Брифинг на Радостин Василев

ПП не се интересуват от своите избиратели, а от това да консумират властта, изтъква бившият спортен министър (ВИДЕО)

Василев пусна скандален запис с Петков/Василев: Службите ще са наши, одобрени са от посолствата

68898 | 26 май 2023 | 10:55

Измама е, че Мария Габриел ще бъде само вицепремиер - след 9 месеца тя ще е премиер. Аз получих одобрението на гражданите в Плевен заради последователната ми политика срещу ГЕРБ, каза той

Брифинг на Радостин Василев-Brifing-na-Radostin-Vasilev_1685088303.png-1627625457.jpg

Службите са наши.  Ръководствата им са съгласувани с посолствата и одобрени от посолството.

 

Това са думи на Кирил Петков и Асен Василев, изречени пред Националния съвет на "Продължаваме промяната" (ПП) в неделя вечерта, запис от което пусна депутатът Радостин Василев на специална пресконференция в БТА.

 

Василев обяви, че ще прати на медиите 5-часов запис от Националния съвет на ПП, проведен онлайн вечерта на 21 май. И пусна на брифинга кратка част от него, като това каза, че няма тайни записи.

 

На среднощното заседание на 21 май, продължило почти до зори, ръководството на ПП е трябвало да вземе решение за подкрепа на правителство с ГЕРБ-СДС. 

 

Петков обяснява на приближените си, че председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен му е казала, че България има шанс за Шенген, но не и за еврозона на този етап и че била готова да заобиколи изискванията заради нас.

Асен Василев допълва, че имената на шефовете на службите са синхронизирани с посолството.

По думите на Петков Борисов не е искал към момента да има главен прокурор, се чува от скандалния запис. 

 

И още от записа:

 

- Асен Василев: Това правителство ще съществува, докато Борисов се страхува от Гешев и президент. Министрите са одобрени от посолствата

 

-  Кирил Петков: Залагаме на Мария Габриел, коя си мечтае да е премиер. Борисов се изпира през този вариант, няма две мнения. Изглежда като коалиционно, но ние ще казваме, че е само Мария Габриел

 

- Асен Василев: Само да кажа, че тези имена  на ръководителите на службите.са синхронизирани с посолствата.

 

- Кирил Петков: Външни консултанти ще ни помагат с реконтруирането на службите

 

- Какво значи, че службите са наши?, казва женски глас, като следва отговор:

 

- Асен Василев: ДАНС, НСО, главният секретар на МВР – това са наши хора, които са определени от посолството, даже имената са синхронизирани с посолствата.

 

- Кирил Петков: Външни консултанти ще ни помагат с реконтруирането на службите

 

- Асен Василев: Докато не се отстрани Гешев като главен прокурор, не мисля, че Борисов иска да ходи на избори

 

- Кирил Петков: Той (Борисов) не отваря опциите, защото знае, че само ние можем да го изперем. Може да се правим на интересни по телевизията и да говорим за джентълменски договорки. Направихме леко "ала-бала" през президента  

 

- Кирил Петков:  Истината е, че цялата схема, която направихме, през всички тези години, интелектуалците са 7%. Направихме ала-бала през президента. Ако пуснеш народа да се презентира, ние трябва да сме 10% с ДБ и с всичко“.

 

- Кирил Петков: Моралът не е единственият критерий, по който се оценяват хората. Поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко.

По време на онлайн заседанието Петков разказва, че Борисов му е заявил, че не иска да има главен прокурор. За него това е знак, че Гешев ще бъде свален от поста. И тъй като очакват, че шефът на държавното обвинение ще отговори с обвинения и искане на имунитети, се обсъжда какво да се прави по този въпрос.

