Хубавата и гласовита певица Дения Пенчева, една от големите надежди във фолклорното ни изпълнителско изкуство, е на сцената от малко момиченце. Още преди да тръгне на училище, тя пее в „Радиодеца“ при БНР, по-късно и в други формации. Става солистка на младежката група на ансамбъл „Чинари“, а прочутата Гуна Иванова пет години е била неин вокален педагог. През 2010 г. излиза албумът й „Сън сънувах“ с дивни песни от различни фолклорни области, не закъсняват и наградите.
Но чаровницата прави и много други неща: завършва актьорско майсторство за музикален театър и поп и джаз пеене в НБУ. Магистратурата й е продуцентство и креативна индустрия във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. И това не е всичко. Дения Пенчева развива и бизнес с дизайнерски обувки с кристали. Тя налага собствена марка - Crystal Shoes Denia, и сама създава моделите за нея, а сред клиентките й са някои от най-успелите дами у нас.
Енергичната млада жена с удоволствие намира време и за кулинарни сюрпризи, с които радва близки и приятели. Една от изпитаните си рецепти тя предлага и на читателите на рубриката „Гурме“.
Необходими продукти
1 ч. ч. ориз
1 глава лук
3 скилидки чесън
700-800 г морски дарове - в случая използвах миди, калмари, скариди и предварително сварен октопод
5-6 бр. рулца от раци
2 с. л. масло
2 с. л. зехтин
1/2 ч. л. настъргана кора от лимон
сол, черен пипер и лимонов сок
резенчета лимон за сервиране
Начин на приготвяне
1. Измитият ориз се слага на котлона с 2 ч. ч. вода и 1/2 ч. л. сол. Щом заври, се оставя да къкри за 3-4 минути. След това оризът се измива на течаща вода и се оставя настрани. Той не е сварен напълно, но това ще стане, след като се добави към морските дарове.
2. В 2 с. л. масло се задушават нарязаните на ситно лук и чесън. Морските дарове се измиват и нарязват на парченца. Ако се използват замразени продукти, не бива да се размразяват напълно. Измиват се, за да падне образувалият се лед, и се добавят към лука. Те ще пуснат доста вода, която по-късно ще се поеме от ориза. Задушават се 7-8 минути.
3. Към тях се добавя оризът и всичко се разбърква добре. Ако се използва пушена риба, сега е моментът да се добави. Оставете 2-3 минути да къкри и изключете котлона, но не махайте съда от него.
4. Добавят се, без да се размразяват, нарязаните рулца от раци, сол и черен пипер.
5. Когато оризът поеме цялата течност, съдът се маха от котлона. Ястието се поръсва с настъргана кора от лимон, 1-2 ч. л. лимонов сок и 2 с. л. зехтин. Ризотото се сервира топло с парченца лимон.
* Най-добре е да се използва дълбок тиган с незалепващо дъно или уок. Може да се добави и малко пушена риба.