Румен Радев: Няма как да подпиша указ, ако няма съгласуване.

И съм го казал, където трябва, заяви държавният глава

Румен Радев: Няма как да подпиша указ, ако няма съгласуване!

23984 | 15 септ. 2018 | 12:34

Това заяви президентът Руен Радев в отговор на журналистиеси въпрос кога ще подпише указа за освобождаването на главтия секретар на МВР Младен Маринов, за да бъде гласувана кандидатурата му за вътрешен министър.


"Няма как да подпиша указ, ако няма съгласуване.

И съм го казал, където трябва".

 

Това заяви президентът Руен Радев в отговор на журналистически въпрос кога ще подпише указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, за да бъде гласувана кандидатурата му за вътрешен министър.

 

 "Някак си се превърна в норма погазването на закона, а когато някой го спазва, вие ме питате защо. Аз мисля, че това вече е диагноза за нашата демокрация. И няма как да подпиша указ, при положение, че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект, включително който съдържа предложение за указ", каза Радев.

 

Законът трябва да се спазва на най-високо ниво, ако искаме да се спазва и по-надолу, категоричен беше Румен Радев.

„Мисля и че е малко странно да ми задавате този въпрос след случая в Перник с арестувани журналисти, който вече ни прослави по страниците на световния печат, докато вие удобно мълчахте“, посочи още президентът.

 

Попитан за предстоящото участие на делегацията, водена от българския министър-председател, която ще представи страната ни на заседанието на Общото събрание на ООН, държавният глава подчерта, че „обилните обяснения от Министерски съвет категорично не отговарят на истината.“

 

„Проблемът изобщо не е дали ще ходи президентът или премиерът. Проблемът е дали се спазва законът, как се вземат решенията и дали се спазва духът на Конституцията“, заяви Румен Радев.

 

Президентът посочи и че Министерство на външните работи е нотифицирало в ООН премиера като ръководител на българската делегация без абсолютно никакво уведомяване на президентската институция.

 

„Всички други впоследствие срещи, писма, те са постфактум. А между другото, от писмата много ясно личи липсата на съгласуване“, подчерта още държавният глава.

 

Изявлението си държавният глава направи пред журналисти в Казанлък, съобщиха от прессекретариата на президента.

 

Припомняме, че гласуването на оставките на министрите Радев, Нанков и Московски бе първа тока в дневния ред на парламента в четвъртък. Малко преди откриването на заседанието стана ясно, че президентът не е подписал указа за освобождаването на главия секретар на МВР Младен Маринов, предожен за вътрешен министър. Това блокира планирането помени в правителството.

 

Ден по-късно от президентската администрация обявиха, че държавния глава няма да подписва укази под натиск.

 

Юристи се разделиха в тълкуването на изискването за указа.

Едни смятат, че тъй като става дума за освобождаване от пост, не е необходима съгласувателна процедура.

Екипът на държавния глава настоява за съгласувателната процедура, за да се има предвид и мнението на Радев по исканата рокада.

На "Дондуков" 2 са убудени, че ролята на президента не е само да слага параф и да подпечатва волята на изпълнителната власт. Даже споделиха, че с отказа да издаде указа президентът е дал на премиера урок по етикка и възпитание.

Други юристи пък са на мнение, че парламентът може да избере Младен Маринов за министър и чак тогава президентът да издаде указа за неговото освобождаване като главен секретар.

 

Днешната позиция на държавния глава задълбочава кризата. На ход е Борисов, който ще трябва да обсъди с президента вижданията си за правителствените промени, ако иска те да се случат.

 


От категорията

По предложение на правителството Радев уволни главния секретар на МВР

Правителството маха и главния секретар на МВР, чака се указ на президента-1621007248.jpg

Министерският съвет прие Решение, с което предлага на президента да издаде Указ ...

14 май 2021 | 18:43

Плевнелиев: След изборите на 11 юли ще бъде направено всичко възможно за съставяне на правителство

-1619034305.jpg

Хората не искаха да ходят на избори, но ще има такива. Ако обаче след изборите ...

14 май 2021 | 18:53

От днес можем да влизаме денонощно в Гърция през ГКПП Капитан Петко Войвода и Кулата

-1605812911.jpg

По информация на българското посолство в Атина и генералното консулство в Солун ...

14 май 2021 | 19:44

Министър Асен Василев предупреди: Започват сериозни проверки от НАП

Министър Асен Василев: Започват сериодни проверки от НАП-1620985440.jpg

Фокус ще има и върху фирми, които употребяват държавен ресурс, било от ...

14 май 2021 | 12:43