 

- Кирил Петков: "Какво става утре или вдругиден, ако вдигнат обвинение на Борисов? Не казвам, че това е наше предложенеи или решение, но
Христо Иванов даде предложение и то е – казваме, че се прави комисия по имунитети. Идеята е да се каже, че тази комисия работи докато се смени корупционната реформа и се ползват европейските стандарти за вдигане на имунитет“

 

Петков разказва още, че е имал разговори с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, с която обсъждали влизането на България в Шенген и еврозоната. Според него тя му заявил, че шансът за Шенген е голям, но за въвеждане на еврото не чак толкова заради лошите финансови показатели на държавата. Тогава Петков попитал дали не може от процента на инфлация "да се махне" ефектът на войната в Украйна, за да бъде свалена стойността му.

 

- Репликата за това как "нямаме нужда от Фалконе" пък идвала от частен разговор между Петков, Денков и Радостин Василев.

- "Петков каза, че профилът на нашето правителство на малцинството няма да бъде антикорупционен, "на нас не ни трябва Фалконе, и затова не ни трябват такива като теб". Явно профилът на правителството ще бъде прокорупционен, аз така го разбирам - питайте г-н Денков, той може да го потвърди",
отбеляза Радостин Василев.

 

"Дали това е истина, аз искам да го разбера. Кои са шефовете, одобрени от посолствата? Това е на ръба на член 1. Няма отговорен български политик, който да консултира ДАТО, ДАНС, ДАР с което и да е друго посолство, освен, ако то не е в основата на тази коалиция. Такива разговори с европейски лидери, ако са се водили, това наистина е много жалко за целия ЕС, не само за България", заяви Радостин Василев по време на брифинга.

 

- "Демократична България" измислила механизма да пази Борисов.

 

- "Бойко не иска да има главен прокурор", подчерта той,  коментирайки записа.

 

- От записа става ясно, че Петков и Василев очакват скоро да бъде поискан имунитетът на Бойко Борисов и посочват, че Христо Иванов (ДБ) е предложил как да се реагира при такъв сценарий: да се състави парламентарна комисия за имунитета „по европейски стандарти“, която да работи поне шест месеца, докато бъде гласувана съдебната реформа.

 

- "ГЕРБ не е реален враг, а маркетингов враг" - не мога да повярвам, че това го казва човекът, който крещеше на площадите "аз няма да ви предам", заяви Василев, имайки предвид думите на Кирил Петков.

 

На заседанието на ръководството на ПП не мина решението да се подкрепи коалиция с ГЕРБ и след псувни, изведнъж мина с 25 на 24 гласа. Питам - тези, които гласуваха против, могат ли да са безгласни роби?, продължи с разкритията си Василев.

 

ПП не се интересуват от избирателите си, а от това да упражняват власт. Злото, което стои зад ъгъла, ги карало да правят коалиция с ГЕРБ. Това е коалиция и всички го знаят. Мария Габриел ще бъде министър-председател след 9 месеца, изтъкна Радостин Василев по време на извънредната пресконференция в БТА.

 

"Оказва се, че когато властта е много близо до теб, в някакъв момент започваш да се опияняваш. Онлайн в този разговор можеха да се включат безброй лица. Представяте ли си какво си говорят насаме с Бойко Борисов? Казах им, че коалицията е грешка и те го усещат. 

В "Да, България" поне има искреност - те бяха за открита коалиция с ГЕРБ, но те са го правили това нещо. ПП скриха до последния момент, че са искали да имат коалиция. Това ще предизвика реакции - най-малко, че трябва да обясняват какви са тези неща и договорки с Бойко, допълни още Василев.

 

"Аз не мога да допусна такова предателство, защото голяма част от ПП са получили одобрение, защото ще управляват без ГЕРБ. Българите бяха по площадите, за да се борят с модела на ГЕРБ. ГЕРБ свали правителството на ПП и направи за смях Кирил Петков пред цяла България. Независимо от всички заявки за джентълменско споразумение, не може да имаме доверие на тези хора за съдебна реформа. Ти правиш правителство с ясното съзнание, че си унищожен след като направиш коалиция с ГЕРБ, значи има някакъв задкулизъм", каза още той и обяви, че напуска парламентарната група на ПП-ДБ.

