Рамадан Аталай, ДПС: Борисов се страхува да управлява, a Кирил Петков действа некомпетентно

Безредиците ще ни доведат до още по-голяма безизходица, смята депутатът от ДПС

Рамадан Аталай, ДПС: Борисов се страхува да управлява, a Кирил Петков действа некомпетентно

12438 | 21 ноем. 2022 | 11:00

В политиката всичко е възможно, ако е в интереса на просперитета на България, смята депутатът от ДПС


 Разговаряме с Рамадан Аталай, депутат от ДПС и член на Централното оперативно бюро на ДПС за настоящата политическа обстановка и проблемите в енергетиката.

Той е оптимист, че ще се сформира правителство.

„Трябва всеки да поеме отговорността си и да изведем страната от тежката криза и да стабилизираме икономиката“, заявява в интервю за Епицентър.бг Рамадан Аталай.Ето акценти от разговора:

 

- „Продължаваме промяната“ освен интереса на Кирил Петков и Асен Василев друг приоритет нямат.


- Трябва да има правителство с ясен хоризонт.


- Продоволствената криза ще се стовари много тежко, много жестоко.


- Лидерите не са на онова равнище, което очаква обществото.


- Четири пъти да си водеща или втора политическа сила и да не искаш да управляваш, да приканваш избирателя отново да те накаже, това вече е мазохизъм.


- Решенията ,които са взети в последния момент от „Продължаваме промяната“ в Плана за възстановяване не са в интерес на България.


- Настояваме спешно да се направят постъпки за предоговаряне на условията за декарбонизация.


- Рязкото затваряне на въглищните електроцентрали е от незнание и от алчност

 

- Господин Аталай, как ще коментирате ултиматумите, условието, което „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ поставиха Изборния кодекс да бъде изтеглен?
- При нормална действаща демокрация това, което се случва в парламента, не би направило голямо впечатление на политическите формации и на обществото. Но когато кризите, които си създал, се задълбочават и предложения за изменения и допълнения в Изборния закон ти да дават основание да заплашваш от трибуната на парламента, че ще изкараш хората на улицата, и да напуснеш парламентарната зала, не мога да го сравня това с нищо друго освен с безотговорност. А за тяхната некомпетентност вече цяла България разбра. Демократичен подход е излизането от залата на парламента. Безотговорността със създаването на безредици ни води до още по-голяма безизходица, в която политическите партии са изпаднали.


- До какво ще доведе това?


- До по-голяма криза. Ако тяхното желание е да дестабилизират България, за да запазят властта на всяка цена, може и да успеят с тези действия. Но те трябва да отговарят за кризите, които създадоха с проектите в Плана за възстановяване, свързани с енергетиката.


- Има ли шанс да излезем от тази безизходица, има ли шанс за правителство?


- ДПС от години приканва всички политически формации към диалог. Дипломацията трябва да е на първа линия. Разговорите между политическите формации след като приключиха изборите, трябваше да бъдат основата за изграждане на управлението на държавата. В момента президентът очаква вразумяване от политическите формации, водейки разговори и преговори за политики, да се оформи правителство, което ще изведе страната от кризата. В създалата се ситуация вече ясно се очертават позициите - тези, които ще създадат правителство, ще бъдат отговорни за бъдещето на страната, а тези, които искат да отидат на следващи избори, само ще влошат ситуацията у нас.


- Как да се постъпи в такава ситуация?


- Убедени сме, че трябва да се направи всичко възможно да се състави стабилно правителство - правителство на приоритети. правителство, базирано на стратегии. Ако в момента виждаме успокояване на енергийните пазари, то продоволствената криза ще се стовари много по-тежко, много по-жестоко. Затова все още съм оптимист, че ще има правителство. Трябва всеки да поеме отговорността си и да изведем страната от тежката криза и да стабилизираме икономиката.


-С кой мандат има най-големи шансове да се сформира кабинет? Неофициално се говори, че с третия мандат може да се сформира кабинет.


- Ние сме с най-голям опит в съставянето на правителство с третия мандат. Но за да се състави правителство, се изисква да имаш коалиционна култура. Това означава, че политическите сили трябва да приемат политиките въз основа на които могат да се обединят. Изисква се изграждане на доверие. В политиката всичко е възможно, ако целта е просперитета на България.


- А третият мандат?


