Аналитичният център RAND съветва да се внимава с разполагането на оръжия с голям обсег

Опасност - ако Москва "изтълкува погрешно" укрепването на НАТО на източния фланг

RAND: Ядрените оръжия ще бъдат използвани незабавно от Русия при война с НАТО заради Украйна

7135 | 9 авг. 2022 | 16:54

Аналитичният център съветва да се внимава с разполагането на оръжия с голям обсег


Известният американски аналитичен център Rand Corporation публикува доклад за вероятността от пряка война между НАТО и Русия на фона на конфликта в Украйна, цитиран от СТРАНА.UA, пише "Блиц".

Преглеждаме основните тези и препоръки на анализаторите от Rand Corporation, един от основните клиенти на които е Пентагонът.

Три причини за война

Основният извод от доклада е, че има възможност за пряк сблъсък, ако Русия смята, че Алиансът се готви да атакува Руската федерация на територията на Украйна. „Най-големият риск Русия да реши да нанесе директен удар срещу съюзниците от НАТО ще бъде, че Москва признава неизбежността на широкомащабни преки атаки на НАТО срещу руските военни сили в Украйна“, се казва в доклада.

Тази идея може да бъде провокирана както от ограниченото участие на силите на НАТО в операциите в Украйна, така и от концентрацията на войски в настъпателни конфигурации на източната граница на Алианса на източната граница на страната. „При такива обстоятелства Москва може да реши, че няма друг избор, освен да намали щетите, които НАТО може да причини, като първо удари ключови съюзнически сили“, пише Ранд.

Освен това, веднага могат да бъдат включени тактически ядрени оръжия. Какво е свързано с предполагаемото изчерпване на конвенционалните ракети в Русия, които до голяма степен се изразходват за ударите срещу Украйна?

Анализаторите изброяват конкретни признаци, по които Русия може да заключи, че Алиансът е на път да се намеси:

1. Политически и медийни призиви за война срещу Руската федерация на Запад. Ранд не изключва техният брой да нарасне поради факта, че санкциите и другите невоенни мерки срещу Москва вече са до голяма степен изчерпани. Дори ако подобни призиви се чуват предимно в медиите и като цяло не се подкрепят от властите, в Русия това може да се разглежда като подготовка на общественото мнение за бъдеща война. „При такива обстоятелства Русия може да заключи, че пряката намеса на НАТО е станала много вероятна или дори неизбежна, независимо какво се казва в официалните изявления на правителството“, се казва в доклада. Ако обаче към медийната кампания се добави повишена бойна готовност или напреднало разполагане на ударни оръжия с голям обсег, са възможни превантивни удари от страна на Руската федерация по средствата за поддръжка на атаки на НАТО. А именно сателити и електронни системи за "заслепяване" на силите на Алианса.

2. Ако Русия "изтълкува погрешно" укрепването на НАТО на източния фланг. Струпването на войски едва ли ще доведе до превантивен удар, но ако там започнат да се доставят далекобойни оръжия, способни да „обезглавят военното и политическото ръководство на Русия“, тогава Москва може да приеме това като пряка заплаха и ще атакува.

3. Ако участието на военни доброволци от страните от НАТО на територията на Украйна стане твърде забележимо. И ако доставките на нови видове оръжия също рязко се увеличат. Тогава Москва може да сметне, че Алиансът вече се е намесил директно в конфликта. Отговорът на Русия може да бъде провеждането на подобни операции на територията на страните от НАТО или в близост до техните граници. Ако потокът от оръжия се увеличи толкова много, че да застраши цялата „специална операция“ (и при условие, че този поток вътре в Украйна не може да бъде прекъснат), авторите на доклада не изключват атаки срещу линиите за доставки на НАТО. А също и за всякакви други цели, които ще покажат сериозността на намеренията на Руската федерация. Освен това, тези удари не е задължително да бъдат ракетни: не са изключени кибератаки и други видове негласно военно влияние (например унищожаване на военни складове от диверсанти на територията на страните от НАТО). Анализаторите също предлагат комплексът от тези фактори да се разглежда като предпоставка за пряка война между Руската федерация и НАТО. Включително ако тези признаци се комбинират с антиправителствени протести в Русия (което Москва ще приеме като опит за сваляне на режима от външни сили).

Как да избегнем директна война? 7 стъпки

След като изброи рисковете, Ранд преминава към препоръки. Веднага има уговорка, че войната между Русия и Алианса, не е неизбежна. Основното нещо за САЩ и съюзниците е да следят за потенциални задействания. „Но те не трябва да действат въз основа на предположението, че всеки ход ще доведе до остри рискове от ескалация“, предупреди корпорацията. Американците, според Ранд, трябва да направят следното:

1. Да продължават да казват, че няма да воюват директно с Руската федерация. И не само публично, но и да го предадат по дипломатически път.

