Рашков: Предпочитам да съм комунистически следовател! ГЕРБ: Да разследват него и градинаря му!

Предложените от него промени ни връщат в най-мракобесните времена, обвиняват от ГЕРБ

Рашков: Предпочитам да съм комунистически следовател! ГЕРБ към ДБ: И ще го сложите в листите си?

15944 | 27 ян. 2023 | 11:13

В крайна сметка водещият заседанието Йордан Цонев обяви, че налага наказание "порицание" на бившия вътрешен министър Рашков за нарушаване на реда в залата


Изявление на Бойко Рашщов, депутат от ПП и бивш следовател от времето на тоталитаризма, предизвика напрежение в залата по време на дебата за съдебната реформа.

 

"Когато говорите за милиционери и милиционерщина, засягате вашия колега Младен Маринов, който е завършил милиционерското училище в Пазарджик. Аз не съм го завършил. Аз много уважавам пожарогасителите, но предпочитам да съм комунистически следовател, а не комунистически пожарникар, както Бойко Борисов, който не напусна БКП и се гордее с това".

Тези думи на бившия МВР-шеф и настоящ депутат от ПП Бойко Рашков по повод изказване от ГЕРБ за неговия законопроект за съдебната реформа, буквално взривиха залата.

 

Маноил Манев от ГЕРБ припомни, че комунистическият режим е обявен от парламента за престъпен и в този смисъл "гордостта" на Рашков граничи с престъпление. "Сега да видим ДБ как ще го сложат в листите си при предстоящото обединието на ПП и ДБ", посочи Манев.

Повод за коментара на Рашков беше изказването на народния представител от ГЕРБ и бивш вътрешен министър - Младен Маринов, който определи предложените от Рашков промени като милиционерщина, които биха върнали страната ни в най-мракобесните времена. Според Маринов в проекта имало норми, които влизат в противоречие с конституцията и трябвало да се поработи между двете четения, за да се избегнат противоконституционни текстове. Маринов изтъкна, че Рашков предлага да се извършват действия по разследването без прокурор. Младен Маринов каза, че виждал в проекта милиционерщина и нямало как да не го свърже с незаконния арест на лидера на ГЕРБ преди година.

 

Тома Биков предложи с методите на Рашков да бъде разследван самият той, както и градинарят му (по името на разработката "Градинарят"). 

"Може ли да напишем текст, че това, което предлага Рашков, може да се прилага само спрямо него, а след няколко месеца и спрямо неговия градинар", попита Тома Биков.

Младен Маринов контрира Рашков, като обяви, че училището в Пазарджик е било едно от най-реномираните, като и до днес много служители на реда, завършили това училище, защитават сигурността на страната ни.

"Ще засегнат ли вашите чекистки промени, г-н Рашков, един имотен бивш министър и градинаря му, едни министри, които взимаха комисионни от газа, които арестуваха лидера на опозицията, криптофараони, попита от трибуната и Георг Георгиев от ГЕРБ.

 

"Браво, кой си ти, бе, младежът не знае къде се намира", започна да му подвиква Бойко Рашков от място. Той първо отказа да му направи реплика от трибуната, но после се съгласи.

"Накажете този младеж", предложи Рашков. Когато говорите за милиционерщина, засягате вашия колега Младен Маринов, който е завършил милиционерското училище в Пазарджик. Аз не съм го завършил. Уважавам всяка една професия, включително и хората, които се занимават с пожарогасене, но предпочитам да бъде комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар. Бойко Борисов е излязъл точно на това правно основание от МВР, че не иска да напусне БКП, каза Бойко Рашков.

Радостин Василев от ПП се включи нестандартно в разгорешения дебат. Той постави на трибуната чифт пластмасови ръце. „Тези две ръце съм ги донесъл за г-н Георгиев. Отдавна съм му ги купил. Той има афинитет към ръцете. Те ще му свършат работа, според нуждите му, защото неговите основни експертни умения са в това да целува ръце“, обяви Василев. Така намекна за такъв жест на герберския депутат към вожда му Бойко Борисов. 

 

Това разгневи председателя на парламента Вежди Рашидов, който предудпреди депутатите: "Престанете да внасяте играчки. Защото ще принудите ГЕРБ да ви носят други пластмасови играчки.“

По този начин Рашидов напомни и как наскоро депутатът от ПП Искрен Митев донесе на трибуната кошче за боклук, в което прикани герберите да хвърлят едно свое предложение. Накрая Рашидов прикани депутатите, ако искат да се забавляват, да се върнат в детската градина.

 

Рашков реши да отвърне на удара в стила на Георгиев. Той го посъветва да не си мисли, че като е отгледал брада, че това ще го направи различен от снимките, на които целува ръка на Борисов.

 

На свой ред Младен Маринов също поиска лично обяснение. "Направихте опит да уязвите мен, но и българските полицаи. Това училище беше едно от най-добрите в България. Но тук не става въпрос за обучение а за методи на работа, а тях красноречиво ги каза Евгени Михайлов, а методът на работа ги показа и българския съд" каза Маринов.

В крайна сметка водещият заседанието Йордан Цонев обяви, че налага наказание "порицание" на бившия вътрешен министър Рашков за нарушаване на реда в залата.

 

За да свали напрежението в залата лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска 20 минути почивка.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 

 


От категорията

Националният съвет на БСП решава дали да изключи общинските съветници в столицата (ДОПЪЛНЕНА)

-1617973994.png

Изпълнителното бюро взело решение за пълен цикъл отчети и избори в столичната ...