 

"Аз и част от колегите напуснахме ИТН, защото мафията пробиваше. Това се оказа факт. Сега ИТН са едни 11 човека, които безропотно подкрепят ГЕРБ. Една година по-късно сме пред подобна ситуация, в която е напът да се формира коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ. Не мога да подкрепя тази коалиция и ще напусна ПП. Това е предателство", заяви Радостин Василев пред медиите.

 

"Оказва се, че след един много дълъг танц от месец и половина, танц, който премина в прегръдка, ПП не се интересуват от своите избиратели, а от това да консумират властта", продължи бившият спортен министър и изрази несъгласието си, че ще правят конституционна реформа с ДПС и ГЕРБ.

"Втората опорка е, че няма бюджет и ще спрат плащанията - само за 15 минути може да се гласува удължителен бюджет", сподели Василев.

"Трета опорка е, че има някаква дълбока държава, руски интереси, злото, които стои зад ъгъла, ги кара да изберат по-малкото зло и да направят коалиция с ГЕРБ. Измама е, че Мария Габриел ще бъде само вицепремиер - след 9 месеца тя ще е премиер. Аз получих одобрението на гражданите в Плевен заради последователната ми политика срещу ГЕРБ", каза той.

 

И сподели, че няма записи, за каквито Петков говори снощи много притеснен.

 

Твърденията, че са правени записи в групата Радостин Василев окачестви като "пълни лъжи".

"Никой не е правил подобни записи нито в стаята на групата, нито в централата. Това не отговаря на истината. Г-н Петков беше доста уплашен от други записи, с които аз не разполагам. Те са в сферата на жълтото. Аз не съм гласувал за Росен Желязков, защото не мога да гласувам за представител на ГЕРБ. Вероятно ще станем свидетели на коалиционно правителство след няколко дни", заяви още Радостин Василев.

 

"След като изработихме законодателната програма, бях в контактната група, видяхме, че имаме съвпадение в политиките, но ГЕРБ се интересуваха само в от правителство с ПП - ДБ. Ние трябваше да търсим подкрепа за правителството на малцинството, а не за коалиционно управление, каквото се готви сега. Принудихме се да седнем на една маса с хора, които трябва да са затвора. Първото, което попитах Красен Кралев, е къде са 20-те милиона за салоните", каза бившият спортен министър.

И посочи, че в същото време разговори са се водили и на друго място.

Подкрепихме Кирил Петков, след като напуснахме ИТН, с две основни цели - да продължим антикорупционната комисия и второто - никога с ГЕРБ. Десетки пъти сме говорили с Кирил Петков, че никога няма да влизаме в коалиция с ГЕРБ.

 

- Г-н Петков с министър Денков, бъдещия премиер на България, ми казаха, че профилът на нашето правителство на малцинството няма да бъде антикорупционен и затова не им трябват хора като мен. Явно профилът ще е прокорупционен. Като видях за разбирателството с ГЕРБ, щях да напусна ПП - ДБ, но нямаше да стане по тозин начин, както сега", продължи Василев, но обясни, че е последвало едно събитие, което налага тази пресконференция.

 

"Поисках да съм част от контактната група с ГЕРБ, но имахме допирни точки само до там, където може да се управлява заедно. Това прерасна в разговори по сектори, които представихме пред ГЕРБ, за да търсим подкрепа за правителство на малцинството. Принудихме се да стоим на една маса с хора, които трябва да вкараме в затворите, а им представяме програми."

"Говореше се как стъпките да бъдат оправдани пред обществото. Алтернатива имаха и ГЕРБ, но чуваха, че сме конструктивни и разговорите продължават. Отчаянието, което предизвика Слави Трифонов с действията си, сега се задълбочава. Хората не искат да ходят вече на избори, защото тотално геометражно противоположни проекти, неясно по какви начини, се събират структури, които нямат общи интереси.

 

Петков искаше да продължим антикорупционната политики и ми повтаряше "никога с ГЕРБ". А сега ще имат министър-председател, зам.-министри, ще се разпределят регулаторите. Водихме срамен разговор."

