Румен Радев: България е първата страна, която реагира на бедствието в Турция Снимка: БТА

От вземането на решение до излитането на двата „Спартана“ минаха четири часа и половина, изтъкна той

Румен Радев: България е първата страна, която реагира на бедствието в Турция

4706 | 6 февр. 2023 | 20:58

"Приятел в трудни черни дни се познава. Веднага щом се разбра за труса, в много ранните часове ми се обади президентът Румен Радев и заяви, че България е готова да ни помогне с всички възможни средства", разказа посланик Айлин Секизкьок

Румен Радев: България е първата страна, която реагира на бедствието в Турция Снимка: БТА-Rumen-Radev--Balgariya-e-parvata-strana--koyato-reagira-na-bedstvieto-v-Turtsiya-Snimka--BTA_1675709936.jpgЗа Турция по-рано днес излетяха и два самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили-Za-Turtsiya-po-rano-dnes-izletyaha-i-dva-samoleta--Spartan--na-Voennovazdushnite-sili_1675710033.jpg

България е първата страна, която отреагира на бедствието в Турция. Това каза президентът Румен Радев по време на форума „The World Ahead 2023”, цитиран от БТА.

От вземането на политическо решение рано тази сутрин до излитането на двата самолета „Спартан“ минаха четири часа и половина, каза Радев. По думите му това означава да имаш подготвени екипи и хора, които да бъдат събрани като спасители и медицински специалисти.

Държавният глава изрази съболезнования и съпричастност на народите на Турция и Сирия. Според президента силна икономика ни е нужна не само, за да живеем добре днес и утре, но за да може в подобни „моменти на огромно нещастие, криза и бедствие да можем да си помагаме един на друг“.

 

По думите на президента България има отворена, адаптивна и гъвкава икономика с голям потенциал. Страната ни отреагира първа и по много ефективен начин, каза президентът и отбеляза, че двата самолета „Спартан“ вече са се върнали в България и се подготвят да излетят отново с други екипи. Потегли и наземният ешелон – над 20 автомобила и над 60 души, каза още Румен Радев.

Двата самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили, с помощ за Турция, излетяха на обяд от България. Два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) също ще се включат в помощта, която България ще окаже на Турция. Модул от 58 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) отпътува от Пловдив за Турция. В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване. Българският Червен кръст обяви, че има готовност да предостави хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП).

Екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) отпътуваха тази вечер за Турция, за да се включат в спасителните дейности. Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че България има готовност да изпрати хуманитарна помощ на южната ни съседка.

 

Президентът Радев позвънил рано сутринта на посланика на Турция, за да предложи помощта на България

 

По-рано днес, в специално интервю за Радио България, посланикът на Турция Айлин Секизкьок благодари на България, на българското правителство и на целия български народ за подкрепата: „Господ да ги благослови! За нас помощта от съседна България е много важна и значима!”, подчерта посланик Секизкьок.


“Приятел в трудни черни дни се познава. Веднага щом се разбра за земетресението, в много ранните часове на деня ми се обади президентът Румен Радев и заяви, че българската държава е готова да ни помогне с всички възможни средства – каза в програмата на турски език на Радио България посланик Секизкьок. За нас помощта от съседна България е много важна и значима!”, подчерта посланик Секизкьок.
 

Два самолета „Спартан“ с хора и техника отлетяха за Турция

Още на обяд два самолета „Спартан“ на Военновъздушните сили излетяха от летището в столичния кв. „Враждебна“. На машините има хора и техника, които да окажат съдействие на съседната ни държава за последиците от земетресението, случило се там по-рано днес.

 

Подполковник Димчо Добрев, заместник-командир на 16-а авиобаза във „Враждебна“, каза за БТА, че машините превозват до Турция около 15 души от дирекция „Аварийна помощ и превенция“ при Столична община, заедно с тяхната екипировка за оказване на първа помощ при такива ситуации. На борда има и четирима медици от Военномедицинска академия (ВМА) с подходящата медицинска апаратура и екипировка. Има готовност, след успешното изпълнение на задачата, да се направи „още един полет или колкото трябва полети, за да окажем необходимата помощ на Турция“, посочи подполковник Димчо Добрев.

Два екипа на ВМА заминаха в помощ на Турция

Два екипа от ВМА също се включват в помощта за Турция, съобщиха от лечебното заведение. Екипите са в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра и са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други.

