Путин пред Карлсън: Западът разбра, че стратегическо поражение на Русия е невъзможно

САЩ ни измами! Обещанието беше, че НАТО няма да се разширява на изток. Но се случи. Пет пъти!

Путин пред Карлсън: Западът разбра, че стратегическо поражение на Русия е невъзможно (пълен текст)

76340 | 9 февр. 2024 | 14:28

Нямаме интерес да нападаме никого, защо да го правим?Имаме контакти чрез различни ведомства. Ще ви кажа какво предаваме на ръководството на САЩ. Ако наистина искате да спрете боевете, трябва да спрете доставките на оръжия. Това ще приключи след няколко се


Пълният текст на интервюто на Тъкър Карлсън с руския президент.

Превод от „Комсомолска правда“ на Пан.бг.

Вижте публикацията на руски език ТУК: www.kp.ru/daily/27565.5/4889263/

Тъкър Карлсън:
Интервюто с руския президент Владимир Путин е заснето на 6 февруари 2024 г. около 19:00 часа в сградата зад нас, тоест, разбира се, в Кремъл. Интервюто се фокусира основно върху продължаващия конфликт в Украйна, как започна, какво се случва и най-важното как може да завърши.

Една забележка преди гледане. В началото на интервюто зададохме най-очевидния въпрос: защо направи това? Чувствахте се заплашени, непосредствена физическа заплаха и това е вашето извинение. И отговорът, който получихме, ни шокира.

Путин говори много дълго, може би половин час, за историята на Русия, започвайки от осми век. И честно казано, ние си помислихме, че това е флибустер и го сторихме досадно и го прекъснахме няколко пъти, а той отговори. Беше раздразнен от намесата. Но в крайна сметка стигнахме до извода, че това не е метод на флибустер. Разговорът нямаше ограничение във времето. Говорихме повече от два часа. Това, което предстои да видите, ни се стори искрено – независимо дали сте съгласни с него или не.

Владимир Путин смята, че Русия има исторически претенции към части от Западна Украйна. Вярваме, че това трябва да се разглежда като искрен израз на това, което той мисли.

Тъкър Карлсън: Г-н президент, на 22 февруари 2022 г. се обърнахте към вашата страна, когато започна конфликтът в Украйна, и казахте, че действате, защото сте стигнали до заключението, че Съединените щати, чрез НАТО, могат да инициират - цитат - изненадваща операция, нападение срещу вашата страна. Кажете ни защо мислите, че Съединените щати могат да предприемат изненадваща атака срещу Русия. Как стигнахте до това заключение?

Владимир Путин: Въпросът не е, че Америка, Съединените щати щяха да предприемат внезапна атака срещу Русия. Не казах това. Дали водим токшоу или сериозен разговор?

Тъкър Карлсън: Това е много сериозен разговор.

Владимир Путин: Защото основното ви образование, доколкото разбирам, е историческо.

Тъкър Карлсън: Да.

Владимир Путин: Така че, ако нямате нищо против, ще отделя 30 секунди или една минута, за да ви дам бърза история, за да ви дам малко историческа предистория.

Тъкър Карлсън: Няма за какво.

Владимир Путин: Нека да видим как започнаха нашите отношения с Украйна. Откъде дойде Украйна? Руската държава започва да се оформя като централизирана държава. А годината на основаване на руската държава се счита за 862 г., когато новгородските жители поканиха варяжкия княз Рюрик от Скандинавия да царува.

През 1862 г. Русия празнува 1000-годишнината от своята държавност. А в Новгород има мемориал, посветен на 1000-годишнината на страната.

През 882 г. наследникът на Рюрик, принц Олег, който всъщност действаше като регент на малкия син на Рюрик, тъй като Рюрик беше починал по това време, дойде в Киев. Той изгони двама братя, които очевидно някога са били членове на отряда на Рюрик. Така Русия започва да се развива с два центъра на власт - Киев и Новгород.

Следващата много значима дата в историята на Русия е 988 г., това е кръщението на Русия, когато княз Владимир, правнукът на Рюрик, покръства Русия и приема православието или източното християнство. От този момент нататък централизираната руска държава започва да укрепва.

Защо? Заради една единствена територия. Сложни икономически отношения. Същият език. И след кръщението на Русия, същата вяра и управлението на княза, централизирана руска държава започва да се оформя.

Още през Средновековието княз Ярослав Мъдри въвежда реда за наследяване на престола. Но след смъртта му нещата се усложняват по различни причини. Престолът не се предава директно от баща на най-големия син, а от починалия принц на неговия брат. След това на синовете си. Всичко това доведе до разпокъсване и края на Русия като единна държава.

Нямаше нищо особено в това. Същото се случи тогава и в Европа. Но разпокъсаната руска държава стана лесна плячка за империята, създадена по-рано от Чингис Хан. Неговите наследници, а именно Бату, разграбили и унищожили почти всички градове. Южната част, включително Киев, между другото, и някои други градове, просто загубиха своята независимост.

В същото време северните градове запазиха част от своя суверенитет. Те трябваше да плащат данък на ордата, но успяха да запазят част от своя суверенитет. И тогава започна да се оформя единна руска държава с център в Москва.

Южната част на руските земи, включително Киев, постепенно започва да гравитира към друг магнит - центъра, който се формира в Европа. Това беше Великото литовско княжество и дори се наричаше Литовско-руското княжество, защото значителна част от това население бяха руснаци. Говореха староруски и бяха православни.

Но тогава се случи обединение, съюзът на Великото литовско херцогство и Кралство Полша. Няколко години по-късно е подписана друга уния, но този път в религиозната сфера някои православни свещеници попадат под властта на папата. Така тези земи стават част от полско-литовската държава.

Десетилетия наред поляците колонизират тази част от населението. Те въведоха език там, опитаха се да затвърдят идеята, че това население не е изцяло руско, че тъй като живеят в покрайнините, те са украинци.

Първоначално думата украински означаваше, че човек живее в покрайнините на държавата, в покрайнините или се занимава с гранична служба. Нямаше предвид конкретна етническа група. Така че поляците се опитваха по всякакъв начин да колонизират тази част от руските земи и всъщност се отнасяха към нея доста сурово, ако не и жестоко. Всичко това доведе до факта, че тази част от руските земи започна да се бори за правата си. Те написаха писма до Варшава с искане правата им да бъдат зачитани.

Тъкър Карлсън: Съжалявам. Бихте ли ми казали в кой период - губя представа в каква история сме през периода на полското потисничество над Украйна?

Владимир Путин: Това беше през 13 век. Сега ще ви разкажа какво се случи по-късно. И през 1654 г., дори малко по-рано от тази година. хората, които притежаваха тази част от руската земя, поискаха те да бъдат изпратени на владетели от руски произход и православна вяра. Но Варшава не им отговори и на практика отхвърли исканията им. Те се обърнаха към Москва, за да ги вземе Москва. За да не си помислите, че си измислям, ще ви дам тези документи.

Тъкър Карлсън: Не звучи като това, което си измисляте. И не съм сигурен, че това има нещо общо със случилото се преди две години.

Владимир Путин: Но все пак това са документи от архивите. Копия. Ето писма от Богдан Хмелницки, човекът, който тогава контролира властта в тази част от руските земи, която днес се нарича Украйна.

Той пише до Варшава с искане правата им да бъдат защитени. И след като получи отказ, той започна да пише писма до Москва.

Те искат да ги вземат под силната ръка на московския цар. Копия от тези документи са налични. Ще ви ги оставя за добър спомен. Има превод на руски. Можете да го преведете на английски по-късно.

Но Русия не се съгласи да ги приеме веднага, предполагайки, че ще избухне война с Полша. Въпреки това, през 1654 г. руското събрание на висшето духовенство и земевладелците, начело с царя, което беше представителният орган на властта на староруската държава, реши да включи част от староруските земи в Московското царство.

Както се очакваше, започна война с Полша. Продължава 13 години, след което през 1654 г. е сключено примирие. И 32 години по-късно е подписан мирен договор с Полша, който те наричат ​​Вечният мир. И тези земи, целият ляв бряг на Днепър, включително Киев, отидоха в Русия. И целият десен бряг на Днепър остана в Полша.

При управлението на Екатерина Велика Русия си възвърна всичките си исторически земи, включително на юг и на запад, всичко това продължи до революцията. Преди Първата световна война австрийският генерален щаб залага на идеите на украинизацията и започва активно да пропагандира идеите на Украйна и украинизацията.

Мотивът беше ясен. В навечерието на Първата световна война те искаха да отслабят потенциален враг и да осигурят благоприятни условия за себе си в граничната зона. По този начин възникналата в Полша идея, че хората, живеещи на тази територия, уж всъщност не са руснаци, а принадлежат към специална етническа група, украинци, започва да се разпространява от австрийския генерален щаб.

Още през 19 век се появяват теоретици, призоваващи за независимост на Украйна. Въпреки това всички те твърдяха, че Украйна трябва да има много добри отношения с Русия. Те настояваха за това.

След революцията от 1917 г. болшевиките се стремят да възстановят държавността, започва гражданска война, включително военни действия с Полша. През 1921 г. е обявен мир с Полша. И според това споразумение десният бряг на Днепър отново беше даден на Полша.

Хитлер предлага на Полша мир и договор за приятелство. Съюз, изискващ в замяна Полша да върне на Германия така наречения Данцигски коридор, който свързва по-голямата част от Германия с Източна Прусия и Кьонигсберг. След Първата световна война тази територия е прехвърлена на Полша. И вместо Данциг възникна град Гданск. Хитлер ги моли да го предадат приятелски, но те отказват. Разбира се, те все още са сътрудничили на Хитлер и са участвали заедно в разделянето на Чехословакия.

Тъкър Карлсън: Но позволете ми да попитам, вие спорите, че Украйна и със сигурност част от Украйна, Източна Украйна, по същество е била Русия в продължение на стотици години. Защо просто не го приехте, когато станахте президент преди 24 години? Имате ядрени оръжия. Те не го правят. Всъщност това е вашата земя. Защо чакахте толкова дълго?

Владимир Путин: Ще ви кажа, ще стигнем. Може да е скучно това, което казвам сега, но обяснява много неща.

Тъкър Карлсън: Не е скучно. Просто не съм сигурен колко уместно е това.

Владимир Путин: Така че преди Втората световна война Полша е сътрудничила на Хитлер. И въпреки че не се поддаде на исканията на Хитлер, тя все пак участва в разделянето на Чехословакия заедно с Хитлер, тъй като поляците не дадоха на Германия Данцигския коридор и отидоха твърде далеч, тласкайки Хитлер да започне Втората световна война.

Защо започва войната с Полша на 1 септември 1939 г.? Полша се оказа непримирима и Хитлер нямаше друг избор, освен да започне изпълнението на плановете си с Полша.

Войната започва и Полша става жертва на политиката, която води срещу Чехословакия. Освен това, според известния пакт Молотов-Рибентроп, част от територията, включително Западна Украйна, трябваше да бъде прехвърлена на Русия, като по този начин Русия, която тогава се наричаше СССР, си върна историческите земи.

