Радев опроверга БГНЕС: Няма никакви предпоставки за моя визита при Макрон

Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, подчерта президентът

Радев опроверга БГНЕС: Няма условия за моя визита при Макрон във връзка с РСМ

14315 | 1 юни 2022 | 12:09

Що се отнася до убеждението на Кирил Петков, че последната инстанция по темата РСМ е парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми, заяви държавният глава


Няма никакви предпоставки за моя визита при Макрон.

 

Това заяви в Пловдив президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос.

 

"Няма напредък по откритите въпроси между София и Скопие, затова няма условия за моя визита в Париж при президента Макрон, искам да видя реални резултати, оценявам ангажираността и усилията на нашите европейски партньори. Що се отнася до убеждението на премиера Кирил Петков, че последната инстанция по темата Република Северна Македония е парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми", заяви Румен Радев.

 

Това негово изказване беше разтълкувано като намек за възможен референдум, за какъвто настояват от ВМРО.

Той поясни, че следи внимателно позициите на партиите.

 

Епицентър. бг припомня, че преди два дни агенция БГНЕС излезе с пространен материал, в който се казва, че "в най-скоро време ще бъде организирано посещение във Франция на президента Румен Радев и премиера Кирил Петков. В тяхната делегация ще има и представител на външното ни министерство. В Париж се очаква те да одобрят предложение на Еманюел Макрон, което да вдигне ветото за започване на преговорите на РС Македония за членство в ЕС".

 

БГНЕС твърдеше още, че тази информация е получила от участници в коалиционния съвет, който се проведе в петък вечер, 27 май.

 

Без да назове конкретни източници, БГЕНС написа, че "от правителството са информирали партньорите, че "френското председателство е обещало да включи всички български искания в преговорната рамка и тяхното изпълнение да бъде гарантирано от самия Макрон".


Още тогава Епицентър. бг написа, че ако информацията на БГНЕС е вярна, то това означава, че целият политически елит на България е решил да извърши национално предателство. Това обаче едва ли може да се допусне за БСП и ИТН, чиито лидери многократно и категорично заявяват, че за тях ветото над Северна Македония е червена линия, която те на никаква цена няма да прекрачат.


Днес категоричното опровержение на интригата на БГНЕС дойде и от президента Радев.

 

Президентът коментира и предстоящата актуализация на бюджета.

"Много страни вече си актуализираха бюджета, ако няма сигурност, не можем да говорим за икономика, образование, култура и наука", допълни президентът.

 

В отговор на въпрос за перспективата на България за членство в Еврозоната, президентът посочи, че пълноценната ни европейска интеграция е стратегическа цел, заложена в договора ни за членство, но трябва да бъдат отчетени и потенциалните рискове. „Решенията не трябва да предхождат задълбочения анализ, оценката на риска и пълноценната информационна кампания“, подчерта президентът.

 

По думите му заедно с плана за въвеждане на еврото, трябва да има и план за неутрализация на потенциални негативни последствия, за повишаване на доходите, за укрепване на конкурентоспособността на българската икономика. „Ако има неадекватни решения, те не се плащат от тези, които ги вземат, а от гражданите“, посочи още държавният глава.

По отношение на бежанците от Украйна е необходима внимателна и постоянна като ангажимент политика, заяви президентът, помолен да коментира последните решения на управляващите, свързани с настаняването на бежанците. Държавният глава припомни, че основният приоритет в началото на кризата е бил интеграцията на бежанците от Украйна в обществото ни, докато сега този приоритет се задрасква, на фона на острия недостиг на квалифицирани специалисти у нас, като лекари, медицински сестри и инженери.

 

„Всеки, който има желание да работи, да се издържа с труда си, децата му да учат в наши училища, трябва да получи такава възможност“, подчерта президентът Румен Радев. Той открои и необходимостта бежанците да следват указанията на българските институции и да уважават решенията на държавата, ако разчитат на нейната подкрепа.

 

По думите му пълноценната европейска интеграция е стратегическа цел за България, а приемането на еврото е заложено в българското членство на Европейския съюз.

Държавният глава откри в Пловдив 15-ото Международно ревю "Хемус 2022 – защита, антитероризъм и сигурност".

 Радев опроверга БГНЕС: Няма условия за моя визита при Макрон във връзка с РСМ

Що се отнася до убеждението на Кирил Петков, че последната инстанция по темата РСМ е парламентът, трябва да уточня, че последната инстанция винаги е народът и за неговото консултиране има конституционни механизми, заяви държавният глава

От категорията

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова (ВИДЕО)
(Видео)

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова-1656148806.png

Дипломатите в МВнР се опитваха да вкарат разнопосочната политика на премиера в ...

25 юни 2022 | 12:19

Нинова: Радев искаше да бъде скритият премиер, а Петков да е лицето на неговата власт
(Видео)

Корнелия Нинова-1656136950.jpg

Темата "Македония" бе употребена от ИТН и Борисов. Борисов се опитва ...

25 юни 2022 | 09:10

Калоян Методиев: В президентството имаше център за сваляне на кабинета. Радев е черна станция!
(Видео)

Калоян Методиев: Радев е постоянна черна станция, руши партиите чрез вътррешни опозиции-1629291305.jpg

Рушенето на политически партии чрез управление на вътрешни опозиции, за което ...

25 юни 2022 | 12:45

Борисов: Ако сега ПП направят правителство, ГЕРБ ще се върне на власт с пълно мнозинство! (ВИДЕО)
(Видео)

Борисов застана на трибуната под мощни скандирания "Бойко, Бойко!"-1656145733.png

Ние ще ви обещаем онова спокойствие и онзи стандарт, които имахте преди година, ...

25 юни 2022 | 10:53