2. Укрепване на отбранителните способности на НАТО на изток, но да внимават с разполагането на оръжия с голям обсег.

3. Разгръщане на нови сили на източния фланг постепенно, „за да не се създава погрешно впечатление за подготовка за настъпателни операции“.

4. Да разпръснат и скрият местата за съхранение на оръжие за Украйна, така че Москва да няма възможност да ги удари с няколко удара (което намалява вероятността от такова решение).

5. Да не правят изявления за смяна на властта в Русия. „Изявления на лидери, които изрично призовават за смяна на режима, могат да увеличат риска Кремъл да възприеме прекия конфликт срещу НАТО като необходим за оцеляването на режима.

6. Продължаването на конфликта в Украйна крие риск от активиране на няколко от описаните сценарии за започване на война между Русия и НАТО наведнъж. И това трябва незабавно да се вземе предвид при планирането на всякакви стъпки.

7. Ескалация и директен конфликт между Руската федерация и НАТО може да възникне от привидно незначителни действия, така че трябва да се пресметне всяка стъпка предварително. „Спиралите на ескалация между НАТО и Русия са еднакво вероятно да се завъртят от действията на Съединените щати и техните съюзници, както и от действията на Русия“, пишат авторите на доклада.

Въпреки тази уговорка, докладът предполага, че само Русия, която "не разбира" някои стъпки на Алианса, може да стане инициатор на конфликт с НАТО. В същото време в доклада не се разглежда дори теоретичната вероятност Западът да планира да нанесе превантивни удари срещу Руската федерация.

Какво е значението на доклада Ранд?

Трябва да се отбележи, че докладът не съдържа препоръки да се доставят по-малко оръжия на Украйна - което се посочва като един от рисковете. Освен това именно този риск сега е най-вероятният, тъй като доставките вече се извършват и се увеличават. Очевидно Ранд разбира, че предоставянето на военна помощ на Киев е крайъгълният камък на американската стратегия и този риск не може да бъде премахнат като цяло. Но, съдейки по това, че доставките са умерени (в сравнение с това, което НАТО реално може да достави на Украйна), ръководството на западните страни се опитва да увеличи помощта изключително дозирано, като всеки път проверява реакцията на Русия. И ограничаване на Украйна в открито нападателни видове оръжия (например в ракети с голям обсег). Тоест опасенията на Ранд се споделят в Белия дом по подразбиране. И единствената цел, за която този доклад може да послужи, е да оправдае такава „умерена“ политика в очите на „ястребите“, които изискват рязко увеличаване както на военната помощ за Украйна, така и на военния потенциал на НАТО в Източна Европа.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!


От категорията

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?-1642944500.jpg

Дали пак няма да ни сервират нов проект, този път роден в Брюксел? Или ...

27 септ. 2022 | 12:21

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Димитър Недков: Президентът превръща България в генерал-губернаторство на ЕС…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Да поканиш на откровено пиар-мероприятие и то с “мирис на газ”, председателката ...

27 септ. 2022 | 17:06

Най-важното

ПП трябва да дадат информация за какво държавата изхарчи 9 млрд. лв. през декември 2021 г.

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Всички само обещаваха, ние направихме конкретни неща за Северозапада, заявява тя

Нинова: Бойко плаши, че няма да има пари за пенсии. Няма, ако ги дадете с Радев за нови самолети

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин, където продължи обиколката си в страната-Liderat-na-BSP-Korneliya-Ninova-vav-Vidin--kadeto-prodalzhi-obikolkata-si-v-stranata_1664285320.jpg

Страната има нужда от стабилно управление и предвидимост, категорична е лидерът ...

27 септ. 2022 | 16:26

Държавата има нужда от сигурност и стабилност в това кризисно време, категоричен е той

Карадайъ в Якоруда: Дойде времето на ДПС. Имаме план и програма за изход от кризата
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664293260.jpg

Когато бяхме на власт, достигнахме най-добрите икономически резултати - 7% ръст ...

27 септ. 2022 | 18:38

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39

Ако Украйна загуби, това ще бъде лошо за всички нас, заяви генералният секретар

Столтенберг: Путин допусна стратегическа грешка. Ако използва ядрено оръжие, ще има тежки последици

Йенс Столтенберг-1647361042.jpg

Войната в Украйна е нещо лошо, но по-лошо би било, ако започне пълномащабна ...

27 септ. 2022 | 21:22

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим, добави той

Георги Георгиев: За 1 година начело на СОС превърнах 12 свои лични каузи в 12 общи решения за София

Георги Георгиев: За 1 година подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим-Georgi-Georgiev--Za-1-godina-podobrihme-gradskata-sreda-i-zhivot-na-sofiyantsi--Prodalzhavame-da-rabotim_1664279870.jpg

Под негово ръководство Столичният общински съвет набляга на темата за ...

27 септ. 2022 | 14:10