След победата във Великата отечествена война, както ние наричаме Втората световна война, всички тези територии окончателно бяха приписани на Русия, на СССР. Що се отнася до Полша, тя очевидно е получила като компенсация земи, които първоначално са принадлежали на Германия. Източна част на Германия. Сега това са западните земи на Полша. Разбира се, Полша си върна достъпа до Балтийско море и Данциг. Което пак получи полско име. Така се разви тази ситуация. През 1922 г., когато се създава СССР, болшевиките започват изграждането на СССР и създават Съветска Украйна, която никога преди това не е съществувала.

Тъкър Карлсън: Точно така.

Владимир Путин: Сталин настоя за включването на тези републики в състава на СССР като автономни образувания. По някаква необяснима причина Ленин, основателят на съветската държава, настоя, че те имат право да се отделят от СССР. И отново, по неизвестни причини, той даде на тази новосъздадена съветска република Украйна някои от земите заедно с хората, живеещи там, въпреки че тези земи никога не са били наричани Украйна, но въпреки това те станаха част от тази съветска република Украйна.

Тези земи включват Черноморския регион, получен при Екатерина Велика и който няма историческа връзка с Украйна. Дори да се върнем към 1654 г., когато тези земи се връщат към Руската империя. Тази територия е била с размерите на 3-4 области на съвременна Украйна, без Черноморския регион. Това беше напълно изключено.

Тъкър Карлсън: През 1654 г.

Владимир Путин: Точно така.

Тъкър Карлсън: Очевидно имате енциклопедични познания за региона. Но защо не доказахте през първите си 22 години като президент, че Украйна не е истинска държава?

Владимир Путин: На ​​Съветския съюз бяха дадени огромни територии, които никога не са му принадлежали, включително Черноморския регион. В един момент, когато Русия ги получава в резултат на руско-турските войни, те са наречени Новоросия или другата Русия. Но няма значение.

Важното е, че Ленин, основателят на съветската държава, основа Украйна по този начин. В продължение на десетилетия Украинската съветска република се развива в рамките на СССР. И по неизвестни причини болшевиките отново се заеха с украинизацията. И не само съветското ръководство се състоеше предимно от имигранти от Украйна. По-скоро това се обяснява с общата политика на коренизиране, провеждана от Съветския съюз.

Същото беше направено и в други съветски републики. Ставаше въпрос за насърчаване на националните езици и национални култури, което по принцип не е лошо. Така се създаде Съветска Украйна. След Втората световна война Украйна получава, в допълнение към земите, принадлежали на Полша преди войната, част от земите, които преди това са принадлежали на Унгария и Румъния. Така част от земите са отнети от Румъния и Унгария и прехвърлени на съветска Украйна и те все още остават част от Украйна.

 

Така че в този смисъл имаме всички основания да твърдим, че Украйна е изкуствена държава, създадена по волята на Сталин.

Тъкър: Вярвате ли, че Унгария има право да си върне земите от Украйна и други страни имат правото да се върнат към границите си от 1654 г.?

Владимир Путин: Не съм сигурен дали трябва да се върнат към границите си от 1654 г. Но като се има предвид сталинската епоха, така нареченият сталински режим, който, както мнозина твърдят, е станал свидетел на многобройни нарушения на човешките права и правата на други държави, може да се каже, че те биха могли да поискат обратно тези свои земи, без да имат право да го направя. Поне това е разбираемо.

Тъкър: Казахте ли на Виктор Орбан, че може да получи част от Украйна?

Владимир Путин: Никога. Никога не съм му казвал за това. Никога. Дори не сме водили разговор на тази тема.

Но всъщност знам със сигурност, че унгарците, живеещи там, искаха да се върнат на историческата си земя. Освен това бих искал да споделя с вас една много интересна история.

Някъде в началото на 80-те години отидох на пътуване с кола от тогавашния Ленинград през Съветския съюз, през Киев. Направи спирка в Киев и след това отиде в Западна Украйна.

Отидох в град Берегово, а там всички имена на градове и села бяха на руски и на неразбираем за мен език - на унгарски. Не на украински. Карах през някакво село и имаше мъже, които седяха близо до къщите си и бяха облечени в черни костюми от три части и черни цилиндри. Попитах: „Това някакви артисти ли са?“ Казаха ми: „Не, това не са художници, това са унгарци“. Попитах: „Какво правят тук?“ „Това е тяхната земя. Те живеят тук." Това беше по съветско време, 80-те години. Те запазиха унгарския език, унгарските имена и всичките си национални носии. Те са унгарци и се чувстват като унгарци.

Тъкър Карлсън: Но много държави са разочаровани от преначертаването на границите от войните от 20-ти век и войните отпреди хиляда години, тези, които споменахте. Но работата е там, че не казахте това публично до февруари 2022 г.
Вие обяснявате много подробно, че сте се чувствали физически заплашени от Запада в НАТО, включително потенциална ядрена заплаха. И те принуди да действаш. Това справедлива характеристика на казаното от вас ли е?

Владимир Путин: Разбирам, че дългите ми речи вероятно надхвърлят жанра на интервюто. Затова първо те попитах: сериозен разговор ли ще водим или шоу? Ти каза, че е бил сериозен разговор. Така че, моля, изтърпете ме. Наближаваме момента на създаването на Съветска Украйна. Тогава, през 1991 г., Съветският съюз се разпадна и всичко, което Русия щедро даде на Украйна, беше откраднато от последната. Стигам до една много важна точка от днешния дневен ред.

Тъкър Карлсън: Благодаря ви.

Владимир Путин: Все пак разпадането на Съветския съюз всъщност беше инициирано от руското ръководство. Не разбирам какво го мотивира тогава, но подозирам, че имаше няколко причини да смятат, че всичко ще бъде наред.

Първо, мисля, че тогавашното руско ръководство смяташе, че в основата на отношенията между Русия и Украйна всъщност е общият език. Повече от 90% от населението там говореше руски. Семейни връзки... Там всеки трети е имал роднински или приятелски връзки. Обща култура. Обща история, най-накрая обща вяра, съжителство с една държава в продължение на векове и дълбоко взаимосвързани икономики. Всичко беше много фундаментално. Всички тези елементи заедно правят нашите добри отношения неизбежни.

Втората точка е много важна. Искам вие като американски гражданин и вашите зрители да чуете за това. Бившето руско ръководство смяташе, че Съветският съюз е престанал да съществува и следователно вече няма идеологически разделителни линии. Русия дори доброволно и активно се съгласи с разпадането на Съветския съюз и вярваше, че така нареченият цивилизован Запад ще приеме това като покана за сътрудничество и асоцииране.

Точно това очакваше Русия както от САЩ, така и от този така наречен колективен Запад като цяло. Имаше умни хора, включително в Германия Егон Бар, основен политик от Социалдемократическата партия, който в лични разговори със съветското ръководство на прага на разпадането на Съветския съюз настоя, че е необходимо да се създадат системи за сигурност в Европа.

Трябва да се помогне на обединена Германия, но също така трябва да се създаде нова система, която включва САЩ, Канада, Русия и други страни от Централна Европа. Но НАТО няма нужда да се разширява. Това каза той.

Ако НАТО се разшири, всичко ще бъде както през Студената война, само че по-близо до границите на Русия. Това е всичко.

Той беше мъдър старец, но никой не го слушаше. Всъщност един ден той се ядоса. Ако, каза той, не ме послушате, никога повече няма да дойда в Москва. Всичко се случи, както той каза.

Тъкър Карлсън: Разбира се, че се сбъдна. И вие и аз сме говорили за това много пъти. И мнозина в Америка смятаха, че отношенията между Русия и Съединените щати ще се подобрят с разпадането на Съветския съюз и края на Студената война, но се случи точно обратното.

Но вие не обяснихте защо смятате, че това се е случило, освен че Западът се страхува от силна Русия. Но имаме силен Китай, от който Западът май не се страхува много...

Владимир Путин: Западът се страхува повече от силен Китай, отколкото от силна Русия, защото Русия има 150 милиона души, а населението на Китай е 1,5 милиарда. И икономиката му расте главоломно или с 5% годишно. Преди имаше дори повече, но за Китай това е достатъчно.

Както Бисмарк веднъж каза, потенциалът е най-важен. Потенциалът на Китай е огромен. Днес тя е най-голямата икономика в света по отношение на паритет на покупателната способност и икономически размер. Той отдавна е изпреварил САЩ и се разраства бързо.

Да не говорим кой от кого се страхува. Нека не говорим с такива думи. И да разберем, че след 1991 г., когато Русия очакваше да бъде приета в братското семейство на цивилизованите народи, нищо подобно не се случи.

Ти ни измами. Като казвам "ти", нямам предвид теб лично. Разбира се, говоря за САЩ.

Обещанието беше, че НАТО няма да се разширява на изток. Но това се случи пет пъти. Имаше пет вълни на разширяване. Всички ги изтърпяхме. Опитахме се да ги убедим. Казахме: моля, недей. Имаме пазарна икономика и няма власт на комунистическата партия. Да преговаряме.

Нещо повече, аз вече говорих за това публично, имаше момент, в който между нас започна да расте известен разрив.

Преди това Елцин дойде в Съединените щати. Спомнете си, той говори в Конгреса и каза добри думи: „Бог да благослови Америка“. Всичко, което каза, беше сигнал: пуснете ни да влезем.

Спомнете си събитията в Югославия преди това, Елцин беше обсипан с похвали. Още с началото на събитията в Югославия той надигна глас в подкрепа на сърбите. И нямаше как да не надигнем глас в защита на сърбите. Разбирам, че там са протичали сложни процеси. Да, но Русия нямаше как да не надигне глас в подкрепа на сърбите, защото и сърбите са особен близък до нас народ, с православна култура и т.н. Това е нация, която е страдала толкова много от поколения...

Важното е, че Елцин изрази своята подкрепа. Какво направиха САЩ? В нарушение на международното право и Устава на ООН тя започна да бомбардира Белград. Съединените щати бяха тези, които пуснаха джина от бутилката.

Освен това, когато Русия протестира и изрази възмущението си, какво се каза? Уставът на ООН и международното право са остарели. Сега всички се позовават на международното право, но тогава започнаха да казват, че всичко е остаряло.

Наистина, някои неща трябва да се променят, защото балансът на силите се промени. Вярно е, но не по този начин. Елцин веднага беше обвинен в алкохолизъм, представен като нищо не разбиращ, нищо не знаещ. Той разбираше всичко, уверявам ви.

Станах президент през 2000 г. Помислих си: добре, югославският въпрос е решен, но трябва да се опитаме да възстановим отношенията. Нека отворим отново вратата, през която Русия се опита да мине. И нещо повече, казах това публично, мога да го повторя отново... На среща тук в Кремъл с отиващия си президент Бил Клинтън, точно тук в съседната стая, аз му казах, попитах го: Бил, какво мислиш Ако Русия поиска да се присъедини към НАТО, ще бъде ли възможно? Изведнъж той каза: „Знаеш ли, това е интересно. Така мисля".

