Снимка: БТА/АП

Той току-що спечели първичните избори през 2024 г., заяви лаконично тв-коментаторът Джак Пъсоубик

Републиканците се сплотяват около Тръмп, след като ФБР обискира имението му във Флорида

4697 | 11 авг. 2022 | 13:49

Губернаторът на Флорида Рон Десантис, най-силният му съперник за номинацията на републиканците за вота след 2 г, нарече администрацията на Джо Байдън "режим" - квалификация, използвана за властите в държави като Сирия и Северна Корея


Малките пукнатини в политическата подкрепа в Съединените щати за бившия президент Доналд Тръмп се разширяваха през голяма част от тази година. Обаче, след като Федералното бюро за разследване (ФБР) обискира имението на милиардера във Флорида, Републиканската партия бързо се сплоти зад него, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това определено не е изненада. В епохата на "постистината", чийто водещ символ е именно самият Тръмп, фактите остават на заден план за сметка на емоциите и псевдоаргументите, изопачаващи реалността. Избирателите от своя страна преценяват кое е вярно според тях най-вече в зависимост от своите политически пристрастия.

Проучване на общественото мнение, проведено в края на юни от социологическия институт НОРК към Чикагския университет по поръчка на АП, показа ясно разделителната линия по въпроса дали Тръмп е виновен за смъртоносния щурм на Капитолия на 6 януари миналата година от негови привърженици, представители на крайната десница и последователи на конспиративни теории: цели 86 процента от демократите, но само 10 на сто от републиканците смятат, че бившият президент на САЩ носи наказателна отговорност за размириците и трябва да бъде съден.

Само допреди няколко дни недоволни привърженици на Голямата стара партия вече се оглеждаха за потенциални нови нейни кандидати за президентските избори през 2024 г. Няколко лидери на републиканците започнаха да обмислят дали да се изправят срещу 76-годишния Тръмп за партийната номинация. А републикански донори се оказаха в неудобно положение от разкритията на комисията на Конгреса, разследваща щурма на Капитолия, за ролята на бившия президент, отказал да признае поражението си на изборите през ноември 2020 г. и подстрекавал своите привърженици да протестират.

Голямата стара партия обаче бързо се сплоти зад Тръмп след обиска, проведен в понеделник. ФБР претърси шикозното имение на милиардера в Мар-а-Лаго, в югоизточния Флорида, за да търси документи, които той задържал незаконно, след като напусна президентския пост през януари 2021 г.

"Тръмп току-що спечели първичните избори (на републиканците за президентските избори) през 2024 г.", заяви лаконично подкрепящият го телевизионен коментатор Джак Пъсоубик.

Голямата стара партия се опитва да представи Тръмп като жертва на едно действащо, водено от политически мотиви, министерство на правосъдието, нищо че заповедта за обиск е била одобрена от федерален съдия, отбелязва АП.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис, който вероятно е най-силният му потенциален съперник за номинацията на републиканците за изборите след две години, нарече администрацията на президента демократ Джо Байдън "режим" - квалификация, използвана по принцип за властите в държави като Сирия и Северна Корея. Десантис определи обиска като "поредната ескалация на използването на федерални агенции като оръжия срещу политически опоненти на режима".

В своите критики републиканците обаче "забравиха", че при престоя на Тръмп в Белия дом министерството на правосъдието бе "наводнено" с представители на тяхната партия. Сега критикуваният директор на ФБР Крис Рей оглави агенцията през 2017 г., а преди това бе на висок пост в правосъдното министерство, все при управлението на бившия президент.

Администрацията на Байдън каза, че не е знаела предварително за обиска.

Тръмп има още редица проблеми с правосъдието. Вчера милиардерът бе извикан от главния прокурор на щата Ню Йорк, за да даде показания по разследване на бизнес практики на своето семейство. След това той каза, че се е възползвал от конституционното си право да не отговори на зададените му въпроси.

Въпреки съдебните си неволи Тръмп получи силна подкрепа от републиканците - поредното доказателство, че държи здраво партията в своята хватка. АП обяснява този факт със способността му да се възползва от недоволството на мнозина републикански избиратели от правителството и други институции.

Тръмп бе подкрепен дори от редица свои потенциални съперници за номинацията на Голямата стара партия за президентските избори през 2024 г. Освен Рон Десантис, Крис Кристи също изрази безпокойства във връзка с обиска, макар да използва далеч по-балансиран език.

Сред сравнително малкото водещи републиканци, които запазиха мълчание във вторник, бяха лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, който в частни разговори насърчава партията да остави зад гърба си ерата "Тръмп", и представителката Лиз Чейни, която има главна роля в комисията на Конгреса, разследваща щурма на Капитолия.

Бившият президент на САЩ си остава най-влиятелният глас в Голямата стара партия, отбелязва Ройтерс. При това според някои наблюдатели обискът на ФБР може да засили още повече позициите му сред републиканските избиратели.

Самият Тръмп в типичен стил се възползва от случая, за да се представи като жертва на политическо преследване, както изглежда, с мисъл за битката за Белия дом след две години. Бившият президент на САЩ, който продължава да твърди, че победата му на президентските избори през 2020 г. е била с отнета с измами, незабавно осъди обиска в понеделник, а на другия ден разпространи видеозапис, типичен за предизборна кампания.

"Няма планина, която да не можем да изкачим, няма връх, който да не можем да покорим, няма предизвикателство, с което да не можем да се справим. Няма да се огънем, няма да се пречупим, няма да отстъпим", каза Тръмп.

Видеото е може би е най-силният негов намек, че планира да се кандидатира отново за президент през 2024 г., отбелязва Ройтерс. "Най-доброто предстои", каза многозначително Тръмп, преди да призове в края на записа за набиране на средства.

