Сн. БТА

Според Миланович има шанс РСМ и Албания да бъдат разделени по пътя към ЕС, защото пред Скопие стоят условия

Радев: Няма логика България да бъде извън Шенген, Миланович: Хърватия подкрепя София изцяло

2530 | 25 май 2023 | 14:18

Настояваме и ще подкрепим много по-активни европейски усилия за търсене на дипломатически средства и разрешаването на конфликта в Украйна с инструментите на дипломацията и мирния подход, посочи президентът пред госта си

Сн. БТА-Sn--BTA_1685014724.jpgСн. БТА-Sn--BTA_1685014028.jpg

Няма никаква икономическа и политическа логика България и Румъния да бъдат извън Шенген.

 

Това заяви президентът Румен Радев на съвместен брифинг с държавния глава на Хърватия Зоран Миланович, който е на официално посещение в България.

 

Той отбеляза, че България е покрила всички технически критерии още през 2011 г. и това е прието от Европейската комисия. 

 

Нашето държане извън Шенген с всякакви моменти хрумвания и моментни политически доводи подкопава самата нормативна база на ЕС, подкопава механизмите за вземане на решения в ЕС, каза още Радев.

 

Това е загуба не само за икономиките на двете страни, това е унижение за гражданите не само на двете страни, но и загуба за Европа, коментира Радев.

 

В момент, в който говорим за военна мобилност, за по-голяма сигурност, за борба с икономическата криза и инфлацията в Европа – ние да възпрепятстваме свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали, което е в сърцевината на съюза – няма логика, обясни президентът.

 

Президентът посочи, че за последните месеци България има две проверки от Европейската комисия и на двете страната ни е показала отлични резултати. „Октомври е дата, която лично съм изговорил и съм получил подкрепата от всички европейски институции, от всички държави членки с две условности“, каза Румен Радев. По думите му, ако парламентът приеме важните закони, няма да има пречки и доводи да спират страната ни по пътя към членството ни в Шенген.

 

От своя страна хърватският президент Зоран Миланович започна изявлението си с думите, че една от най-важните теми е въпроса за Шенген.

 

Трябва да говорим искрено. Конкретни отделни интереси в рамките на Европейския съюз се обясняват като голяма философия. Критериите са политически, както бяха и за Хърватия, след като беше напълно готова, но чака 7 години (за членство в Шенген)", заяви Миланович.

 

По думите му „България чака, защото има проблеми с други държави. Ние ще помогнем с добри намерения. Има държави, които гледат над това като на конкуренция. Ако България и Румъния се присъединят към Шенген, стоките ще минават оттук, вместо от Северна Европа. Това са финансови интереси.“.

 

Според Миланович призивите за върховенство на правото невинаги са реалната причина за спиране на достъпа на София и Букурещ в Шенген.

 

„Слушаме историите за правото от 100 год. Трябва да бъдеш достатъчно мъдър по тези въпроси. ЕС не може да се умори да дава съвети. През 2012 г. работех в ЕС и тогава се запознах с това, че някои от новите членки започнаха агресивно да отбраняват своите интереси. Изразявам пълната подкрепа от Хърватия за България за Шенген. Тези години, в които България чака да се присъедини са тежко лицемерие и това е несправедливо.“, категоричен бе той.

 

Държавният глава на Хърватия пожела успехи на България в изпълнението на нейните цели, като отбеляза: „Не трябва да забравяме, че Европа е нация от исторически държави. Историята на България е история на всеки човек“.

 

Миланович изказа мнение, че „единството на ЕС не е догма и не е нещо което се подразбира само по себе си. Не съществуват хора които могат да говорят от името на ЕС с изключение на общите теми.“.

 

По отношение на преговорния процес за членство в Блока, хърватският президент заяви, че има опасност Албания и Северна Македония да бъдат разделени в преговорния процес, защото за РСМ има условия, които ако не изпълни, няма да продължи преговорите, за разлика от Албания.

 

„Ако РСМ не направи конституционни промени, ще трябва да чака. Това са условията на процеса. В хърватската конституция са представени и българи, и македонци. Не виждам проблем това да стане и в РС Македония“, категоричен бе той и уточни:

 

„Жал ми е ако двете страни, Албания и РС Македония бъдат разделени. Всички тези държави, плюс Босна и Херцеговина и Черна гора, вече трябваше да бъдат членки на ЕС. По отношение на Сърбия имаме по-деликатна позиция заради отношенията им с Русия. Хърватия премълчава много неща към Сърбия. Страната ни е имала много тежък път към ЕС заради войната, но ние сме сдържани, защото винаги има утре“.

