Румен Овчаров пред пленума: Покъртен съм от лъжата срещу мен, изкована от доносници на САЩ

Това не е атака срещу мен, това е война за изтикване на всички руски енергийни доставки от България и региона

Румен Овчаров пред конгреса: Покъртен съм от лъжата срещу мен, изкована от доносници на САЩ у нас

26013 | 11 февр. 2023 | 14:25

Той заяви, че неговото оклеветяване, извършено от американското посолство у нас, е по доноси на трима души - Красен Станчев от Института по пазарна икономика, Стефан Гамизов и Галя Александрова от "Капитал".

Румен Овчаров пред пленума: Покъртен съм от лъжата срещу мен, изкована от доносници на САЩ-Rumen-Ovcharov-pred-plenuma--Pokarten-sam-ot-lazhata-sreshtu-men--izkovana-ot-donosnitsi-na-SASht_1676119399.jpg--_1676119434.jpg--_1676119420.jpg

"Срам ме е! Тревожен съм! Покъртен съм от това, че уж най-великата демокрация в света по такъв елементарен и нагъл начин може да наклевети едни хора на базата на инсинуации. Нямам офшорни сметки, нямам 5 милиона, нямам фирми, които да правят бизнес с "Козлодуй".  Всичко това са лъжи!"

 

Това заяви в изключително емоционално слово пред конгреса на БСП бившият министър на енергетиката Румен Овчаров, който от снощи е в новия списък "Магнитски" с обвинения за корупция в сферата на ерегетиката.

 

"Очаквах да се отдам на внуците си след като Апелативният съд отмени присъдите на спецсъда срещу мен. Отмяната на тези присъди е едно от най-сигурните доказателства за използването на този специализиран съд като бухалка срещу политически противници", подчерта той.

 

"Пак станаха герой, и то със световен мащаб. Благодарение на американския департамент. Не съм горд", каза Овчаров с ирония.

 

"Първо - срам ме е. Второ, ми е изключително тревожно. Покъртен съм от начина, по който уж най-великата демокрация, носителят на правдата и истината в световен мащаб, на честта и морала, по какъв елементарно нагъл начин може да оклевети хората на база на лъжи и инсинуации.  Не се страхувам да го кажа", заяви с гняв той.

 

Овчаров заяви, че неговото оклеветяване, извършено от американското посолство у нас, е по доноси на трима души - Красен Станчев от Института по пазарна икономика, на Стефан Гамизов и Галя Александрова от "Капитал".

 

"Цинично е в списъка "Магнитски" с мен да стоят имената на Иван Генов и Александър Николов”, заяви още той.

 

И поясни: Иван и Сашо бяха първите, които подписаха споразумение за ядрените реактори. 2007 г. посланик Джон Байерли събираше информация за този и онзи и доносниците знам - единият се казва Красен Станчев от Института за пазарна икономика, Галя Александрова, зам.-главен редактор на в. Капитал - тогава те формираха позициите. Сега кои са - не знам, но са пак от този кръг. Не се интересуват от Nexo, нито от човека, който прекрати договора с "Газпром", заради който платихме 1 млрд.лв. повече. Неговите посредници са вкарани директно вътре. Само тук прокуратурата си свърши работата", обясни подробно Румен Овчаров.

 

"Води се война за изтикване на всички руски енергийни доставки от България и региона", поясни Овчаров вкарването в списъка "Магнитски" на трима енергетици, двама от които са бивши шефове на АЕЦ "Козлодуй".

Той поясни, че България е разчитала енергийно досега на Русия, защото нейните енергийни доставки "бяха най-евтините и гарантирани".

 

"Тъжно! Сега търсете газ по моретата и океаните", каза той по повод вкарването на втечнен газ в българската енергийна система.

 

Според него "сега предстои атака по българската атомна енергетика".

 

"Тази битка срещу мен, не е битка за миналото - битката е за бъдещето на България и на българската енергетика и за изтикването на Русия от България", каза Овчаров.

Нито един от нас не е защитавал руски интереси, ние сме защитавали българските интереси, защото България е заинтересована от това да доставя евтино ядрено гориво, каза Овчаров и поясни, че американскато гориво за атомните централи е с по-лоши параметри.

 

"Не се притеснявайте за мен - това са лъжи, които нямат никакво практическо значение. Това са лъжи, които показват начина, по който ще бъде манипулирана и движена България оттук нататък, добави той пред смълчаната зала.

 

И подчерта, че никой от тях тримата не е защитавал руски интереси, а български.

"България е заинтересована от евтино и сигурно ядрено гориво. Американското е старото руско и изтъна по-лошите параметри на американското гориво. И подчерта, че сме длъжни да обезпечим енергетиката с най-добрите оферти

 

"Същите тези дърдорковци, Мартин Димитров и други, спряха реакторите на АЕЦ. Преди двата руски блока сруваха 4 млрд. евро. Сега двата нови американски реактора, които не са направени никъде, ще ни струват 30 млрд. Онзи проект - бил "корупционен", а този какъв е? 20 пъти по-скъп почти. Няма ли да се стегнем и да си защитим интереса? До кога ще ближем някой части на т.нар. Голям брат?", ядоса се той, а залата започна да му ръкопляска.

