Да не се говори с бомбастични цифри, нулева корупция няма никъде по света, предупреждава лидерът на СДС

Румен Христов: Времето на гръмките обещания приключи

2226 | 4 дек. 2021 | 15:20

В четворната коалиция ще има не един, а четири "златни пръста", защото няма водеща партия, смята той


"Ако говорим за това, което заявиха носителите на промяната, както самите те се обозначават, и тези, които влизат в преговорните групи от преговорния екип за съставяне на ново правителство, аз виждам доста популистки обещания и изказвания, до голяма степен ляволиберални. Aко в условията на многопластова криза, в която се намира България, това се случи, не знам дали ще бъде най-доброто за страната ни. Разбира се, че много прослойки, много български граждани, много фирми имат нужда от подкрепа, от финансова помощ. Въпросът е да се намери баланс, защото в крайна сметка покриването на тези разходи, заявки и обещания, ще доведе до големи харчове. Времето на обещанията приключи, сега навлизаме във времето за изпълнение на тези обещания".

Това заяви лидерът на СДС Румен Христов пред "Фокус".

"Не бива да се увличаме, като вадя тези мои изводи преди всичко от заявката за емитиране на дълг в размер на 12 милиарда лева. Има два начина да покриеш всички тези разходи и харчове, за които се говори. Единият е чрез вдигане на данъците. Първата заявка беше направена от служебния финансов министър за увеличаване на максималния осигурителен доход – това по същество е вдигане на данъци, а другият е чрез вземане на заеми. И двата не са за препоръчване за икономика, каквато има България, за страна, която е с малък брутен вътрешен продукт, с най-ниска конкурентна способност в Европейския съюз, с най-ниска производителност на глава от населението. Най-важно е да се намери балансът, а не гръмките обещания и да се опитаме да се харесаме много на тези, които са ни избрали например", каза още Румен Христов.

"Управлението в момента е под егидата на президента, защото той е работодателят на това правителство и еднолично го е назначил. Тези две служебни правителства, ако трябва да бъда точен, управляват близо осем месеца и заявката за затваряне на вратата за лобизъм и преустановяване на корупцията би следвало вече да започне да се случва – все пак осем месеца те управляват изцяло страната. Имам предвид и президентската институция е при тях, и изпълнителната власт е при тях. И като продължение на това, което говорят – ние се наслушахме, че през последните години се говореше за това, че са се крадели 12 милиарда годишно, 10 милиарда, последно беше уточнено от лидерите на „Продължаваме промяната“, че става дума за 8 милиарда. Аз нямам никакво съмнение, защото те бяха част от управлението, че откакто са на власт двете служебни правителства, това не се случва. И ако приемем, че твърдението им за 8 милиарда е вярно и умножим по времето, когато тези правителства управляват, се губят някъде 4,5 милиарда. Ако тези пари се спестят, защо тогава ще емитираме външен дълг и ще увеличаваме задлъжнялостта на България? Малко пресилено се говори. Не че няма корупция в България, не че това е една порочна практика и тя трябва да бъде намалена, минимизирана – това е факт, това трябва да се случи и всички сме "за", но нека да не се говори с такива бомбастични цифри, а след това да се казва, че те са и ще постигнат нулева корупция. Нулева корупция няма никъде по света. Въпросът е да се минимизира", коментира лидерът на СДС.

"Бяха обещани много неща по време на преговорите в тези 18 работни групи. БСП беше заявила категорично, че трябва да има подписано политическо споразумение. Аз не искам да се меся в тяхната работа, в крайна сметка ние сме в опозиция, но това не се случи, въпреки всичко. Сега дават заявки, че щяло да стане до края на неделя, но това си е техен проблем, те да си решават. Ние сме в една особена ситуация според мен, имайки предвид опита, който все пак притежавам в политиката. Имаме една водеща политическа формация и, забележете – другите три формации, които ще участват в правителството и заявиха това, избирайки заедно новия председател на парламента, имаме три „златни пръста“, не един, три „златни пръста“. Това е, защото нямаме отчетливо водеща политическа формация с 90, 10, 110 мандата и една по-малка коалиция, която да подпомага голямата политическа формация. Имаме една с малко повече на брой депутати – 67, и три, които, ако всяка една от тях реши да бойкотира или да не участва, или да не подкрепи определена политика, тя може да бламира мнозинството. Така че ще бъде много, много интересно и много сложно, как ще се работи с три "златни пръста", допълни Христов.

