Бизнесменът с политически амбиции е подсъдим!

Рекетьорът Марешки напира за парламента, за да се скрие от Темида?

108153 | 16 ян. 2017 | 17:26

Марешки е обвинен за изнудване на собственика на варненска пицария Асен Миланов и за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов. Преди няколко години бившият полицай Веселин Жеков пък бе осъден по мегадознанието за участие


Ще влезе ли бизнесменът Марешки в парламента, за да избегне присъда?

Ще се сдобие ли с имунитет, вместо да лежи в затвора?

Ще позволи ли държавата един човек, част от подземния свят, да се превърне в морален стожер на обществото?

Веселин Марешки стана трети на президентските избори. Продажбата на лекарства на цени под себестойността им, накара хиляди заблудени избиратели, да го припознаят като "народен човек". Въпреки сблъсъка с правораздаването, въпреки тъмните петна от неговата биография, Марешки е "изпуснат" и се е устремил да атакува законодателния храм. Партията му "Воля", макар и несъздадена още, вече брои мандатите, с които ще поиска участие във властта.

За която и да е уважаваща се политическа сила обаче, ще е  политическо самоубийство, ако допусне допир с формация, чийто лидер е обвинен за изнудване, рекет, издевателство и връзки с мафиотски босове.

 

Делото срещу Веселин Марешки е в съда. Ще стигне ли обаче времето на магистратите, за да му попречат да прекрачи прага на парламента?

 

Аптекарският бос Веселин Марешки, който стана трети на президентските избори през 2016 г., е дал 25 000 лв. на варненския подземен бос Веселин Жеков, за да окаже натиск върху собственик на пицария. Марешки е искал Асен Миланов да бъде принуден да започне да плаща наема за заведението на фармацевтичния бос.

 

Това се казва в обвинителния акт на Окръжна прокуратура – Варна срещу Веселин Марешки и Красимира Колева.  

 

Марешки е обвинен за изнудване на собственика на варненска пицария Асен Миланов и за нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов. Преди няколко години бившият полицай Веселин Жеков пък бе осъден по мегадознанието за участие в престъпна група.

 

Миланов твърди, че на два пъти е бил респектиран от мутрите на Жеков и му е било казвано, че трябва да започне да плаща наем на Марешки.

 

На последното заседание по дело през декември 2016 г. съдебният състав започна изслушването на 12 часа записи от специални разузнавателни средства (СРС). Слушането ще продължи през февруари и така решението на съдиите се отлага най-рано за пролетта.

Съдът уважи искането на защитата на аптекарския бос записите да бъдат пуснати при закрити врата. Мотивите на адвокатите бяха, че СРС-тата разкриват данни от личния живот на Марешки, търговска информация и представляват държавна тайна. Стенограмите от разговорите са общо 900 страници.

 

Как започва рекетът на Марешки

 

Според държавното обвинение, в периода 9.10. -16.11. 2014 г. наемателят на заведението Red Hot Pizzа Асен Миланов бил принуждаван да плаща на Марешки и Колева наем от 10 000 лв., вместо на наемодателя Тони Димитров, с когото имал договорни отношения, а Димитров, като бивш съпруг на Колева, е получавал наем за общо две заведения в кооперация, строена от Марешки.

 

Историята започна, след като Красимира Колева, заедно с вече бившия си съпруг Тони Димитров, направила фирма, която след време купила две заведения във Варна. Земята и сградата на това на ул. „Студентска“ били собственост на Веселин Марешки. Колева и Димитров започнали да го отдават под наем, като по-късно наемател станал Асен Миланов, който успешно започнал бизнеса с пицарията „Ред Хот“. През 2010 г. отношенията между двамата съпрузи се влошават и те започнат да се съдят. В крайна сметка съдружието на Колева било прекратено и тя вече нямала права нито над двете заведения, нито над наемите от тях.

 

Въпреки това тя продължавала да се представя като съсобственик. Опитвала да си възстанови привилегиите, но тъй като не успявала да се справи сама, потърсила помощта на хора от ъндърграунда, а след като те ѝ отказали, потърсила за помощ Веселин Марешки, на когото дължала пари. Обръщайки се за помощ към варненския бизнесмен, тя предложила да склонят Миланов да дава наема на нея, а не на бившия ѝ съпруг, а пък тя ще може да върне борча си към аптечния бос.

 

Марешки се съгласил и платил 25 000 лева на двама мъже от ъндърграунда – Веселин Жеков и Бранимир Костадинов, да притиснат Миланов и да го „убедят“ да си дава наема на него. В онзи момент младият мъж плащал 5000 лв. за двете заведения. Аптечният бос се срещнал с ресторантьора и му казал, че заведенията са негови и наемите вече трябва да се плащат на него. Разговорът не дал необходимия резултат. Затова Марешки отново потърсил за съдействие Жеков, става ясно от СРС-ата по делото.