 

Радев и Миланович, който е на официално посещение в България, обсъдиха още интеграцията на Западните Балкани и темата за войната в Украйна. 

 

България и Хърватия, като отговорни и активни членове на ЕС и НАТО, имат важна роля и отговорност за укрепването на сигурността, стабилността и развитието на просперитета в нашия регион.

 

Радев отбеляза, че имат единни и сходни отношения по редица важни въпроси за региона и Европа.

 

Настояваме и ще подкрепим много по-активни европейски усилия за търсене на дипломатически средства и разрешаването на конфликта в Украйна с инструментите на дипломацията и мирния подход, посочи президентът.

 

Радев отговори на въпрос на журналист от Хърватия, свързан с позицията на България за войната в Украйна и дали различните политически настроения в страната ни могат да я променят. Според него неминуемо ще се стигне до този момент. От първия ден на руската агресия в Украйна България остро осъди и продължава да осъжда тази агресия, заяви Радев.

 

Не можем да отречем факта, че конфликтът се разгаря, въвлича все повече оръжия, все повече хора, рисковете растат, растат и гласовете за победа на всяка цена и от двете страни, каза президентът и добави, че повече от година не се постига военно решение на конфликта.

Всяка държава има своя исторически път. Факт е, че българският народ е признателен за 150 хил. загинали руски войници в Руско-турската освободителна война. Това е принос към нашия народ, който тачим и никога няма да забравим, но това няма връзка с агресията на Русия срещу Украйна, обясни президентът и добави, че България има ясна позиция.

 

Войната в Украйна показа необходимостта от разширяване на нашето сътрудничество и единство, така че да постигнем по-голяма сигурност и стабилност в региона, смята държавният глава.

 

Президентът посочи, че още в началото на конфликта в Украйна и България, и Хърватия осъдиха агресията на Русия. Днес препотвърдихме нашата подкрепа за Украйна в борбата за независимост, суверенитет и териториална цялост, добави той.

 

По думите му всеки ден от този конфликт изтощава икономиките ни и социалните ни системи. Трябва да обединяваме нашите усилия и да търсим мирно разрешаване на конфликта, заяви Радев.

 

По-рано днес Румен Радев и съпругата му Десислава Радева посрещнаха Зоран Миланович и неговата съпруга Саня Мусич Миланович с официална церемония пред сградата на президентството на „Дондуков“ 2.

 

Дълбоките регионални и глобални промени в резултат на войната в Украйна показаха, че има необходимост от остри мерки за укрепване на сигурността и стабилността в региона, за развитие на енергетиката и подобряване на всеобхватната свързаност – транспортна, енергийна, дигитална, както и за задълбочаване на интеграционните процеси в Западните Балкани, каза още президентът. Според него тези процеси изискват активен политически диалог и сътрудничество.

 

Много важно е, че и двете страни полагат усилия за зелен преход на нашите икономики и енергетики, но и споделят убеждението, че този зелен преход трябва да бъде извършван плавно, справедливо и да гарантира поносима социална цена за гражданите, обясни президентът.

 

Споделяме и убеждението, че преходът към въглеродна неутралност няма как да мине без признаването на ядрената енергетика като важна и неотменима част от новия европейски акт за индустрия с нулеви нетни емисии, коментира Румен Радев.

 

Двамата президенти споделят мнението, че ускоряването на процеса на европейска интеграция за Западните Балкани е ключов фактор за стабилност, сигурност и просперитет на региона. Обсъдени са били и перспективите за задълбочаване на стокообмена между двете страни.

Огромен е потенциалът за разширяване на сътрудничеството между двете страни в сферата на образованието, науката и културата, каза още държавният глава.


От категорията

Пеевски:Най-важно е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете
(Видео)

Делян Пеевски: За ДПС най-важното е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете Снимка: ДПС-Delyan-Peevski--Za-DPS-nay-vazhnoto-e-problemite-na-horata-da-se-reshat--Predlagame-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete-Snimka--DPS_1695888344.jpg

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че ...

28 септ. 2023 | 09:43

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки
(Видео)

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки-Borisov---Nad-20-nominatsii-imam-na-kandidati-za-kmetove-na-Sofiya_1695203962.jpg

Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на ...

28 септ. 2023 | 10:53

Калин Стоянов за Шенген: Считам, че ще постигнем нужния резултат през декември

Калин Стоянов Снимка: БТА-Kalin-Stoyanov-Snimka--BTA_1695925659.jpg

160 хиляди незаконни опита за преминаване на границата ни е предотвратила ...

