Макар да има интересна работа като аналитик база данни във фирма за маркетингови проучвания, днешната ни гостенка Мария Мишовска разполага със собствен неизчерпаем извор на добро настроение и радост - това е готвенето и кулинарното изкуство във всичките му форми. Младата жена прекарва щастливи часове в кухнята, докато сътворява поредното ново ястие, зародило се в главата й по пътя към вкъщи, с продукти от най-близкия магазин.
Мария обича всичко ново и различно, а през последните години навлезлите у нас южнокорейски филми и сериали провокират интереса й към традициите и културата на далечната страна. Силно впечатление й правят уважението и любовта
на корейците към храната, а това я подтиква да опознае традиционната им кухня. С изобилието си от зеленчуци, риба, телешко и храни с ниско съдържание на вредни мазнини тя е изключително здравословна. Всичко се поднася с особено внимание към детайла и аранжировката. Усещането за щастие от храната се засилва от разнообразието, красивите комбинации от цветове при поднасянето, неочакваните съчетания на вкусове.
На читателите на „Преса“ Мария Мишовска предлага рецептите на две от любимите й корейски ястия.
Необходими продукти (за 2 порции)
1 ½ ч телешки бульон
150 г сварено телешко месо
150 г нудълс
100 г гъби шийтаке или печурки
1 яйце
1 морков
1 връзка пресен лук
1-2 скилидки чесън
1 лъжица сушени зеленчуци микс
лют червен пипер или люта чушка
джинджифил
Начин на приготвяне
1. На силен котлон се слага да заври подходящ съд с 2 ½ чаши вода. Добавят се телешкият бульон и нарязаните моркови, скилидките чесън, джинджифилът и гъбите, миксът сушени зеленчуци и лютият червен пипер (или чушка).
2. Когато зеленчуците омекнат, се добавя нудълсите и се вари още 4-5 минути.
3. Малко преди да е готово, се прибавя и телешкото месо.
4. Сервира се, докато супата е гореща. Отгоре се чуква сурово яйце или се приготвя рохко сварено яйце. За завършек се аранжира със ситно нарязан пресен лук.