Бившият държавен глава показва, че няма да бъде пенсионер на държавна издръжка

Росен Плевнелиев търси нова политическа роля. А старата десница има нужда от обединител

13340 | 30 окт. 2017 | 16:14

Президентът (2012 - 2017 г.) може би може да обедини разпокъсаното дясно, но трябва веднага да започне работа на терен. Само с медийни изяви не става


Какво означава засилената медийна активност на президента (2012 – 2017 г.) Росен Плевнелиев? Този въпрос не може да не си зададе всеки, който се интересува от политика в страната и който си спомня пътя, който извървя бившият държавен глава през последните десет години.

 

Плевнелиев влезе в полезрението на медиите и обществото с възхода на ГЕРБ през 2009 г., дойде от бизнеса, стана строителен министър и дълго време повтаряше - „не съм политик, бизнесмен съм“.

Може би тази отдалеченост от политическото е причина присъствието му на „Дондуков“ 2 да бъде запомнено не със собствени инициативи, а с включването му в хора на антируските ястреби в Източна Европа. Когато нямаш собствени политически идеи, а си се оказал на висок политически пост, винаги се намира някой, който да ти ги подскаже (това важи за всеки, не само за Плевнелиев).

 

Но това е минало.

Днес президентът (2012 – 2017 г.) все по-често влиза в злободневния политически дебат. Все повече става ясно, че Росен Плевнелиев не смята да става политически пенсионер, който се радва на пожизнен офис и издръжка от държавата. Че търси нова политическа роля.

 

Медийните му стрели вече удрят в една цел – президента Румен Радев. И то по двете основни прерогативи на държавния глава – националната сигурност и армията и външната политика.

В поредното си неделно интервю Росен Плевнелиев заяви, че действията на летците са противоконституционни. Става дума за отказа по-рано през седмицата на военните пилоти от базата в Граф Игнатиево да летят тренировъчно, защото се чувствали психологически непригодни за полет. Президентът Румен Радев ги защити - може би в него проговори летецът, като каза, че политиците искат летците да станат камикадзета. Но според Плевнелиев така държавният глава всъщност подкрепил противоконституционни действия.

Бившият стопанин на „Дондуков“ 2 укори наследника си и за позицията му по избора на нов боен изтребител. „Отгоре е Румъния, отдолу е Турция, Гърция, по-нагоре над Румъния е Полша, всички те са с F-16, всичките те са наши приятели, партньори и съюзници“, изрече многократно през лятото "ястребът" срещу Русия.

 

Плевнелиев не спести на Радев и критики за визитата при папапа, където в българската делегация не бяха включени представители на църквата. От президентската институция обясниха това с изискване на протокола на Ватикана, но на следващия ден бяха опровергани. От Ватикана.

И изводът на Плевнелиев от тези случаи бе, че „президентската институция губи тежест при Радев“.

 

Росен Плевнелиев атакува и най-важния форум, който може да свиква един президент – Консултативния съвет по национална сигурност. Нарече провал двете му последни сбирки по темата за корупцията. И направи извода, че в борбата с корупцията е налице тотален провал на целия политически елит.

 

В атаките на Плевнелиев срещу Радев няма хъс, няма агресия, но има постоянство. Той звучи спокойно, наставнически, насажда усещането, че е задължен да коментира нещо, което познава добре. С това Плевнелиев е различен от тона на другите критици на Радев и защитници на харт атлантическата линия от десния спектър. Повечето от тях не могат да излязат от дрехата на антикомунизма и простото отрицание по линията ляво/дясно, често с аргументи-заклинания от началото на 90-те. Но тези им изказвания също така събуждат рефлекси от началото на 90-те и следователно не докосват младото поколение, не му говорят нищо. Нещо повече, дори може да предизвикат досада, някое „Уффф!“ Следователно – това вече не работи. Трябва да се презареди.

 

Запитан с какво се занимава в момента, Росен Плевнелиев отговаря все по един и същи начин: „Вря и кипя в международните дела. Това е начинът, по който продължавам да бъда полезен на България, да представлявам България!“

Но с какво допринася за благото на държавата, факти няма.

 

Това, което се вижда е, че откакто е напуснал "Дондуков" 2, Плевнелив редовно се появява в медиите. И защитава едни и същи тези - критика към Радев, "бой" по Русия.

 

Изводът, който се натрапва е, че бившият държавен глава не смята да напуска българската политика. Той си търси ново място в нея. И е видимо коя ще бъде нишата, която си е харесал - в дясно, харт атлантически. Вижда се и знамето, което ще развее – на борбата с корупцията и срещу всички политици, които са на сцената сега. Неслучайно говори за провал на целия елит по тази тема (друг е въпросът, че и той е част от същия елит, след като от 2009 е министър, а после – президент). Тази политическа ниша в момента се „стопанисва“ от разпокъсаната десница, която има нужда от обединител. А и от презареждане.