- По отношение на третия мандат аз лично не знам да се водят разговори и поставяне на масата на политиките, които ще се следват, за да има България редовно правителство, за да има сигурност и стабилност. Щом избирателят е изпратил в парламента 8 политически формации и не е дал доверие само на една политическа формация, според мен той е преценил, че самостоятелна политическа формация не изпълнява неговите очаквания. В една коалиция всяка партия може да има контролираща функция, за да има прозрачност. Като погледнете предизборните платформи на политическите партии, много малко различия има в тях. Голямото различие е в „Аз“-а на лидерите. За съжаление и лидерите не са на онова равнище, което очаква обществото.


- Повече страх или повече его в тази ситуация пречи на създаването на правителство?


- И двете. Според мен страхът да управляваш държавата по време на криза, от което може да получиш повече негативи отколкото когато управляваш в нормална ситуация е факт. Лидерът на ГЕРБ се страхува, а и лидерите на другите политически формации го следват. А по отношение на егото, според мен егото им е безгранично. Имат повече желание отколкото възможности. При ГЕРБ съществува страхът, че в кризисна ситуация ще получат повече негативи, но обществото не се интересува от това. Всяка политическа формация е създадена да се яви на избори и да се бори да влезе във властовите структури.

 

Ако си получил необходимите гласове, за да влезеш в парламента, и не намираш сили да управляваш, не се явявай повече на избори! Четири пъти да си водеща или втора политическа сила и да не искаш да управляваш, да приканваш избирателя отново да те накаже, това вече е мазохизъм. Трябва да има правителство с ясен хоризонт. През това време да се създават нови алтернативи, не политически проекти еднодневки, а алтернативи с идеологии, за да може да бъдем една нормална държава.


Всеки политически проект еднодневка като от типа на „Има такъв народ“ се вижда, че периодът от тяхното създаване до тяхното залязване са два избора. А основните политически формации имаме вече много избори зад гърба си и самочувствието да отидем при избирателя и след това да се опитаме да отстояваме неговия приоритет, а не личните интереси на лидерите. „Продължаваме промяната“ освен интереса на Кирил Петков и Асен Василев друг приоритет нямат. Дори депутати от тяхната група се чудят какви са тези решения, които взимат техните лидери.


-  Да Ви разбирам ли, че вече има различия в самата парламентарна група на „Продължаваме промяната ?


- В тази група има много разумни и квалифицирани народни представители. Имам чувството, че те подкрепят решения, във взимането на които не са участвали. Кирил Петков в предишното Народно събрание беше тръгнал да убеждава депутатите от други парламентарни групи да гласуват по неговата съвест. Предстои да видим какви процеси ще се развиват в тази политическа формация.


- Трябва ли да се прекрои Планът за възстановяване според Вас?


- Като че ли Народното събрание изпусна контрола върху окончателния текст, представен в Европейската комисия на Плана за възстановяване. Решенията ,които са взети в последния момент от „Продължаваме промяната“ в Плана за възстановяване не са в интерес на България.


- Какво имате предвид?


- Да вземеш решение за намаляване на вредните емисии с 40 процента на база 2019 година, когато България е произвеждала най-малко вредни емисии, и да поемеш ангажимент да закриваш въглищни централи до 2026 година, това за мен е предателство. Предателство от гледна точка на това да защитиш някакъв частен интерес и да прокараш друг проект, при който да усвоиш милиард и половина за батерии за съхранение на енергия. Настояваме колкото се може по-скоро да се направят постъпки за предоговаряне на условията за декарбонизация. От „Продължаваме промяната“ казват: Ние не затваряме централите, а те ще работят, когато има необходимост. Това е пълна некомпетентност, свързана с технологията на работа на въглищните централи.


- Какви базови енергийни мощности са необходими на България?


- Дългосрочната енергийна стратегия дава хоризонта на развитие на всяка държава. Стратегия с визия на развитие от 30 до 50 години. Когато се изготвя енергийна стратегия на България да се определят необходимите енергийни мощности. Базови- това са мощности, които работят на денонощен режим с изключение на времето за ремонти,
като ядрени и термични централи. На България са необходими още 5 хиляди мегавата нови базови мощности, за да балансираме производството на електроенергия от възобновяеми източници. Трябва да се планира какви мощности от зелена енергия са необходими за производство на зелен водород.