След нова серия от позвънявания и натиск, Миланов и Марешки се срещнали за втори път. „Ти ползваш моите заведения, а не ми плащаш наема! Ще направя всичко възможно тези заведения да не работят!“, заканил се аптечният бос, цитира го местното издание „Народно дело“. Напрежението нараствало. „Ще ми плащаш не по 5000 лева на месец, а по 10 000 лева, защото ми дължиш пари и за терасата, която си направил върху земята ми“, добавил още Марешки.

Миланов поискал документи за собственост, но аптечният бос в отговор се заканил, че ще разруши пицарията.


През това време бизнесът на Миланов процъфтявал, затова поискал позволение от собственика за допълнителна конструкция с тента, за да се разшири. Марешки и Колева решили да премахнат изградената тераса към заведението.

За тази задача се обърнали към фирмата, която е правила тентата. На място отишъл екип за демонтаж и работата започнала. Минути по-късно пристигнал и Миланов. Между него и Марешки възникнал спор, пристигнала и полиция, която съставила предупредителни протоколи. На няколко пъти аптечният бос тръгвал и се връщал, и в крайна сметка, като разбрал, че няма да се стигне до демонтаж, започнал да звъни по телефона, за да предизвика проверки в заведението, с което да попречи на дейността му. Речено – сторено. Но и Миланов не останал безучастен – подал в полицията жалба срещу Марешки.

 

През това време Колева си спомнила за едно старо пълномощно, което има у дома, и с негова помощ подала искане за спиране тока в заведението. Независимо че в заведението имало клиенти, техниците от компанията спрели тока. Първоначално Миланов помислил, че е станала някаква авария, но бързо разбрал, че се касае за поредния саботаж от страна на Марешки. Обадил се на Димитров за проблема, който поискал от Енергото да възстановят електрозахранването, но когато техниците пристигнали в пицарията, ги посрещнал Марешки. Казал им, че няма да ги пусне в стаичката с елтаблото, тъй като е негова собственост. На място дошла полиция. Униформените обаче нямало как да осигурят достъп на техниците. Те на свой ред обяснили, че няма как да възстановят тока, ако не им бъде осигурен достъп до таблото. Самият бизнесмен се обърнал към Миланов с думите: „Няма да ти пусна тока, защото това ще означава, че си ме победил. Ако ти ме победиш, всеки в България ще си мисли, че може да ме победи”.

 

Панаирът се разраснал неимоверно

 

На следващия ден панаирът станал още по-голям. Собственикът на „Ред хот” потърсил помощ от общинския съветник Костадин Костадинов, който вечерта на 15 октомври пристигнал на ул. „Студентска“, за да види какво се случва. Марешки също бил там. Аптечният бос извадил мобилния си и започнал да снима Костадинов. Общинският съветник решил да направи същото. Аптечният бос обаче се обърнал с гръб. В този момент Костадинов вдигнал телефона си на нивото на очите, Марешки рязко се обърнал към него и го ударил с юмрук в лицето. Аптечният бос бил прибран във Второ РПУ. В това време пострадалият отишъл за преглед в болницата, като по-късно бил настанен в отделението по неврология. През това време Димитров успял да възстанови електричеството на заведението. Миланов трябвало да изхвърли всички продукти от кухнята, тъй като качеството им било компрометирано.

 

Марешки и Колева пращат багери

 

Обвиняемите замислили нов план, твърди прокуратурата. Решили да съборят терасата максимално бързо и с възможно най-големи щети. Аптечният бос лично се заел с организацията на атаката – намерил си багер, камион, работници и дори извикал охрана от Пловдив. Уречената дата била 15 ноември сутринта. Багерът трябвало да нанесе максимална щета, като събори козирката, а работниците трябвало да разбият с чукове остъклението и дограмата, дори и плочките пред заведението.

 

Когато багерът и работниците започнали, персоналът на заведението бил вътре. Хората се уплашили, помислили, че има земетресение, но като видели работниците с чукове, повикали полиция.

Колева се обадила на Марешки, за да му каже, че „работата“ е добре свършена. По-късно обаче той разбрал, че въпреки усилията, заведението продължава да работи. Това вече го вбесило. Обвинил Колева, че нищо не е направено. При опит да се оправдае с работниците, той й отвърнал: „Ти лично трябваше да седнеш в багера и да рушиш!“ Експертите изчислиха, че нанесените имуществени щети са за 14 838 лева. Освен това Миланов е предявил граждански иск за 40 000 лева за нанесените му неимуществени вреди.

