Ройтерс: В президентската надпревара Макрон вече не може да разчита на общ фронт срещу Льо Пен

Льо Пен се определи като обединяваща фигура, която ще спре „хаоса“

Ройтерс: В президентската надпревара Макрон вече не може да разчита на общ фронт срещу Льо Пен

18520 | 11 апр. 2022 | 12:43

Макар всички кандидати на водещите партии, включително онези на "Републиканците" и Френската социалистическа партия, снощи да подкрепиха Макрон за балотажа, не е ясно дали техните избиратели ще ги последват


Еманюел Макрон и Марин Льо Пен, лидерката на Националния фронт, ще се изправят един срещу друг на балотажа на президентските избори във Франция, след като вчера Макрон взе 27,6%, а ЛьоПен – 23,4% на първия тур. Кой какви шансове има вече претеглят медии и наблюдатели. Предлагаме ви анализа на Мишел Розе от Ройтерс, публикуван от БТА.


Френският президент Еманюел Макрон няма да може да разчита на традиционния фронт срещу крайната десница на френските избиратели на балотажа и ще трябва да интензифицира кампанията си, ако иска да победи Марин Льо Пен, която успешно се представя за по-умерена.
Макар прогнозите да бяха Макрон да спечели повече от получените на първия тур 28%, с които подобри резултата си от 2017 г., президентът не може да разчита на сигурна победа. Анкетите прогнозират негова победа с незначителна разлика срещу Льо Пен на балотажа на 24 април.

На минали избори на национално, регионално и общинско ниво левите и десните избиратели исторически се обединяваха, за да блокират крайната десница да не спечели властта - феномен, известен като „републикански фронт“.
Макар всички кандидати на водещите партии, включително онези на "Републиканците" и Френската социалистическа партия, снощи да подкрепиха Макрон за балотажа, не е ясно дали техните избиратели ще ги последват. Нещо повече, техните ниски едноцифрени резултати са толкова жалки, че тяхната подкрепа няма почти никаква тежест.

„Сред политиците републиканският фронт се задейства. Остава да видим дали избирателите ще ги последват", каза Матийо Галар, ръководител анализи в социологическия институт "ИПСОС Франс".

Анкета на ИФОП, проведена пред избирателните секции по време на вчерашния вот прогнозира, че Макрон ще спечели с 51% подкрепа след две седмици, което е ясен знак, че "републиканският фронт" се разпада.

Усложнявайки задачата на Макрон, Льо Пен до голяма степен изостави своята по-остра антиимигрантска и антиевропейска риторика, фокусирайки се повече върху въпроса за разходите на домакинствата.

Друга анкета на ИФОП от март сочи, че по-малко от половината французи вече намират Льо Пен за "плашеща".
В речта си снощи тя се определи като обединяваща фигура, която ще излекува "разделенията" и ще спре "хаоса" във Франция, предполагаемо породени от Макрон, бивш инвестиционен банкер, който според нея въплъщава "властта на парите" и работи за малцина богати.

Битка за левите избиратели

Междувременно Макрон не може да смята подкрепата на левите избиратели за гарантирана. Кандидатът, класирал се на трето място, Жан-Люк Меланшон, призова избирателите да не подкрепят Льо Пен, но не стигна до там открито да подкрепи Макрон, което засилва несигурността как ще гласуват подкрепилите крайнолевият трибун 21 на сто от избирателите. Анкетите сочат, че мнозина може да се въздържат от гласуване.

"Политиката на Макрон. . . укрепи крайната десница", каза пред Ройтерс 27-годишната Леа Дрюе в централата на предизборния щаб на Меланшон. Тя е гласувала за Макрон през 2017 г. и каза, че няма да гласува на балотажа този месец.

Други привърженици на Меланшон все още не са сигурни в избора си. "Ще видя как ще преминат следващите две седмици. Ако анкетите дават 49 срещу 51 процента, в момента ще гласувам за Макрон", каза 36-годишният Гийом Рафи, музикален продуцент от Монпелие.

Привържениците на Макрон и хора от предизборния му щаб казват, че настоящият президент ще трябва да прекара повече време в агитация на терен, отколкото направи преди първия тур, ако иска да надделее над Льо Пен, която насочи гнева си към ръста на потребителските разходи и дълбоко вкорененото недоволство срещу откъсналите се реалността елити.

Макрон призна, че е започнал кампания много късно, тъй като се фокусира в справянето с последиците от войната в Украйна.
"На втория тур Еманюел Макрон ще трябва да запретне ръкави малко повече, отколкото на първия", написа в Туитър бившият френски посланик във Вашингтон Жерар Ару.

Мишел Розе
Ройтерс


От категорията

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев-1660551121.png

Служебното правителство затъна в най-голямата чистка през последните 30 години, ...

15 авг. 2022 | 08:11

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Година след хаоса в Афганистан никой не е поел отговорност за жертвите и загубите

Хаосът на летището в Кабул при изтеглянето на САЩ от Афганистан-1629144735.jpg

Тези уроци са особено важни сега - в момент, когато правителството на САЩ ...

15 авг. 2022 | 17:31

Германия трябва да намали потреблението на газ с 20%, за да избегне режим през зимата

Германия трябва да намали потреблението на газ с 20%, за да избегне режим през зимата-1659534780.png

Берлин достигна втория етап от триетапния национален газов план за извънредни ...

15 авг. 2022 | 15:33