"Петков и министър Денков ми казаха преди седмица, че профилът на правителството на малцинството няма да бъде антикорупционен и от хората като теб нямаме нужда. В този момент разбрах, че нещо се случва с тези хора, но не бях готов да напускам. Случи се едно събитие, което след малко ще коментираме и ще запозная гражданите, за да знаят каква е политическата класа, нейният морал. Те не са правени със записи по спални, парапети, хотели, зали.", разказа Василев пред медиите

"Коалиция с ГЕРБ - Кирил Петков иска да обясняваме как това не е коалиция и да лъжем гражданите. Истинското задкулисие са ПП, ДБ и ГЕРБ. Те мълчат и крият истината, а тя е много грозна, коства края на съществуването на ПП като проект, толерантността на избирателите на ДБ може би е по-голяма", допълни Радостин Василев.

"Този танц, игран пред българското общество, избива в това правителство и в неделя, 21-ви, аз получих мейл от председателката на НС на ПП Таня Султанова, че ще се проведе Национален съвет, на който аз не съм член, и това ще бъде важно събиране, което ще се проведе онлайн и някакви хора ще бъдат на "Чаталджа" (б.р. - на ул. "Чаталджа" в столицата се намира офисът на ПП).

 

"Кирил Петков ни обясняваше, че трябва да обясняваме на обществото, че това не било коалиция с ГЕРБ. Прощавайте, но не мога да лъжа обществото. Истинското задкулисие и омерта се нарича ГЕРБ и ПП - ДБ", категоричен е Василев.

"В неделя, на 21 май, получих имейл, че в 22.00 часа в неделя ще се проведе Национален съвет и това ще бъде изключително важно събитие, което ще се проведе онлайн. А някакви хора, по-близки до Кирил Петков, ще са на Чаталджа. Аз издържах да го слушам до 00:30. Записах Националния съвет, събитие, което се провежда между 50 човека. И си легнах в 12.30, за да мога да го изслушам до края. От 00:30 до 03:30 е изключително отвратителен. Станах сутринта в понеделник и изслушах този запис", обясни Василев и каза, че ще предостави целия запис на Националния съвет.

 

"Събирането започна в 22:15, аз издържах до вечерта, защото имам ученик. Записах онлайн цялото събитие - Националния съвет с над 50 участника. Легнах си в 12 и половина, а след това отвратителното се е казало. Записът е 4 часа и половина. Не знам какво говори Кирил Петков. Ето ги, дълбоката държава. Изслушах записа и бях потресен."

 

"Събрах управителния съвет, 15 човека изслушахме този запис и се чудехме какво да правим след като се случва това, което се случва и решихме, че не можем да скрием от обществото това, което става. Това не е таен запис. Записан е на моя таблет и ще го предоставя на всички журналисти в пълен размер. Доколкото ни позволяват нашите умения направихме кратък обзор, за да видите най-сериозните проблеми. Целият запис ще ви го предоставим чрез линк, за да го изслушате и да видите как точно когато трябва да покажеш, че си заслужил гласовете на избирателите си, падаш в тази омерта", посочи той.

 

"Успокоявам Кирил Петков, че този запис не е от спални, от офиси и т.н., а е от Националния съвет. Представям си какво си говорят в тесен кръг с Асен, Лена и Лорер", заяви Василев.

 

"Гадно е човек да преживява предателство за втори път и не смятам повече да участвам в чужди проекти. Ще пусна да чуете кратък пасаж, който показва какво е намерението на НС. Чуват се жени, деца, кучета лаят. Гледат се гласуванията и как се опитват да излъжат обществото. 

Асен Василев изтъква, че "имената на шефовете на службите са синхронизирани с посолството". По думите на Петков Борисов не е искал към момента да има главен прокурор. На записа се чува и как ПП обсъждат какво би станало, ако се поиска арест на Борисов. Христо Иванов е измислил механизъм, който да забави процеса на даване на имунитета на лидера на ГЕРБ. 

 

"Ако се въведат практики от ЕС, поне 6 месеца ще се влачи имунитетът на Бойко. Ако не са отстранили Гешев като главен прокурор, Борисов няма да иска да ходи на избори", заявява още бившият финансов министър.  

