Снимка: kremlin.ru

Руският лидер направи изявление по видеоконферентна връзка пред лидерите на страните от ШОС

Путин: Изправени сме пред сериозни рискове след бягството на САЩ и НАТО от Афганистан

6495 | 17 септ. 2021 | 15:26

Президентът на Руската федерация отбеляза, че новите афганистански власти трябва да бъдат стимулирани да изпълняват собствените си обещания за установяване на мир и нормализация на обществения живот


Президентът на РФ Владимир Путин нарече прибързаното изтегляне на войските на САЩ и съюзниците им от НАТО от Афганистан "бягство", предава ТАСС. Той направи изявлението си по видеоконферентна връзка пред лидерите на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Заседанието на върха на ШОС се проведе в Душанбе под председателството на президента на Таджикистан Емомали Рахмон. В срещата участваха премиерът на Индия Нарендра Моди, президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев, председателят на КНР Си Дзинпин, президентът на Киргизия Садир Жапаров, премиерът на Пакистан Имран-Хан и президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев.

Освен държавните глави на страните от ШОС на срещата бяха поканени президентът на Беларус Александър Лукашенко, президентът на Иран Сейед Ебрахим Раиси и президентът на Монголия Ухнагийн Хурелсух като държавни глави на страни-наблюдателки, както и президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов като гост на председателстващата страна.

"Пред нашата организация остро стои задачата по провеждане на обща, съгласувана политика с отчитане на сериозните рискове, свързани с изострената ситуация в Афганистан, след спешното изтеглане, да не кажа - бягство, от тази страна на силите на САЩ и техните съюзници от НАТО", заяви Путин.

Според него, за всички е очевидно, че случващото се в Афганистан пряко засяга сигурността на страните - членки на ШОС. Той посочи още, че редица от тях имат обща граница с Афганистан.

"Смятам, че трябва да задействаме целия потенциал на организацията, за да съдействаме за началото на вътрешноафганистанския мирен процес и да направим всичко, за да блокираме изходящата от тази страна заплаха от тероризъм, наркотрафик, религиозен екстремизъм", заяви Путин.

Президентът на Русия призова още да бъдат стимулирани новите власти в Афганистан да изпълняват собствените си обещания.

"Смяната на властта в Афганистан премина практически безкръвно. Това, безусловно, е положителен момент. Талибаните днес контролират на практика цялата територия на страната и би трябвало да бъдат стимулирани да изпълняват собствените си обещания за установяване на мир, нормализация на обществения живот, обезпечаване на сигурност за всеки", подчерта руският президент.

"ШОС е един от най-влиятелните центрове в многополярната архитектура на международното сътрудничество и има съществен принос за сигурността в евразийския регион и стабилността в света", изтъкна още Путин.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


Намери своята история

От категорията

Алексей Пушков: Няма причини за възобновяване на доставките на газ за България

Алексей Пушков-1448797445.jpg

Влиятелният сенатор е председател на временната комисия към Съвета на ...

11 авг. 2022 | 11:50

Шолц се обяви против забраната за туристически визи за руснаци

Олаф Шолц заяви, че е против забраната на туристическите визи за руснаци-1651762530.jpg

Канцлерът на Германия заяви, че според него ефективността на санкциите ще ...

11 авг. 2022 | 17:22

Руската журналистка Марина Овсянникова е под домашен арест за два месеца

Марина Овсянникова Кадър: YouTube-1647378606.jpg

Досега тя бе глобявана заради протести два пъти по членове от Закона за ...

11 авг. 2022 | 20:47

Захарова за решението на Латвия да обяви Русия за спонсор на тероризма: Първобитна ксенофобия

Мария Захарова Снимка: mid.ru-1653487178.jpg

"Отчитайки, че в това решение няма никакви факти, не можем да наречем ...

11 авг. 2022 | 16:10