 

Затова, подчерта той: "Много е важно какво ще бъде бъдещето на БСП, защото БСП остана единствената партия, която с движи от националните интереси на България".

 

След изказването на Румен Овчаров социалисти поискаха Конгресът на БСП даприеме декларация, че застава твърдо зад него.

В отговор Овчаров благодари за подкрепата и отбеляза, че не бива да се забравят и останалите двама, добавени в списъка - Александър Николов и Иван Генов.

"Не знам дали ме разбрахте правилно - не искам да защитаваме Влади Горанов", изтъкна той.

И поясни защо:" Владислав Горанов е "друга бира" във всичкото това, той е по друга схема там, той е по схемата на Васил Божков и по онези всичките милиони, спестени от плащания на държавата. Докато останалите, тримата, включително и Николай Малинов донякъде сме точно по тази линия - да не би някой да си помисли от експертите от нивото на Румен Овчаров, че може оттук нататък да се изказва срещу американските интереси и американските проекти в България, коментира той.

 

Да не би някой да си помисли от нивото на експертизите на Александър Николов и Иван Генов, че някой  може да противостои на американските интереси, да не би някой да си помисли като Николай Малинов, че може да прави нещо заедно с Русия, заяви още Овчаров.

 

Затова си мисля, че е важно БСП и Конгресът да кажат - ние стоим зад националните интереси на България и подкрепяме хората, които са защитавали тези интереси, заяви той.

 

След което се обърна към опозиционерите в БСП, които в началото на конгреса пробваха неуспешно да свалят Нинова от председателския пост: "А, бе другари, не е лесно да се свали лидер на една партия! Ами, напрегнете се малко колеги, измислете нещо, предложете нещо различно, предложете нещо ново, посъветва ги той.

Някак си не мога да приема тези сценки днес тук, не мога да приема позата на едни хора, които отново са застанали на балкончето и с бели ръкавици раздават оценки, посочи Овчаров .

 

Пред конгреса Овчаров беше категоричен - води се война срещу лидера на  БСП! 
И изригна: "Какви са тези циркове? Омразата е път за никъде! Партията е партия заради кауза! Не, ние ще се борим с Нинова докрай. Тази война е на живот и смърт, Този бой последен да не се окаже бой последен за мнозина!?"

 

И върна лентата назад: "През 1996 г. някои от същите днес сваляха Жан Виденов със същия хъс и омраза. Свалиха го, макар че нямаше да могат, ако той не си бе тръгнал. Какъв бе резултатът от това сваляне? Свалиха не само Жан, а цялото правителство, разтуриха и парламента, и БСП стоя 8 г. извън властта. Сега играем същата игра - на война срещу ръководството на партията, на базата на неистова омраза. Какви са тия циркове?", гневен бе Овчаров.

 

Неговата позиция за бъдещето на БСП е "да не се сваля лидера". Всичко на война с ръководството на партията, какви са тия пърформанси, гневно се обърна Овчаров към вътрешната опозиция.

 

Ние няма как да се прегърнем с ГЕРБ, няма как да се прегърнем и с ДПС, но можем да се разберем с тях за пет или шест неща, които трябва да се направят, добави Овчаров е залата го подкрепи.

 

Последствията от включването на Овчаров в списъка по закона "Магнитски" са следните:

- блокира се цялата му собственост, право на собственост и други собственически права в САЩ и които са са във владението или под контрола на граждани на САЩ и постоянно пребиваващи в САЩ;

 

- блокират се всички дружества, притежавани пряко или непряко с дялово участие от или над 50 процента от санкционирания; забраняват се всички транзакции от граждани на или постоянно пребиваващи в САЩ (или извършвани транзитно през САЩ), отнасящи се до каквато и да е собственост или право на собственост и други собственически права на санкционирания;

 

- финансовите институции и други лица, които осъществяват определени сделки или дейности със санкционирания могат сами по себе си да бъдат изложени на санкции или да попаднат под действието на друга наказателна процедура.

 

- Забраните включват даряването или предоставянето на парични средства, стоки или услуги от, на или в полза на санкционирано лице или получаването на дарение или под друга форма на парични средства, стоки или услуги от такова лице;

 

- на Овчаров и членовете на неговото семейство са наложени визови ограничения - те нямат право да стъпват в САЩ.


 

 


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
ГЕРБ СДС
Еврохолд

От категорията

Шефът на ФБР награди Сарафов за принос в борбата срещу трансграничната организирана престъпност

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов-Glaven-prokuror-Sarafov-izprati-do-ministara-na-pravosadieto-stanovishte-ot-imeto-na-Prokuraturata_1713514827.png

Постигната е договореност в офиса на ФБР в София да бъде изпратено аташе, чийто ...

