Радев: Отговорността за България тегне върху това правителство, докато не предадат ключовете

Отговорността за България тегне върху това правителство, докато не предадат ключовете

Радев пред ГЕРБ: Не мога да бъда архитект на бъдеща коалиция, не бързам със служебен кабинет

7171 | 19 апр. 2021 | 09:22

Смятам за удачно консултациите да започнат именно с вас. Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление

Радев: Отговорността за България тегне върху това правителство, докато не предадат ключовете-1618814359.jpg-1618814513.png-1618813693.png

От ГЕРБ искат мандат за съставянето на правителство, но не са сигурни дали ще предложат проект на кабинет на парламента, ако установят, че нямат подкрепа. Това стана ясно след консултациите на представители на коалицията ГЕРБ-СДС при президента.

 

"Искам да напомня, че отговорността за управлението на България тегне върху това правителство по силата на българската Конституция, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващото правителство".

Това каза президентът Румен Радев при старта на консултациите за формиране на правителство с ГЕРБ-СДС, предаде Агенция „Фокус“.

„Затова са необходими оперативни и отговорни действия по съставянето на правителство. Смятам за удачно консултациите да започнат именно с вас. Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление. В същото време правителството е в оставка, премиерът е в отпуск.

 

Отговорността за управлението на България тегне върху това правителство, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващото.

От Народното събрание зависи това да бъде извършено бързо, отговорно, около ясни принципи и да гарантира устойчивостта на процесите“, допълни Радев.

 

Президентът Румен Радев увери, че иска да разсее спекулациите, че бърза със съставянето на служебен кабинет и че не може да бъде архитект на коалиции, защото няма такива правомощия.

Не мога да съм архитект на бъдеща коалиция и управление, нямам такива правомощия по Конституция и не искам по никакъв начин да забърквам президентската институция в този процес, каза президентът.

 

Отговорността за съставяне на правителство и формирането на неговата подкрепа в парламента изцяло на Народното събрание и парламентарните групи. Очаквам да има необходимата кооперативност, диалог. Президентската институция осигурява платформа за диалог така, че да търсим най-доброто, ефективно, отговорно и устойчиво решение за България“, допълни Радев.

Държавният глава подчерта, че не бърза със съставянето на служебен кабинет. „Напротив. Аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната, които търсят решение във възможно най-кратък срок. Всички ние трябва да работим така, че възможно най-бързо и оперативно да имаме действащо, редовно, отговорно и с необходимата подкрепа правителство. Нека моята загриженост не се приема като припряност. Това е моя отговорност по Конституция“, допълни той.

 

Очаквайте подробностиРадев: Отговорността за България тегне върху това правителство, докато не предадат ключовете

Смятам за удачно консултациите да започнат именно с вас. Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление

От категорията

Радев: Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко, в огромни размери е! (Видео)

Кадър: Нова.тв-1620542585.jpg

Служебното правителство има малък времеви мандат, очакванията към него са ...

9 май 2021 | 09:40

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в част от ж.к. „Младост 1А“ на 10 май

-1604228653.jpg

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа ...

9 май 2021 | 10:31

АПИ: Шофирайте разумно, при интензивен трафик използвайте алтернативни маршрути

-1587724548.jpg

За улеснение на трафика по АМ „Тракия“ до 9 май /неделя/ в района на ж.п. ...

9 май 2021 | 10:20

Борисов: Горд съм, че България има все по-значим дял в общите европейски постижения

-1602067915.jpg

На днешната дата отбелязваме и 76-ата годишнина от победата над нацизма. И ...

9 май 2021 | 10:10