Радев: Определени кръгове нагнетяват лъжи и напрежение срещу служебния кабинет още от първия му ден

Там, където пиарът е бил повече от работата, винаги наследството е тежко, подчертава президентът

Радев: Определени кръгове нагнетяват лъжи и напрежение срещу служебния кабинет още от първия му ден

12512 | 5 авг. 2022 | 21:55

Държавният глава изтъкна, че няма разрив между него и социалистите, а между ръководството на партията и левите хора


Определени кръгове нагнетяват лъжи и напрежение срещу служебния кабинет още от първия му ден, още преди да е обявил някакви намерения и действия, заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

В отговор на въпрос, коментирайки ситуацията в енергетиката и газовите доставки, Радев каза, че "определени посредници и лобисти просто губят нервите си при самата мисъл, че е възможно да им се отнеме възможността да печелят от кризата, която правеха до момента, от криза, която те самите предизвикаха". Домакинствата и бизнеса искат евтини и надеждни доставки, това е задача, която служебното правителство ще решава, заяви президентът.

Държавният глава каза още, че решаването на кризите изисква точна оценка и решителни действия и той приветства отговорните и своевременни действия на служебното правителство за осигуряването на газ.

На въпрос за обвинения към служебното правителство, че саботира енергийната диверсификация на България и пречи за газовата връзка с Гърция, Румен Радев, коментира, че „там, където пиарът е бил повече от работата, винаги наследството е тежко“.

 

"Така беше след кабинета „Борисов“, който разхвърля едни тръби по полето и те ръждясваха с години. Така е и след кабинета „Петков“, който смело обяви датата 30 август да се изкарат акт 15 и акт 16 при огромна несвършена работа, маса забележки, маса несвършени неща", посочи президентът.

 

Той обаче увери, че въпреки тежкото наследство, което се заварва - и в документално, и в техническо отношение, служебното правителство ще направи максимума газовата връзка да стане възможно най-скоро. Президентът припомни, че диверсификацията в енергетиката е негов приоритет и на служебното правителство. Ще стане, но иска много работа, за да се навакса пропуснатото, каза Радев.

Попитан ще бъдат ли възстановени доставките от „Газпром“, президентът каза, че правителството трябва да се ръководи в своите действия в енергетиката, така че да осигури стабилност и надеждност, които са задължителни действия за борба с високата инфлация. В центъра, във фокуса на действията на правителството трябва да стоят интересите на обикновения потребител и на българския бизнес, посочи Радев.

В никакъв случай, отговори президентът на въпрос дали има реваншизъм от страна на служебното правителство. Румен Радев добави, че на служебното правителство той е дал свобода на министрите да определят своите екипи, така че да предприемат най-ефективни и решителни действия за овладяване на кризата в рамките на закона.

Ако говорим за политически назначения, обърнете се назад, особено в някои министерства, в управлението на тази четворна коалиция, тогава ще разберете какво означава политическа чистка, коментира още той, попитан дали са политически направените от служебния кабинет кадрови смени.

В коментар за обвиненията от ръководството на БСП към президента, Румен Радев каза, че разривът, който се коментира, не е между него и социалистите, а има разрив между ръководството на партията и левите хора и той е проличал на тези избори.

Президентът Радев присъства на откриването тази вечер на Международния джаз фестивал „Д-р Емил Илиев“ в курортен комплекс Боровец. Музикалният форум е под патронажа на държавния глава, съобщи още БТА.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм! 

 


От категорията

Радев вика ръководствата на "Авакс" и ICGB за интерконектора

Радев вика ръководствата на "Авакс" и ICGB за интерконектора-1658992413.jpg

От служебното правителство декларираха, че завършването на интерконтектора с ...

12 авг. 2022 | 08:09

Илияна Йотова: Президентът имаше "вина", че даде шанс на Петков и Василев, а те ни разочароваха

Илияна Йотова: Смятах, че тази коалиция ще се задържи по-дълго-1660282753.png

Обвиненията между ПП и ИТН обясниха, че битката беше на едни пари срещу други ...

12 авг. 2022 | 08:34

Вицепрезидентът: Петков беше обещал на европейските партньори безпрепятствено пускане на РСМ в ЕС

Йотова: Петков беше обещал пред европейските партньори безпрепятствено пускане на РСМ в ЕС-1660297867.png

Кирил Петков е обещал пред европейските партньори на България безпрепятствено ...

12 авг. 2022 | 12:50

"Продължаваме Промяната" събра 5000 подписа за 48 часа за участие в изборите

"Продължаваме Промяната" събра 5000 подписа за 48 часа за участие в изборите-1656753408.jpg

На 9 август Софийският градски съд съобщи, че допуска вписване на „Продължаваме ...

12 авг. 2022 | 12:48