Той коментира и избора на 34-годишния Никола Минчев за председател на парламента: "Въпросът е как се справяш. Нека да няма възрастова дискриминация нито спрямо младите, нито спрямо възрастните. Това, че е млад, не е проблем. Можеше да бъде също толкова млад, но ако имаше все пак някакъв опит в парламента – примерно да е бил в едно Народно събрание, да е видял механизма на работа, на комисиите, изобщо… Пожелавам му успех – млад човек, нека да успее. Но когато нямаш никакъв опит в една сфера и започнеш директно да я управляваш, най-малко няма да му е лесно. Разбира се, че ние имаме примери за знакови имена в българския парламент и в условията на демокрация. Не искам да се връщам да ги споменавам тях – те наистина бяха на по-достолепна възраст, но е трудно. Аз си спомням и г-жа Митева, която наистина е един прекрасен юрист – аз съм работил отлично с нея, когато тя беше директор на правна дирекция, и после самата тя заяви, че нещата отгоре изглеждат по по-различен начин и че това е много по-различно, отколкото да бъдеш един добър юрист в кантора или дирекция и т.н. Но му пожелавам успех".

"Ние сме заявили, че ще бъдем конструктивна опозиция. Даваме си сметка много ясно, че имаме още много работа по отношение на пълната интеграция на България в европейското семейство. На нас ни предстои приемане в „Шенген“ и приемане в Еврозоната – две наши цели, като казвам две наши цели, това са целите пред ГЕРБ и СДС, за които новото управляващо мнозинство ще получи категорична наша подкрепа. Изобщо всички начинания, които според нашето разбиране са от полза на българските граждани и на страната ни, ще бъдат подкрепяни. Аз смятам, че ние в момента ще имаме възможността, работейки в опозиция, да изкристализираме, да доразвием дясноконсервативния облик на коалицията ГЕРБ-СДС, защото – няма какво да се лъжем – цялото това мнозинство в момента, което се образува около „Продължаваме промяната“, е с ляволиберални възгледи, с ляволиберални политики. Така че вдясно останахме наистина само ние. А трябва да има дясно, трябва да има консерватизъм, трябва да има традиционно нормално поведение от страна на опозицията, защото в случая десницата е в опозиция, и да бъдем един коректив на всичко, което се случва в страната. Пак казвам – не самоцелни критики и атаки. По отношение на финансите ще бъдем изключително внимателни, изключително последователни и стриктни, защото смятаме, че не може да се харчи на ангро в страната, независимо от това, че кризата налага по-големи харчове. Финансовата дисциплина е изключително важна за малка страна като България, с нисък брутен вътрешен продукт, така че тук ще бъдем много, много внимателни и прецизни", каза още Румен Христов.


От категорията

Скандал! Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!

Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!-1655801007.png

Улучват и българската военна индустрия, която спазва всичи международни ...

25 юни 2022 | 20:57

Димитър Стоянов показа фалшив документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна

Димитър Стоянов показа документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна-1546968845.jpg

Няма подпис, няма печат, няма адресат, няма подател, няма дата - няма никакви ...

25 юни 2022 | 21:00

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия-1656188611.jpg

Запитан дали е вярно, че ПП все още не са внесли документите си за регистрация ...

25 юни 2022 | 23:22

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство-1636527269.jpg

Според акад. Денков изразни средства като "мафия", "едни ...

25 юни 2022 | 22:58