Ревизиите на служебните кабинети - пушилки, хуморески за деца, кокошарски истории

Преди осем години с апломб започна разследване на Авиоотряд 28. И завърши с едни фастъци

Ревизиите на служебните кабинети - пушилки, реваншизъм или възмездие

4540 | 13 май 2021 | 17:48

Борисов осъди Сидеров, който твърдеше, че е изнасял пари в офшорки с правителствени самолети


"Призовавам ви да разровите всичко, което има по министерствата", каза бившият премиер Бойко Борисов преди четири години, когато предаваше властта на служебния министър-председател Огнян Герджиков. Юристът веднага му отговори: „Не смятам да ви скършвам хатъра“.

Вчера, когато отново предаваше щафетата на служебен премиер, този път Стефан Янев, Борисов заяви: „Аз съм насреща!“ може би подготвен от думите на президента Румен Радев „разкрийте истината за състоянието на държавата“. По-късно президентът уточни пред медиите, че не е говорил за ревизия, а за „установяване на истината“.

Президентът не за пръв път дава подобно поръчение. При встъпването в длъжност на проф. Огнян Герджиков и неговото правителство в края на януари 2017 г., държавният глава поръча анализ на състоянието на държавата.

Какво излезе на практика от действията на кабинета „Герджиков“?

Много шум и дело, което после катастрофира в съда. Затова още тогава лидерът на „Да, България“ Христо Иванов оприличи ревизията на Герджиков на „хумореска за деца“.
Делото – срещу военния министър във втория кабинет на Борисов – Николай Ненчев, приключи преди дни. Той беше окончателно оправдан за ремонта на МИГ-29.

А всичко започна с апломб. Стефан Янев, военен министър преди четири години в кабинета на Огнян Герджиков, първоначално обяви за 100 скандални случая с военни поръчки. Но няколко дни по-късно те се стопиха на 9 – 10. А до съд стигнаха само МИГ-овете.

Докладвайки анализа за състоянието на държавата преди четири години служебният премиер тогава не можа да се похвали с нищо по-значително. „Изровеното“ спокойно може да мине в графата кокошкарски истории.

 

Най-тежките провинения на предшествениците се оказаха забавени обществени поръчки. И то не такива за милиони и милиарди.

Здравното министерство, например, забавило застраховането на санитарните автомобили. Икономическото пък залагало дискриминационни условия в техническите спецификации при офертите.


В делата на МВР и министерството на земеделието беше обявена опасност от спиране на евросредства, но до това не е стигна, явно в Брюксел са преценили друго, преглеждайки списъка с нарушенията.

Обществото чакаше да се разкрият схеми за милиарди или поне стотици милиони, което да съответства на задача, дадена от президент на премиер. Но не стана.

Борисов беше спокоен при предаването на властта на сега на12 май. Може би, защото не го проверяват за първи път.

През 2013 – 2014 г. по времето на премиера Пламен Орешарски, дошъл на власт след "Борисов1" в парламента имаше цяла анкетна комисия, която „разследваше“ правителствения Авиоотряд 28. По време на парламентарен контрол Орешарски заявява, че правителството на Борисов е изразходвало 3 млн. лв. за гориво на Авиоотряд 28.
„Натъкнах се на редица слабости в системата за отчетност на заявките за полети с Авиоотряд 28“, разказа тогава Орешарски на депутатите. „Слабостите“ едва ли са огромното престъпление, очаквано от публиката, която лидерът на „Атака“ Волен Сидеров бе подгрял с бомбастично съобщение. Сидеров обяви, че с военни и правителствени самолети Борисов е изнасял милиарди левове в офшорни сметки в Ливан. Лидерът на ГЕРБ обеща да го съди. И три години по-късно го осъди.

Сред килограмите хартия, които минаха през очите на ревизорите, накрая като нередност останаха само фъстъците, които били сервирани на борда на правителствения фалкон. Голяма нередност! Излезе и друго – световните кинозвезди Джон Траволта и Арнолд Шварценегер също летели с Авиоотряд 28.