Модул за издирване и спасяване на ГДПБЗН отпътува за Турция

Модул от 58 служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН) отпътува от Пловдив за Република Турция, където ще окаже помощ за справяне с последиците от тежкото земетресение в югоизточната част на страната. В състава на модула влизат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване, обяви старши комисар Красимир Шотаров, заместник-директор на ГДПБЗН и директор на Дирекция „Оперативни дейности".

Той увери, че всички служители, които заминават за Република Турция, са добре подготвени за подобни ситуации и допълни, че страната ни има готовност да изпрати допълнителни сили и средства в случай на необходимост.

Седем спасители от сектора за специализирани оперативни дейности (СОД) при Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" във Велико Търново също се включват към отряда, който ще окаже помощ за справяне с последиците от разрушителното земетресение в Турция, съобщиха за БТА от Областната дирекция на МВР във Велико Търново.

Планински спасители и кучета също ще помагат в Турция

Екип от 12 спасители и пет кучета от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския Червен кръст (БЧК) отпътуваха тази вечер за Турция, за да се включат в спасителните дейности след земетресенията в южната част на страната. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК.

 

Столичната община също се включи в помощта

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви тази сутрин, че изпраща екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, за да участват в спасителните дейности в Турция след силното земетресение там. Екипите са от 15 души и са оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване, включително термокамери, виброкамера и дрон.

БЧК има готовност да изпрати хуманитарна помощ

Българският Червен кръст има готовност да предостави хуманитарна помощ на Турския Червен полумесец (ТЧП) за нуждите на пострадалото население от опустошителното земетресение в Турция, съобщиха от БЧК.

Организацията е в готовност да предостави от бедствения си резерв 1000 спални комплекта - походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии, както и допълнително 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.

 

Организацията стартира кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите от земетресението в Република Турция на 6 февруари 2023 г.

Открита е специална банкова сметка в лева:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

За пострадалите от земетресението в Турция

Кампанията може да бъде подкрепена и с SMS на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!

 


От категорията

Гешев извънредно в Брюксел, информира европейски депутати за заговора срещу държавата у нас

Гешев извънредно в Брюксел, информира европейски депутати за заговора срещу държавата у нас-Vaprosi-ot-glavniya-prokuror-Ivan-Geshev--postaveni-po-vreme-na-preskonferentsiya-vav-vrazka-s-razsledvane-na-prestapna-grupa-za-danachni-prestapleniya-i-prane-na-pari_1679053221.png

По информация на „Епицентър“ на предстоящите срещи с евродепутати главният ...

20 март 2023 | 08:39

Борисов в Търново: Ако и сега не направим правителство, при следващите избори няма да агитираме
(Видео)

Борисов в Търново: Ако и сега не направим  правителство, при следващите избори няма да агитираме-Borisov-v-Tarnovo--Ako-i-sega-ne-napravim-pravitelstvo--pri-sledvashtite-izbori-nyama-da-agitirame_1679235446.png

Докато ПП управляваха, България е дала 5 млрд. на Путин - вашите пари от ...

19 март 2023 | 11:53

Милков: След октомври пред България и Румъния няма да има пречки за Шенген

Милков: След октомври пред България и Румъния няма да има пречки за Шенген-1604501291.jpg

България е в състояние да изпълни изискванията на Кралство Нидерландия за ...

20 март 2023 | 15:18

Стартира Национален конкурс за детска рисунка “Моята паричка“

Стартира Национален конкурс за детска рисунка “Моята паричка“-Startira-Natsionalen-konkurs-za-detska-risunka--Moyata-parichka-_1679318060.jpg

Организатори са платформата за финансова грамотност The Little Chief и медията ...

20 март 2023 | 15:14

Най-важното

Развитието на отношенията между Китай и Русия има значителен принос за напредъка на света като цяло, подчерта Си

Си Дзинпин пристигна в Москва: Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Москва за среща с руския си колега Владимир Путин. Снимка: АП/БТА
-Kitayskiyat-prezident-Si-Dzinpin-pristigna-v-Moskva-za-sreshta-s-ruskiya-si-kolega-Vladimir-Putin--Snimka--AP-BTA-_1679312712.jpg

Китайският президент изрази увереност, че посещението му ще даде нов тласък на ...

