Радев в Пловдив: Науката и просветата са пътят да се отървем от потисничеството и сиромашията Снимка БТА

Днес празнуваме силата на българското слово, нашите дълбоки здрави корени, изтъкна президентът

Радев в Пловдив: Науката и просветата са пътят да се отървем от потисничеството и сиромашията

2254 | 24 май 2022 | 10:41

Ако запитаме българите кой е най-обичаният и чакан празник, 24 май ще е единодушният спонтанен отговор, подчерта държавният глава


Науката и просветата са пътят да се отървем от потисничеството и сиромашията, заяви президентът Румен Радев в Пловдив, където бе на тържествата по слуай 24 май.

 

"Нека тачим нашата история и традиции и не забравяме, че пътя напред проправяме ние", каза в словото си президентът Румен Радев на тържественото отбелязване на 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Честването се провежда на площад "11 май" пред Хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" и паметника на братята просветители.

Ако запитаме българите кой е най-обичаният и чакан празник, 24 май ще е единодушният спонтанен отговор, подчерта държавният глава, цитиран от БТА.

Защото, по думите му, със своята чиста и светла радост, денят на българската азбука, просвета и култура отново ни събира пред храмовете на българския дух. Днес празнуваме силата на българското слово, нашите дълбоки здрави корени, завещани ни от достойните ни и храбри предци, каза още президентът.

Отново днес ще ни поведат светлите образи на светите Кирил и Методий, портретите на възрожденци, будители, просветители, рицари на знанието, добави Радев. "Пловдив е орисан да бъде винаги сред първите. Доказа го в решителните събития на Българското възраждане, в борбата за църковна и политическа самостоятелност, в изпитанията пред нова България. Доказва го и днес на полето на културата и изкуството, и на гражданската смелост. Именно тук още през 1851 година се пропуква зората на днешния празник, за да се разлее от град на град и да се превърне в ден на всяко българско училище, в символ и темел на българщината", подчерта държавният глава. Нека помним, че тази пловдивска крепост на духа е изграждана от всеотдайност, себеотрицание, мъдрост, далновидност и дързост на видни наши интелектуалци и титани на духа като Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Данов, Стоян Чомаков и много други, каза още той. По думите му "с перо и дело те проповядваха, че най-голямата човешка прокоба е невежеството, а пътят да се отървем от потисничество, сиромашия и зло е единствено здравата наука, вярата и всеобщата просвета".

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи празничен молебен, а пред паметника на светите равноапостоли бяха положени венци и цветя. На церемонията присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, областният управител Йордан Иванов, народни представители, представители на местната власт, преподаватели, ученици, културни дейци, както и стотици пловдивчани.

След официалната част празничното шествие, в което се включи и държавният глава, тръгна по пешеходната улица на града към пл. "Стефан Стамболов" пред сградата на Община Пловдив. Начело на процесията са Мажоретен състав при СУ "Св. св. Кирил и Методий", Духовият оркестър "Пловдив" и знаменна група от Художествената гимназия, носеща църковни хоругви и иконата на св. св. Кирил и Методий.

Тържествата в Пловдив започнаха с връчване на почетните знаци и значки на Община Пловдив на изявени учители от училищата в града. Церемонията се състоя в Актовата зала на Хуманитарната гимназия "Св. св. Кирил и Методий". За празника на различни места в града ще има концерти на хорове, детски вокални формации, духови оркестри.

 

 


От категорията

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова (ВИДЕО)
(Видео)

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова-1656148806.png

Дипломатите в МВнР се опитваха да вкарат разнопосочната политика на премиера в ...

25 юни 2022 | 12:19

Нинова: Радев искаше да бъде скритият премиер, а Петков да е лицето на неговата власт
(Видео)

Корнелия Нинова-1656136950.jpg

Темата "Македония" бе употребена от ИТН и Борисов. Борисов се опитва ...

25 юни 2022 | 09:10

Калоян Методиев: В президентството имаше център за сваляне на кабинета. Радев е черна станция!
(Видео)

Калоян Методиев: Радев е постоянна черна станция, руши партиите чрез вътррешни опозиции-1629291305.jpg

Рушенето на политически партии чрез управление на вътрешни опозиции, за което ...

25 юни 2022 | 12:45

Борисов: Ако сега ПП направят правителство, ГЕРБ ще се върне на власт с пълно мнозинство! (ВИДЕО)
(Видео)

Борисов застана на трибуната под мощни скандирания "Бойко, Бойко!"-1656145733.png

Ние ще ви обещаем онова спокойствие и онзи стандарт, които имахте преди година, ...

25 юни 2022 | 10:53