Вътрешният министър смята, че няма гаранции тези пари да бъдат върнати

Рашков: 8,6 млрд. са подарени на близки до предишната власт

3974 | 21 юли 2021 | 09:47

Той беше избрал да дойде за откриването на 46 Народно събрание отделно, а не с премиера Стефан Янев и останалите министри, които преди минути тръгнаха пеш за сградата на парламента от Министерски съвет.


"Само за 2 месеца, това, което можахме, свършихме. Текат проверки в най-различни посоки".

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, коментирайки проверките на големите инфраструктурни проекти, преди всичко магистрали и пътища.

 

Той повтори и че 8,6 млрд. лв. са подарени на близки до предишното управление фирми и граждани, без обществени поръчки. За българското общество няма никаква гаранция, че ще се извършат ремонтните дейности, за които са били дадени тези пари. Или че парите ще бъдат върнати", посочи Рашков.

 

И допълни, без да споменава имена, че "някои от тези големи строители на пътища живеят преимуществено в Дубай. Средствата са им послужили да живеят необезпокоявани там".

 

Рашков смята, че няма гаранции тези пари да бъдат върнати, а също така хората, които са ги получили, да извършат дейностите, за които са ги взели. 

 

Рашков беше избрал да дойде за откриването на 46 Народно събрание отделно, а не с премиера Стефан Янев и останалите министри, които преди минути тръгнаха пеш за сградата на парламента от Министерски съвет.

 

Прокуратурата осигурява възможност Божков да пребивава необезпокояван извън страната, тази теза разви служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков.

"Вчера прокуратурата по най-странен за мен начин обяви, че по отношение на Васил Божков е повдигнато обвинение по чл. 95 от Наказателния кодекс. Това означава, че този човек вече е обвинен в едно политическо престъпление. Щом е обвинен в политическо престъпление, възниква въпросът доколко една екстрадиция, която се е поискала вчера, ще се реализира, тъй като по дефиниция нито една цивилизована страна не предава искани лица за политически престъпления. Оттам възниква въпросът желае ли българската прокуратура да го приведе в страната, или по този начин завинаги осигурява възможност на Васил Божков да пребивава извън България необезпокояван", обясни Рашков.

"Прокуратурата сама проверява себе си. Това говори достатъчно красноречиво каква проверка е извършила." Така служебният вътрешен министър Бойко Рашков коментира действията на прокуратурата, която на 19 юли 2021 г. обяви, че не са прилагани специални разузнавателни средства спрямо президента, вицепрезидента, бивш министър-председател и премиера на служебното правителство. Тъй като не са открити данни за извършено престъпление, досъдебното производство за незаконно прилагане на СРС по отношение на политици преди изборите на 4 април е прекратено.

Рашков обаче каза, че има "коренно различна информация", която ще предостави на парламента, когато се формира парламентарната комисия за контрол на СРС-тата.

 

"Тогава ще станат известни неща, които прокуратурата не иска да оповести. Тя е предприела действия единствено в услуга на предишните управляващи. По такъв начин прокурорите са се ангажирали, не без благословията на главата на прокуратурата, в услуга на политическото ръководство до 4 април", обясни Рашков на влизане в парламента.

 

"Допуснати са груби грешки в законодателството у нас и са били подложени на СРС мирно протестиращи граждани. Имам категорични доказателства за това, че служители в МВР от Службата за борба с организирана престъпност, както и от Службата за вътрешна сигурност, са били експлоатирани като наемни работници за интересите на това производство", посочи още министърът.


От категорията

Провал на кабинета на ИТН? Освен ако Слави Трифонов и Христо Иванов не се прегърнат...

-1628172382.jpg

Разбира се това ще бъде с цената на тежки електорални щети за ДБ и подигравки, ...

5 авг. 2021 | 17:53

Алма матер започва проверка за плагиатството на Петър Илиев

-1627650253.jpg

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите ...

5 авг. 2021 | 13:56

Д-р Дечо Дечев се връща начело на болница „Свети Иван Рилски“

Д-р Дечо Дечев Снимка: бТВ-1628188505.jpg

По-рано над 200 медици от лечебното заведение защитиха бившето вече ръководство

5 авг. 2021 | 21:34

Съпругът на предложената от ИТН за екоминистър излежава присъда за грабеж

Силвия Бакърджиева Снимка: БТА-1628185489.jpg

Живомир Бакърджиев е осъден ефективно на 4 г. затвор. Присъдата е произнесена ...

5 авг. 2021 | 20:43