Но вечерта, когато се срещнахме на вечеря, той каза: „Знаеш ли, говорих с моя екип, не, това не е възможно сега.“ Можете да го попитате.  Мисля, че той ще гледа нашето интервю и ще потвърди това.

Тъкър Карлсън: Бяхте ли искрени? Бихте ли се присъединили към НАТО?

Владимир Путин: Вижте, аз зададох въпрос - възможно ли е или не? И отговорът, който получих, беше отрицателен.

Тъкър Карлсън: Но ако той каже „да“, бихте ли се присъединили към НАТО?

Владимир Путин: Ако той каже „да“, ще започне процесът на сближаване и в крайна сметка това може да се случи, ако видим искрено желание от страна на нашите партньори. Но това не се случи. Е, не означава не, добре.

Тъкър Карлсън: Защо мислите, че Западът ви отблъсна тогава? Защо имаше враждебност? Защо краят на Студената война не подобри отношенията? Какво мотивира това от ваша гледна точка?

Владимир Путин: Вие казахте, че бях разстроен от отговора. Не, не е горчивина. Това е просто изявление на факта. Ние не сме булката и младоженеца, думите „горчивина“ и „негодуване“ не са за такива неща при такива обстоятелства. Просто разбрахме, че не сме добре дошли там, това е всичко.

Но нека изградим отношения по различен начин. Да потърсим допирни точки другаде. Защо получихме такъв отрицателен отговор, трябва да попитате вашите мениджъри. Мога само да гадая защо - държавата е прекалено голяма, със собствено мнение и т.н.

А САЩ – видях как се решават въпроси в НАТО. Ръководството на САЩ оказва натиск, а всички членове на НАТО послушно гласуват...

Многократно съм повдигал въпроса, че Съединените щати не трябва да подкрепят сепаратизма и тероризма в Северен Кавказ. Но въпреки това продължиха да го правят. И политическа подкрепа, информационна подкрепа, финансова подкрепа, дори военна подкрепа за терористичните групировки в Кавказ идваха от Съединените щати и техните сателити.

Веднъж повдигнах този въпрос пред мой колега, също президент на САЩ. Той каза, че е невъзможно: „Имате ли доказателства?“ Казах да, готов съм за този разговор и му предоставих доказателства и мотиви. Той го погледна и знаеш ли какво каза? Съжалявам, но точно така се случи. Цитирам, той казва: „Е, ще им набия задника“.

Чакахме и чакахме някакъв отговор. Нямаше отговор. Казах на директора на ФСБ: „Пишете на ЦРУ. Какъв беше резултатът от разговора с президента? Пише веднъж, два пъти. И тогава получихме отговора. Имаме отговора в архивите.

ЦРУ отговори: „Ние работим с опозицията в Русия. Вярваме, че това е правилното нещо и ще продължим да го правим." Това е нелепо. ДОБРЕ. Разбрахме, че това е изключено.

Тъкър Карлсън: Сили, които се противопоставят? Значи казвате, че ЦРУ се опитва да свали вашето правителство?

Владимир Путин: Разбира се, в случая имаха предвид сепаратистите, терористите, които воюваха с нас в Кавказ. На това му викаха опозиция. Това е втората точка.

Третият момент, много важен, е моментът, в който в началото е създадена системата за противоракетна отбрана на САЩ. Дълго време се опитвахме да не правим това в САЩ.

Имах много сериозен разговор с президента Буш и неговия екип. Предложих САЩ, Русия и Европа да създадат съвместно система за противоракетна отбрана, която според нас, ако бъде създадена едностранно, би застрашила нашата сигурност. Въпреки факта, че САЩ официално заявиха, че се създават срещу ракетната заплаха от Иран. Това послужи като оправдание за разполагането на системата за противоракетна отбрана.

Предложих да работим заедно: Русия, САЩ и Европа. Казаха, че е много интересно. Попитаха ме: "Ти сериозно ли?" Казах "Абсолютно".

Тъкър Карлсън: Мога ли да попитам коя година беше?

Владимир Путин: Не помня. Това е лесно да разберете в интернет. Когато бях в САЩ по покана на Буш-старши...

Казаха ми, че е много интересно. Казах: „Представете си, че можем да разрешим такъв глобален стратегически проблем със сигурността заедно. Светът ще се промени. Вероятно ще имаме спорове, може би икономически и дори политически. Но можем радикално да променим ситуацията в света.

Той казва: „Да“ и пита: „Ти сериозно ли? Казах: "Разбира се." Трябва да помислим върху това. Казах: "Хайде, моля те."

Министърът на отбраната Гейтс, бившият директор на ЦРУ и държавният секретар Райс бяха тук в този офис, те седяха на тази маса. Аз, министърът на външните работи, министърът на отбраната на Русия сме от тази страна. Те ми казаха: да, помислихме за това. Ние сме съгласни. Казах, „Слава Богу, страхотно“. Но с някои изключения.

Тъкър: Описахте два пъти как президентите на САЩ вземат решения и след това техните ръководители на отдели ги подкопават. Звучи така, сякаш описвате система, която според вас не се управлява от избрани хора.

Владимир Путин: Точно така. Но нашето предложение беше отхвърлено. Това е факт.

Тогава казах: „Вижте, но тогава ще бъдем принудени да предприемем контрамерки. Ние ще създадем ударни системи, които определено ще преодолеят системите за противоракетна отбрана. Отговорът беше: "Ние не правим това срещу вас." Правете каквото искате - при условие, че не е срещу нас, нито срещу САЩ.

Казах, "Добре." Много добре. Така стана всичко. И създадохме хиперзвукови системи с междуконтинентален обхват и продължаваме да ги развиваме.

Сега ние изпреварваме всички, както САЩ, така и други страни, в разработването на хиперзвукови ударни системи. И ние ги подобряваме всеки ден. Предложихме да тръгнем по друг начин, но те ни отблъснаха.

Сега за разширяването на НАТО на изток. Обещаха ни – нито сантиметър на изток. Какво тогава? Те казаха, добре, не е фиксирано на хартия, така че ще го разширим.

Така че имаше пет вълни на разширяване. Балтийските държави, цяла Източна Европа и т.н. И сега стигам до основното. Стигнаха до Украйна. В крайна сметка през 2008 г. на срещата на върха в Букурещ те обявиха, че вратите за присъединяване на Украйна и Грузия към НАТО са отворени.

Сега за това как се вземат решения там. Германия и Франция изглежда бяха против, както и някои други европейски страни. Но след това, както се оказа по-късно, президентът Буш - а той е толкова твърд човек, твърд политик, както ми казаха по-късно, „оказа натиск върху нас и ние трябваше да се съгласим“.

Това е нелепо. Това е детска градина. Виждате ли, те бяха приклещени. Те са съгласни...

Така те започнаха да развиват територията на Украйна. Разказах ви предисторията на развитието на тази територия. Какви взаимоотношения? Те бяха с Русия. Всеки втори или трети човек там винаги е имал някаква връзка с Русия. И по време на избори във вече суверенна Украйна, която получи независимост в резултат на нейното провъзгласяване.

И между другото беше написано, че Украйна е неутрална държава. И през 2008 г. вратите или портите към НАТО неочаквано се отвориха за него. Не се разбрахме така.

Всички президенти, дошли на власт в Украйна, разчитаха в една или друга степен на електорат с добро отношение към Русия. Това е югоизточната част на Украйна. Това е голям брой хора. И беше много трудно да се убеди този електорат, който имаше положително отношение към Русия.

Виктор Янукович дойде на власт. И първия път, когато спечели, след президента Кучма организираха трети тур, който не беше предвиден от Конституцията на Украйна. Това е държавен преврат. Представете си, ако някой в ​​Съединените щати не хареса резултата...

Тъкър Карлсън: През 2014 г.?

Владимир Путин: Не, това беше преди това. След президента Кучма изборите спечели Виктор Янукович. Противниците му обаче не признаха тази победа. САЩ подкрепиха опозицията и беше насрочен трети тур.

Но какво е това? Това е революция. САЩ я подкрепиха и победителят от третия тур дойде на власт. Представете си, че някой в ​​САЩ не хареса нещо и се организира трети тур на изборите, което не е предвидено в конституцията на САЩ. Това обаче беше направено в Украйна.

Виктор Юшченко, който се смяташе за прозападен политик, дойде на власт, но и с него установихме добри отношения. Той дойде в Москва на посещения. Посетихме Киев. И аз бях там, запознахме се в неформална обстановка. Щом е прозападен, така да бъде. Всичко е наред. Оставете хората да си вършат работата...

Виктор Янукович дойде на власт. Може би не беше най-добрият президент и политик, не знам. Не искам да давам присъди. Възникна обаче въпросът за асоциирането с ЕС. Винаги сме клонили към това. Но когато прочетохме споразумението за асоцииране, това се оказа проблем за нас, тъй като имахме зона за свободна търговия и отворени митнически граници с Украйна, която според това асоцииране трябваше да отвори границите си към Европа, което би довело до наводнение на нашия пазар.

Ние казахме: не, това няма да работи. Ще затворим границите си с Украйна, после и митническите граници, т.е. Янукович започна да пресмята колко ще спечели и колко ще загуби Украйна и каза на европейските си партньори: „Имам нужда от повече време да помисля, преди да подпиша“. В момента, в който каза това, опозицията започна да предприема деструктивни стъпки, които бяха подкрепени от Запада. Всичко се сведе до Майдана и преврата в Украйна.

Тъкър Карлсън: Значи Украйна е търгувала повече с Русия, отколкото с ЕС?

Владимир Путин: Разбира се. Дори не става въпрос за обема на търговията, въпреки че в по-голямата си част е така. Говорим за мащаба на сътрудничеството, на който се основаваше цялата украинска икономика. Размерът на сътрудничеството между предприятията е много близък още от времето на Съветския съюз. Едно предприятие там произвеждаше компоненти, които се сглобяваха в Русия и Украйна и обратно. Някога имаше много близки връзки...

Извършен е държавен преврат... Макар че сега няма да навлизам в подробности. САЩ ни казаха: успокойте Янукович и ние ще успокоим опозицията. Оставете ситуацията да се развие в сценарий за политическо уреждане.

Казахме: добре, разбрахме се, нека да го направим по този начин. По искане на американците Янукович не използва нито въоръжени сили, нито полиция. Въпреки това въоръжената опозиция извърши преврат в Киев.

Тъкър Карлсън: С чия подкрепа?

Владимир Путин: Разбира се, с подкрепата на ЦРУ, организация, в която някога сте искали да се присъедините, доколкото разбирам. Трябва да благодарите на Бог, че не са ви завели там. Въпреки че това е сериозна организация, разбирам...

Те винаги са били наши противници. Работата си е работа. Технически всичко беше направено правилно. Те постигнаха целта си да сменят правителството. Но от политическа гледна точка това беше колосална грешка.

