Здравните власти са оптимистично настроени, че изборите ще могат да се проведат на 28 март

След среща с НОЩ президентът още не е решил за датата на парламентарните избори (Видео)

11969 | 5 ян. 2021 | 11:05

Президентът бе категоричен, че е изключително важно да се гарантира здравето и живота на хората, но и правото им на свободен избор. Да ходим на избори в средата на април, е възможен вариант

-1609838954.png-1606136296.jpg

Членовете на НОЩ и държавния глава не успяха да доближат позициите си по отношение на датата на предстоящите парламентарни избори.

 

Здравните власти са оптимистично настроени, че парламентарните избори ще могат да се проведат на 28 март – датата, която беше заявена от президента Румен Радев. Наличен е протокол за провеждане на избори в пандемична ситуация, който ще бъде обновен и вкаран в действие, когато датата на вота бъде официално обявена. Разработват се различни варианти как да бъде подсигурено правото на гласуване на гражданите, които са поставени под карантина или изолация.

 

Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на консултации при президента Румен Радев за мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес, който да гарантира правото на глас и здравето на гражданите.

 

Конкректиката как ще се проведат изборите в условия на COVID епидемия беше оскъдна, но по думите на министъра на здравеопазването от два месеца се работи по план за действие за провеждане на избори по време на пандемия. Проф. Ангелов заяви, че планът (който беше наречен и протокол - бел. авт.) ще бъде обявен, когато президентът издаде указ с датата на провеждането на избори.

 

Досега президентът е заявявал, че не вижда причина провеждането им да бъде отлагано след 28 март, а указът за това се очаква да бъде публикуван в Държавен вестник до 28 януари.

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе обаче бе настоятелна да се представи част от протокола за COVID мерките по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и при преброяването на резултатите от вота.

 

"Това, което вие наричате протокол, най-вероятно ще е план за действие, но не е добра идея да бъде изваждан в последния момент", заяви Йотова със заключението, че обществото трябвало да е информирано. Тя обобщи, че разговорът е в духа на спора кое е първо - яйцето или кокошката. Причината е, че здравните власти искат дата за изборите, за да определят конкретните мерки, а президентската институция настоява за ясни противоепидемични правила, на база на които "да направи информиран избор" за определянето на деня на парламентарния вот.

 

За мен е изключително важно да се гарантира както конституционното  правото на вот, така и здравето на всеки един гражданин, заяви президентът  Радев преди началото на консултацията с представители на Националния оперативн щаб за предстоящите избори.

 

Държавният глава Румен Радев се среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, доц. Ангел Кунчев и проф. д-р Красимир Гигов. Те обсъждат датата на предстоящите парламентарни избори и провеждането им в обстановката на пандемия от COVID-19. 

От поканените президентът поиска да направят прогнози за развитието на пандемията през следващите месеци, както и да споделят разработваните от здравните институции предпазни мерки по време на предизборната кампания и в изборния ден. „Всички ние работим повече от два месеца с хоризонта 28 март и цялата държава се готви да проведем изборите на тази дата”, започна отговора си Костадин Ангелов. Той изтъкна, че властите изработват протокол за действие, който трябва да реши следните ключови въпроси – как да гласуват безопасно гражданите, как да бъде опазено здравето на членовете на избирателните комисии и как да се гарантира правото на гласуване на избирателите, поставени под карантина или в изолация.

Румен Радев бе категоричен, че като президент е изключително важно да се гарантира здравето и живота на хората, но и правото им на свободен избор. "Можем да почерпим опит от другите страни, провеждали вече избори в тези условия", допълни държавният глава. 

Той се обърна към медицинските специалисти и ги попита какви мерки се предвиждат, как ще гласуват хората в изолация или в болница, какъв ще бъде броят на увеличение на заболелите, на починалите.

 

"Предлагам ви да оставим всички политически аспекти. Трябва да знаем как ще се отразят ваксините. Как хората ще упражнят правото си на глас, ако са в болница. Има законови изисквания и трябва да знаем ще можете ли да се вместите в тях с мерките", попита Радев здравния министър. 

 

"Всичко, което сме направили до момента, са серия от консултации, срещи. Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация. Този протокол трябва да има две много важни тези, които трябва да бъдат решени.

