НДК

Национален фонд „Култура“ раздаде 1,6 млн. лв. на нова генерация „културтрегери“

Рекламираме председателството със столове, килими от рози, глинени тухли и сапунени мехури

11256 | 3 ян. 2018 | 17:21

Новите таланти са успели да изместят проекти на хора като Анжел Вагенщайн, композитора проф. Стефан Драгостинов, номинирания за „Оскар“ български аниматор Теодор Ушев и оперната прима Райна Кабаиванска


България ще представи културата си пред Европа с шоу със сапунени мехури, жив килим от български рози пред НДК, печене на глинени тухли пред Ларгото в София, със „стола в следосвобожденска България“ и други екстраваганти мероприятия.

 

Това става ясно от публикуван списък на проектите от конкурс на Национален фонд „Култура” по "Културна програма по Европредседателството 2018”, II кръг 2017 г. Изводът, който се налага от само себе си е, че България вече има нова генерация „културтрегери“, за чието същестуване и дейност никой не е чувал, с изключение, разбира се, на чиновниците от управляваното от Боил Банов Министерство на културата.

 

Сред лицата и организациите, които ще представят страната ни  са „таланти“, открити неочаквано от членовете на комисията на Национален фонд „Култура“, които в края на миналата година набързо разпределиха 1,6 млн. лв. Не е известно какво свързва новите "културтрегери“ с културата, както и какви са били критериите на чиновниците от културното министерство да се прехласнат именно по техните проектни предложения.

 

Факт е обаче, че новите таланти са успели да изместят проекти на хора като Анжел Вагенщайн, композитора проф. Стефан Драгостинов, номинирания за „Оскар“ български аниматор Теодор Ушев, световноизвестната оперна прима Райна Кабаиванска, актрисата и процудент Деси Тенекеджиева и други.

 

В списъка с 500 проекта прави впечатление, че са отхвърлени предложения на водещи културни институции, музеи, филхармонии и театри, показа проверка на Епицентър.бг.

 

Пиар агенцията "Д енд Д" ще реализира проект, представящ културно-историческото богатство на България с добавена реалност. Отпуснатите средства са 60 000 лв.

 

За "Стената на Надеждите" "Ес Ти Би комюникейшънс" ще получат 29 000 лв., за да направят работилница за печене на глинени тухли край Ларгото. Авторите на проекта обещават, че "ще се даде възможност на всеки гражданин или гост на България да отправи своите очаквания, надежди и пожелания за бъдещето на обединена Европа, като саморъчно напише върху прясна глинена тухла кратко послание на своя език". Справка в Търговския регистър показа, че управител на "Ес Ти Би комюникейшънс" е Велимира Костова.

 

ЕТ "Мултфилм - Георги Димитров" е поискал 68 000 лв. за проекта "Жив килим от български рози под звуците на Балканите". Идеята ще бъде финансирана с 39 000 лв., защото е силно адмирирана от комисията. "Заслужава адмирации идеята килимът да изобразява типично български мотив, кореспондиращ с логото на председателството. Проектът има потенциал за отразяване не само от българските, но и от акредитираните чуждестранни журналисти и ще се превърне в събитие, което ще допринесе за имиджа на страната ни“, са мотивите на журито да одобри проекта. То препоръчва още "килимът да се експонира пред НДК, а не пред Народния театър, за да бъде направена визуалната връзка със седалището на председателството и да бъде видян от повечето делегати.

 

За шоуто със сапунените мехури пък са отпуснати 5 000 лв. на Коле Китанов от театър „Ателие 313“.

 

Сред получилите финансиране за 40 000 лева е проект "Скритите букви", който предвижда създаване на оригинален културен и литературен маршрут, свързващ 30-те букви от българската азбука с 30 от най - знаковите места в София и 30 произведения от съвременната българска литература.