Трябваше да предвидят какво ще стане това. През 2008 г. вратите на НАТО се отвориха за Украйна. През 2014 г. беше извършен държавен преврат. Те започнаха да преследват онези, които не приеха преврата. Те създадоха заплаха за Крим, който трябваше да вземем под наша защита. Те започнаха войната в Донбас през 2014 г., използвайки авиация и артилерия срещу цивилни.

И всичко това на фона на военното развитие на тази територия и отварянето на вратите на НАТО. Как да не изразим загриженост за случващото се? Това би било престъпна небрежност от наша страна. Това би било. Просто политическото ръководство на Съединените щати ни тласна към линия, която не можем да преминем, защото това може да унищожи самата Русия. Нещо повече, ние не можехме да оставим нашите братя по вяра. Всъщност част от руския народ се оказа пред лицето на тази „военна машина“.

Тъкър Карлсън: Това беше осем години преди началото на настоящия конфликт. И така, какво беше спусъкът за вас? В кой момент решихте, че трябва да направите това?

Владимир Путин: Първоначално превратът в Украйна провокира конфликта. Между другото, тогава се обединиха представители на три европейски държави - Германия, Полша и Франция, които бяха гаранти на подписаното споразумение между правителството на Янукович и опозицията. Подписаха го като поръчители.

Въпреки това опозицията извърши преврат и всички тези страни се престориха, че не помнят, че са гаранти за мирно уреждане. И никой не помни това.

Не знам дали САЩ знаеха нещо за споразумението между опозицията, властта и тримата поръчители, които вместо да върнат цялата тази ситуация на политическо поле, подкрепиха преврата.

Въпреки че беше безсмислено, повярвайте ми, тъй като президентът Янукович се съгласи на всички условия, той беше готов да проведе предсрочни избори, които, честно казано, нямаше шанс да спечели. Всички знаеха това.

Тогава защо превратът? Защо жертви? Защо заплашват Крим? Защо започва операция в Донбас? Това не го разбирам

Тук се крие грешката. ЦРУ свърши работата си за завършване на преврата. Мисля, че един от заместник-държавните секретари каза, че струват много пари. Почти 5 милиарда. Но политическата грешка беше колосална.

Всичко това можеше да стане законно, без жертви, без военни действия, без загуба на Крим. Нямаше да си мръднем пръста, ако не бяха кървавите събития на Майдана. Защото се съгласихме след разпадането на Съветския съюз нашите граници да следват границите на бившите съветски републики. Съгласихме се с това, но никога не сме се съгласявали с разширяването на НАТО и още повече, никога не сме се съгласявали Украйна да бъде в НАТО.

Ние не се съгласихме на натовски бази там, без да е обсъждано с нас. В продължение на десетилетия продължавахме да молим: Не правете това.

И какво предизвика последните събития? Първо, сегашното ръководство на Украйна заяви, че няма да изпълнява Минските споразумения, които бяха подписани, както е известно, след събитията от 2014 г. в Минск, където беше очертан план за мирно уреждане на Донбас. Но не, сегашното украинско ръководство, министърът на външните работи, всички други длъжностни лица, а след това и самият президент казаха, че нищо не им харесва в Минските споразумения. С други думи, те нямаха намерение да го прилагат. Преди година и половина бившите лидери на Германия и Франция открито казаха на всички, че наистина са подписали Минските споразумения, но никога не са имали намерение да ги изпълняват, а просто ни водят за носа.

Тъкър Карлсън: Имаше ли с кого да говорите? Обадихте ли се на нашия президент и държавен секретар и казахте - ако продължите да милитаризирате Украйна със силите на НАТО, ние ще действаме?

Владимир Путин: Говорихме за това през цялото време. Обърнахме се към ръководството на Съединените щати и европейските страни с молба незабавно да спре подобни събития в името на изпълнението на Минските споразумения.

Честно казано, не знаех как ще го направим. Но бях готов да ги приложа. Тези споразумения бяха трудни за Украйна. Те включват много елементи от независимостта на тези територии на Донбас. Това е вярно. Въпреки това бях абсолютно сигурен - и ви го казвам сега - искрено вярвам, че ако успеем да убедим хората от Донбас и ще трябва да работим усилено, за да ги убедим да се върнат към украинската държавност, тогава постепенно раните ще започват да лекуват.

Не, никой не искаше това. Всички искаха да решат въпроса само с военна сила. Но не можехме да позволим това да се случи. И ситуацията стигна до там, че украинската страна каза: не, ние няма да направим нищо. Те започнаха подготовка за военни действия. Те бяха тези, които започнаха войната през 2014 г. Нашата цел е да спрем тази война. И ние не започнахме тази война през 2022 г. Това е опит да я спрат

Тъкър Карлсън: Постигнахте ли целите си?

Владимир Путин: Не. Все още не сме постигнали целите си, защото една от тях е денацификацията. Това означава забрана на всички видове неонацистки движения. Това е един от проблемите, които обсъждахме по време на преговорния процес, който приключи в Истанбул по-рано тази година...

Моите колеги във Франция и Германия казаха: „Как можете да си представите да подписват договор с опрян пистолет в главата?“ Войските трябва да бъдат изтеглени от Киев. Казах добре. Изтеглихме войските си от Киев. Веднага щом изтеглихме войските си от Киев, нашите украински преговарящи веднага изхвърлиха на боклука всички наши споразумения, постигнати в Истанбул, и се подготвиха за продължителна въоръжена конфронтация с помощта на САЩ и техните сателити в Европа. Така се разви ситуацията и така изглежда сега.

Тъкър Карлсън: Простете ми невежеството. Какво е денацификация? Какво означава?

Владимир Путин: Това е много важен въпрос. След като получи независимост, Украйна започна, както казват някои западни анализатори, търсене на своята идентичност. И не можаха да измислят нищо по-добро от това да изградят тази идентичност върху фалшиви герои, които са сътрудничили на Хитлер.

Вече казах, че в началото на 19 век, когато се появиха теоретиците на независимостта и суверенитета на Украйна, те приеха, че независима Украйна трябва да има много добри отношения с Русия. Но поради историческото развитие тези територии са били част от Полско-Литовската общност.

В Полша украинците бяха преследвани и третирани доста жестоко. Всичко това остана в паметта на хората. Когато избухна Втората световна война, част от този краен националистически елит си сътрудничи с Хитлер, вярвайки, че той ще им донесе свобода.

Германските войски, дори войските на СС, принудиха съучастниците на Хитлер да извършат най-мръсната работа по унищожаването на полското и еврейското население. Оттук и това брутално клане на полското и еврейското население, както и на руското население.

Това беше ръководено от известни хора, Бандера, Шухевич. Именно тези хора бяха направени национални герои. Това е проблем.

Тези хора станаха национални герои на Украйна. На тези хора са издигнати паметници. Те са изобразени на знамена. Имената им се извикват от тълпи, маршируващи с факли, както беше в нацистка Германия. Това бяха хората, които унищожиха поляци, евреи и руснаци. Тази практика трябва да спре.

Казвам, че украинците са част от единния руски народ. Те казват: не, ние сме отделен народ. Глоба. Щом се смятат за отделен народ, имат право на това. Но не на основата на нацизма, нацистката идеология.

Тъкър Карлсън: Бихте ли били доволни от територията, която имате сега?

Владимир Путин: Завършвам с отговора на въпроса. Току що зададохте въпрос за неонацизма и денацификацията. Президентът на Украйна посети Канада. Тази история е известна, но в западните страни се премълчава. Канадският парламент представи човек, който според председателя на парламента се е бил срещу руснаците по време на Втората световна война. Кой се бие срещу руснаците във Великата отечествена война? Хитлер и неговите съучастници.

И се оказа, че този човек е служил във войските на SS, той лично е убивал руснаци, поляци и евреи. Американските войски се състоеха от украински националисти, които вършеха тази мръсна работа. Президентът на Украйна стана заедно с целия канадски парламент и аплодира този човек. Как можете да си представите това? Самият президент на Украйна, между другото, е евреин по националност.

Тъкър Карлсън: Но какво можете да направите? Имам предвид, че Хитлер е мъртъв от 80 години. Нацистка Германия вече не съществува. Казвате, е, че искате да потушите пожара на украинския национализъм. Но как?

Владимир Путин: Казвате, че Хитлер е мъртъв от много години, от 80 години. Но примерът му продължава да живее. Хората, които са унищожили евреи, руснаци или поляци са живи. И президентът, настоящият президент на днешна Украйна, аплодира това в канадския парламент, овации. Можем ли да кажем, че напълно сме изкоренили тази идеология? Трябва да се отървем от тези хора, които се придържат към тази концепция, да подкрепят тази практика и да се опитат да я съхранят. Ето това е денацификацията. Това имаме предвид.

Тъкър Карлсън: Точно така. Въпросът ми беше по-конкретен. Това, разбира се, не беше защита на нацистите. Това беше практически въпрос. Вие не контролирате цялата страна (Украйна). Вие не контролирате Киев. И така, как да унищожите една идеология в държава, която не контролирате?

Владимир Путин: Знаете ли, колкото и да ви е странно, по време на преговорите в Истанбул ние се разбрахме всичко това да бъде писмено. Неонацизмът няма да бъде култивиран в Украйна, включително забранен на законодателно ниво.

Г-н Карлсън, разбрахме се за това. Това, оказва се, може да стане по време на преговорния процес. И в това няма нищо унизително за Украйна като модерна цивилизована държава. Има ли държава, на която е позволено да насърчава нацизма? Не. Не е ли?

Тъкър Карлсън: Ще има ли мирни преговори?

Владимир Путин: След като изтеглихме нашите войски от Киев, както казах, другата страна изостави всички тези споразумения и се подчини на инструкциите на западните държави, европейските страни и Съединените щати да се бори с Русия до горчивия край. Освен това президентът на Украйна законово забрани преговорите с Русия. Той подписа указ, който забранява на всеки да преговаря с Русия.

Но как ще се съгласим, ако той е забранил на себе си и на всички останали да правят това? Знаем, че той предлага някакви идеи за това споразумение, но за да се договорим нещо, трябва диалог. не е ли така

Тъкър: Но вие не бихте говорили с президента на Украйна. Ще говорите с американския президент. Кога за последен път разговаряхте с Джо Байдън?

Владимир Путин: Не помня кога съм говорил с него.

Тъкър: Той финансира войната, която водите, и смяташе, че ще бъде трудно да забравите такъв разговор...

Владимир Путин: Да, той го финансира, разговарял съм с него преди спецоперацията, разбира се. И тогава му казах, че смятам: правите огромна грешка от исторически мащаб, като подкрепяте всичко, което се случва там, в Украйна, отблъсквайки Русия. Казах му това няколко пъти.

Тъкър Карлсън: Какво каза той?

Владимир Путин: Моля, помолете го, ще ви бъде по-лесно. Вие сте гражданин на Съединените щати. Неуместно е да коментирам разговора ни.

Тъкър Карлсън: Но не сте говорили с него от февруари 2022 г.

Владимир Путин: Не сме говорили. Въпреки това, някои контакти остават. Спомняте ли си какво ви казах за моето предложение да работим заедно по система за противоракетна отбрана?