 

Делото срещу Веселин Марешки най-вероятно ще се проточи доста след пролетта и ще тече през интересно политическо време. Бизнесменът обяви наскоро, че ще прави партия с име "Воля" и ще се стреми да я превърне в трета политическа сила. Това обаче означава, че ако стане народен представител, той ще бъде уязвим по отношение на имунитета си.


Еврохолд

От категорията

Президентът в Стара Загора: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите-Prezidentat--Tryabva-da-osigurim-voenna-podgotovka-za-mladite_1718358829.png

Съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим ...

14 юни 2024 | 12:53

Радев: В понеделник ще обявя кога ще свикам Народното събрание
(Видео)

-Radev--Dalzhim-na-detsata-svyat-na-mir--v-koyto-da-rastat-zdravi-i-opoznavat-sveta-bez-strah_1717224112.png

Отваряме вратата за създаване на войски с безпилотни системи. Без тях не можем ...

13 юни 2024 | 15:28

Кои са новите 240 народни представители (пълен списък)

Ясен е списъкът на новите депутати-Plenarna-zala_1718288345.jpg

Централната избирателна комисия обяви окончателно мандатите за депутатските ...

14 юни 2024 | 16:13

Националният съвет на БСП се събира утре, избира временен председател след оставката на Нинова

-1638538583.jpg

На 11 юни лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка заради ...

14 юни 2024 | 15:49

Най-важното

Не всички депутати, избрани от два района, са обявили от кой от тях влизат в Народното събрание

Кои са новите 240 народни представители (пълен списък)

Ясен е списъкът на новите депутати-Plenarna-zala_1718288345.jpg

Централната избирателна комисия обяви окончателно мандатите за депутатските ...

14 юни 2024 | 16:13

Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане, заяви президентът във Външното министерство в Москва.

Путин: Спирам войната, ако Украйна се откаже от НАТО и от завзетото от Русия

Путин: Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане-Putin--Zapadnoto-litsemerie-oznachava--che-sme-blizo-do-tochkata--ot-koyato-nyama-vrashtane_1718362123.jpg

Ако Украйна и Западът отхвърлят най-новото ни предложение за мир, ситуацията на ...

14 юни 2024 | 13:47

Войната в Украйна показа, че най-важният фактор е човешкият

Президентът в Стара Загора: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите-Prezidentat--Tryabva-da-osigurim-voenna-podgotovka-za-mladite_1718358829.png

Съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим ...

14 юни 2024 | 12:53

Те разполагат с много пари и трябва да се провери откъде идват, смята той

Проф. Николай Радулов: Срам ме е, че гарантирах за Николай Марков, "Величие" е пълна с измамници
(Видео)

Проф. Николай Радулов-Prof--Nikolay-Radulov_1718368411.jpg

Експертът по национална сигурност заяви, че има информация за полицейски ...

14 юни 2024 | 15:33

БСП има нужда от диалогичен лидер, който да обедини лявото, категоричен е председателят на Младежкото обединение

Габриел Вълков: Нинова бе избрана пряко, но никой не й дава право да тропа по масата, прави циркове

Габриел Вълков, председател на Младежкото обединение в БСП-Gabriel-Valkov--lider-na-Mladezhkoto-obedinenie-v-BSP_1718103174.jpg

Стефан Данаилов е казал - при един провал председателят благодари и се ...

14 юни 2024 | 15:11

След като на мнозинството от народа му е все едно, защо тогава да не бъде товарен с всякакви абсурдни данъци?

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер-Kostadinov---Vazrazhdane--shte-se-protivopostavi-na-vavedenata-ot-KEVR-taksa-elektromer_1718354876.jpg

Не бих се учудил следващото да е такса водомер, после такса бизнес (може да ...

14 юни 2024 | 11:47

По думите му трябва да има много ясен разговор за лявото

Александър Симов: 150 000 гласа е политически фалит, БСП да се яви на поканата на ГЕРБ

Александър Симов: 150 000 гласа е политически фалит, БСП да се яви на поканата на ГЕРБ-Aleksandar-Simov--PP-i-DB-napraviha-Boyko-Borisov-da-izglezhda-razumen-politik_1683476123.png

Този вот е катастрофален. Даже катастрофален не е точно. Това е историческото ...

14 юни 2024 | 15:22

За България е важно управлението да има идеологически облик, а то няма от много време

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

От някогашната синя карта на България, дясното е останало в три общини, две от които са Хитрино и Грамада

Валерия Велева: Десницата - изхабена и провалена, по пътя на Костов

Валерия Велева-1638786584.jpg

Този драматичен цикъл на дясното у нас завършва през 2024-а с една брутална ...

13 юни 2024 | 19:42