 

"Той не отваря опциите, защото знае, че само ние можем да го изперем. Може да се правим на интересни по телевизията и да говорим за джентълменски договорки. А на следващите избори ще стоим до тоалетната и ще ни заобикалят. Във всичките схеми, които направихме, интелектуалците са 7%. Ако пуснеш народа да се презентира нормално, ние трябва да сме макс 10%. Направихме леко "ала-бала" през президента", посочва Петков. 

 

"Ти казваш на 50 човека, че ГЕРБ не ти е враг и 50 човека мълчат. Вие ще чуете изказванията и на други хора. Явор Божанков е много интересен. Умните мълчаха, а глупавите говореха. Това е най-чистият вариант да дадеш държавата на руската пропаганда. Почвам да се чудя дали това не са шпиони на Русия, вкарани в България, които да издигнат на власт "Възраждане", които са много опасни за България. Не може да си васал на Русия, да консултираш шефа на ДАНС с американското правителство и да говориш, че си независим. Сега всички разбират, че не сме направили нещо страшно, а разкрихме разговор на Национален съветна ПП, на който аз не съм член и вероятно по погрешка са ме поканили", констатира Радостин Василев. 

 

Ето записа на Радостин Василев:

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!   

 Радостин Василев

Измама е, че Мария Габриел ще бъде само вицепремиер - след 9 месеца тя ще е премиер. Аз получих одобрението на гражданите в Плевен заради последователната ми политика срещу ГЕРБ, каза той
Еврохолд

От категорията

Радев поряза ПП-ДБ: Имате ли мнозинство за кабинет и за законодателни инициативи?
(Видео)

Радев поряза ПП-ДБ: Имате ли мнозинство за кабинет и за законодателни инициативи? -Radev-poryaza-PP-DB--Imate-li-mnozinstvo-za-kabinet-i-za-zakonodatelni-initsiativi--_1721051454.jpg

От резултата от вашето действие и реакциите на другите политически сили ще ...

15 юли 2024 | 16:01

Станислав Анастасов: Рамадан Аталай има чудовищно огромен скрит бизнес, който ще осветим

Станислав Анастасов: Рамадан Аталай има чудовищно огромен скрит бизнес, който ще осветим-Stanislav-Anastasov-Snimka--DPS_1673000639.jpg

"Г-н Аталай заедно с другите дерибей Джейхан Ибрямов и Джевдет Чакъров ...

15 юли 2024 | 16:46

Слави Трифонов: ПП-ДБ направиха нещо извратено, но Радев и неговият екип не ми приличат на глупаци

Слави Трифонов-Slavi-Trifonov-s-13-vaprosa-za-katastrofata-s-Kiril-Petkov--koyto-kazva--che-nyama-da-polzva-NSO_1715886733.jpg

Според експерти по конституционно право, ако Президентът си позволи това и ...

15 юли 2024 | 21:02

Хамид Хамид: Джевдет Чакъров има многомилиоен бизнес с енергиен олигарх

Хамид Хамид: Джевдет Чакъров има многомилиоен бизнес с енергиен олигарх-Hamid-Hamid--Dzhevdet-Chakarov-ima-mnogomilioen-biznes-s-energien-oligarh_1721069424.png

„ПП-ДБ заявяват, че не търсят подкрепа от ГЕРБ и ДПС, а същевременно говорят да ...

15 юли 2024 | 20:06

НАЙ-ВАЖНОТО

39-годишният Ванс е ветеран от морските пехотинци и е силно консервативен

Тръмп обяви сенатор Джеймс Дейвид Ванс за своя кандидат за вицепрезидент

Доналд Тръмп и сенатор Джеймс Дейвид Ванс Снимка: Фейсбук-Donald-Tramp-i-senator-Dzheyms-Deyvid-Vans-Snimka--Feysbuk_1721073765.jpg

Ванс е противник на абортите, гей браковете и масовата миграция. В международно ...

