Москва категорично подчерта, че хората на полуострова са решили бъдещето му чрез референдум

Резолюция на ООН, внесена с подписа на България: Русия да изтегли незабавно армията си от Крим!

8280 | 8 дек. 2020 | 19:32

Представителят на Украйна, който представи текста, заяви, че като окупира полуострова и го превръща в преден боен пост, Руската федерация нарушава международното право и Устава на ООН


Генералната асамблея на ООН "призова Руската федерация, като окупационна сила, незабавно, напълно и безусловно да изтегли военните си сили от Крим и да прекрати временната си окупация на територията на Украйна без забавяне", съобщава на сайта си световната организация, цитирана от "Сега".

Участниците в 75-ата сесия на Общото събрание на ООН приеха резолюция относно проблемите "с милитаризацията на Автономна република Крим и град Севастопол, Украйна, както и на части от Черно и Азовско море“.

Резолюцията беше подкрепена от 63 държави, 17 бяха против, включително Армения, Беларус, Китай, Киргизстан и Русия, други 62 се въздържаха.

Резолюцията, която е под кодовото A/75/L.38/Rev.1 не е юридически обвързваща, но се счита, че е от политическа важност. Тя е внесена от 40 държави, включително и България. От родното външно министерство подминаха с мълчание молбата на "Сега" за коментар на българската позиция.

Останалите вносители са Албания, Австралия, Австрия, Белгия, Канада, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Грузия, Германия, Унгария, Исландия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Северна Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Молдова, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция, Турция, Украйна, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия и Съединените американски щати.

С резолюцията се призовава Русия и да спре набирането на жители на Крим във въоръжените сили на РФ в нарушение на международното хуманитарно право, както и да се откаже от „милитаризацията“ на полуострова.

Представителят на Украйна, който представи текста, заяви, че като окупира Крим и го превръща в преден боен пост, Руската федерация нарушава международното право и Устава на ООН, пише още в съобщението на световната организация по повод резолюцията. Нарастващото военно присъствие на Москва на полуострова представлява заплаха за мира и сигурността далеч извън Черноморския регион, добави той.

В обяснение на позиция преди гласуването представителят на Руската федерация подчерта политизирания характер на проекта. За трета година, каза той, Асамблеята се занимава с текст, внесен от Украйна, въпреки че хората от Крим вече са решили бъдещето му чрез референдум.

 


Намери своята история

От категорията

Тръмп подновява масовите митинги през юни

-1610038399.jpg

През март бившият президент заяви, че възнамерява след междинните избори в ...

14 май 2021 | 09:50

Без маска: Отпадат ограничения за ваксинираните в САЩ

-1617954303.png

Президентът Джо Байдън нарече велик ден за Америка решението за отпадането на ...

14 май 2021 | 09:30

Само Чехия и САЩ в списъка с неприятелски страни на Русия

-1560322488.jpg

Според документа, Чехия може да наема за работа в своето посолство не повече от ...

14 май 2021 | 19:26

Путин: Украйна се превръща бавно, но сигурно в антипод на Русия

-1620545381.jpg

Москва ще реагира своевременно на заплахите за страната, произтичащи от ...

14 май 2021 | 16:55