25 февр. 2024 | 09:09

Гьоков, БСП: Когато съветниците не спазват решения на колективните органи, трябва да има последствия

Гьоков: Когато общинските съветници не спазват решенията на колективните органи на БСП, трябва да има последствия-Gyokov--Koy-reshi--che-100-e-BTR-a-sa-s-otpadnala-neobhodimost_1689434890.png

Народният представител определи като медиен цирк взаимните нападки между ...

25 февр. 2024 | 09:02

Емил Димитров - Ревизоро: Няма да има избори, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще се прегърнат

Емил Димитров - Ревизоро: Няма да има избори, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще се прегърнат-Emil-Dimitrov---Revizoro--Nyama-da-ima-izbori--PP-DB-i-GERB-SDS-shte-se-pregarnat_1708886345.png

Чисто нови министри без опит без меморандум си работиха девет месеца и нищо не ...

25 февр. 2024 | 20:38

Христо Петров: Меморандумът не е ултиматум, а начало на разговор

Христо Петров: Меморандумът не е ултиматум, а начало на разговор-Hristo-Petrov--Memorandumat-ne-e-ultimatum--a-nachalo-na-razgovor_1708883920.png

Регулаторите са овладени и не работят по начина, по който трябва. Всъщност това ...

25 февр. 2024 | 19:57

Най-важното

Н. Пр. Кенет Мертен не каза дали санкционния списък за българи ще се разшири

Американският посланик в България: Все още анализираме ефекта от санкциите „Магнитски“ тук

Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ у нас-N--Pr--Kenet-Merten--poslanik-na-SASht-u-nas_1708879624.png

Според него е важно, че „през последната близо година българският парламент ...

25 февр. 2024 | 18:44

Българската делегация беше посрещната от заместник-председателя на албанския парламент Агрон Джерджмаркай

Росен Желязков пристигна на официално посещение в Република Албания

Росен Желязков пристигна на официално посещение в Република Албания
Снимка БТА--_1708872785.jpg

Утре председателят на парламента ще се срещне с президента на Република Албания ...

25 февр. 2024 | 16:51

Сред акцентите на разговора им са били процесът “Акаба”, иновациите, образованието и туризма

Мария Габриел разговаря с краля на Йордания Абдула II

Мария Габриел разговаря с краля на Йордания Абдула II
Снимка МВнР-Mariya-Gabriel-razgovarya-s-kralya-na-Yordaniya-Abdula-II-Snimka-MVnR_1708868210.png

Във фокуса на срещата е и сътрудничеството в сферата на отбраната и НАТО

25 февр. 2024 | 15:35

По петте главни приоритета на кабинета няма никакво изпълнение, категорична е лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Националният съвет свиква отчети и избори в София и в Бургас (ВИДЕО)
(Видео)

Корнелия Нинова: Националният съвет свиква отчети и избори в София и в Бургас-Ninova-za-Shengen--Upravlyavat-ni-nekadarnitsi-i-predateli-na-natsionalniya-interes--Ostavka-_1703932027.jpg

Пленумът имаше кворум, това че на някой не му харесват решенията, не означава, ...

25 февр. 2024 | 15:46

Водещият пленума Георги Свиленски изключва микрофоните, не дава възможност за изказвания

Таков към ръководството на БСП: Можете да ни изключите от вашата група по интереси, от партията - не

Иван Таков към тясното ръководство на БСП: Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, от Партията - не-Ivan-Takov--Osnovnata-ni-zadacha-e-da-ne-dopusnem--Sglobkata--da-se-vazproizvede-v-Sofiya_1693643447.png

Всичките фалшиви опорки, с които ни нападаше част от тясното ръководство от ...

25 февр. 2024 | 14:13

Украинският президент не разкри броя на ранените

Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници

Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници-Zelenski-zayavi--che-otkakto-ruskite-sili-nahluha-v-Ukrayna--sa-ubiti-31-hilyadi-ukrainski-voynitsi_1708879961.png

Държавният глава изрази убедеността си, че американският Конгрес ще одобри нов ...

25 февр. 2024 | 18:50

Това е естествена смърт, заяви шефът на украинското разузнаване

Кирило Буданов: Може да ви разочаровам, но Навални наистина е починал от кръвен съсирек

Кирило Буданов: Може да ви разочаровам, но Навални наистина е починал от кръвен съсирек-Nachalnikat-na-glavnoto-razuznavatelno-upravlenie-na-Ministerstvoto-na-otbranata-na-Ukrayna-general-mayor-Kirilo-Budanov_1683522338.jpg

Така той опроверга твърдението на президента Владимир Зеленски, че руският ...

25 февр. 2024 | 17:04

Наблюдаваме опит донякъде да бъде елиминирано ДПС от сглобката, анализира експертът

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори, Доган е прав!

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори-Parvan-Simeonov--Nyama-logika-da-se-otide-na-novi-izbori_1708864112.jpg

Правителството има шанс да свърши малко черна работата, защото е крайно ...

25 февр. 2024 | 14:27

Преподавателят в Харковския университет не скри разочарованието от военната помощ за Украйна

Проф. Станчев: Войната през 2024 г. ще е на дронове

Проф. Станчев: Войната през 2024 г. ще е на дронове-Prof--Stanchev--Voynata-prez-2024-g--shte-e-na-dronove_1708875844.png

Украинците произвеждат 150 вида дронове - в гаражи, в къщи и в алборатории, ...

25 февр. 2024 | 17:43