Кадър: Нова тв

Учители привикват учениците за писмени изпитвания, пишели неправомерно отсъствия

Родители алармират: Заплашват децата ни, че ще повтарят, защото искат да учат онлайн (ВИДЕО)

4122 | 21 дек. 2021 | 20:33

От гражданската организация „Родители за безопасно образование” казват, че ежедневно получават сигнали от родители, че децата им са дискриминирани заради избора да са в електронна среда


Напрежение заради COVID режима в училищата. Родители твърдят, че има двоен стандарт към учениците, които са избрали онлайн обучение спрямо тези, които ходят присъствено. По думите им учители дори заплашвали децата, че няма да завършат годината, предава Нова тв.

Сигналите са от родители, които са избрали децата им да учат в електронна среда през цялата учебна година - по здравословни причини или от притеснение заради пандемията.
В момента така се обучават и всички деца, чиито родители не са съгласни с тестването веднъж в седмицата. Условието е да се извършва т.нар. хибридно обучение - едновременно да се преподава урокът в класната стая и онлайн.

Към екипа на NOVA се обърна майка от Русе, избрала детето ѝ да се обучава онлайн още от старта на учебната година. Не иска да разкриваме коя е от страх да не се отрази на детето ѝ. Жената твърди, че учителите имат различно отношение към учениците, останали вкъщи.

„Когато те искат да вземат участие, не им дават такова право. Те са пасивни слушатели по някои от предметите, по други - не ги включват. Според мен целта е да ги принудят да се върнат присъствено”, смята родителят.

Стигнало се е и до заплахи към децата, че няма да завършат годината и ще отучват през лятото. „Казват, че няма да им приключат първия срок, няма да им признаят контролни и класни. Следователно - през цялата лятна ваканция или някаква голяма част от нея, те ще бъдат присъствено на училище”, допълни майката, пожелала анонимност.

От гражданската организация „Родители за безопасно образование” казват, че ежедневно получават сигнали от родители, че децата им са дискриминирани заради избора да са в електронна среда.

„В момента са привиквани за писмени, присъствени изпитвания в училище, което нарушава наредбата. Също така - абсолютно неправомерно се пишат отсъствия. Децата в момента са оставени изключително на самоподготовка”, коментира Цветелина Димитрова.

Според Цветелина дотук се е стигнало заради учениците, отказващи тестване, които автоматично също преминават в задължително онлайн обучение.

„Ние предупредихме министър Денков, че това ще се случи. Това са деца, които са в обучение в електронна среда по избор, а не защото са отказали тестване. В момента всички са под общ знаменател, което не е редно”, добави Димитрова.

Не е редно едни ученици да бъдат изпитвани онлайн, а други присъствено, смята образователният министър акад. Николай Денков. Преценката обаче остава на учителите.

„Когато наближи периодът на изпитите, а ние сме в него, според мен учителите имат право да поставят известни условия, защото трябва и децата да имат усещането, че всички са изпитвани по един и същи начин - справедливо”, уточни министърът.

Тепърва ще се решава ще има ли промени в лятната ваканция и ще започва ли годината преди 15 септември, заяви Денков. Чака се решение и на предложението заплатите на учителите да се увеличат с 13,5%.

„Поискали сме увеличение на учителските заплати, така че те да бъдат в рамките на това, което е записано в коалиционното споразумение - около 125% от средната работна заплата”, уточни акад. Денков.

Заделени са и допълни средства за транспорт, извънкласни дейности и квалификация на учителите, допълни министърът. Разговорът с финансовото министерство обаче предстои.

 Родители алармират: Заплашват децата ни, че ще повтарят, защото искат да учат онлайн

От гражданската организация „Родители за безопасно образование” казват, че ежедневно получават сигнали от родители, че децата им са дискриминирани заради избора да са в електронна среда

От категорията

Президентът не каза дали ще свика КСНС за РС Македония: Искам да чуя премиера (ВИДЕО)
(Видео)

Радев: Диалогът в управляващата коалиция е нарушен-1653297355.png

Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, ...

23 май 2022 | 12:15

Пристигнаха мощите на Кирил и Методий, Радев ги посрещна в храма „Св. Неделя” (ВИДЕО)
(Видео)

Президентът Румен Радев посрещна мощите на Сметите братя в храма "Света Неделя" Кадър: Нова тв-1653297696.jpg

Светите мощи на Солунските братя дойдоха от Света гора и бяха посрещнати на ...

23 май 2022 | 11:57

Габриел Вълков е новият председател на Младежкото обединение в БСП
(Видео)

Габриел Вълков е новият председател на Младежкото обединение в БСП-1653302069.png

Близо 300 на брой бяха делегатите на конференцията от всички области на България

23 май 2022 | 13:33

Никола Минчев: Най-добре е решението за Македония да бъде обсъдено в парламента
(Видео)

Никола Минчев: Най-добре е решението за Македония да бъде обсъдено в парламента-1653043124.png

Нека да стигнем дотам да има КСНС, да видим доклада на МВнР и той ще ни покаже ...

23 май 2022 | 13:23