28 септ. 2023 | 21:26

Богдан Богданов: "Лукойл" трябва да плати 280 млн. лв. данък до края на годината
(Видео)

Богдан Богданов Кадър: бТВ-Bogdan-Bogdanov-Kadar--bTV_1695923525.jpg

Срокът за дерогацията на руския петрол от една година е реалистичен. Той трябва ...

28 септ. 2023 | 20:49

Най-важното

Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа, заявиха те

Денков след среща с Илиана Иванова: Новата цел за влизане в Шенген е декември месец

Денков и Илиана Иванова: Ще работим, за да представляваме достойно българския интерес в Европа
Сн. БТА-Denkov-i-Iliana-Ivanova--Shte-rabotim--za-da-predstavlyavame-dostoyno-balgarskiya-interes-v-Evropa-Sn--BTA_1695886581.jpg

По думите на Денков, България има специфична слабост - липсата на закон, който ...

28 септ. 2023 | 10:35

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров

Експерт: Планираната реформа на ЕС обрича България да бъде треторазрядна страна членка

Проектът “Европа на няколко скорости“ е в ход, изтъква юристът Веселин Киров-Proektat--Evropa-na-nyakolko-skorosti--e-v-hod--iztakva-yuristat-Veselin-Kirov_1695904843.jpg

Сред основните промени, предлагани от германо-френски бюрократи, са намаляване ...

28 септ. 2023 | 15:40

Всичко по тези теми ще минава през парламента, категоричен бе той

Пеевски:Най-важно е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете
(Видео)

Делян Пеевски: За ДПС най-важното е проблемите на хората да се решат. Предлагаме комисия за контрол на еврофондовете Снимка: ДПС-Delyan-Peevski--Za-DPS-nay-vazhnoto-e-problemite-na-horata-da-se-reshat--Predlagame-komisiya-za-kontrol-na-evrofondovete-Snimka--DPS_1695888344.jpg

Разговаряхме с ГЕРБ тази сутрин, разговаряхме и с премиера. Твърди се, че ...

28 септ. 2023 | 09:43

Опозицията забрави вчера, че когато те управляваха и имаха министри, ние бяхме на първо място по даване на оръжия за Украйна

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки
(Видео)

Борисов: Това управление е уникално в света - с коалиция, с некоалиция, удържайки на яростни атаки-Borisov---Nad-20-nominatsii-imam-na-kandidati-za-kmetove-na-Sofiya_1695203962.jpg

Това, което сме се разбрали, е при ротацията в управлението да правим оценка на ...

28 септ. 2023 | 10:53

Ето документите, доказващи, че ПП закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си

"Промяната" закрива въглищните централи, за да облагодетелства спонсорите си--Promyanata--zakriva-vaglishtnite-tsentrali--za-da-oblagodetelstva-sponsorite-si_1695892508.jpg

В тях личи, че на мястото на "Мариците" се предвиждат паркове за ...

28 септ. 2023 | 12:14

Одобряване на Териториалните планове е предвидено за петък на заседание на МС

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести

Гневни миньори и енергетици изгониха заместник-министър от Раднево. Заплашиха с нови протести. Кадър БНР-Gnevni-minyori-i-energetitsi-izgoniha-zamestnik-ministar-ot-Radnevo--Zaplashiha-s-novi-protesti_1695907158.png

Приемането на Териториалните планове за справедлив преход да се отложи поне с ...

28 септ. 2023 | 16:08

Дори действащи премиери и президенти в последните 20 години не са си позволявали такова поведение

Васил Терзиев се разходи в нюзрума на БТВ. А какво мисли за това ръководството на “bTV Media Group"?

Васил Терзиев, пиарът му заедно с Канна Рачева и Светльо Иванов в нюзрума на БТВ-Vasil-Terziev--piarat-mu-zaedno-s-Kanna-Racheva-i-Svetlyo-Ivanov-v-nyuzruma-na-BTV_1695882023.jpg

„Терзиев се държеше сякаш се намира сред свои подчинени в „Телерик“, ...

28 септ. 2023 | 09:11

Партньорите вече знаят - за да мине нещо в парламента, трябва да получи санкция от ДПС

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Дискусия „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“ търси решения за бъдещето

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки

Станишев и евродепутати бият тревога: В средата на века ще бъдем 5 милиона, ако не вземем мерки-1659254331.jpg

У нас вече има 167 напълно пусти населени места, а 592 са с един или двама ...

28 септ. 2023 | 15:51