Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова

Вчера народните представители подписаха празен чек, що се касае до гаранциите за езика на омразата, заяви президентът

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова (ВИДЕО)

13147 | 25 юни 2022 | 12:19

Дипломатите в МВнР се опитваха да вкарат разнопосочната политика на премиера в приемливи рамки, коментира президентът


"Премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна и в желанието да ме уцели, простреля г-жа Нинова, която отговаря за разрешителните"

Това обяви днес президентът Румен Радев.

 

"Това интервю пред "Гардиън" е много показателно. Първо, премиерът лично призна, че България изнася оръжие за Украйна и второ, в своето желание да уцели мен, той простреля г-жа Нинова, която оглавява комисията, отговаряща за разрешителните за това оръжие", бяха точните думи на президента Румен Радев. 

 

Дипломатите в МВнР се опитваха да вкарат разнопосочната политика на премиера в приемливи рамки, коментира президентът казуса с РС Македония.

 

"Що се касае до културно-историческото наследство, учебници, езикът на омразата, които се защитават именно в този двустранен протокол, вчера народните представители гласуваха "празен чек" за нещо, с което мнозина от тях така и не успяха да се запознаят", посочи Радев.

 

Гласуваният документ "категорично не предостави нужните механизми, срокове за защита и което ще остави следващите правителства в днешното положение - да водят безплодни спорове с македонската страна", каза още държавният глава.

 

"Отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в конституцията. Факт е, че това беше прието от френското председателство, но е парадоксално, че беше по-лесно да бъде убеден френският президент и европейските лидери, отколкото българският министър-председател. Чиито кабинет не пое дори отговорност за действията си и не остави достатъчно време, така че институциите и обществото да се запознаят с казуса", разкритикува Кирил Петков държавният глава.

 

Гласуваното от парламента френско предложение съдържа голяма част от основните български изисквания, но можеше да бъде по-успешно, ако нашите политици имаха много по-голямо внимание към целия този процес. Ако дипломати от Външно разчитаха не само на президентската институция и не пилееха много време и енергия в опитите си да вкарат разнопосочната политика на министър-председателя в някакви приемливи рамки, каза Радев от Граф Игнатиево.

 

Румен Радев заяви, че на КСНС по темата той е настоял за изискването македонските българи да бъдат вписани в конституцията.

„Всички партии, с изключение на ИТН, отхвърлиха това предложение и го приеха едва, когато дойде чрез президента Макрон”, каза Радев.

 

"Това е закрито заседание. Аз държа всеки участник да има свободата да отстоява своите позиции. Но мога само да споделя, че вие (б.р .- журналистите) чакахте пет часа. В тези 5 часа на съвета категорично настоявах македонските българи да се впишат в Конституцията и това да бъде задължително условие за начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Министър-председателят Петков, неговите министри и всички участващи партии, с изключение на една  - ИТН, отхвърлиха това предложение и го приеха едва, когато то дойде чрез президента Макрон", разкри държавният глава.

 

Кабинетът на министър-председателя не пое отговорност за действията си и не остави достатъчно време, така че институциите и обществото да се запознаят с казуса за Северна Македония", каза още президентът.

Президентът Румен Радев е на авиошоуто в Граф Игнатиево, където говори по актуални политически въпроси.

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 

 Коментар на Румен Радев

Дипломатите в МВнР се опитваха да вкарат разнопосочната политика на премиера в приемливи рамки, коментира президентът

От категорията

Радев вика ръководствата на "Авакс" и ICGB за интерконектора

Радев вика ръководствата на "Авакс" и ICGB за интерконектора-1658992413.jpg

От служебното правителство декларираха, че завършването на интерконтектора с ...

12 авг. 2022 | 08:09

Илияна Йотова: Президентът имаше "вина", че даде шанс на Петков и Василев, а те ни разочароваха

Илияна Йотова: Смятах, че тази коалиция ще се задържи по-дълго-1660282753.png

Обвиненията между ПП и ИТН обясниха, че битката беше на едни пари срещу други ...

12 авг. 2022 | 08:34

„Маркет линкс”: Бойко Борисов има 23% доверие, Кирил Петков - 22%

„Маркет линкс”: Бойко Борисов има 23% доверие, Кирил Петков - 22% -1660291435.png

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се ползва с по-голямо обществено доверие от ...

12 авг. 2022 | 11:03

Донев пред МВР: Правителството ще направи всичко необходимо за единодействие в борбата с купения вот

Донев пред МВР: Правителството ще направи всичко необходимо за единодействие в борбата с купения вот-1626949471.png

Всяко съобщение за катастрофа на пътя, ме изпълва с гняв. На войната на пътя ...

12 авг. 2022 | 10:57