Тъкър Карлсън: Да.

Владимир Путин: Можете да попитате всички. Всички са живи и здрави, слава Богу. Бивш президент. Кондолиза е жива и здрава. Г-н Гейтс и настоящият директор на разузнавателната служба, г-н Бърнс, тогава посланик в Русия, всички са били свидетели на тези разговори. Ако се чудите какво ми каза г-н президент Байдън, попитайте го.

Тъкър Карлсън: Отвън изглежда, че това може да ескалира или да се развие в нещо, което да доведе целия свят до конфликт, да инициира някакъв вид ядрено изстрелване. Така че защо просто не се обадите на Байдън и не кажете, нека да разберем това?

Владимир Путин: Пак казвам, имаме контакти чрез различни ведомства. Ще ви кажа какво казваме по този въпрос и какво предаваме на ръководството на САЩ. Ако наистина искате да спрете боевете, трябва да спрете доставките на оръжия. Това ще приключи след няколко седмици. Това е всичко. И тогава можем да се споразумеем за някои условия. Какво по-лесно? Защо да му звъня? За какво да говоря с него? Или да го моля за нещо?

Тъкър Карлсън: Смятате ли, че НАТО се притеснява, че това може да ескалира в глобална война или ядрен конфликт?

Владимир Путин: Поне говорят за това. И се опитват да сплашат собственото си население с въображаема руска заплаха. Това е очевиден факт. И мислещите хора, не обикновените хора, а анализаторите, тези, които се занимават с реална политика, просто умните хора, прекрасно разбират, че това е фейк. Те се опитват да увеличат руската заплаха.

Тъкър Карлсън: Мисля, че имате предвид заплахата от руска инвазия в Полша и Латвия. Експанзионистично поведение. Можете ли да си представите сценарий за изпращане на руски войски в Полша?

Владимир Путин: Само в един случай, ако Полша нападне Русия. Защо? Защото не се интересуваме от Полша, Латвия или други страни. Защо трябва да правим това? Просто нямаме интерес.

Тъкър Карлсън: Аргументът, както знаем, е, че „той нахлу в Украйна. Той има териториални цели в целия континент. " Вие ясно казвате, че нямате териториални претенции?

Владимир Путин: Това е абсолютно изключено. Просто не е нужно да си анализатор. Въвличането в някаква глобална война противоречи на здравия разум и една глобална война ще постави цялото човечество на ръба на унищожението. Очевидно е.

Със сигурност има средства за възпиране. Винаги плашеха всички, които бяха с нас. „Утре Русия ще използва тактическо ядрено оръжие. Утре Русия ще се възползва от това. Не, вдругиден." С цел измъкване на допълнителни пари от американските и европейските данъкоплатци в конфронтацията с Русия на украинския театър на военните действия. Но целта е Русия да бъде отслабена максимално.

Тъкър Карлсън: Един от нашите високопоставени американски сенатори от Ню Йорк, Чък Шумър, каза: „Вярвам, че трябва да продължим да финансираме украинските усилия или войниците граждани на САЩ могат да се озоват там, воювайки“. Как оценявате това?

Владимир Путин: Това е провокация, при това евтина провокация. Не разбирам защо американски войници трябва да се бият в Украйна. Това са наемници от САЩ. Най-много наемници идват от Полша, на второ място са наемниците от САЩ, а на трето са наемниците от Грузия.

Е, ако някой поиска да изпрати редовни войски, това със сигурност ще доведе човечеството до ръба на много сериозен глобален конфликт. Очевидно е.

Нуждаят ли се САЩ от това? За какво? Хиляди мили от вашата национална територия. Няма нищо друго за правене? Имате проблеми на границата. Проблеми с миграцията, проблеми с държавния дълг. Повече от 33 трилиона долара. Няма какво друго да правите, освен да се биете в Украйна. Не е ли по-добре да се споразумеем с Русия? Сключете споразумение, като вече разбирате ситуацията, която се развива днес, разбирайки, че Русия ще се бори за своите интереси докрай. И осъзнавайки това връщане към здравия разум, да започнем да уважаваме страната си и нейните интереси и да търсим определени решения. Струва ми се, че това е много по-умно и по-рационално.

Тъкър Карлсън: Кой взриви Северен поток?

Владимир Путин: Вие, разбира се. (Смее се)

Тъкър Карлсън: Този ден бях зает. Не съм взривил Северен поток. Все пак благодаря.

Владимир Путин: Вие лично може да имате алиби, но ЦРУ няма такова алиби.

Тъкър Карлсън: Имахте ли доказателства, че НАТО или ЦРУ са направили това?

Владимир Путин: Знаете, няма да навлизам в подробности, но в такива случаи винаги казват: търсете някой, който се интересува. Но в този случай трябва да търсим не само някой, който се интересува, но и някой, който има възможностите, защото може да има много заинтересовани, но не всички са способни да потънат на дъното на Балтийско море и причинявайки експлозии. Тези два компонента трябва да бъдат свързани. Кой има интерес от това и кой може да го направи?

Тъкър Карлсън: Но аз съм объркан. Искам да кажа, че това е най-големият акт на индустриален тероризъм в историята. Е, ако имахте доказателства, вероятно от вашата служба за сигурност или разузнаване, защо не ги покажете и не спечелите пропагандна победа?

Владимир Путин: Пропагандната война на САЩ е много трудна за спечелване, защото САЩ контролират всички световни медии и много европейски медии. Крайните бенефициенти на най-големите европейски медии са американски финансови институции. Така че е възможно да се включите в тази работа, но е, така да се каже, непосилно скъпо. Можем просто да разкрием нашите източници на информация и няма да постигнем резултати.

Какво се случи тогава е ясно на целия свят. Дори американските анализатори говорят директно за това. Това е вярно.

Тъкър Карлсън: Да, но ето един въпрос, на който може би ще можете да отговорите. Работили сте в Германия. Германците ясно знаят, че партньорът им от НАТО направи това и това нанесе сериозни щети на икономиката им. Тя може никога да не се възстанови. Защо мълчат за това? Това е много объркващо за мен. Защо германците не казаха нищо за това?

Владимир Путин: Това също ме обърква, но днешното ръководство на Германия се ръководи от интересите на колективния Запад, а не от своите национални интереси. В противен случай е трудно да се обясни логиката на техните действия или бездействия. Все пак не говорим само за първия „Северен поток“, който избухна.

„Северен поток 2“ беше повреден, но една тръба е здрава и по нея може да се доставя газ за Европа. Но Германия не го отваря. Ние сме готови, заповядайте.

Има друг маршрут през Полша, наречен „Ямал-Европа“, който също позволява голям поток. Полша го затвори, но Полша се измъква изпод германската ръка. Тя получава пари от паневропейски фондове, а Германия е основният донор на тези паневропейски фондове. Германия донякъде храни Полша, а те си затварят пътя към Германия. Защо?

Не разбирам Украйна, на която германците доставят оръжие и пари. Германия е вторият спонсор след САЩ по финансова помощ за Украйна.

През Украйна минават два газови маршрута. Просто затвориха един маршрут. Отворете втория маршрут - и моля, получавайте газ от Русия. Не го отварят. Защо германците не кажат: „Вижте, момчета, ние ви даваме пари и оръжия. Отворете клапана! Моля, прекарайте ни газ от Русия. Ние купуваме втечнен газ на прекомерни цени в Европа, което намалява нивото на нашата конкурентоспособност и икономиката като цяло до нула. Искаш ли да ти дадем пари? Нека живеем достойно, за да правим пари за нашата икономика, защото оттам идват парите, които ви даваме“. Те отказват да направят това. Защо? Попитай ги. Това са изключително некомпетентни хора.

Тъкър Карлсън: Е, може би светът се разделя на две полукълба. Едната с евтина енергия, другата без. И искам да ви попитам: ако сега сме многополюсен свят, можете ли да опишете блоковете от съюзи? Кой в каква посока е?

Владимир Путин: Казахте, че светът се разделя на две полукълба. Човешкият мозък е разделен на две полукълба. Човек отговаря за един вид дейност. Другото е повече за креативността и т.н. Но все пак е същата глава.

Светът трябва да бъде един. Сигурността трябва да бъде споделена, а не запазена за златния милиард. Това е единственият сценарий, при който светът може да бъде стабилен, устойчив и предвидим. Ако главата е разделена на две части, това е болест, сериозно, неблагоприятно състояние. В момента светът преминава през период на тежко заболяване. Но смятам, че честната журналистика е нещо като работата на лекарите. И това ще помогне по някакъв начин да го поправим.

Тъкър Карлсън: Добре, нека вземем един пример. Щатският долар обедини света по много начини, може би не във ваша полза, но определено в наша полза. Ще изчезне ли като резервна валута, обща валута? Как мислите, че санкциите промениха мястото на долара в света?

Владимир Путин: Знаете ли, използването на долара като инструмент за външнополитическа борба е една от най-големите стратегически грешки на политическото ръководство на САЩ. Доларът е крайъгълният камък на мощта на Съединените щати.

Мисля, че всички прекрасно разбират, че колкото и долари да се отпечатат, те бързо летят по света. Инфлацията в САЩ е минимална. Това е някъде около 3 или 3,4%, което според мен е доста приемливо за САЩ.

Но те няма да спрат да печатат пари. Какво ни казва дългът от 33 трилиона долара? Говорим за емисии. Въпреки това, това е основното оръжие, използвано от Съединените щати, за да поддържат властта си в целия свят.

Веднага след като политическото ръководство реши да използва американския долар като инструмент за политическа борба, на американската сила беше нанесен удар. Не бих искал да използвам груб език, но това е глупаво нещо и сериозна грешка.

Вижте какво става по света. Дори съюзниците на САЩ сега намаляват доларовите си резерви. Виждайки това, всеки започва да търси начини да се защити. Но фактът, че Съединените щати прилагат ограничителни мерки към отделни държави, като налагане на ограничения върху транзакции, замразяване на активи и т.н., е сериозна загриженост и изпраща сигнал към целия свят.

До 2022 г. около 80% от външнотърговските транзакции на Русия се извършват в щатски долари и евро. Щатски долари представляват приблизително 50% от нашите транзакции с трети страни. В момента тази цифра е спаднала до 13%.

Не ние забранихме използването на щатския долар. Нямахме такова намерение. Решението на Съединените щати беше да ограничат нашите транзакции в щатски долари. Смятам, че това е пълна глупост от гледна точка на интересите на самите Съединени щати и техните данъкоплатци, тъй като вреди на икономиката на САЩ и подкопава мощта на САЩ в целия свят.

Между другото, нашите транзакции в юани бяха около 3%. Днес 34% от нашите транзакции се извършват в рубли и приблизително същото - малко над 34% - в юани.

Защо Съединените щати направиха това? Единственото, за което се сещам, е самонадеяност. Вероятно са смятали, че това ще доведе до пълен колапс, но нищо не се е срутило. Освен това други страни, включително производителите на петрол, обмислят и вече приемат плащане за петрол в юани.

