Радев към ИТН

Към вас са вперени очакванията на българските граждани, подчерта той

Радев пред ИТН: С гласа си българските граждани отредиха отговорна роля на "Има такъв народ"

10152 | 19 апр. 2021 | 10:07

Аз не искам да се превръщам в човек, който предсказва какво ще се случи. Това ще го кажете Вие – българските народни представители в Народното събрание, заяви президентът


Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" отказва да разкрие дали ще опита да състави правителство, докато държавният глава не им връчи мандата.

 

Това е основният извод от консултациите на представителите на партията с президента Радев.

 

"С гласа си българските граждани отредиха изключително отговорна роля на вашата партия не само в парламента, но и в цялостния политически дневен ред. Предизвикателствата пред страната са огромни, не само заради усложнената ситуация с пандемията. Надявам се сформирането на отговорно правителство с устойчива парламентарна подкрепа. Към вас са вперени очакванията на българските граждани.

 

Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на ПГ на "Има такъв народ" в рамките на свиканите от държавния глава консултации за съставяне на правителство.

 

„В момента работата в парламента следва да се концентрира в две основни направления. Едното е законодателната дейност, където има един изключително амбициозен дневен ред. Това са много закони, проекти за закони в много важни сфери в обществения и политическия живот. Другата важна сфера е съставянето на правителство моето желание, наред с важността и приоритизирането на най-важните закони, е да бъде отредено необходимото внимание за съставянето на правителство“, заяви Радев.


Той посочи, че обстановката и българският народ очакват възможно най-скоро да имаме действащо, отговорно и с парламентарна подкрепа правителство.

Президентът Радев се обърна към ПП „Има такъв народ“ като посочи, че очакванията към тях ще нарастват.


„Искам да заявя, че с гласа си българските граждани отредиха изключително отговорна роля на вашата партия – и в 45-ото Народно събрание, и в цялостния политически дневен ред на страната.

 

Предизвикателствата пред нашата страна са огромни. Това не е само усложнената към момента среда за сигурност – пандемията, а и икономическата и социалната криза, необходимостта от внасяне в срок на ефективен План за възстановяване и устойчивост. Това налага оперативно и отговорно правителство, възможно най-скоро сформирано, с устойчива парламентарна подкрепа. В това отношение – към Вас са очакванията на българските граждани“, посочи Радев.

„Преди малко на консултациите на парламентарната група на ГЕРБ-СДС дискутирахме възможността те да съставят правителство и най-вече тяхната готовност е ясно изразена. Аз не искам да се превръщам в човек, който предсказва какво ще се случи. Това ще го кажете Вие – българските народни представители в народното събрание.

 

Ако правителството на ГЕРБ-СДС не бъде прието в българския парламент, ако изобщо бъде внесено, отговорността идва при вас. По времето на нашите консултации и аз се надявам да чуя вашите намерения, вашата готовност за съставяне на правителство, при какви условия бихте съставили правителство, каква е вашата ценностна рамка, вашите граници на компромиси.

 

Много е важно да чуя вашия диалог, който се надявам Вие вече да водите с другите парламентарни групи, за условия и форма на подкрепа на едно такова правителство. Тази хипотеза съществува и ние в никакъв случай не можем да я пренебрегнем.

 

Вашата роля е отговорна, очакванията към вас ще растат. Надявам се не само към вас, а към всички избраници в 45-ото Народно събрание. Надявам се те да бъдат на висотата на очакванията на българските граждани, които изпратиха в този парламент – и като отговорност към процесите, които протичат в парламента и страната, и като мъдрост, и като поведение в парламента и трибуната, и като начин на работа“, каза той.Аз не искам да се превръщам в човек, който предсказва какво ще се случи. Това ще го кажете Вие – българските народни представители в Народното събрание, заяви президентът

От категорията

Радев: Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко, в огромни размери е! (На живо)

Кадър: Нова.тв-1620542585.jpg

Служебното правителство има малък времеви мандат, очакванията към него са ...

9 май 2021 | 09:40

Борисов: Горд съм, че България има все по-значим дял в общите европейски постижения

-1602067915.jpg

На днешната дата отбелязваме и 76-ата годишнина от победата над нацизма. И ...

9 май 2021 | 10:10

Посланик Митрофанова: Отказът от „Белене” не е най-правилен, вие вече загубихте 3 млрд. от неустойки

-1612787832.jpg

Тя определи Навални като "нарцис" и заяви, че не разследванията на ...

9 май 2021 | 09:36

Проф. Балтов: В края на юни ще имаме необходимия колективен имунитет при правилна организация

-1613974657.png

Апелирам хората да си сложат и втората доза на „АстраЗенека“, защото виждаме, ...

9 май 2021 | 10:03