Снимка: kremlin.ru

Досега руският държавен глава винаги е признавал, че България е дала азбуката на Русия

Скандално! Путин към Георге Иванов: Писмеността дойде при нас от македонската земя

69110 | 24 май 2017 | 16:36

Македонският президент беше в Москва, за да получи наградата на фондацията "Единство на православните народи" на името на покойния патриарх Алексий ІІ


"Вие пристигнахте в Русия в необичаен ден и по необичаен повод - за връчването на наградата на фондация "За единство на православните народи". Днес в Русия е тържествен ден - Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя. Искам да ви поздравя с тази награда". Това заяви руският президент Владимир Путин на македонския си колега Георге Иванов при срещата им в Кремъл, съобщи официалният сайт на държавния глава на Руската федерация.

 

Изявлението на руския президент е доста изненадващо. Досега той винаги е подчертавал, че България е дала на Русия азбуката. През 2015 г. Владимир Путин заяви:

"Ние имаме много общи неща с България. Близки сме по род, език, култура, ценности, традиции и т.н. Ние сме им дали свобода, те са ни дали азбука."

Македонският президент е в Москва, където патриарх Кирил му връчи наградата на фондацията "Единство на православните народи" на името на бившия патриарх Алексий ІІ.

Двамата президенти обсъдиха по-нататъшното развитие на двустранните отношения и обмениха мнения по актуални теми, преди всичко за ситуацията на Балканите.

"Във връзка с това, което споменах, нас ни свързват особени отношения. Много ми е приятно да отбележа, че днес отношенията между Русия и Македония се развиват и, слава Богу, има позитивно раздвижване в икономическата сфера."

Руският президент отбеляза, че Москва внимателно следи случващото се в Македония и желае успех в решаването на вътрешнополитическата ситуация в съответствие с Конституцията и по демократичен начин. Путин изрази увереност, че опитът, влиянието и авторитетът на Иванов ще помогнат за това.

От своя страна Георге Иванов отбеляза, че за него е голяма чест да бъде в Кремъл в този ден:

"Както казахте, символиката на тази визита е наистина голяма: днес почитаме паметта на всеславянските просветители и свети братя Кирил и Методий, които са наши духовни учители."

"Сърдечно ви благодаря за поздравите по случай наградата. Тя има голямо значение за мен лично като президент, но и за цялата наша страна. За нас тя е още по-важна, защото е пирсъдена за 2016 г., когато ние отбелязахме 1100-годишнината от кончината на свети Климент Охридски, нашия най-известен светец и най-добър ученик на светите братя Кирил и Методий," каза Иванов.

"Независимо от това, че са изминали толкова много векове - над 1000 години, ние свято тачим паметта на светите братя Кирил и Методий и техния ученик свети Климент. У нас народът казва, че човещк умира не когато го погребат, а когато го забравят. Това е нашата обща памет за нашите просветители Кирил и Методий. И това действително ни дава надежда за съхранение на тяхното учение и надежда за бъдещето", завърши Георге Иванов.

 

Руският патриарх Кирил по-рано връчи на Иванов наградата, носеща името на бившия патриарх Алексий Втори. Македонският президент бе удостоен с високото отличие заради неговите усилия по задълбочаването на единството на православните народи, утвърждаването на християнските ценности в обществото и за други заслуги.

 


Намери своята история

От категорията

Кристин Лагард: Делта вариантът на Covid-19 е нарастващ източник на несигурност

-1435818993.jpg

Според нея централната банка също така възнамерява да запази "Пандемичната ...

23 юли 2021 | 07:55

Макрон свика Съвета по отбрана заради случая „Пегас”

Снимка БГНЕС-1626945083.png

Във вторник централната прокуратура на страната съобщи, че Франция е започнала ...

22 юли 2021 | 12:08

Хиляди австралийци протестират срещу поредния локдаун в двата най-големи града

Снимка БТА-1627148920.png

Австралия регистрира днес 176 нови случая на коронавирус, като отчита трети ...

24 юли 2021 | 20:46

Демонстрации в цяла Франция срещу задължителните здравни пропуски
(Видео)

-1627145318.png

В същото време голямо мнозинство от французите (76 процента) одобряват ...

24 юли 2021 | 19:37