Разбираш ли изобщо какво става или не? Някой в ​​Съединените щати разбира ли това? Попитайте всеки умен и мислещ човек в САЩ какво означава доларът за САЩ. Но ти го уби със собствените си ръце.

Тъкър Карлсън: Мисля, че това е справедлива оценка. Въпросът е какво се случва след това? И може би ще размените една колониална сила за друга, много по-малко сантиментална и прощаваща колониална сила? Имам предвид пълното господство на Китай, китайската икономика. Притеснявате ли се от това?

Владимир Путин: Ние вече сме чували тези ужасяващи истории. Съседи сме с Китай. Не можете да избирате съседите си, както не можете да избирате близките си роднини. С тях имаме обща граница от 1000 км. Това е номер едно. Второ, имаме вековна история на съжителство. Свикнали сме. Трето, външнополитическата философия на Китай не е агресивна. Идеята му е винаги да се търси компромис. И ние го виждаме.

Сътрудничеството с Китай продължава да се увеличава и темпът на растеж на сътрудничеството на Китай с Европа е по-висок и по-бърз от темпа на растеж на китайско-руското сътрудничество. Ако питате европейците, не ги ли е страх какво ще кажат? Не знам. Но те все още се опитват да получат достъп до китайския пазар на всяка цена, особено сега, когато са изправени пред икономически проблеми.

Китайските фирми имат ли малко присъствие в Съединените щати? Да, политическите решения са такива, че се опитват да ограничат сътрудничеството с Китай. Вие, г-н Тъкър, ограничавате сътрудничеството с Китай в свой собствен ущърб. Вие се наранявате. Това е деликатен въпрос и няма универсални решения, както и с долара. Ето защо, преди да въведат някакви нелегитимни санкции - нелегитимни от гледна точка на Хартата на ООН, хората, които вземат решения, трябва да помислят много добре.

Тъкър Карлсън: Вие казахте преди минута, че светът би бил много по-добро място, ако не се разпадаше на конкуриращи се съюзи, ако имаше глобално сътрудничество. Една от причините това да не е така е, че сегашната американска администрация е против вас.
Мислите ли, че ако дойде нова администрация след Джо Байдън, ще можете да се свържете отново с правителството на САЩ? Или няма значение кой е президентът?

Владимир Путин: Нека довърша предишната си мисъл. Заедно с моя колега и приятел президентът Си Дзинпин си поставихме за цел тази година да достигнем 200 милиарда долара взаимна търговия с Китай. Ние надхвърлихме това ниво. По наши данни оборотът на двустранната ни търговия с Китай вече е 230 млрд. долара. А китайската статистика казва, че е 240 милиарда долара.

Още нещо важно. Нашата търговия е добре балансирана и допълваща се в областта на високите технологии, енергетиката, научноизследователската и развойна дейност. Що се отнася до БРИКС, където Русия пое председателството тази година, страните от БРИКС като цяло се развиват много бързо.

Вижте, ако не ме лъже паметта, през 1992 г. делът на страните от Г-7 в световната икономика беше 47%, докато през 2022 г. той спадна, мисля, до малко над 30%.

Страните от BRICS представляват само 16% през 1992 г., но сега имат по-голям дял от G7. Това няма нищо общо със събитията в Украйна. Това се дължи на тенденциите в глобалното развитие и световната икономика, както току-що казах. И това е неизбежно. Това ще продължи. Не можете да попречите на слънцето да изгрее. Трябва да се адаптираш към това.

Вашата политическа върхушка не разбира, че светът се променя поради обективни обстоятелства. Жестоките действия, включително срещу Русия и, да речем, други страни, са контрапродуктивни. Това е очевиден факт.

Току-що ме попитахте, ако дойде друг лидер, ще се промени ли нещо? Не става дума за лидера. Тук не става въпрос за личността на конкретен човек.

Имах много добри отношения, да речем, с Буш. Знам, че в САЩ го представяха като малко разбиращо селско момче. Уверявам ви, че това не е така. Мисля, че направи много грешки и по отношение на Русия. Казах ви за 2008 г. и решението в Букурещ за отваряне на вратите на НАТО за Украйна и т.н. Това се случи по време на неговото президентство. Той всъщност оказа натиск върху европейците.

Но като цяло в личен, човешки план имах много добри отношения с него. Той не беше по-лош от всеки друг американски, руски или европейски политик. Имах и такива лични отношения с Тръмп.

Не става дума за личността на лидера. Тук става дума за елитно мислене. Ако доминиращата идея в американското общество е господство на всяка цена, включително чрез сила, нищо няма да се промени. Само ще става по-лошо.

Но ако в крайна сметка разберете, че светът се променя поради обективни обстоятелства и че трябва да можете да се адаптирате към тях своевременно, използвайки предимствата, които Съединените щати имат и днес, тогава може би нещо ще се промени ...

Най-много санкции в света, които се прилагат, са срещу Русия. И през това време станахме първата икономика в Европа. Инструментите, които САЩ използват, не работят.

Е, трябва да помислим какво да правим. Ако това осъзнаване стигне до управляващите елити, тогава да, тогава първият човек на държавата ще действа въз основа на това, което гласоподавателите и вземащите решения на различни нива очакват от този човек. Тогава може би нещо ще се промени.

Тъкър Карлсън: Но вие описвате две различни системи. Казвате, че лидерът действа в интерес на избирателите, но също така казвате, че тези решения не се вземат от лидера, а от управляващите класи. Вие управлявахте тази страна толкова дълго, че познавате всички тези американски президенти. Кои са центровете на властта в САЩ? Например, кой всъщност взема решенията?

Владимир Путин: Не знам. Америка е сложна държава. Консервативна от една страна, бързо променяща се от друга. Не ни е лесно да разберем всичко това.

Кой взема решенията на изборите? Може ли това да се разбере, когато всяка държава има собствено законодателство? Някой може да бъде отстранен от избори на държавно ниво. Това е двустепенна избирателна система. Това е много трудно за нас да разберем.

Второ, има две доминиращи партии: републиканци и демократи. И в тази партийна система центровете вземат решения...

Защо, според мен, след разпадането на Съветския съюз беше проведена такава погрешна, груба, напълно неоправдана политика на натиск срещу Русия? Разширяване на НАТО, подкрепа за сепаратистите в Кавказ. Създаване на система за противоракетна отбрана. Привличане на Украйна в НАТО. Натиск, натиск и още натиск.

Защо? Мисля, че и защото излишният производствен капацитет беше създаден по време на конфронтацията със Съветския съюз. Създадоха се много центрове и специалисти по Съветския съюз, които не можеха да правят нищо друго. Те убедиха политическото ръководство в необходимостта да продължат да удрят Русия, да се опитат да я разцепят, да създадат няколко квазидържавни образувания на тази територия и да ги подчинят в разделена форма и да използват общия им потенциал за бъдещата борба с Китай.

Това е грешка, включително и прекомерният потенциал на онези, които работеха за конфронтация със Съветския съюз. Трябва да се отървем от това. Трябва да има нови, свежи сили, хора, които гледат в бъдещето и разбират какво се случва по света.

Вижте как се развива Индонезия. 600 милиона души. Къде можем да отидем от това? Никъде. Индонезия вече е в клуба на водещите световни икономики...

Да, разбираме и осъзнаваме, че в САЩ, въпреки всички икономически проблеми, ситуацията все още е нормална, икономиката расте прилично. БВП расте с 2,5%, ако не се лъжа. Но ако искаме да осигурим бъдещето, трябва да променим начина, по който мислим за това, което се променя. Както вече казах, светът ще се промени, независимо как ще завършат събитията в Украйна.

Експерти пишат, че САЩ обаче постепенно променят позицията си в света. Това пишат вашите експерти. Въпросът е само как ще стане това. Болезнено и бързо или меко и постепенно. И това го пишат хора, които не са антиамерикански настроени. Те просто следват световните тенденции на развитие. Това е всичко. И за да ги оценим и да променим политиките, имаме нужда от хора, които мислят, гледат напред, могат да анализират и препоръчват определени решения на ниво политически лидери.

Тъкър: Просто искам да ви попитам: вие ясно посочихте, че разширяването на НАТО на изток е нарушение на обещанието, дадено на всички вас през 1990 г. Това е заплаха за вашата страна. Точно преди разполагането на войски в Украйна, вицепрезидентът на САЩ отиде на Мюнхенската конференция по сигурността и призова украинския президент да се присъедини към НАТО. Смятате ли, че това е опит да ви провокират към военни действия?

Владимир Путин: Още веднъж повтарям, ние многократно, многократно сме предлагали да търсим мирно решение на проблемите, възникнали в Украйна след преврата през 2014 г. Но никой не ни слуша. Освен това украинските лидери, които бяха под пълен контрол на САЩ, изведнъж обявиха, че няма да спазват Минските споразумения. Не им харесваше всичко там и те продължиха военни действия на тази територия. И успоредно с това тази територия беше експлоатирана от военните структури на НАТО под прикритието на различни центрове за обучение и преквалификация. Те по същество започнаха да създават бази там. Това е всичко. Украйна обяви руснаците за нетитулярна националност, като същевременно прокара закони, ограничаващи правата на нетитулярните националности в Украйна. Украйна, след като получи всички югоизточни територии като подарък от руския народ, изведнъж обяви, че руснаците са нетитулярна националност на тази територия. Това е добре? Всичко това заедно доведе до решението за прекратяване на войната. Този неонацист се появи в Украйна през 2014 г.

Тъкър: Смятате ли, че Зеленски има свободата да преговаря за решение на този конфликт?

Владимир Путин: Не знам подробности. Разбира се, трудно ми е да преценя, но вярвам, че да. Поне така правеше. Баща му се бие срещу нацистите по време на Втората световна война. Веднъж говорих с него за това. Казвам: Владимир, какво правиш? Защо днес подкрепяте неонацистите в Украйна, докато баща ви се е борил срещу фашизма? Бил е фронтовик. Няма да ви казвам какво ми отговори. Това е отделен въпрос и смятам, че е грешно да го правя. Но какво да кажем за свободата на избор? Защо не? Той дойде на власт с надеждата на украинския народ, че ще поведе Украйна към мир. Той говори за това. Благодарение на това той спечели изборите със смазващо предимство. Но след това, когато дойде на власт, той, според мен, осъзна две неща. Първо, по-добре е да не влизате в конфликт с неонацисти и националисти, защото те са агресивни и много активни. От тях можете да очаквате всичко. И второ, Западът, начело със САЩ, ги подкрепя и винаги ще подкрепя онези, които враждуват с Русия. Това е печелившо и безопасно. Затова той зае съответна позиция, въпреки че обеща на народа си да прекрати войната в Украйна. Измами избирателите си.

Тъкър: Но смятате ли, че в този момент, считано от февруари 2024 г., той има свободата, свободата да говори директно с вас или вашето правителство за прекратяване на това, което очевидно не помага на неговата страна или света? Мислиш ли, че може да го направи?