Първата теза е как гласуват българските граждани безопасно и как гарантираме конституционното право на всеки български гражданин, включително и на гражданите, които са в изолация, тоест с позитивни тестове и гражданите, които са под карантина, контактните от първи ред. другото нещо, което трябва да гарантираме и защитим.

Втората теза, е как гарантираме безопасността на всички служители, които са ангажирани с провеждането на изборите и по-специално членовете на секционните комисии", заяви министърът.

Ангелов увери, че е взет предвид опитът на държавите, в които са провеждани избори до този момент, "като изключително много сме пречупвали всеки един опит през националния бит и националните потребности на българския народ, защото всички сме свидетели, че нито един опит на която и да е държава по света не е универсален и не може да бъде приложен на 100% на територията на България".

"Неведнъж всички медицински специалисти сте заявявали, че пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително да организираме и провеждаме избори", добави Радев.

Държавният глава припомни, че избори в условията на коронавирус се проведоха в редица държави и допълни, че можем да почерпим от техния опит.

 

"Такива избори се проведоха в редица държави: САЩ, Франция, Германия, Южна Корея, Израел, Полша, Хърватска, Румъния, Северна Македония, така че има международен опит. Затова започвам серия консултации, за да чуем какви са вашите прогнози за развитието на пандемията, в каква степен тя ще бъде повлияна от процеса на ваксиниране, какво движение очаквате на броя на карантинирани хора, какви здравни мерки предвиждате не само за изборния ден, но и за предизборната кампания и как виждате да гласуват хората, които са под карантина и в изолация", допълни той.

 

Датата на изборите се насрочва с указ от президента на републиката 60 дни преди провеждането им.

 

Цялата държава и здравните власти се готвим да проведем изборите на 28 март, подчерта министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.
„Ситуацията изисква от всички нас да действаме отговорно и да преведем българския народ през това, което се случва, успешно. И след това, когато премине всичко това, всеки от нас да следва своите цели амбиции и стремежи. Повече от 2 месеца всички ние работим с хоризонта, който вие неофициално очертахте – 28 март“, допълни Ангелов.

 

"Мислим в посока за мобилни урни и изчисляваме необходимостта от човешки капацитет", каза още проф. Ангелов.

"Също така мислим как да осигурим сигурността на хората, които ще бъдат ангажирани в тези мобилни урни. Тогава, когато бъде обявена официалната дата, ние ще извадим този план и ще го покажем, за да може всички хора да са спокойни, че се мисли за всеки един отделен български гражданин", допълни той.

 

Обсъждали сме варианти за организиране на самостоятелни секции за хора, които са преболедували, или временно премахване на карантината в рамките на 1-2 часа, за да могат те да осъществят правото си на глас, има варианти и за гласуване по списъци на карантинираните лица, но във всички начин ще се намери начин да упражнят правото си на глас.

 

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на консултации при президента за предприемането на необходимите мерки за провеждането на справедлив и прозрачен изборен процес.

„В интерес на всички български граждани е да осигурим провеждането на честни и безопасни избори, което разбира се няма да е лесна задача, както и досегашната. За да бъдем толкова внимателни, има няколко причини. Те са, че в момента има няколко фактора, които са с неясна сила на въздействие върху епидемичния процес, а те са до каква степен ще запазим много положителната тенденция, която успяхме да постигнем и от втората половина на ноември досега да има постоянен спад на заболеваемостта, а вече и на смъртността и натоварването на здравната система.

 

Част от тях са влиянието на тези празници, въпреки че моето лично впечатление е, че имаше добро спазване на мерките, все пак те доведоха до малко по-интензивни контакти, дори на ниво семейство, приятелски кръг. Неминуемо това ще повиши леко заболеваемостта“, отчете той.

 

По думите на доц. Кунчев по-притеснителен е факта за наличието на 2 нови щама на коронавируса.

 

„Този от Великобритания и този от Южна Африка. Специално този от Великобритания показа едно седемкратнно увеличаване на заболеваемостта в Източна и Югоизточна Англия, което няма как да пренебрегнем. Също така натрупването на все по-голям контингент от имунизирани и преболедували, което е с положителен знак, защото колкото повече имунни хора имаме, толкова по-малък терен оставяме за развитие на вируса“, допълни той.