 

В края на миналата година избухна и скандал с един от одобрените проекти от фонд „Култура“. Музикантът и столичен общински съветник Венци Мицов обърна внимание на детайлите в социалните мрежи. С ирония той отбелязва разхищението на средства по съмнителни проекти и обръща внимание на одобреното предложение на фирма "Интерпартс".

Проектът е за улица на занаятите "Песента на колелетата", на която ще се правят мартеници и ще се издават баджове с калиграфски надписи на кирилица на делегатите пред НДК. "Интерпартс"АД поискало 89 920,50 лв. за реализацията му, но получава "само" 53 900 лв. Предвидено е "едно голямо събитие: Откриването е на 12 февруари с джаз изпълнения на очакван партньор "Ева квартет". Ще гостуват 6 занаятчии, които ще направят демонстрация".

 "Понеже е намесено името на "Ева квартет", няма как да не реагирам (по обясними причини). Та нямаме представа как и защо то присъства там. Квартетът НЕ кандидатства по никакъв начин. Дори НЕ знаем кои са "Интерпартс" АД, които са написали - "очакван партньор" Ева квартет. Да не говорим, че Ева квартет е вокална формация, която изпълнява фолклор, а не джаз", реагира в социалните мрежи музикантът и композитор Костадин Генчев.


"Конкурентното предимство на този проект е цялостното представяне на българските традиции и занаяти, обединени от идеята за възрожденската чаршия, модерно интерпретирана със средствата на съвременната сценография. Идеята е да се оформи постоянно експозиционно пространство в НДК в рамките на тези 4 месеца, което делегатите да припознаят като място за срещи, начин да "избягат" от заседателните зали и да прекарат малкото си свободно време, докосвайки се до българската култура, заслужава адмирации.

Общо 22 000 души ще преминат през фоайетата на НДК и на практика всеки от тях ще има възможност да се запознае с експозицията, като в същото време ще има разнообразие и надграждане чрез предвидените демонстрации. Заложената интеракция с публиката прави проекта жив и запомнящ се. Проектът допринася и за промотиране на туризма и предприемаческия потенциал на българските занаяти", пише в мотивите за одобряването на проекта.

 

В търговския регистър не съществува дружество "Интерпартс" АД, a само едноименно ЕООД, чиято дейност е търговия, туристически услуги и транспорт. Собственик на едноличното дружество е Орнела Иса.

 

Председател на Управителния съвет на фонд "Култура", под чиято шапка е културният афиш, е министър Боил Банов. Проектите са били оценявани на две фази - 9-членна комисия с председател проф. Боян Биолчев чрез точкова система е изготвила списък с финалисти, а крайните решения, включително за размера на финансирането, са взети от Управителния съвет на фонда, все още не е ясно кои са останалите осем членове на комисията.

 

Оспорваният избор на проекти за културната програма на българското европредседателство остава свършен факт и няма да бъде преразглеждан.

 

Отхвърлени участници в конкурса се възмутиха от някои решения на комисията и написаха писмо до Европейската комисия с настояване да направи проверка. От Брюксел обаче са отговорили, че фонд "Култура" е българска, а не европейска организация. "Поради факта, че средствата по фонда не са европейски, няма и компетентни европейски институции, които да бъдат сезирани", се казва в отговора на ЕК, който беше разпространен вчера от писателя и художник Борис Роканов в социалната мрежа.


От категорията

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Илхан Кючюк: В понеделник правим протест пред външно министерство на Австрия за Шенген

Илхан Кючюк: В понеделник правим протест пред външно министерство на Австрия за Шенген-1593865850.png

Няма да се кандидатирам за председател на ДПС. Смятам, че съм фокусиран в друга ...

2 дек. 2023 | 22:45

Готвени промени: Декларация за придружителите на непълнолетни след 22:00 ч.

-1430322317.jpg

Документът е публикуван за обществено обсъждане, което е предвидено да продължи ...

2 дек. 2023 | 22:30

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25