23 май 2024 | 09:05

След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник

Цар Фердинанд -1537534543.jpg

След смъртта му Фердинанд е поставен в т. нар. пътуващ ковчег, защото ...

23 май 2024 | 08:39

Вътрешният министър: Тече акция "купен вот" в Пернишко и Добричко
(Видео)

Вътрешният министър: Тече акция "купен вот" в Пернишко и Добричко-Vatreshniyat-ministar--Teche-aktsiya--kupen-vot--v-Pernishko-i-Dobrichko_1716455989.jpg

Цената за глас е между 50 и 100 лева. Предполагам, че в последния момент може ...

23 май 2024 | 12:18

Вяра Емилова: БСП е партия, която исторически е била основен защитник на правата на жените

Вяра Емилова: БСП е партия, която исторически е била основен защитник на правата на жените-Vyara-Emilova--BSP-e-partiya--koyato-istoricheski-e-bila-osnoven-zashtitnik-na-pravata-na-zhenite_1716455033.jpg

В политиките, които защитаваме, се стремим да гарантираме, че жените и ...

23 май 2024 | 12:02

Най-важното

Президентът ще разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин

Румен Радев на аудиенция при папа Франциск

Румен Радев на аудиенция при папа Франциск-Radev-shte-se-sreshtne-otnovo-s-papa-Frantsisk_1715942813.jpg

След аудиенцията в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и ...

23 май 2024 | 08:14

Димитър Главчев даде на ДАНС спирането на последния лифт

Извънредно заседание на Столичния съвет! На фокус - лифтовете и движението по "Патриарха"

Извънредно заседание на Столичния съвет! На фокус - лифтовете и движението по "Патриарха"-Snimka--BTA_1711647308.jpg

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк ...

23 май 2024 | 08:29

Ще бъде изложен за сбогуване в енорийската църква "Свети Августин"

След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник

Цар Фердинанд -1537534543.jpg

След смъртта му Фердинанд е поставен в т. нар. пътуващ ковчег, защото ...

23 май 2024 | 08:39

И.ф. главен прокурор е на работна визита в САЩ по покана на Департамента по правосъдие

Шефът на ФБР награди Сарафов за принос в борбата срещу трансграничната организирана престъпност

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов-Glaven-prokuror-Sarafov-izprati-do-ministara-na-pravosadieto-stanovishte-ot-imeto-na-Prokuraturata_1713514827.png

Постигната е договореност в офиса на ФБР в София да бъде изпратено аташе, чийто ...

23 май 2024 | 09:05

Устройството очевидно е вътре в стаята в старата ни партийна централа, която вече не ползваме

Андрей Цеков от ПП-ДБ потвърди за скандалните записи: Правени са в старата ни партийна централа

Андрей Цеков от ПП-ДБ потвърди за скандалните записи: Правени са в старата ни партийна централа-Tsekov--Sredstvata-za-sanirane-nyama-da-stignat-za-vsichki-kandidatstvashti_1705224303.jpg

Една политическа кампания се случва чрез пари от субсидии и от дарения. Аз ...

23 май 2024 | 09:49

„Гонят я от 2-3 дни – не ги дава”, поясни кандидатът на „Левицата”

Раздор вляво! Михаил Миков от "Левицата": Мая Манолова ни открадна паролите за TikTok и Instagram
(Видео)

Михаил Миков Кадър: Нова тв-Mihail-Mikov-Kadar--Nova-tv_1716391855.jpg

Според него „неолиберализмът разми политическите граници” в страната. Това, че ...

22 май 2024 | 18:30

Христо Иванов довърши картината с думите, че Пеевски никога няма да се освободи от санкциите

Как се влиза в "Магнитски" по български - чрез доноси. Кирил Петков и Христо Иванов ги уреждат

Как се влиза в "Магнитски" по български - чрез доноси. Кирил Петков и Христо Иванов ги уреждат-Kak-se-vliza-v--Magnitski--po-balgarski---chrez-donosi--Kiril-Petkov-i-Hristo-Ivanov-gi-urezhdat_1716448537.jpg

Неудобните за ПП и ДБ и олигархичният им създател и покровител Иво Прокопиев ...

23 май 2024 | 10:14

Скандалът КЕШ, който застигна “Продължаваме промяната”, не трябва да ни изненадва

Валерия Велева: Вонята под юргана. Въпросът е да има кеш!

Валерия Велева: Вонята под юргана на Промяната. Въпросът е да има кеш.-1638786584.jpg

Проблемът е, че Киро, Асен и Лена бяха натресени като отрицание на порочните ...

22 май 2024 | 13:11

По-лоша предизборна кампания не помня, лидерите се държат като племенни вождове, заяви Димитър Аврамов

Христо Панчугов: ПП си признаха за записите, а на обществото не му прави никакво впечатление
(Видео)

Кадър: бТВ-Kadar--bTV_1716395462.jpg

"ПП-ДБ направиха голяма грешка. Те влязоха във властта, консумираха я, и ...

22 май 2024 | 19:30