- Как да се постъпи в тази ситуация?


Преди закриване на базови мощности трябва да се построят заместващи мощности. Спешно да се вземе решение дали ще се построят нови парогазови централи и колко трябва да бъдат те. Ако затваряме въглищните централи, с какво ще ги заменим? Дали ще увеличим парогазовите централи като преходна заместваща мощност ...Въпреки че ДПС е против ядрената енергетика, трябва да се реши какво ще се прави с новите ядрени блокове и кога ще се построят.


Има план за развитие на цялата електроенергийна мрежа, защото построяването на нови мощности от фотоволтаици, от вятър и нови базови централи, без развитие на мрежата, е некомпетентност. През 2009 година, когато излизахме от властта, оставихме кратък план кога ще бъдат изведени определени мощности от експлоатация и колко и къде ще бъдат построени новите заместващи мощности. Оттогава досега няма сериозна институция, която да се ангажира с дългосрочната енергийна стратегия за развитие на енергетиката.


- Какво не е направено?


- Пропуснати са много години за инвестиции в енергетиката. Защо да не се насочим към нови технологии?! А винаги водим дебат за фосилни горива. Защо обществените сгради да не се отопляват на водород? Защо да не инвестираме във водородни технологии в транспорта? Защо да не поставим на преден план енергийната ефективност?

 

Производството на енергия от въглищата е със затихващите функции. Рязкото затваряне на въглищните електроцентрали е от незнание и от алчност. Има изход да се запазят въглищните централи, особено когато на 300 километра от България се води война. Възможностите са много повече. Тези, които не искат да се ангажират с управлението на енергетиката и страната, трябва да знаят, че всяка криза дава повече възможности за креативни управленци. Затова казвам, че ДПС може да управлява и ще изведем страната на добри позиции.


- Ако не се намери изход за въглищните централи, заплашва ли ни режим на тока в средносрочен план?


- Като отговорен политик трябва да Ви кажа следното: Режим на тока имаше когато България работеше в затворена енергийна система. Това, което произвеждаше, това ползваше. Сега вече сме свързани с европейската енергийна система. Затова и кризата от Европа дойде при нас. Ако се затворят въглищните централи, ние ще имаме електроенергия за вътрешно потребление. Опасявам се, че няма да има достатъчни мощности за балансиране на възобновяеми енергийни източници. Но приходите от износа на енергия и възможностите да се покрият нуждите за подпомагане на бизнеса и хората в тази кризисна ситуация, няма да са достатъчни. Режим на тока няма да има, но ще има повишение на цената на електроенергията. В заключение бих се обърнал с призив: Нека не си мерим егото, а да се обединим и да изведем страната от кризата.


От категорията

Стефан Цанев атакува Радев: В държавата върви пълзящ преврат!

Стефан Цанев атакува Радев: В държавата върви пълзящ преврат!-1650865567.jpg

Страх ме е, че демокрацията губи своите позиции, партиите се държат недостойно ...

26 ноем. 2022 | 12:19

Валерия Велева: За потентността в политиката

Валерия Велева: За потентността в политиката-1638786584.jpg

Петков се издъни; Радев, скаран с партиите, не може да създаде условия, от ...

24 ноем. 2022 | 18:53

В дебата за Шенген Австрия е сама

Според вътрешния министър Герхард Карнер системата за свободно придвижване не функционира-Gerhard-Karner--ministar-na-vatreshnite-raboti-na-Avstriya_1669041980.jpg

В Австрийската народна партия няма единна линия по миграционната и бежанската ...

26 ноем. 2022 | 20:44

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп?

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп? -Fotovoltaitsi-i-baterii-varhu-zagrobeni-mini--Tova-li-sa-obeshtali-Petkov-Vasilev-na-Dzhemkorp--_1669388711.jpg

Ако този скандален факт отговаря на истината, то тогава Петков/Василев с ...

25 ноем. 2022 | 15:29

Най-важното

Президентът участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна"

Радев: Необходими са решителни действия в отговор на растящата продоволствена криза

Радев: Необходими са решителни действия в отговор на растящата продоволствена криза-Radev--Neobhodimi-sa-reshitelni-deystviya-v-otgovor-na-rastyashtata-prodovolstvena-kriza_1669478476.jpg

Във форума участваха присъствено или чрез видеоконферентни връзки генералният ...