Владимир Путин: Защо не? Смята се за държавен глава. Той спечели изборите. Въпреки че ние в Русия смятаме, че държавният преврат е първоизточникът на всичко, което се случи след 2014 г. И в този смисъл и днес правителството е несъвършено. Но той се смята за президент и в това си качество е признат от САЩ, цяла Европа и практически останалия свят. Защо не? Той може. Преговаряхме с Украйна в Истанбул. Ние се съгласихме. Той знаеше за това. Освен това лидерът на групата за преговори г-н Арахамия, мисля, че това е фамилията му, все още оглавява фракцията на партията на властта, партията на президента в Радата. Той все още ръководи президентската фракция в Рада, парламента на страната. Той все още седи там. Той дори сложи предварителния си подпис върху документа. Аз ти казвам. Но тогава той публично обяви пред целия свят, че сме готови да подпишем този документ, но г-н Джонсън, тогавашният министър-председател, дойде и ни разубеди от това, като каза, че е по-добре да се бием с Русия. Щяха да дадат всичко необходимо, за да върнем загубеното по време на сблъсъците с Русия. И ние се съгласихме с това предложение. Вижте, изявлението му е публикувано. Той каза това публично. Ще могат ли да се върнат към това или не? Въпросът е искат ли го или не? Тогава президентът на Украйна издаде указ, с който забрани преговорите с нас. Нека отмени този указ. Това е всичко. Ние наистина никога не сме отказвали да преговаряме. През цялото време чуваме: Русия готова ли е? да Ние не отказахме. Те бяха тези, които публично отказаха. Ами нека си отмени указа и да влезе в преговори. Никога не сме отказвали. И фактът, че те се подчиняват на исканията или убеждаването на г-н Джонсън, бившият министър-председател на Великобритания, изглежда смешен. И това е много тъжно за мен, защото, както каза г-н Арахамия, можехме да спрем тези военни действия с война преди година и половина. Но британците ни убедиха и ние го изоставихме. Къде е г-н Джонсън сега? И войната продължава.

Тъкър: Това е добър въпрос. Къде мислите, че е и защо е направил това?

Владимир Путин: Кой знае. Аз самият не разбирам това. Имаше обща отправна точка. По някаква причина всички имаха илюзията, че Русия може да бъде победена на бойното поле. Заради високомерие, заради чисто сърце, но не и заради голям ум.

Тъкър: Вие описахте връзката между Русия и Украйна. Нарекохте Русия православна няколко пъти. То е централно за вашето разбиране за Русия. Ти каза, че си православен. Какво означава това за вас? Според вашето собствено описание вие ​​сте християнски лидер. И така, какво влияние има това върху вас?

Владимир Путин: Знаете, както вече споменах, през 988 г. самият княз Владимир е кръстен по примера на своята баба княгиня Олга. След това кръстил войската си. И след това постепенно, в продължение на няколко години, той кръсти цяла Рус. Това беше дълъг процес от езичници към християни. Минаха много години, но в крайна сметка това православие, източното християнство, беше дълбоко вкоренено в съзнанието на руския народ. Докато Русия се разширяваше и след това поглъщаше други народи на исляма, будизма и юдаизма, Русия винаги беше много лоялна към тези хора от други религии. Това е нашата сила. Това е абсолютно ясно. Но факт е, че основните постулати на основните ценности са много сходни. Да не говорим за всички световни религии, които току-що споменах и които са традиционните религии на Руската федерация. Между другото, руските власти винаги са били много внимателни към културата и религията на тези хора, които идват в Руската империя. Това, според мен, е в основата както на сигурността, така и на стабилността на руската държавност. Всички народи, населяващи Русия, я смятат за своя родина. Ако, да речем, хора от Латинска Америка се преместят при вас или в Европа и още по-ярък и разбираем пример, хората идват, но все пак са дошли при вас или в европейски страни от историческата си родина. И хората, които изповядват различни религии в Русия, смятат Русия за своя родина. Те нямат друга родина. Ние сме заедно. Това е едно голямо семейство и нашите традиционни ценности са много сходни. Току-що споменах едно голямо семейство, но всеки има свое семейство. И това е основата на нашето общество. И ако кажем, че Родината и семейството са специфично свързани помежду си, то това наистина е така, тъй като е невъзможно да осигурим нормално бъдеще за нашите деца и нашите семейства, ако не осигурим нормално, устойчиво бъдеще за цялата страна. , за родината. Ето защо патриотичните чувства са толкова силни в Русия.

Тъкър: Единствената разлика между тези религии е, че християнството е религия без насилие. Исус казва: обърнете другата буза. Не убивай. Как може лидерът на която и да е държава, който трябва да убива, как може лидерът да е християнин? Как съгласуваш това със себе си?

Владимир Путин: Много е лесно, когато трябва да защитиш себе си и семейството си, родината си. Няма да нападаме никого. Кога започнаха събитията в Украйна? От началото на държавния преврат и военните действия в Донбас. Тогава започнаха. И защитихме народа си, себе си, родината и бъдещето си. Що се отнася до религията като цяло, тогава, знаете, не става дума за външни прояви. Не става въпрос за ходене на църква всеки ден или за блъскане на главата в пода. Това е в сърцето, а нашата култура е много ориентирана към хората. Достоевски, който беше много известен на Запад и гений на руската култура и руската литература, говори много за това, за руската душа. Все пак западното общество е по-прагматично. Руските хора мислят повече за вечното, за моралните ценности. Не знам, може би няма да се съгласите с мен, но западната култура все още е по-прагматична. Не казвам, че е лошо. Това дава възможност днешният златен милиард да постигне добри успехи в производството, дори в науката и т.н. Няма нищо лошо. Просто казвам, че някак изглеждаме еднаквf, но съзнанието ни е малко по-различно.

Тъкър: И така, виждате ли свръхестественото в действие, когато погледнете какво се случва в света в момента? Виждате ли Бог в действие? Замисляли ли сте се някога, че това са сили, които не са човешки?

Владимир Путин: Не, честно казано. Не мисля така. Вярвам, че развитието на световната общност се извършва в съответствие с вътрешни закони и тези закони са такива, каквито са. Винаги е било така в човешката история. Някои народи и държави се надигнаха, станаха по-силни и по-многобройни, а след това напуснаха международната арена, губейки обичайния си статут. Вероятно няма нужда да давам примери, но можем да започнем с Чингис хан и завоеванията на ордата, Златната орда, и след това да завършим с Римската империя. Изглежда, че в историята на човечеството никога не е имало нещо подобно на Римската империя.

 

Въпреки това потенциалът на варварите постепенно нараства, както и тяхното население. Като цяло варварите се засилиха и започнаха да се развиват икономически, както бихме казали днес. Това в крайна сметка води до разпадането на Римската империя и режима, наложен от римляните. Разпадането на Римската империя обаче отнема пет века. Разликата от това, което се случва сега е, че всички процеси на промяна са се случили много по-бързо, отколкото в римско време.

Тъкър: Кога смятате, че ще се роди империята на изкуствения интелект?

Владимир Путин: Вие задавате все по-сложни въпроси. За да им отговорите, трябва да сте експерт по големи числа, големи данни и изкуствен интелект. В момента човечеството е изправено пред много заплахи поради факта, че генетичните изследователи вече могат да създадат този свръхчовек. Специализирано лице. Генно модифициран спортист, учен, военен. Има съобщения, че Илон Мъск вече е имплантирал чип в мозъка на човек в САЩ.

Тъкър: Какво мислите за това?

Владимир Путин: Мисля, че Илон Мъск е неудържим. Той ще направи както намери за добре. С него обаче ще трябва да намерите общ език. Търсете начини да го убедите. Мисля, че той е умен човек. Наистина вярвам, че има такъв. Следователно ще трябва да се споразумеете с него, защото този процес трябва да бъде формализиран и подчинен на определени правила. Човечеството трябва да се замисли какво ще се случи благодарение на най-новите разработки в областта на генетиката или изкуствения интелект? Можете да направите груба прогноза какво ще се случи. Един ден човечеството почувства екзистенциална заплаха от ядрени оръжия. Всички страни с ядрени оръжия започнаха да се примиряват помежду си, когато осъзнаха, че невнимателното използване на ядрени оръжия може да доведе до изчезване на хората. Днес е невъзможно да се спрат изследванията в областта на генетиката или изкуствения интелект, както беше невъзможно да се спре използването на барут в онези дни. Но след като разберем, че заплахата идва от необузданото и неконтролирано развитие на ИИ, генетиката или всяка друга област, ще е време да постигнем международно споразумение за това как да регулираме тези неща.

Тъкър: Оценявам цялото време, което ни отделихте. Просто трябва да  ви задам един последен въпрос. И това е за човек, който е много известен в Съединените щати. Вероятно не тук. Евън Гершкович е репортер за Wall Street Journal. Той е на 32 години. И е в затвора близо година. Това е огромна история в Съединените щати. И просто искам да ви попитам директно, без да навлизам в подробности и вашата версия за случилото се, дали сте склонни, в знак на благоприличие, да го пуснете при нас и ние ще го върнем обратно в Съединените щати.

Владимир Путин: Направихме толкова много жестове на добра воля от приличие, че мисля, че ги изчерпахме. Никога не сме виждали някой да отвръща на чувствата ни по този начин. Но теоретично можем да кажем, че не изключваме, че ще успеем да направим това, ако нашите партньори предприемат реципрочни стъпки. Когато говоря за партньори, имам предвид преди всичко разузнавателните служби. Разузнавателните служби поддържат връзка помежду си. Те говорят за разглеждания проблем. Няма табу за разрешаване на този проблем. Ние сме готови да го решим, но има определени условия, които се обсъждат чрез тайните служби. Вярвам, че може да се постигне споразумение.

Тъкър: Тези неща се случват от векове. Една страна хваща друг шпионин на границите си. Той го търгува на един от своите скаути в друга държава. Предполагам, че това не е моя работа, но това, което прави това различно е, че този човек очевидно не е шпионин. Той е дете и може да е нарушил закона ви по някакъв начин, но не е супер шпионин и всеки го знае. И в замяна той е заложник, което е вярно за уважение. Това е вярно. И всички знаят, че е истина. Така че може би той е в друга категория. Може би не е честно да питаш някой друг в замяна на това да бъдеш освободен. Може би това унижава Русия.

Владимир Путин: Знаете, какво е шпионин може да се тълкува по различни начини. Но има определени неща, предвидени в закона. Ако човек е получил секретна информация и го е направил тайно, тогава това се квалифицира като шпионаж. И точно това направи. Той получаваше секретна, поверителна информация и го правеше тайно. Може би е направил това поради небрежност или по собствена инициатива. Имайки предвид факта, че това се квалифицира като шпионаж. Фактът е доказан, тъй като той е бил заловен на местопрестъплението, докато е получавал тази информация.

 

Ако това беше някакво пресилено извинение, някаква измислица, нещо недоказано, тогава щеше да е друга история. Но той беше хванат на местопрестъплението, докато тайно получава поверителна информация. Какво тогава?

