Само двама са напуснали апетитните постове

Радан в опозиция, но 31 от ДСБ продължават да са на държавна хранилка

5497 | 21 дек. 2015 | 18:06

Най-много свои кадри тъмносините са внедрили в Министерство на външните работи. В крайна сметка на власт ли са или в опозиция?

-1446220733.jpgСнимка: Фейсбук-1450713702.jpg

Кадрите на ДСБ в изпълнителната власт продължават да се ослушват. Само двама от 33-мата уредени на държавни постове от партията на Радан Кънев са хвърлили оставки, след като тъмносините обявиха, че минават в „опозиция“.  Засега от властта си тръгват областният управител на Сливен Димитър Сяров и зам.-областният на Смолян Зарко Маринов.  

„Тежки "опозиционни" времена са налегнали ДСБ. С лидер в "опозиция", на позиция остават 2-ма областни управители, 7 зам-областни, 2-ма министри (Танев е вътре, стана ясно, че е техен, ама са го изтървали), 4-ма  зам-министри, шеф на КЕВР, 1 шеф на институт, 1 главен секретар и 2-ма посланици. Както и един бюлюк десебари във външно, дето не можеш да ги преброиш. Другото са шефове на държавни фирми, основно болници и шефът на борда на военния холдинг ТЕРЕМ“, възмути се във "Фейсбук"икономистът Владимир Каролев, който в момента е съветник на министър Божидар Лукарски. Каролев пита: ДСБ в крайна сметка на власт ли са или в опозиция?

Проверка на Епицентър.бг показа, че областният управителна Сливен Димитър Сяров, който хвърли оставка в социалната мрежа, продължава да ходи на работа. От екипа му обясниха, че чакали МС да го освободи. Колегата му във Видин Момчил Станков няма намерение да се разделя с държавната служба.

Бившият депутат от ДСБ и виден костовист Асен Агов също не смята да се подчини на решението на Радан Кънев, тъй като е станал съветник на министър на външните работи Даниел Митов. Нещо повече – той очаквал да изпратен за посланик.

В поста си се е вкопчил зам.-външният министър Христо Ангеличин, който стартира кариерата си от ДСБ. Началникът на политическия кабинет на Даниел Митов - Владимир Миланов, също няма намерение да се оттегля, въпреки призива на Радан Кънев. Главният секретар Стоян Тодоров, който по времето на Иван Костов бе назначен на същия пост е като залепнал за стола си. Постоянният секретар Василий Такев  остава, както и преторианците на ДСБ във външно - Иларион Иларионов, Никола Ненов, Биляна Иванова, Мартин Табаков и Симеон Попов. Те са устроени на експертни длъжности.
Посланикът ни в Лондон Константин Димитров е член на ДСБ. Посланикът ни в ООН в Ню Йорк Стефан Тафров, също е активист на тъмносините.

Здравният министър Петър Москов обясни, че няма да напусне правителството, защото искал да продължи реформата си. Заместникът му - Ваньо Шарков, който напусна СДС с Надежда Михайлова, влезе във ведомството от квотата на ДСБ. Другият заместник на Москов Бойко Пенков, бе шеф на НЗОК през мандата на Иван Костов дори не отваря дума за оттегляне.

Партията на Радан Кънев запазва позициите си и в МВР чрез зам.-министърът Цвятко Георгиев. Той бе назначен с протекцията на ген. Атанас Атанасов. Георгиев е колега на настоящата съпруга на Атанасов. След дълго оглушки в последния работен ден на парламента (18 декември) генералът най-после депозира оставката си като шеф на вътрешната комисия в НС.  

Съветникът на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова – Евгени Чачев, който е член и ексдепутат от ДСБ остава във ведомството. По времето на кабинета „Костов“ той бе строителен министър.

Шефът на борда на директорите на военния завод „Терем” Стоил Янков също бе назначен с протекциите на ДСБ.

Човек на Радан Кънев е и Стилиян Гроздев, който е началник на източния район на Изпълнителна агенция Военни клубове и военнопочивно дело и отговаря за базите на Министерството на отбраната на територията на Варна и Бургас.

От ДСБ е и шефът на Националния институт за обучение и квалификация в системата на образованието Катерина Гешева.


От категорията

Президентът не каза дали ще свика КСНС за РС Македония: Искам да чуя премиера (ВИДЕО)
(Видео)

Радев: Диалогът в управляващата коалиция е нарушен-1653297355.png

Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, ...

23 май 2022 | 12:15

Пристигнаха мощите на Кирил и Методий, Радев ги посрещна в храма „Св. Неделя” (ВИДЕО)
(Видео)

Президентът Румен Радев посрещна мощите на Сметите братя в храма "Света Неделя" Кадър: Нова тв-1653297696.jpg

Светите мощи на Солунските братя дойдоха от Света гора и бяха посрещнати на ...

23 май 2022 | 11:57

Радев: Просперираща България може да постигнем само с признателност към хората на духа
(Видео)

Президентът удостои с висши държавни отличия изтъкнати български учени-1653306314.png

Всеки от отличените днес е пример в своето поприще, подчерта държавният глава

23 май 2022 | 14:42

Патриарх Неофит: Денят е исторически и празничен, защото посрещаме Светите мощи на Методий и Кирил
(Видео)

Патриарх Неофит: Денят е исторически и празничен, защото посрещаме Светите мощи на Методий и Кирил-1619933603.jpg

С отеческа любов се обръщаме към хората на духа - учените, изследователите, ...

23 май 2022 | 14:42