Путин посреща днес в Москва президентът на Китай Си Дзинпин

Държавното посещение на Си в Русия ще бъде първото му след преизбирането му за трети мандат като генерален секретар на ЦК на ККП

Путин посреща днес в Москва президентът на Китай Си Дзинпин

5632 | 20 март 2023 | 08:49

Едно от нещата, което ще бъде следено стриктно е, какъв знак ще покаже Кремъл при самата среща между Путин и Си и каква маса, по-точно колко дълга маса, ще бъде използвана при официалните разговори и снимки.


Китайският президент Си Дзинпин пристига днес на официална визита в Русия и ще остане в Москва до 22 март.

 

Държавното посещение на президента на Китайската народна република Си Дзинпин е по покана на руския президент Владимир Путин.

По време на предстоящите разговори между двата държавни ръководители ще се обсъдят разширяването на сътрудничеството на международната сцена.

 

Кремъл не анонсира някакви конкретни договорености, нито предвидени активности. Пресслужбата на Кремъл посочва само, че по време на посещението на китайския лидер ще бъдат подписани "редица важни двустранни документи".

 

Очакванията са двамата лидери да обсъдят китайския мирен план за Украйна. В навечерието на срещата като важен сигнал бяха определени публикациите за президента Путин в печатния орган на Китайската комунистическа партия "Женминжибао", а в официоза "Российкая газета" - на председателя Си. 

 

В статията руският президент заявява, че Москва е благодарна на Пекин за реалистичната позиция по отношение на Украйна и приветства готовността му да участва в "урегулирането на кризата". 

 

Путин пише, че ситуацията в Украйна може да бъде разрешена по политическо-дипломатически път, но процесът зависи от съгласието на останалите за "сериозен диалог с отчитане на реалностите".

 

Си Дзинпин ще бъде първият световен лидер, който ще стисне ръката на Путин, след като в петък Международният наказателен съд издаде заповед за арест на руския лидер във връзка с депортирането на украински деца в Русия от началото на войната.

 

От много време това ще първа международна среща на руския президент на терен в Москва, с изключение на почти регулярните такива с беларуския президент Александър Лукашенко. Самият Лукашенко бе в Китай в началото на месеца.

 

С визитата, която е дълго обсъждана, включително и от западни анализатори, ще бъде първата пряка среща между Владимир Путин и Си след предишната такава, която бе през септември 2022 г. в Самарканд в рамките на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

 

Едно от нещата, което ще бъде следено стриктно е, какъв знак ще покаже Кремъл при самата среща между Путин и Си и каква маса, по-точно колко дълга маса, ще бъде използвана при официалните разговори и снимки.

Преди три седмици по време срещата с Ван И, ръководител на Комисията по външни работи на ЦК на Китайската комунистическа партия (ККП) беше използван мебелировка, която осигури значително по-къса дистанция между двете страни, за разлика от дългите шестметрови маси по време на срещите на Путин с европейски лидери. 

 

Визитата на Си Дзинпин идва в момент, когато усилено Китай е наблюдаван дали ще подкрепи Кремъл във войната му в Украйна, като започне да снабдява руската армия със смъртоносни оръжия. До този момент такава помощ пряко не е засечена, макар че вчера бе обявено, че украински войници са открили на своя територия останките от модернизиран с въоръжение китайски търговски дрон, който е бил използван от Русия.


Преди месец Пекин обяви и план в 12 точки за мирно регулиране на конфликта между Русия и Украйна, който не беше обаче радушно приет.
През октомври, след 20-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), Си Дзинпин беше преизбран за трети мандат като генерален секретар на ЦК на ККП. Поради това държавното му посещение в Русия ще бъде първото му след преизбирането му.

 

Личните отношения с Путин са особено важни за Си и китайски представители не скриват, че те са основата на "безграничното приятелство": сегашният лидер на Китай, на власт от 2012 г., се е срещал с Путин 39 пъти. 

 

Повечето анализатори смятат, че Си не би искал смяна на властта в Кремъл; някои допускат, че би се намесил с подкрепа за Русия само ако има риск от пълен разгром за съюзника.