 

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която също участва в разговора, изрази скептицизъм, че е добра идеята протоколът за действие да бъде изваден в последния момент. Йотова настоя поканените да споделят поне общите рамки на плана, така че президентът да може да го вземе предвид при предстоящите си срещи с представители на други държавни органи. И поиска да узнае детайли по процеса на ваксинация.

"За да бъде един протокол ефективен от медицинска гледна точка, той трябва да бъде съставен на основата на събраната към момента информация. За да бъде максимално точен, той трябва да бъде максимално издаден колкото се може по-близо до изборната дата, за да може да отговаря адекватно на достиженията на науката към този момент", отвърна на критиката Костадин Ангелов.

 

Като пример колко непредвидима е ситуацията, той посочи щама от Великобритания, както и възможността да се появи друг нов щам. "При такава динамична обстановка трудно се правят прогнози и колкото по-късни са те, толкова по-верни са", подкрепи го Ангел Кунчев.

 

Добре е, че се мисли за това как да гласуват карантинираните и хората в изолация, но в някои от предложенията, които чух, има законови противоречия, отбеляза президентът Румен Радев.


„Ако карантинираните бъдат закарани или им бъде дадено правото да отидат до урните, това означава да нарушат някои разпоредби. Очаквам по-тясно взаимодействие“, уточни той.

Държавният глава добави, че той ще проведе срещи с представители на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че той вече е провеждал такива консултации, съвместно с вицепремиера Томислав Дончев.


„Набелязаха се мерки, по които да се работи. Ние ще кажем какви са възможностите, а ЦИК ще прецени кое може да бъде прието и кое не“, допълни той.

 

"Не съм убедена, че е добра идеята протоколът за провеждане на изборите да бъде изваден в последния момент, защото хората, освен всичко друго, имат нужда от спокойствие и самочувствие, че са взети всички мерки, за да могат да упражнят правото си на глас и да се чувстват спокойни за своето здравословно състояние", каза на свой ред вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Да си представим, че датата е 28 март. От 28 февруари до 28 март е законовият срок за една кампания. Страната ни ще трябва да решава три много важни дейности. От една страна продължаващата грижа за разболели се, болни, тестване на хора. Всичко това, което сме вършили досега. От друга страна ще трябва да продължи ваксинацията на хората, макар че от информацията, която чух, за себе си не разбрах колко е заявената квота и в какви срокове от фирмата, с която вече има договор, колко чакате от „Модерна“ и в какви срокове и дали има контракт с „АстраЗенека“. Много е съществена организацията и кампанията на самите избори. За тези три дейности ще е необходим огромен държавен ресурс като се започне от полицията, мине се през здравните власти, до местните власти и цялата държава, която ще бъде ангажирана“, допълни тя.

 

 Консултация за провеждането на честни и безопасни за здравето на гражданите избори

Президентът бе категоричен, че е изключително важно да се гарантира здравето и живота на хората, но и правото им на свободен избор. Да ходим на избори в средата на април, е възможен вариант

От категорията

Провал на кабинета на ИТН? Освен ако Слави Трифонов и Христо Иванов не се прегърнат...

-1628172382.jpg

Разбира се това ще бъде с цената на тежки електорални щети за ДБ и подигравки, ...

5 авг. 2021 | 17:53

Алма матер започва проверка за плагиатството на Петър Илиев

-1627650253.jpg

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите ...

5 авг. 2021 | 13:56

Д-р Дечо Дечев се връща начело на болница „Свети Иван Рилски“

Д-р Дечо Дечев Снимка: бТВ-1628188505.jpg

По-рано над 200 медици от лечебното заведение защитиха бившето вече ръководство

5 авг. 2021 | 21:34

Съпругът на предложената от ИТН за екоминистър излежава присъда за грабеж

Силвия Бакърджиева Снимка: БТА-1628185489.jpg

Живомир Бакърджиев е осъден ефективно на 4 г. затвор. Присъдата е произнесена ...

5 авг. 2021 | 20:43