Преди обиска съветници на милиардера го призовавали в частни разговори да изчака междинните избори за Конгрес през ноември, преди да обяви, че ще се бори за Белия дом. Някои от тях обаче вече го съветват да потвърди плановете си още преди вота, отбелязва АП.

Подкрепените от Тръмп кандидати спечелиха произведените на 2 август - още преди обиска, - първични избори за определяне на кандидати на републиканците за гласуванията на 8 ноември. Това потвърди уникалния по рода си статут на бившия американски президент в неговата партия, която той разби и изгради наново по свой модел през последните седем години, посочва АП.

Републиканците впрочем имат всички шансове да отнемат от демократите контрола върху двете камари на Конгреса след пандемията от новия коронавирус и предизвиканата от нея икономическа криза, последвана сега от невиждана от десетилетия инфлация, която се отрази сериозно на бюджета на американските домакинства. Така поне показват проучвания на общественото мнение, обобщени от специализирания сайт RealClearPolitics.

Още повече че междинните избори за Конгрес по правило са неуспешни за партията на действащия президент.

Според проучвания на общественото мнение повече от половината американци смятат, че Тръмп трябва да бъде съден заради ролята си в мрачните събития на 6 януари миналата година, но че в същото време трябва да получи право да се кандидатира отново за най-високия пост. 53 на сто от участниците в анкета, проведена от Центъра за американски политически изследвания към Харвардския университет и публикувана на 1 август във в. "Хил", например искат Тръмп да бъде съден. В същото време 54 процента от респондентите искат той да бъде допуснат до участие в президентските избори.

Конституцията на САЩ не забранява на хора, срещу които има повдигнати обвинения, да се кандидатират за Белия дом, припомня Би Би Си. Тя всъщност е доста лаконична по въпроса, като постановява, че кандидатите трябва да са родени в Съединените щати, да са навършили 35 години и да са живели постоянно в страната през последните 14 години.

В същото време закон, който предвижда до три години затвор за злоупотреба с държавни документи, забранява на хора, осъдени по него, да заемат федерални постове. Някои правни експерти обаче коментираха, че е малко вероятно тази клауза да издържи при обжалване или изобщо да бъде приложена, като подчертаха, че единствените критерии за кандидатиране за президент си остават гражданството, възрастта и местожителството, посочва Би Би Си.

За момента не е ясно дали ще бъдат повдигнати обвинения на Тръмп.

Редица демократи обаче са уверени, че бившият президент на САЩ не би имал шансове да бъде избран, ако бъде съден.

"Признавам, че прилагането на закона (забраняващ заемането на федерални постове) спрямо президент би било правно предизвикателство“, призна Марк Елайъс, водещ адвокат на партията по изборните въпроси, цитиран от Би Би Си. В същото време той подчерта, че самата "идея кандидат да бъде съден по време на (предизборна) кампания" би разтресла американската политика из основи.

Сам Нънбърг, бивш съветник на Тръмп, обобщи, че обискът, проведен от ФБР, почти със сигурност ще засили позициите му на първичните президентски избори на републиканците, особено сред онези гласоподаватели, които са започнали да клонят към Десантис. Ако в крайна сметка на милиардера обаче бъдат повдигнати обвинения по федерален закон, а Нънбърг очаква да се случи точно това, шансовете на Тръмп да привлече по-широк кръг избиратели на самите президентски избори според него ще намалеят чувствително, отбелязва АП.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?-1642944500.jpg

Дали пак няма да ни сервират нов проект, този път роден в Брюксел? Или ...

27 септ. 2022 | 12:21

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Димитър Недков: Президентът превръща България в генерал-губернаторство на ЕС…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Да поканиш на откровено пиар-мероприятие и то с “мирис на газ”, председателката ...

27 септ. 2022 | 17:06

Най-важното

ПП трябва да дадат информация за какво държавата изхарчи 9 млрд. лв. през декември 2021 г.

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Всички само обещаваха, ние направихме конкретни неща за Северозапада, заявява тя

Нинова: Бойко плаши, че няма да има пари за пенсии. Няма, ако ги дадете с Радев за нови самолети

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин, където продължи обиколката си в страната-Liderat-na-BSP-Korneliya-Ninova-vav-Vidin--kadeto-prodalzhi-obikolkata-si-v-stranata_1664285320.jpg

Страната има нужда от стабилно управление и предвидимост, категорична е лидерът ...

27 септ. 2022 | 16:26

Държавата има нужда от сигурност и стабилност в това кризисно време, категоричен е той

Карадайъ в Якоруда: Дойде времето на ДПС. Имаме план и програма за изход от кризата
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664293260.jpg

Когато бяхме на власт, достигнахме най-добрите икономически резултати - 7% ръст ...

27 септ. 2022 | 18:38

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39

Ако Украйна загуби, това ще бъде лошо за всички нас, заяви генералният секретар

Столтенберг: Путин допусна стратегическа грешка. Ако използва ядрено оръжие, ще има тежки последици

Йенс Столтенберг-1647361042.jpg

Войната в Украйна е нещо лошо, но по-лошо би било, ако започне пълномащабна ...

27 септ. 2022 | 21:22

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим, добави той

Георги Георгиев: За 1 година начело на СОС превърнах 12 свои лични каузи в 12 общи решения за София

Георги Георгиев: За 1 година подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим-Georgi-Georgiev--Za-1-godina-podobrihme-gradskata-sreda-i-zhivot-na-sofiyantsi--Prodalzhavame-da-rabotim_1664279870.jpg

Под негово ръководство Столичният общински съвет набляга на темата за ...

27 септ. 2022 | 14:10