 

 За Вашингтон фокусът на усилията в следващите десетилетия е надпреварата с Пекин, но конфликтът в Украйна отклони вниманието му. Продължителната подкрепа на САЩ за Украйна отклонява към страната ресурси, които иначе биха могли да се насочат към Азиатско-Тихоокеанския регион. Колкото и САЩ да повтарят, че Китай остава приоритет, ресурсите им не са безкрайни.

 

Пекин и в момента вероятно изнася за Русия стоки с двойна употреба, но откритото предоставяне на военна подкрепа би могло да донесе със себе си санкции, от каквито страната още по-малко се нуждае сега, в труден момент за икономиката.

 

Последното, от което Китай има нужда, е да продължи обтягането на отношенията с Европа; миротворческите усилия, особено ако са успешни, могат да ограничат подкрепата за подхода на САЩ и, надява се Си според някои, да вбият клин в противопоставянето на Китай на запад.

 

С увеличаването на тежестта на Китай на световната сцена изследователи и в Китай, и на запад, гледат на него като на сериозен фактор, ако не в международната дипломация (предстои страната да изгради капацитет за това определение), то поне в усилията за мир в Украйна.

 

Дипломацията се оказа в центъра на визитата на Си, след като китайският дипломат, обявил я в петък, обясни, че тя се осъществява "в името на мира".

 

"(Китайците) искат да натиснат поне за начало на преговорния процес между Русия и Украйна", казва за "Дойче веле" геополитическият експерт, базирана в Австрия, Велина Чакърова. "Затова ускориха визитата."

 

Това неизменно предизвика вниманието на САЩ. Сделката за нормализация между Рияд и Техеран притесни Вашингтон, защото повдигна въпроса за нарастващата тежест на Пекин в регион, в който САЩ смятаха, че имат надмощие. В комбинация с интереса към мирни преговори в Украйна обаче поведението на Китай накара експерти да се замислят дали целта не е да се заяви нарастващата глобална роля на втората икономика в света (която още има амбиции да стане първа).

 

От друга страна, мирът не изчерпва темите на китайската визита, която е първа за Си, откакто бе преизбран.

 

Русия очаква по време на нея да се обсъдят "въпроси за по-нататъшното развитие на всеобхватното партньорство" и "задълбочаването на руско-китайското сътрудничество на международната сцена". Няма да е в интерес на Китай да показва противоречия с Русия за Украйна по време на посещението. Дали заедно с това Си ще предложи мирни преговори в Москва, остава да се види. Важен сигнал ще е и начинът, по който ще бъде уговорена комуникацията със Зеленски - първа от началото на войната - и дали ще е преди, след или по време на визитата.

 

 


Намери своята история

От категорията

Руските войски тръгват към Киев, Москва обяви превземането на още едно населено място в Украйна

Руските войски се хвалят с успехи, Зеленски твърди, че удържат плацдарм-Britanskoto-razuznavane--Rusiya-veroyatno-e-zagubila-desetki-bronirani-mashini-kray-Ugledar_1676038442.jpg

На Донецкия фронт частите на групата войски „Юг“ освободиха село Победа и ...

22 февр. 2024 | 17:48

Майката на Навални е видяла тялото на опозиционера
(Видео)

Майката на Навални е видяла тялото на опозиционера-Maykata-na-Navalni-e-vidyala-tyaloto-na-opozitsionera_1708619637.jpg

По-късно Навална се обърна лично към руския президент Владимир Путин с искане ...

22 февр. 2024 | 18:33

В Сан Франциско

Белият дом: Байдън се срещна с вдовицата и дъщерята на Алексей Навални

Белият дом: Байдън се срещна с вдовицата и дъщерята на Алексей Навални-Novata-godina-se-ochertava-da-zapochne-po-nepriyaten-nachin-za-amerikanskiya-prezident-Dzho-Baydan_1704275079.jpg

Президентът на САЩ обяви въвеждането на нови антируски санкции утре, 23 февруари

22 февр. 2024 | 23:14

В Рига преименуваха улици, носещи имената на руски писатели и учени

В Рига преименуваха улици, носещи имената на руски писатели и учени-V-Riga-preimenuvaha-ulitsi--noseshti-imenata-na-ruski-pisateli-i-ucheni_1708619108.jpg

Решението е било взето след оспорван и бурен дебат, продължил до късно през ...

22 февр. 2024 | 18:24

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53