15 юли 2024 | 23:02

Вместо кабинет ПП-ДБ предложиха Декларация за борба с корупцията

Радев поряза ПП-ДБ: Имате ли мнозинство за кабинет и за законодателни инициативи?
(Видео)

Радев поряза ПП-ДБ: Имате ли мнозинство за кабинет и за законодателни инициативи? -Radev-poryaza-PP-DB--Imate-li-mnozinstvo-za-kabinet-i-za-zakonodatelni-initsiativi--_1721051454.jpg

От резултата от вашето действие и реакциите на другите политически сили ще ...

15 юли 2024 | 16:01

Не разбрах тези хора в реалността ли са, коментира Йордан Цонев

Цонев за ПП-ДБ: Тези хора в реалността ли са? Пак правят брутален опит да изнасилят Конституцията

Хората на Пеевски порязаха ППДБ: Брутален опит да изнасилят Конституцията, няма да ги подкрепим-Yordan-Tsonev--Chast-ot-prioritetite-na-Gabriel-sa-i-prioriteti-na-DPS--podkrepyame-temata-za-Geshev_1683797900.png

Безсилие и опит да се назначат хора по регулаторите тук там се крие за това. ...

15 юли 2024 | 17:44

Необходими са стимули за младите хора, за да се установят в селските райони, отбеляза той

Министър Тахов взе участие в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел

Снимка: Пресцентър на МЗХ-Snimka--Prestsentar-na-MZH_1721062062.jpg

Българският земеделски министър подчерта, че приоритет на страната ни е силна ...

15 юли 2024 | 19:47

Наглостта им достигна нов рекорд, категоричен е Добрев

Делян Добрев: Г-н президент, шарлатаните играят хилет, честно не могат да спечелят избори

Делян Добрев-Predsedatelyat-na-energiynata-komisiya-Delyan-Dobrev-obyasni-motivite-za-popravkata-s-argumenta--che-v-momenta-izmervaneto-e-netochno-_1707394118.png

"Не им позволявайте да Ви заблудят повторно и да Ви се качат пак на ...

15 юли 2024 | 10:53

В гасенето през последните дни са участвали над 400 служители и 135 пожарни автомобила

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани-Kalin-Stoyanov--Belgiyskite-vlasti-ne-sa-ni-tarsili-za-izmamata-sas-sotsialni-pomoshti_1718983248.jpg

За още един пожар съобщи вътрешният министър - на границата с Република Северна ...

15 юли 2024 | 11:45

Турция беше недоволна от начина, по който опитът за преврат беше отразен в медиите на някои страни

Проф.Алтун за опита за преврат 2016-а: Единството и решимостта на Турция бяха подложени на изпитание

Проф.Алтун за опита за преврат 2016-а: Единството и решимостта на Турция бяха подложени на изпитание-Prof-Altun-za-opita-za-prevrat-2016-a--Edinstvoto-i-reshimostta-na-Turtsiya-byaha-podlozheni-na-izpitanie_1720869136.png

Нашите хора излязоха на площадите да защитят демокрацията си по призива на ...

15 юли 2024 | 07:52

От представените в 50-ото Народно събрание политически сили проблеми няма само в ГЕРБ, „Възраждане“ и ИТН

Кой ще подписва кандидат-депутатските листи - ще изпаднат ли БСП, ПП-ДБ и ДПС в юридически колапс?

--_1670329277.jpg

Навлизането в минното поле на юридическата казуистика окончателно ще отврати ...

15 юли 2024 | 13:50

Това ли е ДПС, в което всички вярваме, ДПС, за което всички сме работили безрезервно и отдадено?

Танер Кабилов:Доган е лидер,но по-силен, категоричен и решителен председател от Пеевски не сме имали

Танер Кабилов: След Доган не сме имали по-силен, категоричен и решителен председател от Пеевски-Taner-Kabilov--Sled-Dogan-ne-sme-imali-po-silen--kategorichen-i-reshitelen-predsedatel-ot-Peevski_1721049979.jpg

Категорично съм против да изключваме колеги от партията, това е ...

15 юли 2024 | 16:20