През следващия месец е планирано да пристигнат 11 товара с общо количество от 4,3 тераватчаса

През следващия месец е планирано да пристигнат 11 товара с общо количество от 4,3 тераватчаса

Рекордно натоварване на терминала в Ревитуса след спирането на руските газови доставки за България

6739 | 13 май 2022 | 11:27

Възможностите за снабдяване на регионалния пазар през Гърция ще се разширят с изграждането на плаващ терминал за втечнен газ от компанията „Газтрейд“ в Александруполис, който се планира да заработи в края на 2023 г.


До рекордни равнища се очаква да достигне през юни натоварването на терминала за втечнен газ в Ревитуса край гръцката столица Атина, съобщи АНА-МПА, като се позовава на плановете на гръцкия газопреносен оператор ДЕСФА.

 

Натоварването на терминала вече е високо, защото гръцки, но и български компании се ориентират към доставки на природен газ, за да заменят руския газ, който беше прекъснат в България, или за да се подсигурят в случай на евентуално спиране на доставките в бъдеще.

 

Според графика през следващия месец е планирано да пристигнат 11 товара на компаниите „Elpedison“, „MORE“, „МЕТ Енерджи“, ДЕПА (гръцката газова компания) и „Митилинеос“ с общо количество от 4,3 тераватчаса. Това ще бъде нов рекорд за натоварването на терминала. Според данни, оповестени от ДЕПА при консултациите за инсталирането на нов плаващ резервоар в Ревитуса, предишният рекорд е бил отбелязан през януари 2020 г., когато в терминала са били разтоварени количества природен газ с еквивалент от 4,2 тераватчаса енергия.

 

През първото тримесечие на 2021 г. в Ревитуса са пристигнали общо 5,43 тераватчаса втечнен природен газ, а през същия период тази година – 9 тераватчаса. 

 

Управителният съвет на ДЕСФА реши миналата седмица да пристъпи към наем на плаващ резервоар. Според информациите поръчката е била възложена на компанията „Газлог“ (Gaslog). Резервоарът ще бъде инсталиран през юли и ще има капацитет от над 150 хиляди кубични метра. В момента съществуващите три резервоара имат капацитет от 225 хил. куб. м. Според запознати с пазара инсталирането на нов резервоар ще улесни разтоварването на доставки от спот пазара на по-добри цени.

 

В условията на енергийна криза и особено на прекъсването на руските газови доставки за България Ревитуса се превръща в ключов елемент не само за гръцкия, но и за регионалния пазар на природен газ, отбелязва агенцията.

 

Възможностите за снабдяване на регионалния пазар през Гърция ще се разширят с изграждането на плаващ терминал за втечнен газ от компанията „Газтрейд“ в Александруполис, който се планира да заработи в края на 2023 г. (има информации за усилия сроковете да бъдат съкратени с поне шест месеца – б.ред.). Планира се израждането на още три подобни съоръжения – втори терминал на „Газтрейд“ в Александруполис, още един край Атина на „Elpedison“ и на „Диорига газ“ в Коринт, Южна Гърция.

 

 

Източник БТА


ОЗК

От категорията

Инж. Севдалин Желев: В момент на война и криза всеки мегават, произведен от въглища, е ценен

Инж. Севдалин Желев: В момент на война и криза всеки мегават, произведен от въглища, е ценен-1647599489.jpg

С нашите инвестиции даваме своя принос към изпълнението на целите на ...

27 май 2022 | 15:10

Хакерска атака срина сайта на КЕВР

Предложенията за поскъпване на парното и топлата вода-1653646758.jpg

Там вчера бяха публикувани заявленията на топлофикациите за драстично по-високи ...

27 май 2022 | 13:17

Азия за пръв път изпревари Европа по обем закупен руски петрол

Китайски фирми наемат повече танкери за превоз на суровината-1512768865.jpg

Китайски фирми наемат повече танкери за превоз на суровината

27 май 2022 | 17:36

КЕВР иска с 39,26% по-скъпо парно и с 3,3% по-скъп ток

КЕВР иска с 39,26% по-скъпо парно и с 3,3% по-скъп ток-1648629177.jpg

Основните причини за предлаганото увеличение на цените са четирикратно ...

27 май 2022 | 16:01