Путин обеща на Лукашенко: Русия ще достави на Беларус ракетни комплекси "Искандер-М"

Киев обвини Кремъл, че се стреми да въвлече Минск във войната като страна в конфликта.

Путин обеща на Лукашенко: Русия ще достави на Беларус ракетни комплекси "Искандер-М"

2185 | 26 юни 2022 | 10:21

Тази сутрин десетки руски крилати ракети поразиха обекти в Северна и Западна Украйна. Руски бомбардировачи за първи път са действали от въздушното пространство на Беларус, съобщи украинското разузнаване и обвини


Русия ще достави на Беларус ракетни комплекси "Искандер-М", обеща президентът Владимир Путин на беларуския си колега Александър Лукашенко, с когото се срещна в Санкт Петербург.

 

Лукашенко е поискал помощ, за да може Беларус да даде "симетричен отговор" на прелитането на бойни самолети на НАТО над беларуско-полската граница, които според него са въоръжени с ядрени оръжия.

 

По информация на руски и беларуски държавни агенции Путин и Лукашенко са обсъдили доставките на поташ за Европа и други продоволствени въпроси.

Срещата на двамата лидери и съюзници е станала в Санкт Петербург в деня, в който руската армия в ранните часове на деня обстреля с крилати ракети шест области на Украйна, включително централни и западни.

Украинското разузнаване съобщи, че три от областите са нападнати за първи път от началото на военната офанзива на Русия в Украйна от въздушното пространство на Беларус.

Руският президент Владимир Путин е предложил да обсъди с беларуския си колега Александър Лукашенко ситуацията с доставките на торове за селското стопанство.

Той е посочил, че Москва и Минск са "най-големите доставчици на торове на световния пазар". Путин отбеляза и че 15% от световната търговия и 25% за някои видове торове е "много значителен обем". "Бих искал да поговоря с вас и за това - по отношение на задоволяването на нуждите на световния пазар и на нашите редовни клиенти", добави руският лидер, цитиран от ТАСС.

 

Разговорът специално за торовете се провежда на фона на блокирането на производството в Украйна (също един от големите износители) заради бойните действия и на фона на продоволствената криза с блокираните доставки на зърно.

Лукашенко е осъдил Литва за налагането на забрана върху транзита на стоки към Калининградска област.

На искането на Лукашенко за симетричен отговор на прелитането на бойни самолети на НАТО над беларуско-полската граница, става ясно, че Русия ще предостави на Беларус ракетни системи "Искандер-М", които могат да използват балистични и крилати ракети.

Последните ядрени оръжия бяха изтеглени от Беларус в Русия през 1996 г.

 

Тази сутрин десетки руски крилати ракети поразиха обекти в Северна и Западна Украйна.

 

Руски бомбардировачи за първи път са действали от въздушното пространство на Беларус, съобщи украинското разузнаване и обвини Кремъл, че се стреми да въвлече Минск във войната като страна в конфликта.

 

След седмици на кървави сражения руските сили установиха пълен контрол над Северодонецк, съобщи кметът на източния украински град.

 

Губернаторът на Луганска област потвърди, че украинските сили са се оттеглили ог града на предварително подготвени позиции. Руската страна обяви, че химическият завод "Азот" е минал изцяло в руски ръце, след като са го напуснали 800 мирни жители.

 

Според кмета на Северодонецк в завода има още хора. Боевете за Лисичанск продължават.

 Губернаторът на Луганска област Сергей Гайдай обяви на 24 юни, че украинската армия е получила нареждане да се оттегли от вече разрушения Северодонецк.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


Намери своята история

От категорията

Генералният прокурор на САЩ лично е разрешил обиска в имението на Тръмп във Флорида

Генералният прокурор на САЩ лично е разрешил обиска в имението на Тръмп във Флорида-1660294878.jpg

Гарланд каза, че лично е разрешил обиска и добави, че министерството на ...

12 авг. 2022 | 11:59

Шефът на МААЕ пред ООН: Въпреки обстрела няма непосредствена заплаха за Запорожката АЕЦ

Запорожката АЕЦ бе атакувана с артилерия-1660156709.jpg

Заседанието на Съвета за сигурност на световната организация бе свикано по ...

12 авг. 2022 | 09:00

СЗО обсъжда смяна на името на маймунската шарка

СЗО обсъжда смяна на името на маймунската шарка-1653200083.jpg

Множество заболявания като японски енцефалит, вирус "Марбург", ...

13 авг. 2022 | 17:57

Нападателят на Салман Рушди е от ливански произход

Писателят Салман Рушди вчера бе намушкан с нож по време на лекция в щата Ню Йорк. Снимка БТА/AP-1660402333.jpg

Представител на подкрепяната от Иран ливанска шиитска въоръжена група Хизбула ...

13 авг. 2022 | 17:50