Тъкър: Но предполагате ли, че той е работил за правителството на САЩ или НАТО, или е бил просто репортер, на когото са дадени материали, които не е трябвало да има? Те изглеждат като много различни, много различни неща.

Владимир Путин: Не знам за кого е работил. Но още веднъж искам да подчертая, че получаването на секретна информация на конспиративна основа се нарича шпионаж. И той е работил за американските разузнавателни служби и някои други служби. Не мисля, че е работил за Монако, защото Монако едва ли ще има интерес да получи тази информация. Тайните служби ще трябва да преговарят. Вече е положена известна основа. Има хора, които според нас не са свързани с разузнаването. Ще ви разкажа една история за човек, излежаващ присъда в държава, съюзник на Съединените щати. Този човек от патриотични чувства ликвидира бандит в една от европейските столици. По време на събитията в Кавказ знаете ли какво направи? Не искам да го казвам, но все пак ще го направя. Той положи нашите пленени войници на пътя, а след това прехвърли колата си върху главите им. що за човек е това Може ли изобщо да се нарече човек? Но се намери един патриот, който го ликвидира в една от европейските столици. Независимо дали го е направил по собствено желание или не. Това е друг въпрос.

Тъкър: Искам да кажа, че е напълно различно. Той е 32-годишен репортер във вестник.

Владимир Путин: Той направи нещо различно. Той не е просто журналист. Повтарям. Той е журналист, който тайно получава поверителна информация. Да, това е различно, но все пак говоря за други хора, които по същество са контролирани от американските власти, където и да излежават присъдите си.

Тъкър: Има постоянен диалог между разузнавателните служби. Този проблем трябва да се реши спокойно, отговорно и професионално. Поддържат връзка, така че нека си вършат работата.

Владимир Путин: Не изключвам човекът, за когото говорите, господин Гершкович, да се върне в родината си. Но в крайна сметка да го държат в затвора в Русия няма смисъл. Искаме разузнавателните агенции на САЩ да помислят как могат да постигнат целите, които нашите разузнавателни агенции преследват. Готови сме да говорим. Освен това преговорите продължават и има много успешни примери, когато тези преговори са увенчани с успех. Вероятно и това ще бъде успешно. Но трябва да постигнем споразумение.

Тъкър: Надявам се да го пуснеш. Г-н президент, благодаря.

Владимир Путин: Аз също искам той най-накрая да се върне в родината си. Аз съм абсолютно искрен. Но пак искам да кажа: диалогът продължава. Колкото по-публично представяме такива неща, толкова по-трудни стават за разрешаване. Всичко трябва да се прави спокойно.

Тъкър: Чудя се дали това е вярно за войната? Предполагам, че искам да задам друг въпрос: може да не искате да кажете това по стратегически причини, но опасявате ли се, че случващото се в Украйна може да доведе до нещо много по-голямо и много по-лошо? И доколко сте мотивирани просто да се обадите на правителството на САЩ и да кажете: нека постигнем споразумение?

Владимир Путин: Вече казах, че не сме се отказали от общуването. Ние сме готови да преговаряме. Това е западната страна, а Украйна очевидно е сателитна държава на САЩ. Очевидно е. Не искам да приемаш това като че ли чакам силна дума или обида. Но и двамата разбираме какво става. Финансова подкрепа. Отпуснати са 72 милиарда щатски долара. Германия е на второ място, следвана от други европейски страни. Десетки милиарди щатски долари се вливат в Украйна. Огромен приток на оръжия. В този случай трябва да кажете на сегашното украинско ръководство да спре, да седне на масата за преговори и да отмени този абсурден указ. Ние не отказахме.

Тъкър: Разбира се, но вие вече го казахте. Не мисля, че имахте предвид това като обида, защото вече го казахте правилно: беше съобщено, че Украйна е била възпрепятствана да преговаря за мирно споразумение от бивш британски премиер, действащ от името на администрацията на Байдън. Разбира се, това е сателит. Големите държави контролират малките държави. Това не е ново. И затова попитах да се занимавам директно с администрацията на Байдън, която взема тези решения, а не с украинския президент Зеленски.

Владимир Путин: Добре, ако администрацията на Зеленски в Украйна отказа да преговаря, предполагам, че са го направили по указание на Вашингтон. Ако Вашингтон смята, че това решение е грешно, нека се откаже от него. Нека намери деликатно оправдание, за да не се обиди някой. Нека намери изход. Това решение не е взето от нас. Те бяха. Така че нека се върнем към него. Това е всичко. Те обаче взеха грешно решение. И сега трябва да търсим изход от тази ситуация, за да поправим грешките си. Направиха го, нека се оправят сами. Ние подкрепяме това.

Тъкър: Просто искам да съм сигурен, че няма да разбера погрешно това, което казваш. Не мисля така. Мисля, че искате да кажете, че искате уреждане чрез преговори на случващото се в Украйна.

Владимир Путин: Точно така. И го направихме. В Истанбул подготвихме огромен документ, който беше парафиран от ръководителя на украинската делегация. Той подписа някои от разпоредбите, но не всички. Той постави подписа си и след това самият той каза, ние сме готови да подпишем това и войната щеше да свърши отдавна. преди 18 месеца. Премиерът Джонсън обаче дойде и ни говори за това и ние пропуснахме шанса. Е, пропуснахте го. Направихте грешка. Нека се върнат към това. Това е всичко. Защо трябва да се занимаваме сами и да поправяме грешките на другите? Знам, че може да се каже, че това е наша грешка. Именно ние изострихме ситуацията и решихме да сложим край на започналата през 2014 г. война в Донбас. Както вече казах, чрез оръжие. Да се ​​върна към развитието на историята. Вече ти казах това. Просто обсъждахме това.

 

Да се ​​върнем към 1991 г., когато ни беше обещано, че НАТО няма да се разширява, към 2008 г., когато вратите на НАТО се отвориха за приемането на Декларацията за държавен суверенитет на Украйна, която обявява Украйна за неутрална държава.

 

Да се ​​върнем към факта, че на територията започнаха да се появяват военни бази на НАТО и САЩ, а Украйна създаде заплахи за нас. Да се ​​върнем към държавния преврат в Украйна през 2014 г. Но е безсмислено, нали? Можем да се въртим напред-назад до безкрай, но те спряха преговорите. Това грешка ли е? да Оправи го. Готови сме. Какво още е необходимо?

Тъкър: Смятате ли, че сега е твърде унизително за НАТО да признае руския контрол над това, което беше украинска територия преди две години?

Владимир Путин: Казах, нека помислят как да го направят с достойнство. Има варианти, ако искаш. Досега имаше шум и вик за нанасяне на стратегическо поражение на Русия на бойното поле. Но сега явно започват да осъзнават, че това е трудно, дори невъзможно, за постигане. Според мен това е невъзможно по дефиниция. Това никога няма да се случи. Струва ми се, че сега управляващите на Запад разбраха това. Ако е така, ако осъзнаването е дошло, ще трябва да помислят какво да правят по-нататък. Ние сме готови за този диалог.

Тъкър: Бихте ли искали да поздравите НАТО, победихте и просто запазите ситуацията такава, каквато е сега?

Владимир Путин: Знаете, това е предмет на преговори. Никой не иска да го направи, или по-точно... иска, но не знае как да го направи. Знам, че го искат. Не просто го виждам, знам, че го искат, но се мъчат да разберат как да го направят. Докараха ситуацията до там, където сме. Ние не направихме това. Нашите партньори и противници направиха това. Е, сега нека да мислят как да обърнат ситуацията. Ние не сме против това. Щеше да е смешно, ако не беше толкова тъжно. Тази безкрайна мобилизация в Украйна, истерия, вътрешни проблеми рано или късно ще доведат до споразумение.

 

Знаете ли, това вероятно звучи странно, предвид настоящата ситуация. Но отношенията между двата народа при всички случаи ще бъдат възстановени. Ще отнеме много време, но те ще се излекуват. Ще ви дам много необичайни примери. На бойното поле се провежда бойна среща.

 

Ето един конкретен пример. Украински войници са обкръжени. Това е пример от реалния живот. Нашите войници им извикаха. Няма шанс. Предавам се. Излез и ще живееш. Изведнъж украински войници се развикаха оттам на руски. Идеален руски. Казват, че руснаците не се предават. И всички умряха. Все още се самоопределят като руснаци. Случващото се до известна степен е елемент на гражданска война. На Запад всички смятат, че руският народ е разделен завинаги от военни действия и сега ще се събере отново. Единството все още съществува. Защо украинските власти разтурят Украинската православна църква? Защото обединява не само територията. Обединява душите ни. Никой не може да раздели душата. Да свършваме ли дотук или има още нещо?

Тъкър: Благодаря ви, г-н президент.

X


Еврохолд

От категорията

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Как ви се вижда една клада от театрални билети? Впрочем, как ли би изглеждал ...

22 юни 2024 | 20:51

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 22:28

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Най-важното

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Ако не беше Борисов, още щеше да мишкуваш в Министерство на образованието

Делян Добрев остро към Денков: Трябва ти Гинко билоба! Борисов те избра за премиер, не те свали!

-Delyan-Dobrev-ostro-kam-Denkov--Vie-ot-PP-ste-sbirshtina-ot-koruptsioneri-i-dokazani-izmamnitsi-_1717583952.jpg

Първият кабинет франкенщайн между ПП, ДБ, БСП и ИТН падна, защото СЛАВИ ...

24 юни 2024 | 21:06

Изборите са решение, но са лошо решение

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ
(Видео)

Борисов след срещата с Радев-Borisov-sled-sreshtata-s-Radev_1719211838.png

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах ...

24 юни 2024 | 09:49

"Изборите са краен вариант и не се решение", каза Йордан Цонев

Цонев пред Радев: Бъдете медиатор, убедете останалите партии да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС
(Видео)

ДПС отиде на консултации при президента Румен Радев (На живо)-DPS-otide-na-konsultatsii-pri-prezidenta-Rumen-Radev--Na-zhivo-_1719216221.png

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ. ...

24 юни 2024 | 10:53

Имаме първи и втори мандат, и трябва да направим всичко възможно те да се реализират

Денков: Нищо не дължим на Борисов, той дължи на българския народ да състави правителство

Денков: ПП-ДБ ще бъдем в опозиция-Denkov--PP-DB-shte-badem-v-opozitsiya_1719234427.png

Ръководството и на трите партии сме напълно единни. Всякакво желание и опити за ...

24 юни 2024 | 16:04

Избирателната система в Гърция дава допълнителен бонус на партията победител

Борисов отново предлага избирателна система по гръцки образец

Борисов и Мицотакис.
Борисов отново заговори за промяна на избирателната система у нас по гръцки образец.-Borisov-i-Mitsotakis-Borisov-otnovo-zagovori-za-promyana-na-izbiratelnata-sistema-u-nas-po-gratski-obrazets-_1719237960.jpg

Изборите през 2009 г. са по смесена система и тогава ГЕРБ получава своеобразно ...

24 юни 2024 | 16:16

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Това е знак, че владее полжението и има да се случват неща

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13