„Днес отбелязваме две събития, променили завинаги съдбата на Европа и света. Излишно е да ги съпоставяме и да спорим кое от тях е по-важно, защото историята на европейското обединение ни учи, че то е постижение на прозорливите, изковано върху все още димящите погреби на континента. Наш дълг е да помним зверствата на нацизма, както и саможертвата на хората, които достойно изправиха глави в защита на човечеството”. Това заяви президентът Румен Радев по случай 9-и май в официалния си Фейсбук профил.

 

​Той отбелязва, че 76 години след победата над нацизма предизвикателствата пред Европа са различни, но не по-малко сложни.

„В обществата се надига често  недоволство и чувство за неудовлетвореност. Гражданите все повече очакват от институциите да бъдат не недостижими кули, а своевременно да  се ангажират и разрешават реалните проблеми на хората. Обединена Европа следва да утвърждава своето достойно място на световната сцена, като неотстъпно продължи да отстоява зачитането на човешките права и достиженията на демокрацията”, добавя държавният глава.