Владимир Путин и Марио Драги проведоха телефонен разговор

Двамата лидери са провели телефонен разговор по инициатива на италианската страна

Путин към Драги: Русия ще помогне за справяне с продоволствената криза, ако бъдат снети санкциите

15783 | 26 май 2022 | 21:06

Руският президент определил санкциите като "политически мотивирани". Обвиненията на Запада, че Русия блокира износа на украинско зърно, са неоснователни, уверил той


Руският президент Владимир Путин е изразил готовност да помогне "за преодоляване на световната продоволствена криза", дължаща се на блокирането на украинския и руския износ на зърно заради войната, при условие че бъдат вдигнати наложените на страната му санкции, предаде Франс прес, като се позова на Кремъл.

Съобщението бе публикувано след телефонен разговор днес между Путин и премиера на Италия Марио Драги. Той се е състоял по инициатива на италианската страна.

Руският президент определил санкциите като "политически мотивирани". Обвиненията на Запада, че Русия блокира износа на украинско зърно, са неоснователни, уверил той.

"Появилите се трудности са свързани с нарушаването на производствените и логистичните вериги, както и с финансовата политика на западните страни по време на коронавирусната пандемия", казал Путин. "Ситуацията се влоши заради антируските ограничения, наложени от САЩ и ЕС", добавил той, визирайки безпрецедентните санкции, наложени на Москва.

Украйна е голям производител на зърнени храни, особено царевица и жито, но износът ѝ е блокиран заради войната. Русия, която също е важен световен производител, не може да продава продукцията и торовете си поради западните санкции, засягащи финансовия и логистичния сектор, отбелязва АФП.

Двете страни произвеждат общо една трета от световното жито.

Путин информирал Драги и за "текущата работа по възстановяване на мирния живот в освободените градове в Донбас". Мирният процес "е блокиран от Киев", казал той.

Никой от двамата лидери не е споменал пряко предложения от Италия пред ООН мирен план за Украйна. Той вече бе отхвърлен от Русия.

Путин уверил, че Русия е готова да продължи без прекъсване доставките си на газ за Италия по договорените цени, предаде ТАСС.

Италианският премиер и руският президент обсъдили "развитието на ситуацията в Украйна и усилията за намиране на съвместно решение на текущата продоволствена криза, както и на тежкото отражение върху най-бедните страни по света", съобщи канцеларията на Драги, цитирана от Ройтерс.

Самият той каза на пресконференция, че се е обадил на Путин, за да поиска да бъдат деблокирани украинските пристанища, през които се изнася зърно, предаде ТАСС. "Всички осъзнават, че на карта е заложен животът на милиони хора", заяви Драги, като призна, че инициативата му може да не постигне успех.

Италианският премиер отбеляза, че сега ще се обади и на украинския президент Володимир Зеленски.

Източник: БТА

 


Намери своята история

От категорията

Русия уведоми САЩ, че временно преустановява инспекциите по договора Нов СТАРТ на своите обекти

-1523090834.jpg

Заради "упорития стремеж на Вашингтон без предварително съгласуване да ...

8 авг. 2022 | 23:31

Роджър Уотърс: Байдън подклажда огъня в Украйна. Той е военнопрестъпник

Роджър Уотърс: Байдън подклажда огъня в Украйна. Той е военнопрестъпник-1659995081.jpg

Защо САЩ не окуражи президента Зеленски да преговаря, за да сложи край на ...

9 авг. 2022 | 00:42

Ердоган: Турция все още няма да подкрепи членството на Финландия и Швеция в НАТО

Ердоган: Турция все още няма да подкрепи членството на Финландия и Швеция в НАТО-1650282965.jpg

Членството в НАТО на държави, в които членове на Кюрдската работническа партия ...

8 авг. 2022 | 18:34

Мицотакис се дистанцира от гръцкия "Уотъргейт"

Мицотакис се дистанцира от гръцкия "Уотъргейт"-1651776897.jpg

Въпреки че всичко е било направено законно, Националната разузнавателна служба ...

8 авг. 2022 | 19:27