанията след първите 20 дни: Служебната власт събуди забравени страхове. Ефирът не е за всеки

Кампанията след първите 20 дни: Ефирът не е за всеки-Kampaniyata-sled-parvite-20-dni--Efirat-ne-e-za-vseki_1679397753.png

На фона на слаб интерес към програми и предизборни изяви икономиката излезе на ...

21 март 2023 | 12:33

В заводите „Терем“, които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

На заседанието днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване ...

20 март 2023 | 22:33