Докато не беше премиер в този период Борисов бе разпитван в следствието, но по други сигнали. Интересът на следователите предизвика случаят „Мишо Бирата“, който изтече в медиите през януари 2011 г. Тогава бе публикувана стенограма на телефонен разговор между Борисов и шефа на митниците по онова време Ваньо Танов. Чува се как Борисов иска да се спре проверка в пивоварната, като казва, че е поел ангажимент "да не закача" Мишо Бирата.

В същия период Борисов и бившата му приятелка Цветелина Бориславова бяха проверени и от НАП и прокуратурата по сигнал за финансови и данъчни престъпления. Отново нищо.

От второто служебно правителство на Радев обаче можем да очакваме, че то ще бъде по-амбициозно. А и президентът Радев сигурно си е направил изводите защо кабинетът на проф. Герджиков не успя да извади "скелетите от гардероба" на второто правителство на Борисов. Дори не „светна“ достатъчно ярко с фенерчетата, за да се види ясно има ли въобще скелети или не.

В правителството на Стефан Янев са амбициозни хора като Бойко Рашков и проф. Янаки Стоилов. Рашков добре познава системата на правосъдието и вътрешните работи и знае къде са „тесните й места“. А Стоилов е свикнал на гледа мащабно на нещата и не би се заловил с дребнотемие.

Премиерът Янев също е човек с амбиции.

Аз съм човек, който не дава напразни обещания, но залагам целия си авторитет, жизнения си опит, градени с години за това, че ще работя почтено при спазването на върховенството на закона и в интерес на обществото. Това ще очаквам и от служебните министри“, обяви той при представянето на кабинета от президента Радев.

Още от първия работен ден на министрите става ясно, че те са запретнали ръкави.

Янаки Стоилов обяви, че правосъдното министерство ще провери твърденията на Илчовски за издевателства над затворник. Това е силно „фенерче“, което ще освети казаното от бизнесмена Светослав Илчовски в парламентарната комисия по ревизията или със светлината на истината, или – напротив, ще бъде първият сигнал, че не може да му се вярва.

Финансовият министър Асен Василев пък поиска 7 - 10 дена срок, за да разбере както е състоянието на финансите - ще има ли пари за пенсионерите, за подпомагане на бизнеса. Има ли въобще пари в държавната хазна.

Министрите на Янев явно са твърдо решени да не изглеждат смешни в края на управлението си, както изглеждаха колегите им от екипа на Герджиков. Но в същото време ще внимават действията им да не изглеждат като реваншизъм, защото това едва ли ще отекне добре сред обществото. То очаква справедливост в своя полза, а не разчистване на сметки в полза на политическия елит.

Ситуацията, в която действа вторият кабинет на Радев е различна от тази, в която оперираше първият. Преди четири години Радев бе току-що встъпил в длъжност президент, а сега е изправен пред избори, на които ще защитава поста си. Той не може да си позволи вторият му служебен кабинет да завърши с катастрофа каквато бе казусът с грипените за първия.

Защото един такъв скандал ще му донесе големи негативи – президентските избори са съвсем скоро.


От категорията

Първата седмица на кампанията: Води се Сталинградска битка за всеки пост и всеки процент!

Предизборна кампания-1624018116.jpg

Нинова и Карадайъ са всекидневно на терен. Приоритет за БСП е повишаване на ...

18 юни 2021 | 15:04

Александър Дугин: След срещата на Путин и Байдън. Кой ще рухне първи?

Александър Дугин-1624119146.jpg

Байдън не е американски президент. Той е либерал и глобалист и държи на ...

19 юни 2021 | 12:20

Огнян Минчев за позицията ни към РСМ: Бием се в гърдите, но ни липсва прагматизъм

-1546070674.jpg

Нямаме потенциала на държавници, на лидери, на дипломати да направим нещата ...

20 юни 2021 | 14:33

Владимир Шопов: Западът се притеснява от задълбочаващото се сътрудничество между Русия и Китай

Владимир Шопов-1579342857.jpg

Според политолога Пекин ще се опитва да тества реалната функционална сплав ...

19 юни 2021 | 15:57