26 ноем. 2022 | 17:57

Всякакви аматьори си позволяват да дават оценки на ГЕРБ, възмути се лидерът на партията

Борисов: ПП всячески искат да отидат на избори. Колкото време минава - далаверите им излизат (ВИДЕО)
(Видео)

Колко са жалки нашите политически опоненти, посочи Борисов-Kolko-sa-zhalki-nashite-politicheski-oponenti--posochi-Borisov_1669476706.jpg

Колко са жалки нашите политически опоненти. Ако всички имаха политически ...

26 ноем. 2022 | 17:26

Лидерът на ИТН добавя към публикацията си видео с изказване на депутата от БСП Георги Свиленски

Слави Трифонов: Кирил Петков предложи на БСП престъпна сделка. Това е грандиозен скандал!

Слави Трифонов обвини "Продължаваме промяната", че са откраднали изборите-1645701992.jpg

Бившият премиер е предложил на практика престъпна сделка - да позволи на БСП да ...

26 ноем. 2022 | 13:26

Нито лев от парите на софиянци не е даден за "калпавия" ремонт на жълтите павета, категоричен е той

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София

Георги Георгиев за Борис Бонев: Не може първата ти работа да е кмет на София-Georgi-Georgiev-za-Boris-Bonev--Ne-mozhe-parvata-ti-rabota-da-e-kmet-na-Sofiya_1669464981.jpg

Тротоарите са един от големите цивилизационни проблеми на София, смята ...

26 ноем. 2022 | 14:12

Патогенът е базиран на щама Омикрон и оригиналния вариант от Ухан, казва ген. Игор Кирилов

Руското министерство на отбраната: САЩ са създали вариант на коронавирус с 80% смъртност

Патогенът е базиран на щама Омикрон и оригиналния вариант от Ухан, казва ген. Игор Кирилов-Patogenat-e-baziran-na-shtama-Omikron-i-originalniya-variant-ot-Uhan--kazva-gen--Igor-Kirilov_1669489023.jpg

Провеждането на подобен експеримент показва, че в САЩ липсва система за ...

26 ноем. 2022 | 20:55

Вътрешнополитическата несигурност също продължава с наличието на служебно правителство

Негативни оценки! „Стандард енд Пуърс“: Остава неясно членството на България в еврозоната

„Стандард енд Пуърс“: Остава неясно членството на България в еврозоната--Standard-end-Puars--Ostava-neyasno-chlenstvoto-na-Balgariya-v-evrozonata_1669449813.jpg

България в момента изпитва висока инфлация, което според S&P Global Ratings ...

26 ноем. 2022 | 10:02

Този меморандум беше грубо нарушаване на законовите рамки, е мнението на експерти

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп?

Фотоволтаици и батерии върху загробени мини!?! Това ли са обещали Петков/Василев на Джемкорп? -Fotovoltaitsi-i-baterii-varhu-zagrobeni-mini--Tova-li-sa-obeshtali-Petkov-Vasilev-na-Dzhemkorp--_1669388711.jpg

Ако този скандален факт отговаря на истината, то тогава Петков/Василев с ...

25 ноем. 2022 | 15:29

Повече никой няма да има право да държи кодовете на машините, заяви той

Скандал! Свиленски: Кирил Петков ни предложи да оттеглим хартиената бюлетина срещу кода на машините

 Кирил Петков ни предложи да оттеглим хартиената бюлетина срещу кода на машините--Kiril-Petkov-ni-predlozhi-da-otteglim-hartienata-byuletina-sreshtu-koda-na-mashinite_1669410378.jpg

Ако продължавате, утре ще ви кажа и други работи. Внимавайте какво говорите, ...

25 ноем. 2022 | 19:16

Обвинението към вас, че сте осъществявал търговия с влияние граничи с далеч по-сериозни неща, обърна се Биков към Петков.

Кирил Петков към Георги Свиленски: Ще ви съдя! Кодът на мишините е в ЦИК

Кирил Петков към Георги Свиленски: Ще ви съдя! Кодът на мишините е в ЦИК-Kiril-Petkov-kam-Georgi-Svilenski--Shte-vi-sadya--Kodat-na-mishinite-e-v-TsIK_1669411525.jpg

"Нали знаете кой настъпва мотиката два пъти по един и същи начин? Защо го ...

25 ноем. 2022 | 23:24