 

Начело на политически субекти обикновено застават известни в политиката хора, които привличат около себе си „нови, свежи, неизхабени“ лица. Като нищо някои инженери на политически проекти са решили, че Плевнелиев може да бъде това „ядро“, около което да кондензира новата десница. Името на Плевнелиев никога не е забърквано в големи корупционни афери. Открит е, например, той сам съобщи за провала на брака си. Дори позволява това да се превърне в обществена дъвка. Имаме подобни примери и от Европа, и от САЩ. Има среди, в които такова поведение се харесва.

 

Друг е въпросът колко Плевнелиев се харесва в България и на българския избирател. Защото Плевнелиев финишира мандата си с най-ниския рейтинг сред българските президенти. И в момента не се радва на широко одобрение и всенародна подкрепа. Дори ГЕРБ, партията, която го издигна за президент, не даде политическа оценка на мандата му. Просто не го подкрепи за втори мандат, въпреки призивите от средите на традиционната десница. Симпатизантите на бившия държавен глава са точно в тези среди.

 

Слабото място на евентуалния политически проект с център Росен Плевнелиев е работата на терен, сред хората. Политикът по дифиниция трябва да може да говори с народа. Да стиска ръце, да се усмихва искрено, образно казано - "да гази в калта".

Това Плевнелиев не е доказал, че го може. Избирателят го е виждал само как слиза от мерцедес.

 

Затова задача с много неизвестни е дали Плевнелиев може да сглоби едно ново дясно, което да влезе в парламента и да се коалира с ГЕРБ. И да замени Обединени патриоти, например. Позициите на някои от тях по теми като Крим със сигурност дразнят "ястребите". А точно те, темите като Крим, са превърнати в "марка" за определени среди, с която се отбелязва принадлежност към "истинския" евроатлантизъм и западност.

 

Вярно, че евентуален нов десен субект, начело с Плевнелиев не е задача за утре. Но дори да е за един следващ момент, когато Бойко Борисов най-сетне изпълни заканата си да се кандидатира за президент, Плевнелиев вече трябва активно да работи на терен. Да обикаля страната, да търси привърженици сред хората, които са недоволни от сегашното положение в дясно. Които имат политическа позиция, но се чувстват непредставени в парламента.

 

С други думи - президентът (2012 - 2017 г.)  Росен Плевнелиев може би може да обедини разпокъсаната десница, но трябва незабавно "да обуе ботушите и да нагази в калта". Само с медийни изяви не става.

 


От категорията

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи-1640078063.jpg

Акад. Любомир Милетич е сравнил тези клането с Баташкото клане, но Батак, пише ...

28 ноем. 2022 | 17:05

Най-важното

Ще се задейства ли най-после прокуратурата?

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка

Слави бесен: Заради безотговорните и престъпни действия на ПП няма да имаме медицински хеликоптери!

-1648029330.png

Причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че ...

28 ноем. 2022 | 20:24

ДАНС започва проверка

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

--Dnevnikat-e-podpraven--na-nyakoi-mashini-za-glasuvane-ne-e-zaradi-vanshna-namesa_1666882900.jpg

Вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: ...

28 ноем. 2022 | 12:08

Има шанс да се води правителство в рамките на първия или втория мандат, заяви Янев

Радев хока партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Въпросът за цените е по-важен
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669637407.jpg

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на ...

28 ноем. 2022 | 07:53

Председателят на БСП отправи обръщение и към партийните организации по места: "Приемете другарите ни обратно!"

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

Петков започнал да се разпорежда в банката още преди Румен Радев да го направи министър

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.
(Видео)

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.-GERB-izvanredno--Kiril-Petkov-s-brutalni-narusheniya-v-BBR--darzhavata-oshtetena-s-nay-malko-1-mln-_1669650914.jpg

Пред медиите говориха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и ...

28 ноем. 2022 | 15:33

В България в момента вилнее един политически терминатор, който взривява държавата

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, подчерта шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален-Gen-Mutafchiyski-pred-UniBIT--Da-se-zakalnesh-v-znameto-i-da-sluzhish-na-rodinata--naistina-si-spetsialen_1669647838.jpg

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си ...

28 ноем. 2022 | 16:59

Заради управлението на ”Промяната” на хоризонта се задава нова политическа платформа - на олигарсите

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!-1478005363.jpg

И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за ...

28 ноем. 2022 | 14:06