20 март 2023 | 13:43

Очакваме Си Дзинпин да разбере украинската позиция чрез преговори със Зеленски, заяви Джон Кърби

Белият дом: Русия и Китай подкопават световния ред

Белият дом: Русия и Китай подкопават световния ред-Dzhon-Karbi_1673623402.jpg

САЩ ще следят отблизо резултатите от срещата в Москва между китайския президент ...

20 март 2023 | 13:32

Това не трябва да се обвързва с вдигане на данъци, подчерта тя

Корнелия Нинова: Минималната заплата 940 лв. да влезе от 01.07.23 г., а не през 2024 г.

Корнелия Нинова: Минималната заплата 940 лв. да влезе от 01.07.23 г., а не през 2024 г.-Ninova--BSP-predupredi--che-stranata-ne-e-gotova-za-priemane-na-evroto-ot-2024-g-_1676642085.jpg

Министърът на финансите говори за увеличаване на данъци, за премахване на ...

20 март 2023 | 10:58

Главният прокурор се очаква да повдигне темата и за зловредното руско влияние в България и региона

Гешев извънредно в Брюксел, информира европейски депутати за заговора срещу държавата у нас

Гешев извънредно в Брюксел, информира европейски депутати за заговора срещу държавата у нас-Vaprosi-ot-glavniya-prokuror-Ivan-Geshev--postaveni-po-vreme-na-preskonferentsiya-vav-vrazka-s-razsledvane-na-prestapna-grupa-za-danachni-prestapleniya-i-prane-na-pari_1679053221.png

По информация на „Епицентър“ на предстоящите срещи с евродепутати главният ...

20 март 2023 | 08:39

Той заяви още, че хората в цяла България искат задача на задачите за новия кабинет да бъде спиране на обедняването

Карадайъ от Асеновград: За ДПС продоволствената сигурност е приоритет вече 7 години
(Видео)

Карадайъ от Асеновград: За ДПС продоволствената сигурност е приоритет вече 7 години-Karadaya-ot-Asenovgrad--Za-DPS-prodovolstvenata-sigurnost-e-prioritet-veche-7-godini_1679304652.jpg

Реализирана ли е дори стотинка от Плана за възстановяване и развитие, от ...

20 март 2023 | 11:27

В програмата ни е да държим най-ниските данъци в ЕС, каза той

Борисов в Търново: Ако и сега не направим правителство, при следващите избори няма да агитираме
(Видео)

Борисов в Търново: Ако и сега не направим  правителство, при следващите избори няма да агитираме-Borisov-v-Tarnovo--Ako-i-sega-ne-napravim-pravitelstvo--pri-sledvashtite-izbori-nyama-da-agitirame_1679235446.png

Докато ПП управляваха, България е дала 5 млрд. на Путин - вашите пари от ...

19 март 2023 | 11:53

Съпрезидентът на АЛДЕ проведе срещи в област Варна, заедно с водача на варненската листа

Илхан Кючюк подкрепи Филиз Хюсменова: Тя прокара пътя на ДПС в ЕС!

Илхан Кючюк подкрепи Филиз Хюсменова: Тя прокара пътя на ДПС в ЕС-Ilhan-Kyuchyuk-podkrepi-Filiz-Hyusmenova--Tya-prokara-patya-na-DPS-v-ES_1679310147.jpg

Евродепутатът заяви, че спиралата от кризи, в която се намира страната ни, ...

20 март 2023 | 12:58

Изход от кризата ще има тогава, когато избирателят спре да гласува като в риалити шоу или за ПР опаковките

Борислав Ангелов: Социология и политически нагласи: шизофренното разминаване в България

Борислав Ангелов -Borislav-Angelov--_1679294165.jpg

Защото е нужна послушна, опитомена и беззъба левица с отцепиници от БСП, ...

20 март 2023 | 08:35

Приемам диагнозата на финансовия министър, но не съм съвсем съгласна с лечението

Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Гражданите очакват да намерим съгласие

Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Гражданите очакват да намерим съгласие -Denitsa-Sacheva--Bez-GERB-SDS-pravitelstvo-ne-mozhe-da-ima--Grazhdanite-ochakvat-da-namerim-saglasie-_1679052669.png

Стана ясно това, за което предупреждавахме – че състоянието на бюджета е в ...

18 март 2023 | 08:10